Skriv ut  

Saab ska utrusta Gripen C/D med LITENING 5

Notiser, Redaktionen, den 11 april 2024
Nu ska även Gripen C/D utrustas med målutpekningskapseln LITENING 5. Saab har fått en order från Försvarets Materielverk (FMV) om LITENING 5-kapslar och underhållskapacitet till ett ordervärde av 390 miljoner kronor.


LITENING 5 är en målutpekningskapsel som nyttjas vid precisionsbekämpning av mål genom utpekning med laser samt målföljning. FMV har tidigare beställt denna version av LDP, Laser Designated Pod, för Gripen E, och den är nu även integrerad på Gripen C/D. Beställningen omfattar ytterligare kapslar, underhåll och reservdelar.
 
– Genom att Saab bygger upp en underhållsförmåga för denna version av målutpekningskapslar så säkerställer vi att Försvarsmakten kan använda dessa inom Sveriges gränser, vilket är viktigt i den omvärld vi lever i, säger Lars Tossman, chef för Saabs affärsområde Aeronautics.
 
Kapslar och underhållsförmåga ska levereras till FMV under 2026.
 
Sverige blev nyligen den 32:a nationen att gå med i Nato och slutförde sin anslutning till den västra militäralliansen den 7 mars. Sveriges flygvapen flyger för närvarande nästan 100 Gripen C/D, med 60 E på beställning.Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev