Skriv ut  

Krav på slopad flygskatt

Flygnyheter, Redaktionen, den 20 november 2023
Det är Swedavias vd Jonas Abrahamsson som nu uppmanar regeringen att ta bort flygskatten för att stärka Arlandas konkurrenskraft mot bland annat danska Kastrup.

Swedavia har investerat miljarder i Arlanda. Ändå vinner konkurrenten Kastrup mark, vilket oroar vd:n Jonas Abrahamsson, skriver Dagens Nyheter.
 
- Andra styrmedel kan ersätta vår flygskatt, speciellt eftersom det redan finns styrmedel på EU-nivå. Det finns ett system för reduktionsplikt där man gradvis ökar inblandningen av förnybart bränsle och man tittar på en eventuell gemensam beskattning på Europanivå. Det vore bättre för det snedvrider inte konkurrensen, säger Jonas Abrahamsson till Dagens Nyheter.
 
Den svenska flygskatten är en stor konkurrensnackdel för Arlanda, menar Abrahamsson, och innebär nästan dubbla kostnader för flygbolagen vid långflygningar, till exempel till Japan eller Thailand. Eftersom flygskatten avgörs av resans längd blir det betydligt dyrare för flygbolagen att utgå från Arlanda. Vad händer om till exempel SAS väljer att flytta flyglinjer från Sverige till Kastrup?
 
- Då spelar det ingen roll hur konkurrenskraftiga vi är som bolag eller hur låga våra flygplatsavgifter är, säger han till DN.
 
En översyn av flygskatten är därför av högsta prioritet, säger Abrahamsson, som menar att skatten hämmar omställningen till ett hållbart flyg. Utan åtgärder fruktar Abrahamsson att Arlandas situation kan förvärras, vilket kan leda till fortsatt förlust av flyglinjer och resenärer till Kastrup.Kommentera artikeln
Det finns 16 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Vilka mål styr Sweavia?
Skrivet av Pierre, 2023-11-23 12:10:52
Swedavia har på senare år gjort enorma felinvesteringar, grundat i överoptimistiska resandeprognoser som dessutom är oförenliga med EU:s och Sveriges klimatåtaganden. Flygandet, framförallt inrikes, minskade stadigt redan före pandemin, ändå drev Swedavia igenom en enorm utbyggnad av Bromma. Inte konstigt att driftekonomin nu inte ser bra ut, men den situationen är Swedavias eget fel, inte flygskatten. Varför skulle just flyget få frikort och slippa undan allt miljöansvar?
Anmäl inlägget
EU har ej beskattningsrätt
Skrivet av Senan, 2023-11-21 18:56:18
EU har ej någon rättighet att beskatta enskilda individer (icke-juridiska personer) inom unionens medlemsstater. Då behövs ett nytt fördrag inom EU. Försök gärna föreslå till Tidöpartierna att arbeta för att ge EU beskattningsrätt för individer.......

Enda möjlighet blir i så fall att införa en förordning för en ny skatt som betalas av flygbolagen (inte av passagerarna) på varje start och landning inom EU + EES. Vilken soppa!
Anmäl inlägget
Eu
Skrivet av Tim, 2023-11-21 17:59:04
Det logiska vore en gemensam flygskatt i EU
Anmäl inlägget
Skatta Er lyckliga
Skrivet av Lisb, 2023-11-21 16:47:02
Totalt har 36 länder flygskatt och fler blir det.

https://ettslagiluften.nu/lander-med-flygskatt/

Nio av EU:s medlemsländer uppmanar den nya EU-kommissionen att introducera en gemensam skatt på flygresor.

Det skulle kunna hjälpa EU-kommissionen att nå sin målsättning om att minska koldioxidutsläppen med minst 50 procent till år 2030.

Även USA flygets förlovade land har flygskatt sedan länge.

Flyget är redan kompenserat "Ingen skatt på flygbränsle"


Anmäl inlägget
Flygskatt
Skrivet av LV, 2023-11-21 16:15:43
@thomas Om Danmark inför flygskatt, och Sverige tar bort sin skatt. Då har du en konkurrens fördel.

"Du tänkte inte på det va"
Anmäl inlägget
Största kundgruppen på sikt
Skrivet av klas, 2023-11-21 16:14:00
ABC - Vilket segment av marknaden tror du kommer att vara viktigast för flygbolagen om 5-10 år - förutom folk som äger hus/lånar/hyr hus eller lägenheter på spanska solkusten? Affärsresenärer kan du glömma.
Anmäl inlägget
Flyskatt.
Skrivet av P f , 2023-11-21 14:39:40
Flyskatt er en veldigt forleged ting. Jeg håper at svenskene tar sitt fornuft til seg i denne saken.
Anmäl inlägget
Sluta nu!
Skrivet av ABC, 2023-11-21 13:10:09
Enögd? Du måste ju vara blind och döv om du tycker att vi ska ha invandring för flygbranschens skull?
Anmäl inlägget
Svar till What?
Skrivet av klas, 2023-11-21 13:04:05
Arbetskraftsinvandring är väl den typ av invandring som skapar stor efterfrågan på flygresor. Folk som kommer hit för att arbeta är en växande marknad för flygbolagen i Sverige. De kommer inte som flyktingar utan det handlar om personer/familjer som vill besöka sina hemländer så ofta de kan. Denna typ av invandring har en enögd Tidöregering begränsat. Inte bra för flyget.
Anmäl inlägget
alla vill införa flygskatt
Skrivet av thomas , 2023-11-21 11:57:09
Även danskarna ska införa flygskatt så var är konkurrens nackdelen?
Anmäl inlägget
Frågetecken
Skrivet av What?, 2023-11-21 10:12:02
Klas, besöksnäring och invandring är inte samma sak, man förstår att svenskar är förvirrade när man läser dina argument:)
Anmäl inlägget
Inte bara Arlanda
Skrivet av Hepp, 2023-11-21 06:43:27
Det gäller väl inte bara Arlanda som Jonas älskar
Anmäl inlägget
Äntligen
Skrivet av Rutger, 2023-11-21 06:33:12
Äntligen gör swedavia något som faktiskt är positivt för svenskt flyg! Vi får hoppas att detta bara är början. Verkligen dags för swedavia att flytta fokus från att bedriva köpcentrum till att faktiskt arbeta för svenskt flyg samt bättra på den operativa sidan av flygplatser.
Anmäl inlägget
Tidöpartierna vill inte
Skrivet av klas, 2023-11-21 05:43:37
Läste i en annan tråd att den nuvarande regeringen hellre prioriterar borttagande av plastpåseskatt och sänkning av snusskatt före flygskatten.
Tidöpartierna är inte intresserade av att stimulera besöksnäringen (framförallt arbetskraftsinvandring och Visit Friends and Relatives från "fel" länder) så för dem passar flyskatten bra. Frågan är vilka nya typer av restriktioner som kommer att införas av sittande regering. Kanske ett besvärligt turistvisum?
Anmäl inlägget
Straffskatt
Skrivet av Tommy, 2023-11-21 04:56:15
För en gångs skull har Swedavia rätt. Straffskatt är INTE en väg framåt. Det ska avslut bort!
Anmäl inlägget
Skatt
Skrivet av Stockholmare, 2023-11-20 22:09:41
Det är väl bara för Abrahamsson att specificera vilken annan skatt som skall höjas alternativt vad regeringen ska skära bort. Pengarna måste in/ut på något sätt…
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Vemco
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev