Norwegian baserar långlinjerna utomlands
Publicerad den 20 januari 2012
Det är Dreamlinern som ska göra det, etablera Norwegian som ett nätverksbolag också med långlinjer. De två första Boeing 787-8 är leasade maskiner och levereras under 2012 och ytterligare tre egna under nästa år. De utgör sedan basen för långlinjetrafiken från Oslo och Stockholm till Bangkok och New York. Men långlinjeflottan hamnar inte i Skandinavien utan baseras på de två destinationerna, i Thailand och USA.
– Det blir internationella besättningar, säger Åsa Larsson på Norwegian i Sverige. Naturligtvis är det öppet för vem som helst att söka, de professionella kvalifikationerna går före nationalitet.
Bakom Norwegians satsning ligger bland annat både flygplanstillverkares och flyganalytikers beräkningar att just långlinjetrafiken till Nordamerika och Asien kommer att öka, även om flygbranschen i övrigt har det motigt: Cirka fyra procent upp till USA och närmare sex procent till Asien och det är lågkostnadsbolagen som står för tillväxten, även på den punkten är analytikerna överens.
Norwegian ser också den egna nätverkskapaciteten och framför allt prestandan hos de nya Boeing 787 som ett sätt att räkna hem verksamheten, trots biljettpriser ner mot 1 000 kronor enkel väg till USA.
I jämförelse med en fabriksny Airbus 330-200 och 291 säten, samma antal som Norwegian ska ha i sina Dreamliners, är skillnaderna stora: 17 ton mindre bränsleförbrukning Skandinavien-USA och 24 ton mindre till Bangkok.
Även distansen som en Boeing 787 klarar tilltalar planeringsverksamheten på Norwegian. Med utgångspunkt i Skandinavien klarar en Dreamliner att flyga nonstop till Singapore, Kapstaden och Rio. Just Rio de Janeiro var en av de tänkbara linjer för framtiden som Björn Kjos nämnde på en stor turistmässa i Oslo förra veckan. Rio var enligt Norwegians vd ”en logisk destination”.
Kommentarer
Alla här är nog medvetna om att Ryan är ett point to point airline, när jag skriver 1% så syftar jag då på det som skapar sin egen connection för vidare resa. Norwegian kommer att satsa på point to point på sina långlinjer men kommer också från sina egna linjer, dessa biljetter bli dyrare än om du bokar två enkelbiljetter. Low fare = keep it simple.
Bruce
tyvärr kommet svensken inte ha råd att åka någonstans de närmsta åren. Det gäller hela Europa! Nu blir det stålbad för DY och förmodligen kommer allt senareläggas. Lycka till. Typ.
Ryanair is a strictly point-to -point airline.
Har Ni kikat på Continental, AerLingus, BA, SAS eller kanske Virgin, Icelandair istället.
Det är vettiga alternativ!
//Råger
Har ett nummer i mitt huvud att vid långlinje så behövs ca 70% vara icke “connecting” och det skall tilläggas att det gäller för flygbolag som inte räknas till lågprisbolag. Kan inte svara på och ska inte spekulera i hur den siffran ser ut för ett lågprisbolag som vill flyga långlinje….. Hur många är connecting pax för Ryan Air, 1%?
Bruce
Det kommer inte att finnas många biljetter för SEK 1.000 enkel väg, dvs SEK 2.000 tur och retur till NYC, inkl alla skatter och avgifter. Kanske vid någon form av kampanj vid uppstarten. Nej, priserna kommer att vara högre än så på långlinjerna.
Fast 4500 :- mellan Stockholm och t.ex. Denver eller Vegas med ett byte är ju fortfarande hyfsat överkomligt, säkert kan det också bli billigare om det bokas vid samma tillfälle.
Norwegian har gott om tid att arrangera destination code shares.
Hoppas dom etablerade charterbolagen förstår vad detta innebär för dom, man har nästa körst sin aegna bolag i botten med dyra avtal mm nu kommer dom åka ut i arbetslöshet mm bara för att dom levt i det blå för länge.. Kom ihåg detta nästa år..
“Är Jetblue så dyrt?”. Jag skulle inte vilja påstå att Jetblue är speciellt dyrt. Jag tittade runt lite snabbt nu och t/r biljetter inom lander ligger på ca 1500-3000kr beroende på hur långt man behagar åka. Komforten är som nämnts mycket bra för att vara ett lågprisflyg. Dem är väl i princip Norwegians motsvarighet i USA. Det jag ställer mig emot är att om man ämnar flyga för 2500kr till New York, kan man inte ha anslutningsflyg för 2000kr extra inom landet…
Är JetBlue så dyrt? Jag flög med dem 2007, och då verkade det vara ett lågprisbolag, bortsett från komforten, som var i världsklass, trots att det inte kostade skjortan.
..känner sig nog gruvligt lurade på konfekten nu……
Få höra, vad tycker ni?
Ska man utgöra ett hot mot befintliga aktörer på interkontinentala linjer så behövs givetvis anslutningsflyg.
Jag tror dock Norwegian gör fel i välja JFK. -Den största huben, men inte den bas de amerikanska lågprisflygen stationerat sig på. Samarbete med Jetblue, ca 2500kr , New York – Orlando, T/R, verkar inte genomtänkt om man ska konkurrera genom låg prissättning….. Man bör tänka över Spirit airlines, det enda “riktiga” lågprisflyget i staterna. Spirit flyger från La Guardia..
Diggar Norwegian som tar sig fram. Fortsätt så. Lyssna inte på alla sura, griniga och avundsjuka personer som bara klagar över vad andra gör. Flyger bl.a. Med dy ikväll.
TG har tillgång till SAS skandinaviska nät…..
Jag förstår fortfarande inte hur DY räknar för att få hem denna affär.
De måste få till en partner i Thailand/Sydostasien för att få till sig connection pax.
Har Norwegian några planer på att samarbeta med andra flygbolag på sina destinationer? T.ex något thailändskt lågprisbolag om man ska vidare i Thailand eller Sydostasien eller t.ex. det gedigna lågprisbolaget JetBlue? (Förutsatt att de flyger till JFK)
Till viss mån kan skatter “smitas” förutsatt att DY etablerar dotterbolaget baserat på utländsk bolagslagstiftning. Naturligtvis blir DY skattepliktiga, dock endast enligt de skattelagar rådande i landet bolaget är registrerat. Arbetsgivaravgifterna för de anställda förhåller sig enligt samma princip. I vilket land de anställda skall inkomstbeskattas är en annan diskussion. Hänsyn tas till personens hemvist, bilaterala skatteavtal samt anställningsperiod, vilket alltså inte blir DYs huvudvärk.
Eller så vänder man på det. DY har ett ganska stort antal connection flighter från Skandinavien, något som inte TG har. DY har helt enkelt valt en annan marknadsmix och målgrupp än de nuvarande aktörerna på marknaden. CGO går alltid att trycka in, precis som charterbolagen från skandinavien gör i den mån de kan. Ett par ton norsk lax finns det alltid behov för någonstans i Asien.
Tror du jag hinner lära mig det innan både EU och Norwegian har gått i konkurs?
Lär er grundregler i marknadsekonomi och ekonomistyrning så kanske ni kan förstå lite mer om varför NAS väljer att lägga sina baser utomlands. Är ni anti-Eu också kanske?
Gällande flighterna till Thailand kommer Thai vara huvudkonkurrent till DY. TG har idag 24st direktflygningar till/från skandinavien. Man har både connetion flighter från sin hub, erbjuder olika service ombord och man flyger cargo.
Inget av dessa saker kan DY erbjuda och tjäna pengar på. Det enda DY har är en lägre bränsle kostnad som skall vägas upp mot ett högre inköps/leasing kostnad. Kan någon berätta hur DY kalkyl ser ut för jah har svårt att räkna hem den??
du smiter ikke skatt dersom de ansatte skatter i hemlandet…..
Den gamla Braatens-maintenancebasen i Stavanger lades ner. Underhållet görs i Oslo istället. Social dumping á la Norwegian? Nej, långt ifrån. Norwegians upplägg är ett skattesmitarupplägg. Bojkott från min sida. De är värre än Ryanair eftersom de låtsas vara ett Norskt bolag. Heja Norge?
SAS la ned vedlikeholdet ( underhall) av 737 ved Stavanger fordi det ble for dyrt med norsk arbeidskraft. Nå gjøres dette i land med mye billigere lønner enn i Norge. Hvorfor roper ingen om sosisal dumping? Her mistet jo skandinaviske SAS ansatte jobben til fordel for billigere. Norwegian skal ikke erstatte skandinaviske til fordel for utenlandsk crew. Våkn opp! Alle gjør dette, men det er ikke alltid det er like synlig som i cabinen. Foloraren blir det bolaget som ikke følger utviklingen!
har et produksjonbolag, Jetconnect i New Zealand-har 8 B-737-800 der på NZ-reg. De drifter mye av Australia-NZ trafikken med NZ lavere lønenivå crew.
Air NZ sine A-320 driftes ikke av moderbolaget, men av et bolag som heter TEAL, f.eks.
Smart med flygande personal från destinationsländer. Billigare och mycket bättre service – se Singapore, Hainan, JetBlue. Bittra skandinavers gnäll har noll betydelse. Med lägre löner än de skandinaviska lever man mycket bra i länder med låga kostnader/skatter. Den resande publiken bryr sig inte om flygbolagens villkor. Vad de bryr sig om är pris och kvalitet.Med 787, kortare flygtider, attraktiva priser och bra service kommer Norwegian att dominera och statliga fd monopolbolag behövs inte.
om “sosial dumping”, hva tjener crew hos DY’s kommende konkurrent Thai vs Norwegian ? Burde det debatteres?
Dom flesta människor blir glada när det dyker upp fler och billigare alternativ, dom som ondgör sig är ett gäng gnällspikar på detta forum som vägrar inse att världen är förändrelig på gott och ont och vill ha det som förr på monopoltiden då flyg var flott och lön och villkor var onödigt bra.
Återstår dock att se om Dy kommer igång med detta
Å ena sidan så talar alla sig vamra för hur bra det blir med lägre biljettpriser, men å andra sidan så ondgör man sig över att besättning baseras utomlands ( = Lönedumpning).
Tala om att vilja äta kakakn och ändå ha den kvar!
Biljetterna kommer att bli billigare och servicen avsevert bettre an med svindyr och mindre pigg skandinavisk personal. Norwegian kommer att konkurrera ut halvstatliga fd monopolbolag.
Precis vad jag hoppades att de skulle gora. Enda vettiga losningen.
SVT rapport och TV4 nyheterna är tipsade om deras idiotiska planer på att basera planen och besättningarna utomlands! Hejda lönedumpningen!
Flyg aldrig med Norwegian!
nu när jag vann på lotto skulle jag inte lägga en krona på norrbaggen då vill bara ha pengar för att köra vidare i europa någon andra incot är just a dream just a dream dream liner dream on dream on
Norwegian “baserar” flygplan och personal i NYC samt BKK men besättningarna kommer gå av i Skandinavien. Allt för att lura Transportstyrelsen och skatteverket..snyggt!
Det kan jo hende at en och annan amerikan anvender DY til skandinavia
För övrigt är diskussionen kring löner, arbetsförhållanden, fackföreningar och rättigheter fullkomligt irrelevant. Sedan när togs hänsyn till dessa aspekter vid restaurang eller hotellbesök? Eller vid buss/tåg/taxi/båt transport? Best product for the price, allt annat är rent bittert svenskt hyckleri!! Anställning på DY sökes frivilligt, möjligheten till självman uppsägning finnes i västvärlden. Köp en billig biljett och var glad, precis som efter ett prisvärt restaurantbesök!
Kostnadsläget i NYC är vad det är, ändå reser 45 miljoner turister från världens alla hörn dit per år (ja även svenskar). Varför skulle “kost och logi” sätta ett flygbolag i konkurs? Dessutom krävs ingen master i nationalekonomi för att begripa att man med en 3k SEK billigare resa (jämfört med “kvalitetsbolagen”) får MER likvida medel över till just “kost och logi” (!) vilket argumenterar helt emot föregående påstående om undergång.
Ja, kost och logi är ju mycket billigare med SAS, eller hur menade du?
Det är redan jättebilligt att flyga. Den stora kostnaden ligger i kost och logi.. Detta kommer troligen bli Norwegians undergång. tyvärr
Vi skandinaver är knappast kända för att spendera några större summor på flådigt resande, tvärt om! Det finns goda skäl bakom Thai’s beslut att traffikera sin B744 med störst andel economy från ARN samt varför SAS för länge sedan slutat med första klass och knappt har någon business kvar (bortsett från interkontinentaltrafik). Vad har “kvalitetsbolgen” idag som är så spektakulärt att man hellre betalar 2-3k mer ARN/OSL-JFK under 8h i en sliten economykabin än en ny fräsch B787?
Fan va mycket negg det skrivs. Om vi hade lyssnat på alla nej sägarna hade mänskligheten inte varit där vi är idag.
Jag gillar Norwegian. Tycker dom är skitbra. Nya fräscha maskiner lika bra eller dålig service som SAS. Ser fram emot att flyga longhaul med dem.
hadde muligens fel type fly på sine linjer fra KUL til Paris/London, A340-300, noen andre bolag som kjører de til Asia fra Europa (og tjener penger?)
Dessuten, Air AsiaX har nok av mer lønnsømme destinasjoner fra sin hub i KUL-de skal starte opp Sydney. De kommer også i en situasjon hvor de evnt kan bruke et og samme flygplan t/r samme rute samme dag.
Får vi se Sthlm-Tokyo?
DY är redan en kopia av Ryanair och se bara nu när man ska jobba för lägsta löner, inget fack, inga rättigheter. Undra hur många platser på varje flyg som hittas till lågpris?… Finns ingen anledning att flyga DY på långlinjer när det finns kvalitetsbolag på marknaden.
För att biljetterna ska vara attraktiva till exempelvis N.Y så får de ligga bra under 4000:- för att det ska kännas lönt att flyga lågpris. Du kan ju flyga för runt 4000:- med icke lågprisbolag redan idag.
Långlinjer är för det mesta förlustbringande med mindre man kan kombinera med fragt eller ett speciellt koncept med egen terminal eller förenklad inresekontroll som till exempel BA har.
787 i pax version har inte denna kombi potential för pax/cargo.
Om SAS kan flyga långlinje så kan Norwegian garanterat göra samma sak men till ett lägre pris både för kunden och sig själva. Slimmad organisation är en del av hemligheten.
Ett antal asiatiska lågkostnadsbolag har redan testat att flyga långlinjer till Europa och misslyckats.
Att Norwegian skall klara detta bara för att de flyger 787 så har man räknat fel…
Lite trist för oss som jobbar i branschen när skandinaviska jobb “flaggas” ut.Hade ett annat stort skandinaviskt flygbolag gjort det hade det blivit ett j..la liv på alla.
Hej! Jag flyger ALLTID med norsken när jag har lite pengar över! Men sover hos kompisar eller bara borta ett par dagar som mest. New York är ALLDELES för dyrt och åker man så långt ska man ju stanna minst en vecka! Och Rio!? Då blir det vatten och bröd resten av året!
Varför skulle inte Norwegian klara att fylla några långlinjer. Jag tror definitivt att de har passagerarna. Men hur billiga kommer biljetterna att vara?
Åsa menar de som jobbar för lägst lön, o sämst villkor. Det brukar borga för kvalitet!
Jovisst den här artikeln kan man ju tro på om man vill. Det är uppenbart att det bara är ett PR trick.
Ni som skyller på Ryanair, ta en titt på detta och avgör själva.
Jag tror i vart fall inte att de lyckas!!
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten