Tråden startades av: Blivandeflygräddpilot  2019-12-15 15:40:17
Bli pilot, flygrädd och akut stressreaktion 
Hejsan!

Jag har allvarliga planer på att utbilda mig till pilot - men jag har en hel del hinder på vägen dit! Jag har ingen aning om vikten av nedan saker så ni får jättegärna hjälpa med med upplysning!

- Jag är väldigt flygrädd! Nu låter detta kanske konstigt men jag tror att det blir helt annorlunda om jag kör själv. Vad säger ni? Blir man avvisad direkt med en sådan historia?

- Tatueringar på ena armen - går att täcka med långärmad skjorta. Hur stort problem?

- Kom på när jag satt och läste och olika saker som kan göra att man nekas licens. Jag hade för fem år sedan en "akut stressreaktion". Tillfälligt syndrom som skapades av en dåvarande chef. Blir jag nekad direkt? Det här är ju något som går över och det gjorde det, inget som påverkar mig idag.

Tackar hjärtligast på förhand!

Mvh

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

Varför
2020-09-16 22:23:29
SV: Bli pilot, flygrädd och akut stressreaktion
Men varför vill du bli pilot? Vad är motiveringen?
STO-OF
2020-09-14 12:14:00
SV: Bli pilot, flygrädd och akut stressreaktion
Om ditt inlägg är allvarligt menat, så är svaret nog tyvärr nej. Att vara ”flygrädd” är ingen bra början, men att sedan ha haft en ”akut stressreaktiontion” så blir svaret solklart nej. Pilotyrket är inget för dig. Må vara en dröm, men det är ett yrke som inte passar alla och med det du beskriver så är det ett solklart nej. Tyvärr. Dessutom är situationen den nu att marknaden för piloter är mättad en lång tid framöver med bättre lämpade kandidater för just detta yrket och som redan är utbildade.
Hitta något annat du är intresserad av som funkar för dig. Lycka till!
Hur relaterar man?
2020-09-13 21:21:00
SV: Bli pilot, flygrädd och akut stressreaktion
En elev på OSMs YH2019 har tattuering på armen. Kolla på deras bild på instagram med första bilden på klassen i grupp, så lär du se.

Angående stressreaktion. Piloter ska må bra och vara trygga för att kunna hantera av att göra sitt jobb. Det är stundtals ett mycket stressigt arbete, som kräver hög flexibilitet för att anpassa sig till världens & ekonomins behov och krav. Det är ett otroligt stort ansvar, där du kommer att behöva interagera med många olika personligheter. Ibland kanske t.o.m. vidriga personligheter (sällsynt), så om du har en "chef"/kapten som kommer ge dig en stressreaktion och du utvecklar syndrom kommer det att vara problematiskt och möjligtvis vara omöjligt att kunna ansvara för så många liv.

Hittils har det varit bara information. Praktiska råd är att ge ditt 100% på att reflektera och dedikera ditt liv åt självkännedom och personlig utveckling, det är ett krav till att vara pilot, i min erfarenhet.

Ta också flyglektion.

Flygrädslan går att träna bort. "Exposure therapy" gör under.

Grit, resilience och perseverance är inte coola "buzz" ord i branschen... Utan det är krav att du inte skapar ursäkter för dig själv för att inte klara av att bli pilot (vilket du inte har gjort, du har bara ställt frågor och delat med din nyfikenhet).

Om det nu är din dröm, så är det upp till dig att förverkliga den.

Världen är absurd, och det finns rum för dig att nå dina drömmar.

pilot
2020-09-13 16:56:44
SV: Bli pilot, flygrädd och akut stressreaktion
Ta en PPL om du vill, men jag tror inte att du passar som kommersiell pilot dar du har ansvar for manga manniskoliv. Om du blir stressad av en chef ar en sak, men att bli stressad av daligt vader, motorbortfall, brand i flygplanet, etc, ar livsfarligt for dig och alla andra ombord om du blir stressad av det och kan inte fatta korrekta beslut snabbt.
Fortsätta drömma
2020-09-12 12:56:13
SV: Bli pilot, flygrädd och akut stressreaktion
Jag fått höra många negativa kommentarer från instruktörer genom åren, och hade jag lyssnat på dem skulle jag aldrig vara där jag är nu. Det har gjort ont men jag har valt att ignorera dem och därför har jag nått mina mål.
Det finns många omogna människor som blir piloter för statusen, och trycker gärna ner andra för att göra sig själva större. Dessa personer söker sig till allt som har en lite högre titel.
Låt inte en sådan människa krossa dina drömmar.
Insynaren
2020-09-10 11:33:00
SV: Bli pilot, flygrädd och akut stressreaktion
Hallå!
Kul att se folk som skriver vad de tänker och funderar med allvar på.
Jag vill påpeka en viktig grej angående saken. Fungerade som LIFUS (då man efter typskolningen på marken och i simulatorn flyger med en instruktör på linjen x-antal sektorer/timmar) skolare i tiderna och då och då, hemskt sällan men ändå, märkte man först i detta skede att personen inte passar som trafikflygare. Tyvärr har de tidigare skrivningarna rätt, att skolors intresse är att göra pengar. Likväl är intresset hos bolagen, men de måste se säkerheten alltid före detta. Och visst visar det sig trots LIFUS är avklarat att det finns personer som inte borde flyga, tyvärr finns det hemskt få sätt att slippa en sådan typ i den västerländska kulturen. Men till saken, det finns inget värre än att få höra under din provtid, då du redan "flyger reguljärt" att någon säger dig "hej, på allvar, det här blir ingenting. Det här är inte din grej, vi kan inte ha dig kvar". Att drömmar krossas (samt troligtvis ekonomin också) i detta skede är tungt för alla parter och kan ge svåra besvär efteråt för piloten som mattan drogs undan av. Poängen är inte att skrämma, tycker du det är din grej så kör på absolut, men tänk noga efter och väg riskerna.
Pilot
2020-09-10 10:29:55
SV: Bli pilot, flygrädd och akut stressreaktion
Hej Nyfiken
Det skall stå kom nya regler.

De nya regler som kom efter kraschen är att vid första utfärdande av medicinskt intyg klass 1 skall det ske en omfattande bedömning av psykisk hälsa (av t. ex. psykolog) samt även drog- och alkoholtest ska genomföras.
Liknande lämplighetsprövning skall även genomföras innan anställning.
Bengan
2020-09-10 08:16:08
SV: Bli pilot, flygrädd och akut stressreaktion
Vet om piloter som har lite flygrädsla när de själva inte är i kontroll. Men du ska veta att du som pilot oftast åker passivt och det måste vara olustigt om man är flygrädd att göra det kanske varje vecka? Försök bota din flygrädsla genom böcker och terapi, åtminstone mildra den. Kanske börja med ett PPL.

Tatuering går bra om du kör långärmad. Panikångestattack är mänskligt och kan drabba vem som helst. Även en pilot go figure. Det är inget kroniskt tillstånd! Men har det hänt ofta är det nog bäst att du hör med flygpsykolog och genomgår lite tester. Får du ”underkänt” så är det nog en bra indikation på att hitta på nåt annat.

Många piloter har bagage av olika slag. Skilsmässor, dödsfall i familj, precis som alla människor.. trauman eller stressrelaterade sjukdomar som följd av ett intensivt jobb. Vad jag försöker säga är att saker kan bli värre och har du svårigheter redan nu med flygrädsla och ångestattacker sätter du dig kanske på en onödig risk genom att satsa på pilot.
Nyfiken
2020-09-09 22:19:29
SV: Bli pilot, flygrädd och akut stressreaktion
Svar till @pilot. Vad är det för sorts regler om psykologisk lämplighetsprövning som kommer släppas, och när släpps dessa?
sv Blivandeflygräddpilot
2020-09-09 17:42:42
SV: Bli pilot, flygrädd och akut stressreaktion
Driver du med oss?
Pilot
2020-09-09 14:05:11
SV: Bli pilot, flygrädd och akut stressreaktion
Att betala nästan en miljon för en utbildning och sedan nämna detta vid en pilotintervju. Det är en mycket dålig ide.
Dessutom kommer arbetsmarknaden vara död ett bra tag framöver, finns mängder av arbetslösa piloter med erfarenhet där ute.

För info så kommer nya regler om psykologisk lämplighetsprövning efter kraschen med Germanwings flight 9525.

Första steg är att tala med psykolog, inte gå en pilotutbildning.
Nyfiken
2020-09-06 16:57:03
SV: Bli pilot, flygrädd och akut stressreaktion
Vad är anledningen till att du vill bli pilot? Om det är för att bli av med flygrädsla hade jag betalat för ett par lektioner istället. Personligen vill jag jobba med något jag tycker är roligt och väljer utbildning därefter, för att bli pilot måste du klara flygpsykologen + medical class 1 så antagligen visar det sig där om flygrädslan spelar roll eller inte. Jag tror absolut inte det är några problem att komma över flygrädsla i övrigt.
Blivandeflygräddpilot
2019-12-17 11:20:08
SV: Bli pilot, flygrädd och akut stressreaktion
@Bagge Tack, vilket bra tips! Jag ska absolut kolla upp det!
Bagge
2019-12-17 11:06:43
SV: Bli pilot, flygrädd och akut stressreaktion
Du borde gå till en flygpsykolog och se vad de säger.

När jag började på flygskolan (ca 9 år sedan) så rådde de mig att gå till en flygpsykolog för att se så att jag hade det som krävdes för att bli kommersiell pilot. Även en medicinsk undersökning (Medical class 1) råddes jag till.
Många skolor idag är företag som ska gå med vinst. Så länge du klarar deras utbildning och betalar så är de nöjda.
Det är flygbolagen som sedan egentligen sitter med domen, om det blir något eller inte.
Så ett "billigt" råd är att gå till en flygpsykolog först.
Blivandeflygräddpilot
2019-12-17 09:57:36
SV: Bli pilot, flygrädd och akut stressreaktion
@Kalle Tack, det ska jag absolut göra!

@nja Tack för bra och viktig input! Du tror inte att det är något som van växa fram när man är lite äldre?
nja
2019-12-16 17:55:32
SV: Bli pilot, flygrädd och akut stressreaktion
Tycker inte att du ska bli pilot. Det ska komma ganska naturligt. De flesta som blir
piloter gör det på grund utav att det har varit deras dröm sedan barnsben. Är det något du är tveksam över så tycker jag inte att du ska ge dig in i branschen. Det är en tuff och intensiv utbildning, extremt kostsam och en orättvis bransch. Du stresstestas konstant i onormala situationer och förväntas göra saker motoriskt under kritiska stunder. Är det inte en dröm och något du ”funderar” över så avråder jag dig att bli trafikflygare.
Kalle
2019-12-16 16:51:59
SV: Bli pilot, flygrädd och akut stressreaktion
Ta en spaka själv lektion på någon flygklubb, helst i en C152 med 15tk rak sidvind från höger. Så märker du snabbt om det någonting för dig. :)
Blivandeflygräddpilot
2019-12-16 12:27:46
SV: Bli pilot, flygrädd och akut stressreaktion
Fick svar nu att det inte gick att svara på över mejl. Jag behöver ta med mig detta på undersökning och så bedöms det tillsammans med övriga tester.
Blivandeflygräddpilot
2019-12-16 11:22:02
SV: Bli pilot, flygrädd och akut stressreaktion
"??" här nedan var tänkt som en emoji!
Blivandeflygräddpilot
2019-12-16 10:25:06
SV: Bli pilot, flygrädd och akut stressreaktion
Tack så mycket för era svar!

Jag har mejlat Aleris, får se vad som säger. Det är ju en diagnos tror jag - står med i min journal. Men den går ju också ut på att det går över. Ett par veckors vila så var jag på fötter igen ,ingen medicinering.

Om fler har erfarenheter kring detta är jag tacksam för svar. Och utgå gärna ifrån att det här är det jag vill göra med mitt liv ??
Hinder Schminder
2019-12-16 01:02:42
SV: Bli pilot, flygrädd och akut stressreaktion
Testa flyglektion(er) för att fixa flygrädslan. Annars finns andra lösningar t.ex. terapi av fobier etc.

Sålänge tatueringar kan täckas så är det okej, men det kann uppfattas som märkligt när någon har långärmad tröja under t.ex. sommar eller varmare väder. I grund och botten är det väldigt känsligt kring tatueringar och flygbolag/flygskolor. Jag skulle rekommendera att ta kontakt med en flygskola och fråga dem, kanske anonymt.

Sålänge du kan få din medical ska det inte vara några problem. Medical kommer du inte att få om du tar medicin för psykisk hälsa på recept (SSRI etc.). Dessutom får du det inte om du har en psykisk diagnos som deppression, ångest etc. Det är så jag förstått det. OM du har en diagnos, kan det vara värt att skicka mejl till Aleris eller FMC och fråga de ifall de godkänner medicals ifall man har diagnos.

Passagerare och flygbolag vill helst ha "trygga" piloter.
Maskinisten Forsmark
2019-12-15 23:46:39
SV: Bli pilot, flygrädd och akut stressreaktion
Låter som alla pilar pekar åt fel håll. Varför inte göra något som känns kul och som får dig att må bra istället?
Någon
2019-12-15 19:41:34
SV: Bli pilot, flygrädd och akut stressreaktion
Angående din "akut stressreaktion", du behöver inte berätta det för någon. Ge inte mer info till TS än de behöver veta eller de kan hitta själva.
Johan
2019-12-15 19:28:24
SV: Bli pilot, flygrädd och akut stressreaktion
Jo, jag tänkte att jag skulle göra det! Har som mål att göra det på Pilot Open Day på OSM.
Pilot
2019-12-15 19:16:56
SV: Bli pilot, flygrädd och akut stressreaktion
Varför tar du inte en provlektion och skriver hur du upplevde det?
 

Tillbaka

Volflight
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn