Skriv ut  

Skellefteå Airport – bättre än före pandemin

Flygnyheter, Redaktionen, den 14 september 2022
Tre flygbolag. Bättre passagerarsiffror än innan pandemin. Just nu pekar alla pilar uppåt för Skellefteå Airport. Dessutom växer utrikestrafiken.

Inrikesflyget fortsätter att återhämta sig och det märks tydligt på Skellefteå Airport. Flygplatsen kan nu visa på bättre siffror än före pandemin och ökningen fortsätter. I augusti hade flygplatsen 22 005 inrikespassagerare, en ökning med 16,7 procent jämfört med samma månad 2019. 

- Det var trögt i början av året, sedan tog det sig. Faktum är att vi de fem senaste månaderna har haft fler passagerare än samma månader innan Covid, vissa veckor har det varit 21 procent fler ombord än veckan innan, säger Robert Lindberg, vd på Skellefteå Airport till Flygtorget. 
Flygplatsen har idag tre flygbolag som flyger inrikes till Stockholm, SAS dagligen upp till fem gånger, BRA två gånger i veckan och Ryanair tre gånger i veckan. Det ger närmare 5 000 stolar enkel väg varje vecka. Farhågorna för att de tre flygbolagen ska konkurrera ut varandra har alltså inte visat sig inträffa. Så blev det heller inte för ett par år sedan när SAS och Norwegian båda flög på Skellefteå och bidrog till ett par år med över 400 000 resenärer årligen. Av naturliga skäl föll de siffrorna kraftigt när pandemin slog till och förra året stannade på 128 000 passagerare.

- Men fortsätter det så här kommer vi upp över 200 000 för helåret. Vi har ju chartern och snart två utrikeslinjer att räkna in också. 
Den ena av dem drog igång nyligen. Det är Jon Air som flyger tvärs över Bottenhavet till Karleby. En kort flygresa på 15 mil som sparar timmar som annars måste läggas på att köra runt via Haparanda eller med färja från Umeå till Vasa. Linjen ingår i den satsning på elflyg där flygplatsen är med och driver på och är en typ av sträcka som lämpar sig väl för elflyg. I mars startar så den sedan länge annonserade trafiken mellan Gdansk och Skellefteå, en linje som är en direkt effekt av etableringen av Northvolts batterifabrik.

- Det är ett stort intresse för Skellefteå och på grund av den regionala tillväxten utökas behovet av goda flygkommunikationer.
Vi arbetar aktivt med att utveckla flygplatsen för framtiden med ett bredare utbud av avgångar och destinationer, säger Robert LindbergKommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Bose
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev