Skriv ut  

Norse Atlantic: Starkt första halvår på marknaden

Flygnyheter, Redaktionen, den 12 januari 2023
Just nu övervintrar Norse Atlantic bland annat med charterflygningar. Inför kommande sommar satsar flygbolaget dock på att komma tillbaka i stor stil. En ny flygplats i Europa är också på gång.

Det var den 14 juni förra året som den förs flygningen lyfte från Oslo till New York. Därmed var Norse Atlantic i luften med ambition att flyga mellan Europa och USA med en lågkostnadsprofil. Nu har flygbolaget summerat det första månadernas verksamhet och presenterat siffrorna som flygbolaget själva menar visar på en ”stark kommersiell avslutning på året med rekord vad gäller intäkter och biljettförsäljning”.

Sammantaget har 294 750 passagerare flugit med Norse under de sju månader som trafiken varit igång. I december var det 44 172 resenärer ombord, väsentligt högre än november med 29 816 passagerare men ett stycke under rekordmånaden september då 62 749 valde att flyga Norse till USA. Kabinfaktorn under hela året hamnade på i snitt 62 procent.

I dagsläget har Norse Atlantic i likhet med de flesta flygbolag gått in i lågsäsong med förhoppning om en stark kommande sommar. Fem av de 15 Dreamliners som ingår i flottan är uthyrda till andra flygbolag och under december har nio charterflygningar genomförts till bland annat Karibien och Asien.

Enligt ett pressmeddelande förhandlar flygbolaget just nu om ytterligare och mer långsiktiga charteruppdrag och leasingarrangemang som kommer att ge extra intäkter under vintern och även vintern 2023. Och konstaterar också att man slagit nya rekord vad gäller biljettförsäljning och intäkter under en och samma dag, utan att närmare redovisa några detaljer. 

- Jag är särskilt nöjd med att vi har framgångsrikt genomfört nio wetlease- och charteruppdrag under december. Som varande en ny aktör på marknaden så har vi tydligt visat att vi har teknisk kompetens, högkvalitativa besättningar och den flexibilitet som krävs för att tillfredsställa kunder inom det här området, säger vd Björn Tore Larsen i en kommentar.
Sedan starten har Norse Atlantic genomfört drygt 1 500 flygningar och loggat mer än 10 000 flygtimmar. Dessutom finns nu ett AOC för den viktiga brittiska verksamheten vilket gör att det av allt att döma kommer att bli fler destinationer i flygprogrammet kommande sommar. I dag flyger Norse Atlantic från London till New York men redan nu finns både planer och förhandstips om kommande flygningar från London till Fort Lauderdale, Orlando, Los Angeles/Ontario Airport, San Francisco International, Baltimore och Rockford strax utanför Chicago. Det kan även bli tal om fler linjer från Oslo, Berlin och Paris som vid sidan av London är de europeiska hubbarna.

- Vi har börjat 2023 med ett starkt bokningstryck på alla våra nyckelmarknader. Vi kommer snart att presentera fler sommardestinationer från London till USA och jag kan också bekräfta att vi snart kommer att presentera också en ny destination i Europa med förbindelse till USA. Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Siffrorna
Skrivet av Hepp, 2023-01-12 09:41:33
Man känner igen de possitiva sakerna men man nämner inget om det viktigaste, nämligen det ekonomiska.
Anmäl inlägget
Fantastiskt?
Skrivet av Egil viking, 2023-01-12 09:37:28
Med drygt 40.000 passagerare per månad (i högsäsong!) och en beläggning på 62 % är Norse naturligtvis en braksuccé. De kommer att slå alla rekord.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev