Skriv ut  

Nu knyts banden mellan Lockheed Martin och Sverige

Flygnyheter, Redaktionen, den 8 februari 2024
Lockheed Martin tar ytterligare ett steg in på den svenska marknaden genom att knyta ett samarbete med det svenska IT-företaget MilDef. Lockheed Martin har redan starka band med Sverige genom en C-130H-flotta och Black Hawk-helikoptern UH-60.

Lockheed Martin
Lockheed Martin
 
Syftet bakom Lockheed Martins och det svenska IT-företaget MilDefs avtal är att stärka samarbetet kring taktiska flygplan för det svenska flygvapnet och att identifiera möjligheter att integrera MilDefs IT-lösningar i Lockheed Martins globala ekosystem inom flyg- och försvarsindustrin. Helsingborgsbaserade MilDefs utvecklar och levererar IT-produkter och tjänster till den globala säkerhets- och försvarsmarknaden
 
Lockheed Martin har djupa band med Sverige genom det militära fraktflygplanet C-130 Hercules, Sverige har nämligen flugit Hercules ända sedan 1965 – längre än något annat europeiskt land. Lockheed Martin anser också att det finns en naturlig koppling mellan MilDef och Lockheed Martin eftersom de båda företagen är specialiserade på att stödja skarpt taktiska uppdragskrav med avancerade, beprövade och integrerade lösningar. 
– Att samordna vår expertis med MilDef stärker Lockheed Martin när vi utökar våra relationer med svensk industri för att skapa arbetstillfällen och ekonomiska fördelar, samtidigt som vi stöder Sveriges luftmaktsuppdrag genom vårt C-130J-30 Super Hercules-erbjudande, säger Tony Frese, vice president of Business Development för Air Mobility & Maritime Missions på Lockheed Martin. 
 
Det svenska flygvapnet flyger för närvarande en C-130H-flotta som stöd för sina taktiska lufttransportuppdrag. Svenska flygvapnet började flyga med transportplanet Hercules 1965 och har i dag sex Herculesplan. Ett är från 1969 och fem är från 1981. I Sverige är beteckningen TP 84. Sveriges engagemang med Lockheed Martin omfattar även Sikorsky UH-60M Black Hawk-helikoptern och Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) Missile Segment Enhancement (MSE) interceptorsystem.
 
Sverige ska snart ersätta militärens föråldrade transportplan och Lockheed Martin erbjuder så klart den modernare C-130J-30 Super Hercules till det svenska flygvapnet. C-130J opereras idag av 22 länder, bland annat Danmark och Norge. Lockheed Martin menar att C-130J-30 har en oöverträffad interoperabilitet med nordiska och globala flygvapen och att den har ett mindre koldioxidavtryck jämfört med andra medelstora jettransportflygplan.Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Vemco
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev