Skriv ut  

SAS från Allians till Team

Flygnyheter, Redaktionen, den 1 maj 2024
Avtalet mellan SkyTeam och SAS är nu undertecknat och börjar gälla den 1 september 2024. Enligt SAS kommer kunderna få fler resmöjligheter till nya destinationer, men alla är inte lika nöjda.

SAS menar att SkyTeam-medlemskapet kommer stärka nätverket genom bättre tillgång till viktiga flygplatser i Skandinavien. 1060 destinationer ska öppna upp för nya resmål i bland annat Afrika, Latinamerika och Karibien. SkyTeam-medlemmar som flyger till och från SAS-hubbarna Köpenhamn, Oslo och Stockholm är: Air France, KLM, Delta Air Lines och Middle East Airlines.
 
Anko van der Werff, SAS VD, är nöjd och ser fram emot en spännande framtid:
–  SAS kunder kommer kunna dra nytta av SkyTeams starka globala närvaro på stora flygplatser världen över och dess fokus på strategiska partnerskap och innovativa hållbarhetsinitiativ.
 
Men alla är inte lika positiva. Före detta SAS-chefen Mats Jansson har tidigare sagt till norska Dagens Näringsliv att han är besviken och kritisk till SAS nya delägare Air France och KLM i allmänhet och till SkyTeam i synnerhet:
– SkyTeam är vida känt som den sämsta alliansen av de tre stora allianserna, har sämst förbindelser ut i världen och bara ett fåtal respekterade bolag. Det är väldigt tråkigt för SAS att bolaget ska sluta där.
Mats Jansson var däremot imponerad av Anko van der Werffs finansiella räddningsinsats, men passade på att nämna hans koppling till KLM:
– Anko har jobbat tio år i KLM, och det klart att personliga kontakter spelar en viktig roll, sa han till Dagens Näringsliv i november.
 
Enligt Dagens industri kallas SkyTeam skämtsamt inom flygbranschen för ”Scary Team”, på grund av övriga flygbolagsmedlemmar som Aerolíneas Argentinas, lågprisbolaget Air Europa, två kinesiska flygbolag och rumänska Tarom.
 
För de flesta resenärer kommer övergången från Star Alliance till SkyTeam sannolikt att ha liten effekt, de kommer troligen att vara lojala mot flygbolaget och inte alliansen. Det gör ju ingen större skillnad att byta till Lufthansa i Frankfurt eller till Air France i Paris.   Kommentera artikeln
Det finns 13 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Vad denna Jansson
Skrivet av Jasså, 2024-05-04 12:18:17
tycker är verkligen helt likgiiltigt.
Han var i likhet med Gustafson och Stenberg verkligen inget vidare som SAS VD
Anmäl inlägget
AF och KLM
Skrivet av flygare, 2024-05-04 12:15:39
samt Delta är definitivt att byta upp sig jämfört med United och Lufthansa
Anmäl inlägget
Skyteam
Skrivet av Johannes, 2024-05-02 22:14:58
Att gå med i SkyTeam kommer att ge SAS fördelar som ett utökat nätverk av destinationer och anslutningar, fler samarbetsmöjligheter med andra medlemmar och ökad konkurrenskraft. Dessutom skulle det gynna kunderna med gemensamma lojalitetsprogram, tillgång till loungerna och smidigare resor mellan medlemsflygbolagen.
Anmäl inlägget
Krävs godkännanden
Skrivet av Magnus Max, 2024-05-02 19:11:45
SAS hade ett joint venture (JV) tillsammans med Lufthansa för Tysklandtrafiken till/från Skandinavien. Detta krävde godkännande i EU. Att gå med i AF/KLM/Delta och Virgin. JV kräver också godkännande i USA och EU. Glöm jv för SAS del. Många som inte är insatta i frågan här på forumet blandar ihop JV med att vara medlem i Skyteam. Och vissa skarvar med sanningen.
Anmäl inlägget
JV2
Skrivet av Lucas, 2024-05-02 18:34:15
SAS har uttalat sig om JV i Skyteam att tanken är att gå med i den
Anmäl inlägget
AJV
Skrivet av Atlantic Joint Venture, 2024-05-02 14:52:47
SAS fick inbjudan att vara med i Atlantic Joint Venture men de ville vara med på sina egna villkor och kunna sätta sina egna priser utanför Skandinavien. AJV bygger på att priserna är harmoniserade i alla marknader och man kan inte plocka russinen ur kakan som SAS ville.
Anmäl inlägget
Vad har du drömt Lucas?
Skrivet av Magnus Max, 2024-05-02 14:52:45
Du måste ha drömt att SAS kommer att få vara med i ett joint venture mellan AF/KLM, Virgin och Delta. Att gå med i ett joint venture kräver ett insatskapital som SAS saknar idag och efter den nya kapitalinjektionen. Ett joint venture som detta bygger på att man delar på antalet flygningar och intäkter över Nordatlanten.

Att hitta på kallas idag "fake news".
Anmäl inlägget
Jansson
Skrivet av op, 2024-05-02 09:27:40
Denne Janssons meriter gör inte direkt honom till någon att lyssna till vad gäller flygbransch.
Anmäl inlägget
JV
Skrivet av Lucas , 2024-05-02 08:54:33
Inte ett ord om att i Star då fick inte SAS vara med i joint-venture över Atlanten medan i Sky Team kommer de få vara det
Anmäl inlägget
Om igen
Skrivet av Daniel, 2024-05-02 08:08:35
Som alle nævner forstår jeg heller ikke den store glorificering af Lufthansa. Deres C-class er mildt sagt elendig, så kan det godt være de flyver til en masse destinationer men det gør AF/KL altså også.

Og så har LH intet positivt gjort for SAS de sidste mange år - tværtimod.
Anmäl inlägget
LH
Skrivet av Pax, 2024-05-01 18:37:24
Förstår inte varför alla prisar LH? Deras C-class har blivit så j*vla dålig!!! Finns ingen anledning att vara lojal när linjenätet många gånger är bättre med KLM, Air France, Delta och Virgin. Å ni som tjatar om loungen…. testa Virgins på T3!
Anmäl inlägget
Varför ta med trams i artikeln?
Skrivet av Andreas, 2024-05-01 14:33:39
En del kritik mot vissa SkyTeam-bolag kan vara befogad, med vad är det för trams med stycket som refererar till Dagens Industri? Aerolineas Argentinas är ett bra bolag (för passagerare, inte ägare), Air Europa är inget lågprisbolag och alla tre allianser har kinesiska medlemsbolag. Att Tarom inte är något att ha håller jag däremot med om, men det är väl inte t.ex. EgyptAir i Star Alliance heller?
Anmäl inlägget
pladder
Skrivet av Lars, 2024-05-01 14:04:53
Jansson demonstrerar att han har lika lite koll på flygbranschen som han alltid haft.
Delta är betydligt bättre än United, och båda Klm og Air France är betydligt bättre än Lufthansa..
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev