Skriv ut  

Pilatus rapporterar förbättrad försäljning

Flygnyheter, Redaktionen, den 5 mars 2023
Schweiziska Pilatus meddelar att deras resultat 2022 var bland de bästa någonsin. Trots svårigheter i leveranskedjan och färre flygplansleveraser ökade intäkterna.

Pilatus rapporterar att man haft en stark efterfrågan på sina flygplan trots svåra ekonomiska förhållanden, vilket hjälpte företaget till "ett av dess bästa år någonsin."
 
Försäljningen 2022 uppgick till 1,38 miljarder dollar och de levererade flygplanen bestod av 40 PC-24 lätta jetflygplan, 80 PC-12 NGX turbopropsinglar, 10 PC-21 för militärt övningsflyg och 3 PC-6:or. Det är 20 flygplan färre än 2021, men Pilatus hade ändå ett av sina bästa år sett till ekonomiska resultat. Man fick dessutom in en beställning på mer än 20 PC-12 NGX från det amerikanska företaget Tradewind Aviation som tillhandahåller privatcharter.
 
Men även om 2022 totalt sett var framgångsrikt, bjöd förra året på svårigheter för företaget på grund av störningar i leveranskedjan.
 
- Sällan har företaget behövt verka i en så geopolitiskt oförutsägbar period. Aldrig tidigare har vi stött på så allvarliga problem med leveranskedjan, säger Pilatus vd Markus Bucher. 
 
Pilatus växte genom köpet av den amerikanska Pilatus-återförsäljaren Skytech Inc. och dess 93 heltidsanställda. Pilatus sa att Skytech kommer att fortsätta att sälja och serva PC-24 och PC-12 på den amerikanska östkusten.
 
- Våra PC-12 NGX och PC-24 var, och är, absoluta bästsäljare, våra orderböcker är fulla, säger styrelseordförande Hansueli Loosli. 
 
Företagets största marknad 2022 var USA med 41,9 % av försäljningen, tätt följt av 35 % av försäljningen från Europa och 12 % till asiatiska kunder.
 
Under 2023 ska Pilatus bygga en underhållshangar i Buochs i Schweiz. Ytterligare en produktionsanläggning för kompositkomponenter ska öppnas i Ennetbürgen. 
 
Målet är också att leverera den 2 000:e PC-12 och den 200:e PC-24 under 2023.Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
KSAK
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev