Skriv ut  

Isländska Bluebird Nordic slutar flyga

Flygnyheter, Redaktionen, den 27 maj 2024
Isländska flygfraktbolaget Bluebird Nordic lägger ned driften. Som skäl anges minskande efterfrågan. De nya ägarna sedan 2020; Avia Solutions Group, satsar hårt på frakt, men kostnaderna blev för höga hos Bluebird.

Bluebird Nordic flög minst tio 737-800BCF, varav den senaste ännu inte levererats, och framtidsplanen var hela 25 flygplan i trafik. Visserligen är fraktkonjunkturen guppig, men bristande efterfrågan är inte hela sanningen bakom nedläggningen. De nya ägarna sedan 2020; Avia Solutions Group, satsar hårt på frakt, men kostnaderna blev för höga hos Bluebird. Redan nu har fyra 737BCF förts över till slovakiska Air Explore och en till BBN Airlines i Indonesien. Den icke levererade 737:an ägs av Avia AM Leasing.  
 
Både Air Explore och BBN Airlines och Avia AM har samma ägare; Avia Solutions Group,som också satsat hårt på frakt i andra länder och har flera kontrakt för DHL i Europa via Smart Lynx. I dessa projekt kan man inte få fram flygplan fort nog. Så nedläggningen av isländska Bluebird Nordic är nog snarare att se som en omdisponering med målet högre och snabbare vinst, samt lägre kostnader, som administration och inte minst löner. Bluebird Nordic har också varit inblandade i en rad juridiska tvister om avtal med isländska pilotfacket och med myndigheterna, sedan Avia Solutions tog över.
 
Isländska Bluebird Nordic har funnits sedan 2001, först som Bluebird Cargo, och föddes som en avknoppning ur Icelandair. Men det var först sedan litauiska Avia Solution Group tog över 2020 som man skiftade över från en dryg handfull Boeing 737–300 till tio Boeing 737-800BCF. Tre Boeing 777-200BCF skulle också fasas in, men hade ett ryskt leasingbolag som ägare och hamnade i blockad. 
 
Två isländska flygbolag gynnas till en del av Bluebirds försvinnande. Det är Icelandair och Air Atlanta, som just tagit emot två ytterligare Boeing 747-400F. Men fördelen är begränsad, även om man slipper en rival med vassa tänder, eftersom Bluebirds trafik de senaste åren inte skett så mycket till och från Island, utan från East Midlands och Liége, med medelstora fraktplan. Där gynnas nu först slovakiska Air Explore. De tio arbetslösa planen kommer sannolikt alla att sysselsättas inom gruppen. En eventuell ny aktör har också anmält intresse, ledd av en före detta direktör på Bluebird. Det nya bolaget ska heta Odin Cargo.Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Vemco
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev