Skriv ut  

Norwegian: mindre förlust än väntat

Flygnyheter, Redaktionen, den 15 maj 2023
Närmare en miljard i förlust det första kvartalet var mindre än befarat. Nu byggs flygplansflottan upp inför vad som kan bli ”den bästa sommaren någonsin”. Sammantaget räknar Norwegian med att gå med vinst under 2023.

De tre första månaderna är av tradition tunga för flygbolagen och i år var inget undantag. Norwegian presenterade i dagarna siffrorna för det första kvartalet och de visar på en förlust på en knapp miljard, 992 norska kronor, vilket i princip är lika mycket i svenska kronor. Den bygger på att flygbolaget hade lite över 3,8 miljoner passagerare ombord och en omsättning på 3,98 miljarder norska kronor, vilket är dubbelt upp jämfört med första kvartalet 2022.  Förlusten är dock inte alarmerande menar koncernchefen Geir Karlsen som tidigare flaggat för en förlust på över miljarden.

- Årets första kvartal visar vår förmåga att anpassa säsongsvariationer baserat på efterfrågan. Vi har samtidigt har vi använt tiden väl till att förbereda oss på den intensiva reseperioden som vi nu går in i, säger han i en kommentar.

I sin tur skapar det möjlighet att på allvar ta sig an sommartrafiken som, inte bara Norwegian utan merparten av de europeiska flygbolagen, menar kommer att bli den intensivaste sedan innan pandemin.  Därför har Norwegian ökat flottan med 11 flygplan, bland annat sex Boeingmaskiner från konkursade Flyr. Den nya norska uppstickaren slutade flyga i januari i år och en konkurrent mindre på hemmaplan i Norge är en av orsakerna till att Norwegians siffror var bättre än förväntade.  

I och med att Norwegian satsat hårt på att bygga upp den egna flygplansflottan slipper flygbolaget förra årets kontinuerliga behov av att hyra in extra kapacitet.

- Jag är väldigt glad över att vi den här sommaren varken behöver hyra in externa flygplan eller extern personal. Vi kommer uteslutande att välkomna våra resenärer med egna flygplan och egen personal, fortsätter Norwegians Geir Karlsen.
Sedan tidigare har Geir Kalsen talat om den kommande sommaren som ”den starkaste någonsin”. Bokningssituationen ser hittills ut att ge honom rätt och i och med att priserna på flygbränslet nu också dalar från tidigare 900 dollar per ton till ner mot 700 dollar per ton, så räknar Norwegian med att kunna leverera en vinst för hela 2023 på ett stycke över en miljard.  Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Air-BP
HDI
Pilotshop
KSAK
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev