Skriv ut  

Enorm efterfrågan på flygplan

Flygnyheter, Redaktionen, den 3 januari 2024
Världens flygplanstillverkare, och framför allt Boeing och Airbus, har idag en eftersläpning på 15000 beställda flygplan i sina orderböcker. Efterfrågan på flygplan är enorm, och det är ytterligare ett bevis på flygsektorns rekordartade återhämtning.

Enligt en ny rapport från den engelska branschorganisationen ADS Group, är eftersläpningen på beställda flygplan 14839. Hittills i år har 2657 flygplansbeställningar gjorts, varav 2000 består av narrowbodies med en mittgång. Men även widebodies har fått rekordstora beställningar på 586 flygplan, vilket är den högsta siffran på tretton år, enligt ADS Group. 
 
120 flygplan levererades i november, vilket är en ökning med 3% jämfört med samma månad 2022. Prognosen för hela 2023 har legat på 1215 levererade flygplan, men denna siffra kommer antagligen att bli högre. 
 
Ett stort problem är dock eftersläpningen på motorer, med 28 376 motorer i orderboken i november 2023.
 
Aimie Stone, chefsekonom på ADS kommenterar:
- Vi ser rekordstora beställningar, men en liten ökning av leveranserna jämfört med 2022 års siffror. Det är tydligt att flygbranschen kräver en fortsatt upptrappning på alla nivåer och att problemen i leveranskedjorna åtgärdas.Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Vemco
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev