Skriv ut  

Kraftigt uppåt för svenska flygplatser

Flygnyheter, Redaktionen, den 7 januari 2023
Swedavias siffror visar en kraftig ökning av flygresenärer under 2022 och en stark avslutning på året, särskilt för Stockholm Arlanda Airport.

28 miljoner resenärer flög från Swedavias flygplatser 2022, trots en svag inledning på året på grund av Omikron och oro i världen. Det är en ökning med 130 procent från 12 miljoner resenärer 2021. Året fick en stark avslutning, särskilt på Stockholm Arlanda Airport, som i december noterade den bästa resenärsutvecklingen under en enskild månad sedan pandemins inledning, med 1,5 miljoner resenärer. Det är 85 procent av siffrorna prepandemin.

- 2022 präglades framför allt av den kraftiga återhämtningen och suget efter att få resa igen efter en lång tid med pandemi. Efter en svag start på året såg vi en kraftig resenärsökning under våren och en stark sommar, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

Drygt 20 miljoner reste utrikes och då främst till och från Europa. För december månad enskilt var antalet resenärer närmare 2,3 miljoner, vilket var en ökning med drygt 40 procent jämfört med 2021, men knappt 80 procent av 2019 års nivåer.

- Årets resenärsutveckling har präglats av de stora satsningar som våra flygbolagskunder har gjort på den svenska marknaden i uppstarten efter pandemin. Det gäller särskilt på Arlanda, där vi haft flera viktiga nyetableringar av flygbolag och fortsatta satsningar på nya destinationer och linjer både av både nya och befintliga flygbolag, säger Jonas Abrahamsson.

Swedavias flygplatser trafikerade 309 destinationer under 2022, vilket innebär att en stor del av destinationstappet till följd av pandemin har återhämtats och särskilt på Arlanda. Antalet destinationer motsvarar drygt 80 procent totalt och drygt 90 procent på Arlanda, jämfört med antalet destinationer före pandemin under 2019. Arlanda adderade närmare 50 nya destinationer. 

Flera av Swedavias regionala flygplatser har också kunnat stärka tillgänglighet under året och särskilt den internationella tillgängligheten på Luleå Airport, där tre nya direktutrikeslinjer startade under december månad, bland annat till London och Paris. 

Nya linjer i januari är Valencia med Ryanair, Innsbruck med Eurowings och Lyon med Norwegian, samtliga från Arlanda. Senare i vår lanserar bland annat SAS en direktlinje till New York från Landvetter, där Air Serbia även kommer starta en direktlinje till Belgrad. 

Stockholm Arlanda Airport hade drygt 18 miljoner resenärer under helåret 2022, en ökning med närmare 150 procent jämfört med 2021 och närmare 75 procent av prepandeminivåerna 2019. London följt av Köpenhamn och Oslo var utrikes toppdestinationer i december på Arlanda, medan Köpenhamn var toppdestinationen för året. Starkast resenärstillväxt under året hade utomeuropeiska destinationer som Chicago följt av New York.

Göteborg Landvetter Airport hade totalt drygt 4,4 miljoner resenärer under 2022, en ökning på drygt 130 procent jämfört med 2021 och knappt 70 procent av 2019 års nivåer. Utrikes toppdestinationer var Frankfurt och Amsterdam för året, medan London var december månads toppdestination enskilt. Starkast resenärsutveckling under året hade Köpenhamn följt av London, München och Oslo.

Malmö Airport hade närmare 1,3 miljoner resenärer under 2022, närmare en fördubbling jämfört med 2021. 

Flygresandet vid Swedavia flygplatser övriga sex regionala flygplatser hade en varierande utveckling under 2022. Luleå Airport hade under 2022 fortsatt den starkaste utvecklingen bland de regionala flygplatserna.Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

MNL
Skrivet av Bogder Tröndelag, 2023-01-08 11:27:26
Det kommer mera.
Anmäl inlägget
Hur man jämför
Skrivet av Henrik, 2023-01-07 19:51:19
Allt hänger på hur man jämför, Ex. Bromma hade ca 1,1 miljoner resenärer 2022, 2019 hade man över 2,4 miljoner resenärer. Bättre lär det väl inte bli när företagen drar ned på flygandet i lågkonjunkturen
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
KSAK
Air-BP
HDI
Pilotshop
KSAK
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev