Skriv ut  

Norrlandsflyg siktar uppåt

Flygnyheter, Lotta Isacsson, den 19 februari 2009
Som en uppfriskande kontrast till dystra årsrapporter och varsel satsar helikopteroperatören Norrlandsflyg stort. Bolaget har beställt åtta nya helikoptrar för totalt 800 miljoner kronor och siktar på att anställa ett tiotal personer under 2009.

Helikoptrarna, av märket Sikorsky S-76D, beställda från USA-baserade Sikorsky, är till skillnad från den tidigare versionen S-76 försedda med en del nya tekniska finesser. Avisningskapacitet i rotorbladen håller Norrlandsflygs personalchef, Stefan Söderström, främst.
- Det här behöver vi i ett land som Sverige, säger han till Flygtorget.

Sikorsky S-76
Silhuett av en S-76. De beställda helikoptrarna,
S-76D, är försedda med en del nya tekniska finesser. Däribland avisningskapacitet i rotorbladen. Foto: Norrlandsflyg

Som en vältajmad bekräftelse på det störs samtalet av ett bullrande i bakgrunden.

En ambulanshelikopter från Gällivare, där temperaturen för dagen ligger på -32 grader, går in för landning.

Stefan Söderströms förklaring till att Norrlandsflyg, mitt i lågkonjunkturen, har möjlighet att gasa istället för att bromsa handlar bland annat om verksamhetens karaktär. Norrlandsflyg arbetar med tidskritiska räddningsoperationer och ambulanstransporter. Områden som ingen finanskris i världen kan påverka särskilt mycket.

- Flygsverige är beroende av dollar, räntor och valutor. Sverige känner definitivt av lågkonjunkturen. Det som skiljer vårt företag från andra är våra kunder och affärsrelationer. Våra kunder påverkas inte lika hårt som andra.

- Ta SAS som säljer färre flygresor idag, de påverkas mer. Vår marknad är ju mindre konjunkturberoende men är också beroende av dollar, räntor och valutor. Helt oberörda är vi inte och vi känner av konjunkturen.

Han tillägger att Norrlandsflyg också har långa avtal med sina kunder; där Sjöfartsverket, Norrbottens läns landsting och Västra Götalandsregionen är de största.

Helikoper dåligt väder
Foto: Norrlandsflyg

Norrlandsflyg satsar målmedvetet på att utvecklas. Framtidsplanerna handlar bland annat om att uppdatera helikopterparken. I takt med att de nya helikoptrarna tas in i verksamheten ska äldre helikoptrar säljas. Bolaget har också behov av att rekrytera mer personal.

- Vi har idag 115 anställda och vår budget för 2009 omfattar 125 under förutsättning att vi får ekonomi för det. Vi behöver bland annat styrmän, piloter, tekniker samt en flygchef.

Bild i ingressen: Norrlandsflyg

FOTNOT:

Helsvenska Norrlandsflyg är ett av Sveriges största helikopterföretag, och även ett av världens ledande privatägda företag som utför sjöräddning, SAR. Norrlandsflyg svarar för all svensk sjöräddning via sina fem helikopterbaser i Sundsvall, Stockholm, Visby, Ronneby och Göteborg; samt ambulanshelikopterverksamhet som utgår från Göteborg och Gällivare. Företaget grundades 1961 och hette tidigare AB Fjällflyg.


Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingNyheten har en egen tråd i vårt Flygforum

Duktigt
Skrivet av Positiv, 2009-02-23 21:20:22
Norrlandsflyg har några år lyckats bygga upp en världsunik civil kompetens inom ett område som tidigare varit reserverat för militärer. Norrlandsflyg har idag en högre tillgänglighet med sina specialutrustade S-76:or och professionella besättningar, och har tillfört svensk sjöräddning en standardhöjning.
Anmäl inlägget
Flyme-varning
Skrivet av En som är skeptisk, 2009-02-23 10:54:07
Med en VD som Norrlandsflyg har tar det väl inte länge innan Norrlandsflyg styckas upp och säljs vidare. Förövrigt så äger inte Norrlandsflyg en enda helikopter eftersom dessa leasas av en annan man i styrelsen.
Anmäl inlägget
Grattis!
Skrivet av Jolanda, 2009-02-21 01:41:49
Äntligen lite roliga nyheter i nedskärningarnas Sverige! Vi behöver läsa dylika nyheter emellanåt!
Grattis till Norrlandsflyg och lycka till med den ökande verksamheten!
Ska också säga att bilderna är jätteläckra!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Bose
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev