Skriv ut  

Direktflyg startar flyglinje Kiruna-Gällivare-Luleå

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 26 november 2012
En ny direktlinje som knyter samman de tre norrländska städerna Kiruna, Gällivare och Luleå. Det blir resultatet när Malmfältsflyg och Direktflyg i januari nästa år startar en ny linje i norra Sverige.

Direktflyg
Direktflyg Jetstream 32


Åren 1995 – 2000 gick det att flyga mellan Kiruna och Luleå och det senaste året har näringslivet i regionen arbetat för att återuppväcka flygtrafiken mellan de två städerna. Projektet kallas Malmfältsflyg och målsättningen har varit att ha två turer om dagen.

Det initiativet har lyckats i och med att Direktflyg nu startar trafik på sträckan Kiruna – Gällivare – Luleå. Frekvensen blir den efterfrågade med två dagliga rundturer på vardagarna.

- Vi är ju specialiserade på kortare direktförbindelser på tvären mellan olika orter som inte normalt är sammankopplade med en flyglinje, säger Tezz Torsdotter Ohlsson, vd på Direktflyg till Flygtorget.
           
Trafiken startar den 7:e januari nästa år och flygs med en Jetstream 32 med 19 stolar och en flygtid på 70 minuter från Kiruna till Luleå. Rutten kan också kopplas samman med Direktflygs övriga linjenät och gör det möjligt att flyga vidare till Umeå, Östersund och Sundsvall. I och med den nya linjen blir Direktflyg den största operatören från Luleå sett till antal destinationer. Den blir även ytterligare en del i det växande nätet av rutter i Sverige och Finland.

– Tidtabellen är anpassad utifrån de önskemål och behov vi hämtat in från näringslivet och flygen är anpassade för att kunna resa fram och tillbaka över samma dag, säger Tony Järlström VD för näringslivsbolaget Progressum i Kiruna, en av initiativtagarna till Malmfältsflyg.
           
Det är bland annat den växande gruvnäringen i Norrbotten som skapar underlag för en ny flyglinje och över huvud taget är nordkalotten ett hett område. Redan nu finns därför intresse av att eventuellt förlänga linjen från Kiruna till någon av de norska flygplatserna på andra sidan gränsen.

- Det finns mycket att göra på den svenska inrikesmarknaden, särskilt på de regionala flygplatser där underlaget inte riktigt håller för de större flygplanstyperna, säger Tezz Torsdotter Ohlsson. Ibland är det ett stort fokus på just de större flygplatserna och större maskiner, men vi flyger en annan sorts trafik som passar bättre.

Direktflyg flyger idag inrikes i Sverige och Finland och även mellan Värmland och Oslo.

Boka direktflyg Kiruna-Luleå med bokaflyg.se

 
Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

LIN
Skrivet av Kalle Viking, 2012-11-27 17:44:15
Även Linjeflyg knöt ihop sträckan, under 80- och nittiotalet, GOT-SDL-LLA-GEV, ToR.
En linje som faktiskt hade hög beläggning.
Många GEV- pass klev av i LLA eller UME och for vidare till STO och vice versa. OSD-pass flög till UME, för att fortsätta till Regionssjukhuset eller GEV.
Anmäl inlägget
Nordkalottflyg
Skrivet av EL, 2012-11-27 13:59:43
...Även Nordkalottflyg har opererat på sträckan LLA - KRN...
Anmäl inlägget
Mer trafik
Skrivet av Framåt, 2012-11-27 11:11:00
Det skulle nog vara mellan Gällivare och Luleå åren 1995 och 2000.
Anmäl inlägget
Trafik
Skrivet av Framåt, 2012-11-27 11:08:48
Bra initiativ! Det har dessutom funnits trafik under flera decennier mellan Kiruna och Luleå genom SAS och även med Swedair. Inte bara under de fem åren som står i texten.
Anmäl inlägget
rekrytering
Skrivet av rekryt, 2012-11-26 11:33:27
förmodligen inte, de kopplar på denna på linjen SDL-LLA, kanske i kombination med OSD-UME-LLA.
Anmäl inlägget
Piloter?
Skrivet av Ringo, 2012-11-26 11:08:42
Blir det nyrekrytering i samband med detta?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev