Skriv ut  

SAS: Klartecken att hämta in nytt kapital

Flygnyheter, Redaktionen, den 16 maj 2023
Den amerikanska domstolen har gett grönt ljus. NU kan SAS starta arbetet med att skaffa nytt kapital.

Den amerikanska domstol som hanterar SAS chapter 11-process har tidigare haft en del invändningar mot hur ägandeförhållandena i det framtida SAS ska se ut. Framför allt gällde det den danska statens ställning och ägarandel.

Men nu har domstolen kommit överens med SAS och gett grönt ljus för att starta det behövliga kapitalanskaffningsförfarandet för att ”säkra de bästa tillgängliga villkoren för nytt eget kapital.”

- Kapitalanskaffningsprocessen är nästa viktiga steg i SAS FORWARD, vår transformationsplan som syftar till att stärka vår finansiella ställning, säkerställa långsiktig konkurrenskraft och befästa vår position som Skandinaviens ledande flygbolag. Vi kommer att genomföra en konkurrensutsatt och bred kapitalanskaffningsprocess för att säkra nytt kapital som kommer att stödja flygbolagets fortsatta utveckling samt underlätta slutförandet av chapter 11-processen, säger Anko van der Werff, VD och koncernchef för SAS i en kommentar.

När SAS inledde rekonstruktionen, allt inom ramen för SAS-FORWARD var målsättningarna att anskaffa minst 9,5 miljarder svenska kronor i nytt eget kapital och att minska eller konvertera 20 miljarder i skulder, inklusive statliga hybridobligationer, kommersiella hybridobligationer, schweiziska obligationer, statliga lån, leasingskulder för flygplan och andra åtaganden och övriga kontrakt. 

Tidsramen är fram till mitten av augusti och under den tiden ska den konkurrensutsatta kapitalanskaffningen ske. Därefter kommer det att stå klart hur ägarsituationen i SAS  blir.

SAS strävar för närvarande efter att slutföra domstolsprocessen i USA under senare delen av det andra halvåret 2023.Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Framtiden
Skrivet av SK, 2023-05-17 17:15:45
Om SAS skulle gå i konkurs så kommer alla bolag i SAS Group att åka med…det blir inget ”Nytt” SAS. Vem skulle starta upp ett helt nytt flygbolag i dessa tider?! Ryanair, Norwegian etc hade snabbt gått in på linjerna.
Anmäl inlägget
skamlösa utsugare
Skrivet av thomas, 2023-05-16 19:08:00
Så konkursadvokaterna kan pungslå SAS på luncher för 1000 sek timarvoden på en 5.000 sek, klart de fortsätter plundringen och den s.k. chapter 12 processen.
Anmäl inlägget
Gullan - dags att trimma CV:n
Skrivet av Halvard Penningpåse, 2023-05-16 08:18:27
Som flygpersonal i det gamla SAS är det läge att i första hand trimma CV:n. Om kapitalanskaffningen lyckas kommer pengarna att investeras i ett bolag med helt ny bolagsstruktur.
Det vi vet är att danska staten har sagt att de kan tänka sig upp till 30 % ägande i det nya bolaget under förutsättning att de får unik beslutanderätt i "vissa frågor" . Läs gärna gamla uttalanden. Konkursrisken är stor men kanske den bästa vägen för att bygga upp ett nytt SAS -. utan statliga ägare.
Anmäl inlägget
Härligt
Skrivet av Gullan Purser&KapitalExpert, 2023-05-16 07:53:09
Vilken pangnyhet, verkligen roligt, nu trimmar vi kabinpersonal kaffepannorna, växlar upp servicen & extra purrprurr på läpparna. Här skall tjänas pengar! Detta skall vi klara!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev