Livräddande drönare är bara en tidsfråga
Publicerad den 9 december 2023Forsknings- och innovationsprojektet AirMOUR, Urban Air Mobility Emergency Medical Services in EU city and regions, utvecklar och demonstrerar drönartjänster med inriktning mot akut sjukvård. Nu har de gett ut en ny guidebok för hur städerna kan hantera de nya livräddardrönarna.
Drönare har sedan 2020 larmats ut på verkliga hjärtstopp på 6 platser i Västverige och i Östersund och det internationella intresset är stort. Projektet är ett samarbete mellan drönaroperatören Everdrone AB, SOS Alarm AB och Västra Götalandsregionen med sjukvårdens larmcentral.
Internationellt har det treåriga forsknings- och innovationsprojektet Airmour genomfört testflygningar i Tyskland, Norge och Finland och resultaten har man skapat en guidebok för drönare i stadsmiljö.
I Kassel, Tyskland, har regionen Nordhessen redan börjat använda drönare för dagliga flygningar till både laboratorier och sjukhus i den större regionen.
– Utan Airmour hade det tagit mycket längre tid att förverkliga användandet av drönare. Vi håller nu på att utveckla och testa våra egna ambitioner för Helsinki U-Space Digital Twin, säger Christina Suomi, chef för strategisk stadsplanering i Helsingfors stad.
Airmours projektkoordinator, Petri Mononen, tackar också operatörer inom sjukvården för att de välkomnar innovationen med intresse:
– Diskussionen och samarbetet med akutsjukvårdspersonal har varit oerhört givande. Mycket har uppnåtts, mycket återstår att göra under de kommande åren, men vi har kunnat konstatera att det finns en utbredd konsensus om att obemannad luftfart kommer att tillföra ett stort mervärde till akut- och sjukvården .
AiRMOUR-projektet involverar tio städer där Urban Air Mobility kommer att förverkligas och Stockholm är en av de städerna.