Skriv ut  

Efter 15 kvartal i rött – nu går SAS med vinst

Flygnyheter, Redaktionen, den 1 september 2023
Tredje kvartalet i år och äntligen kan SAS visa positiva siffror. Sju miljoner passagerare ombord gav en vinst på närmare en halv miljard.

SAS har brutet räkenskapsår vilket innebär att flygbolagets tredje kvartalet omfattar månaderna maj, juni och juli. Det är de månaderna som resandet har tagit fart och det visar sig alltså i de siffror som presenterats nu på morgonen.

- Jag är glad att kunna summera ett sommarkvartal med hög aktivitet. Närmare 7 miljoner passagerare reste med SAS under tredje kvartalet, det högsta antalet passagerare under ett kvartal sedan före pandemin. För första gången sedan 2019 redovisade vi också en vinst för kvartalet. Det är en viktig milstolpe, konstaterar vd och koncernchef Anko van der Werff i en kommentar.

Det totala antalet passagerare under tredje kvartalet ökade med 36,8 procent jämfört med motsvarande period föregående år som bland annat påverkades av pilotstrejken. Kapaciteten ökade med 35,9 procent och kabinfaktorn på 81,5 procent ökade med 3,7 procentenheter jämfört med motsvarande period föregående år.
Omsatt i kronor och ören landade rörelseintäkten på på 13 173 miljoner SEK för kvartalet. Resultatet före skatt slutade på 457 miljoner SEK, vilket är en förbättring med 2 448 miljoner SEK jämfört med motsvarande period föregående år som bland annat påverkades av strejken. Kassan i slutet av kvartalet uppgick till 6 463 miljoner SEK. 

De goda siffrorna ger, enligt SAS, kraft att fortsätta arbetet med SAS FORWARD och chapter 11-processen.

- Under kvartalet påbörjade vi en konkurrensutsatt och bred kapitalanskaffningsprocess för att säkra kapital som kommer att stödja flygbolagets fortsatta utveckling samt underlätta slutförandet av chapter 11-processen. Det har funnits ett stort intresse från potentiella investerare att delta i processen, där potentiella investerare kan lägga bud för att i en ledande roll, eller tillsammans med andra investerare, förvärva ägarandelar i ett rekonstruerat bolag, Anko van der Werff.Kommentera artikeln
Det finns 8 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Bra med optimister
Skrivet av Wallenbom, 2023-09-01 15:57:40
Ungefär som att säga att "den här veckan fick jag lön och då gick jag med vinst denna vecka men alla andra veckor i månaden förlorade jag 5 månadslöner i varje vecka".......
Anmäl inlägget
Bra jobbat!
Skrivet av Resenären, 2023-09-01 15:38:20
Har själv flugit inrikes under sommaren i fulla flygplan och kommer flyga mycket med SAS i jobbet under hösten. Bra jobbat SAS!
Anmäl inlägget
vill inte vara negativ men realist
Skrivet av thomas , 2023-09-01 14:48:13
Tyvärr kreativ bokföring, ska chapter 11 ha en chans måste nog vinst redovisas annars inga förutsättningar framåt. Med ett stigande fuel pris en allt svagare krona, flygbranschen går på USD, verkar det med även tanke på den ekonomiska historien inte möjligt att nu göra plötslig vinst.
Anmäl inlägget
På rätt väg
Skrivet av Hepp, 2023-09-01 12:57:49
Känns som att man är på rätt väg ändå.
Anmäl inlägget
Inte bra
Skrivet av Pilot, 2023-09-01 12:38:10
500 miljoner i vinst under bästa sommarmånaderna är inte gott nog. Vinter blir iskall och dyr. -4 miljarder förr vintern. Är detta resultat gott nog för investerare?

Eller är investerare mer intresserade av SAS efter en rekonstruktion i Sverige?
Anmäl inlägget
Hurra
Skrivet av To, 2023-09-01 11:42:11
Härliga nyheter!

SAS - the number one airline in scandinavia! :)
Anmäl inlägget
Minus 4-5 miljarder i år
Skrivet av Wallenbom, 2023-09-01 11:11:22
Om ni läser delårsrapporten ser ni att VD prognostiserar minus 4-5 miljarder för innevarande år nov22-okt23. Gullan hade säkert semester själv. Dessutom skriver VD och SAS tydligt i rapporten att nuvarande aktieägare kommer att se sina värden utraderas då aktien blir värdelös. Ändå spelar folk kasino på börsen och handlar upp aktien 15 %. Drygt 2,5 miljarder går upp i rök i december/januari när aktien avnoteras - 100 % säkert.
Anmäl inlägget
Äntligen
Skrivet av Gullan Purser&EkonomiExpert, 2023-09-01 09:24:49
Härliga nyheter.

Som vi kabinpersonal har slitit för detta, största hemligheten är vårt goda rättvisemärkta kaffe, vår berömda service, våra leenden & fingertoppskänsla. Vad roligt att vårt hårda arbete äntligen syns i en kvartals rapport.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
KSAK
Air-BP
HDI
Pilotshop
KSAK
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev