Skriv ut  

Grön flygplats går in i nästa fas

Notiser, Redaktionen, den 5 juli 2024
Klimatprojektet Grön flygplats, som är ett samarbete genom Svenska Regionala Flygplatser, fortsätter sitt jobb mot ett fossilfritt inrikesflyg 2030 och ett helt fossilfritt svenskt flyg 2045. Gemensamt har de 27 flygplatserna minskat sina egna koldioxidutsläpp med 64% och minskat sin energiförbrukning med 11%

Under de senaste fyra åren har Grön Flygplats gjort det möjligt att tanka fossilfritt flygbränsle på flera flygplatser och jobbat med förberedelser för att kunna ladda el-flygplan. Gemensamt har de 27 flygplatserna minskat sina egna koldioxidutsläpp med 64 procent, minskat sin energiförbrukning med 11 procent och mer än halverat andelen osorterat avfall från verksamheten.
 
Projektet förlängs nu ytterligare fem år och ska bland annat genomföra fallstudier som visar hur det fossilfria flyget, inklusive nya typer av flygfarkoster, kan bidra till en hållbar samhällsutveckling i hela landet.
– Syftet med Grön Flygplats är att vara en katalysator för en hållbar omvandling av flygbranschen. Genom att integrera hållbarhet i varje aspekt av flygtrafiken, från flygplatsernas drift till att stödja utvecklingen av nya flygfarkoster, är vi inte bara med och formar framtiden för flygindustrin, utan även för hela samhället, säger Mari Torstensson, projektledare för Grön flygplats.
 
–  Överlever inte de regionala flygplatserna i lust krackelerar den nationella flyginfrastrukturen och det finns inget att falla tillbaka på i nöd. De regionala flygplatserna ingår inte i någon koncern och har inget gemensamt beslutande organ vilket gör att de har olika förutsättningar både vad det gäller drift och omställning. Därför är det viktigt att betrakta det svenska flygnätet i sin helhet för att säkra en hållbar och stabil flyginfrastruktur i hela landet, fortsätter Mari Torstensson.Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
HDI
Pilotshop
Air-BP
Vemco
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev