Skriv ut  

Omvända världen: Miljöministern ansvarig för flyget

Krönika, Krönika Jan Ohlsson, den 1 september 2023
Miljöministern är politiskt ansvarig för flyget. Det hade knappast fungerat i Sverige men i Estland är det möjligt. Det ger en intressant bild av flygets möjligheter i ett land som samarbetar nära med bland andra SAS. Jan Ohlsson tar en närmare titt på vårt östra grannland i dagens fredagskrönika.

I Estland tar det nybildade Miljöministeriet över alla transportfrågor från Ekonomiministeriet. Det betyder tåg, hamnar, flygplatser och de statsägda flygbolagen X-fly och Nordica inom Nordic Aviation Group. Den nye miljöministern Kristen Michal, 48, har dock inte gjort sig känd som någon “miljöaktivist” under tidigare jobb som ekonomi- och justitieminister. 

Som ett brev på posten blev Nordic Aviation Group en het potatis på ministerns bord. Flygbolaget har som mål att X-fly/Nordica, som inte flugit egna rutter, utan bara på wet-lease åt SAS de senaste åren, ska få fler kunder. Därför har man tecknat kontrakt med TAP Air Portugal om trafik med två ATR 72-600 och med det tysk-estniska Marabu Airlines, under uppstart, om trafik med inledningsvis fyra A320Neo samt en A320ceo, för wet-leaseuppdrag hos Cyprus Airways. Det var med andra ord en kraftfull expansion med kort uppstartsfas vad gäller flygplan och besättningar.

Marabu Airlines har fått en rivstart med tysk chartertrafik och delägare är Condor. Men Nordica har som många andra, haft svårt, att få fram flygplan i tid, så det har tvingat fram inhyrning av tre plan från bland andra litauiska Heston Airlines. Bättre blev det inte av en varning för motorbrand på en av Nordicas A320Neo för Marabu, på väg med tyska turister från Malaga den 17 juli. Piloterna översåg det som fel på varningssystemet och flög hela vägen till München. Det visade sig vara en rejäl brandskada på motorn och sedan dess stått på backen i väntan på reservdelar mitt i brinnande högsäsong. Nordica måste därför hitta dyr ersättningskapacitet och samarbetet med Condor har fått sig en törn. 

Samtidigt damp det senaste kvartalsresultatet ned på ministerns bord med många fler minusposter än väntat. Det har sedan tidigare varit en hel del politisk osämja i Estland, om staten ska stödja ett flygbolag som inte driver någon egen trafik från Estland. Rykten om insolvens har dock tillbakavisats. Men huvudägaren, estniska staten, är tveksam till att pumpa in mer pengar och bolagets framtida inriktning är under debatt. 

Nordic Aviation Group är ju också en av huvudleverantörerna av wet-lease till särskilt svensk SAS-trafik med just nu totalt nio CRJ-900, fler än ursprungligen kontrakterade och sex ATR 72-600, samt en på service. Rykten att Air Baltic skulle ta över Nordic Aviation Group har med kraft tillbakavisats från Riga. 

Miljöminister Michal vidhåller att tidigare planer på sammanslagning av bolagen i gruppen och privatisering fortsatt står på agendan. Om det fortsatt gäller vid ett regeringsskifte, är mer osäkert. Estland värnar kollektivtrafiken och har gratis kollektivtrafik i Tallinn för invånarna, där spårvagnen går ända till flygplatsen. Vad gäller flyget, inklusive privata Nyx-Air, med nu fjorton flygplan och Airest är det mycket svensk propeller Saab 340 och Saab 2000, samt ATR, CRJ-900 i Nordic Aviation. Inrikestrafiken till öarna har utökats och flygs nu med ATR 42, Saab 340 från polska Sprint och Jetstream32. Nyx Air har också återöppnat Pärnu som destination från Helsingfors med ATR42 sommartid. I år ska dessutom inrikestrafiken ut på ny upphandling.Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Svenska staten måste sluta motverka flyget
Skrivet av Flygesset, 2023-09-01 18:29:40
Svenska regeringen måste ta efter och sluta motverka flyget. Naturvårdverkets förslag om att myndigheternas tjänsteresor ska minska drastiskt och att möten ska ske digitalt slår mot inrikesflyget och att hela landet ska leva.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Vemco
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev