Skriv ut  

Kastrup åter största flygplats i Skandinavien

Flygnyheter, Redaktionen, den 12 maj 2023
Köpenhamn är åter den största flygplatsen i Norden när siffrorna för april räknats samman. Och svenska passagerare i södra Sverige är en viktig del i uppgången på Kastrup.

Flygets återhämtning fortsätter, vilket märks på siffrorna för april månad i år. Det är uppåt på alla de stora huvudstadsflygplatserna i Norden och framför allt på Kastrup som nu befäst sin position som den största flygplatsen.

- Danskarna och sydsvenskarna har i år gjort en markant comeback på destinationerna i Sydeuropa, konstaterar flygplatsen i ett pressmeddelande. 
I april reste drygt 2,2 miljoner genom flygplatsen i Köpenhamn vilket är en tydlig förbättring sedan mars som slutade på knappt två miljoner. I sin tur innebär ökningen att försprånget till i första hand Gardermoen i Oslo befästs. Genom pandemiåren har Oslo varit den största flygplatsen, framför allt tack vare den starka norska inrikestrafiken. Men när resenärerna nu obehindrat kan resa ut i Europa och längre bort, är det en utveckling som gynnar en transitflygplats som Kastrup. Det visar också destinationsstatistiken från Köpenhamn: Stockholm och Oslo ligger på andra och tredje plats i antalet resenärer vilket pekar på att Kastrup fortsatt har en stark position när det gäller transitpassagerare.

Över huvud taget är det utrikestrafiken som driver på återhämtningen på de olika flygplatserna. Inrikestrafiken fortsätter att gå kräftgång, även i det inrikesstarka Norge. Sammantaget är det fortsatt en bit kvar till de nivåer som rådde innan pandemin. Samtliga fyra flygplatser ligger 15–20 procent under 2019 års nivå. 

Passagerarstatistik april 2023

Köpenhamn: 2203 000
Oslo: 1942 000
Stockholm: 1766 000
Helsingfors: 1213 000Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Air-BP
HDI
Pilotshop
KSAK
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev