Skriv ut  

Dubbelt så många resenärer på Swedavias flygplatser

Flygnyheter, Redaktionen, den 9 augusti 2022
I juli flög drygt 2,8 miljoner resenärer från Swedavias flygplatser, det är dubbelt så många som samma period förra året. Siffrorna är dock fortfarande 25 procent lägre jämfört med 2019 före pandemin.

- Det är fortsatt högt tryck i sommarresandet på flertalet av våra flygplatser. Flera av våra flygplatser har haft en stark återhämtning i resandet till nivåer nära resandet före pandemin, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

Resandet från Swedavias flygplatser i juli bestod av 2 293 000 utrikesresenärer och 526 000 inrikesresenärer. Europatrafiken stod för den överlägset största delen av utrikestrafiken. Stockholm Arlanda Airport hade 1 927 000 resenärer och därmed för andra månaden i följd närmare 2 miljoner resenärer. London var i särklass största utrikesdestinationen i juli, följt av Amsterdam och Helsingfors.

Göteborg Landvetter Airport hade sammantaget 499 000 resenärer i juli, vilket är en knapp fördubbling jämfört med 2021. Frankfurt, Amsterdam och Munchen var de största utrikesdestinationerna under månaden. 

Kiruna, Östersund och Ronneby hade omkring 65 procent färre inrikesresenärer i juli 2022 jämfört med samma period år 2019. I Luleå stärktes dock inrikesresandet till 85 procent av julisiffrorna 2019.

Juli månad präglades också av strejker och fortsatta störningar i Europa, kopplat till återstarten för flyget efter pandemin.

- Utmaningar i Europa fortsätter att påverka punktligheten på våra flygplatser och leder tyvärr även till mer försenat bagage när nu fler resenärer kommer tillbaka än reser från våra flygplatser, säger Jonas Abrahamsson.

Swedavia meddelar att stora insatser gjordes i juli för att förstärka bemanningssituationen på Arlanda och särskilt i säkerhetskontrollen. Avarn, som ansvarar för säkerhetskontrollen, anställde ett hundratal nya medarbetare under månaden. Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

ARN
Skrivet av Anarkist , 2022-08-13 19:48:17
fortfarande långt efter CPH och OSL, ugf 500000 färre passagerare än CPH under Juli.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
KSAK
Air-BP
HDI
Pilotshop
KSAK
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev