Skriv ut  

Saab och Boeing tecknar nytt avtal

Flygnyheter, Redaktionen, den 9 september 2023
Saab fortsätter vara en del av Boeings Dreamlinerproduktion. Samarbetet har pågått sedan 2004.

Det är närmare 20 år sedan som Saab blev en del i Boeings projekt med en ny långdistansmaskin, det som numera är Boeing 787 Dreamliner. Redan 2004 tecknades det första avtalet där Saab står för tillverkningen av 
stora lastrumsdörrar, bulklastdörrar och åtkomstdörrar. Nu har det kontraktet förlängts ännu en gång.

 

 

-  Med denna kontraktsförlängning fortsätter vi att vara en stolt partner till Boeing i det framgångsrika 787-programmet, ett av världens mest sålda widebody-flygplan, säger Lars Tossman, chef för Saabs affärsområde Aeronautics.

 

 

Sedan programmet startade har Saab levererat över 1100 kompletta uppsättningar av dörrar till Boeing 787 Dreamliner-programmet. Liksom många andra stora 787-strukturer kommer dörrarna huvudsakligen att vara gjorda av kompositmaterial. En rad system är inbyggda i dörrarnas kompositstrukturer, viket ger Boeing lätta dörrar som är enkla att installera.

 

 

Vid sidan av leveranserna till Boeing 787 är Saab en av de stora underleverantörerna till det nya militära skolflygplanet T-7A och ansvarar för utveckling och produktion av bakkroppen till flygplanet. Hittills har sju bakkroppar tillverkats på Saab i Linköping och fraktats över till Boeings sammansättningslina. Med tanke på att Boeing räknar med en försäljning på minst 2 700 flygplan har Saab nu öppnat en toppmodern tillverkningsanläggning i West Lafayette i Indiana, där serietillverkning av flygplansdelarna till T-7A ska ske.

 

 

Saab är sedan tidigare även en av underleverantörerna till Airbus och har under årens lopp levererat bland annat olika dörrar, verktyg, vingdetaljer och flaps till samtliga flygplan i A320-familjen, till A330 och A350 och även till det militära transportplanet A400. Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
KSAK
Air-BP
HDI
Pilotshop
KSAK
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev