Skriv ut  

Är det Amelia Earharts Lockheed Electra?

Flygnyheter, Redaktionen, den 4 februari 2024
En amerikansk före detta flygvapenpilot hävdar att han har hittat Amelia Earharts Lockheed Electra 10E, NR16020. Med hjälp av ekolodsbilder vill han bevisa att Earharts flygplan ligger på ett djup av 4800 meter mitt i Stilla Havet. Amelia Earhart försvann under en jorden runt-flygning 1937.

Amelia Earhart
Amelia Earhart - Lockheed Electra
 
Före detta piloten Tony Romeo hävdar att han har löst ett av det moderna flygets stora mysterier genom att hitta den Lockheed Electra som flögs av Amelia Earhart. Ekolodsbilderna togs på ett djup av 4800 meter cirka 160 km från Howland Island mitt i Stilla havet.
 
Forskare har länge spekulerat om hur länge Earharts Lockheed Electra fortsatte att flyga från sin senaste positionsrapport, och i vilken riktning, eftersom radardata och transpondrar helt enkelt inte var tillgängliga vid den tiden. 
 
Amelia Earhart försvann efter att ha lämnat Lae Airfield i Papua Nya Guinea på morgonen den 2 juli 1937 på väg mot Howland Island. Flygplanet startade sin flygning runt jorden i Miami, flög över Sydamerika, Afrika och Sydostasien innan det anlände till Lae Airfield för att slutligen korsa Stilla havet och slutföra resan. Den sista flygningen förväntades ta 20 timmar, men flygplanet kom aldrig fram till Howland Island.
 
Amelia Earhart flög en Lockheed Electra 10E, tillverkad av Lockheed Aircraft Company. Electra Model 10 var ett tvåmotorigt, lågvingat monoplan med infällbart landningsställ. I standardkonfigurationen hade den en besättning på 2 och upp till 10 passagerare. Model 10 tillverkades i 149 exemplar mellan augusti 1934 och juli 1941, Earharts var serienummer 1055.
 
När Lockheed 10 Electra designades i början av 1930-talet var den tänkt som ett kommersiellt flygplan som skulle konkurrera med Douglas DC-2 och Boeing 247. Amelia Earhart köpte en ny Lockheed Electra 1936 och kallade den officiellt "Flying Laboratory" eftersom det var tänkt att användas som testbädd för ny utrustning. Men Earharts verkliga avsikt var att flyga den runt jorden.
 
De flesta av flygplanets fönster togs bort så att speciella bränsletankar kunde installeras i flygkroppen. Det gjorde att 1200 liter bränsle kunde transporteras i stället för 200 liter som var standard på passagerarvarianten. NR16020 hade en total bränslekapacitet på 4 357 liter i tio tankar i vingarna och flygkroppen. Det gav flygplanet en maximal räckvidd på 7242 km.
 
Nu är frågan om bilderna från havets botten verkligen är Amelia Earharts flygplan som försvann för 86 år sedan. Den stora uppmärksamheten kring fynden är hur som helst ett bevis på Amelia Earharts storhet som en av historiens främsta flygpionjärer. 
 
Man kan inte fastställa exakt datum för Amelia Earharts död men hon försvann den 2:a juli 39 år gammal någonstans i Stilla Havet.Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Disneyplus
Skrivet av Mickey, 2024-02-05 11:54:41
Disney+ har en mycket bra film, Amelia, och det finns även en Expedition Amelia av National Geographics som sammanfattar en hel del, även den på Disney+.
Anmäl inlägget
Fin historiesammanfattning
Skrivet av OneLove, 2024-02-05 11:40:31
Vill bara säga tack till en fin beskrivning.
/Regnbågspilot FV
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev