Skriv ut  

Flygbranschen förutspår passagerarrekord

Flygnyheter, Redaktionen, den 4 juni 2024
Enligt den internationella flygtransportsmyndigheten IATA kommer flygbolagen flyga nästan fem miljarder passagerare i år. Passagerarkabinfaktorn förväntas hamna på 82,5 procent, vilket ligger nära nivåerna före pandemin. En majoritet av flygpassagerarna anser att flygresor är avgörande för ekonomin och det moderna livet.

Det tidigare rekordet är från år 2019 då flygbolagen totalt flög 4,5 miljarder passagerare. Under coronapandemin minskade sedan antalet flygpassagerare.
 
IATA förutspår att 38,7 miljoner flygningar kommer vara tillgängliga under 2024. Detta är 1,4 miljoner flygningar färre än tidigare uppskattningar, till stor del orsakat av den långsammare leveranstakten av flygplan. Antalet flygplansleveranser för 2024 förväntas bli 1 583, vilket är 11 procent mindre än de förväntningar som publicerades för bara några månader sedan.   
 
Flygpassagerarna är fortfarande entusiastiska. Enligt IATA:s enkätdata från april 2024 uttryckte 97 procent av resenärerna att de var nöjda med sina resor, och en majoritet anser att flygresor är avgörande för ekonomin och det moderna livet. Flygresenärerna visar också stöd för branschens hållbarhetsmål, där 82 procent anser att det är rätt att uppnå nettonollutsläpp av koldioxid till 2050. Det understryker vikten av fortsatta investeringar i grönare teknologier och metoder.
 
Flygbranschens totala intäkter förväntas stiga med nästan 10 procent till 996 miljarder dollar (cirka 918 miljarder euro) i år. Också det är ett rekord, enligt IATA. Framtidsutsikten för Europas flygbolag är blandad. Medan efterfrågan förväntas växa med 11,1 procent, kan problem med leveranskedjan, höga räntor och potentiella arbetskonflikter hindra lönsamheten.
 
Branschorganet IATA inkluderar mer än 300 flygbolag som står för 83 procent av den globala flygtrafiken.Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Vemco
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev