Tråden startades av: HKP  2020-03-26 15:12:30
Ambulanshelikoptern 
Borde inte försvarsmakten ställa sina helikoptrar till förfogande? Ambulanshelikoptrarna kommer aldrig klara ett kommande katastrofläge.

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

Henrik
2020-03-28 19:44:44
SV: Ambulanshelikoptern
Jag står på mig i att det blir dyrare med ambulansflyg i landstingsregi, låter som att du pratar om andra områden?

Oavsett så finns flera exempel bara i Sverige, där landstinget tagit över och kostnaden dragit iväg. Det finns inget exempel på det omvända. Jag köper att man kanske får mer kontroll över sina resurser om man som landsting driver eget, men det går ju att styra i avtal vilket också görs idag. Ändå upplever flera landsting att man vill ta över och monopolisera en fullt fungerande privat marknad vilket jag inte anser borde vara ”statens” uppdrag. Att äga och driva flygplan/helikoptrar ger också en stor ekonomisk risk som är svår att kontrollera. Varför inte lämna över detta på privata bolag istället?

Och tro inte att bara för att ett bolag är privatägt så betyder det per automatik att man där helt glömt patientsäkerhet, ansvarskänsla över skattemedel och enbart försöker maxa vinsten. Så är inte verkligen där jag jobbar till vardags. Har du nått konkret som säger emot det?

Nej, lägg ner KSA och SLA och lägg pengarna på sjukvård istället.
Sv Corona o Henrik
2020-03-28 12:15:16
SV: Ambulanshelikoptern
Rättelse! Skattebetalarna får mer för pengarna om landstingen driver verksamheten.

Det är en skröna att det blir billigare när en privat ägare vill tjäna pengar på en verksamhet.

När det drivs i det allmännas regi kan det nyttjas i större grad än när man har ett privat avtal. I ett privat avtal är allt specificerat vad som ingår i tjänsten vill man nyttja den därutöver kostar det betydligt mer.

Har lärt mig det av praktisk erfarenhet inom det offentliga!
CFIT
2020-03-27 23:11:26
SV: Ambulanshelikoptern
Katastrofläge är något relativt.
Vi befinner oss nu i fas 1. Försvarsmaktens helikoptrar och personal är designade för fas 2.
Och skulle nu, gud förbjude, fas 1 övergå till fas 2 så måste Försvarsmaktens helikoptrar vara i fullständig topp-trim och dess personal vara lika fullständigt friska.
Corona
2020-03-27 20:49:46
SV: Ambulanshelikoptern
Jag är helt enig med Henrik. Skattebetalarna får mindre för pengarna om landstingen ska driva flygbolag. Däremot bör tjänsten upphandlas centralt via en organisation liknande Luftambulanstjenesten i Norge.
Henrik
2020-03-27 20:07:08
SV: Ambulanshelikoptern
Eller så kanske Landstingen ska göra det dom kan och har som uppdrag, dvs pyssla med sjukvård, och låta det privata ambulansflygbolag gjort i decennier, dvs bedriva ambulansflyg. Eller?

Alla liknande projekt som förstatligas blir dyrare oavsett hur man ser det och oavsett hur man snedvrider siffrorna för att övertyga okunniga landstingspolitiker.
Reality
2020-03-27 18:39:25
SV: Ambulanshelikoptern
Ambulanshelikoptrarna kommer köra patienter med Corona om det krävs. Vet dessutom att det har inträffat redan, då jag är anställd hos en av operatörerna, och var med under det uppdraget.

https://www.op.se/logga-in/regionens-ambulanshelikopter-endast-i-livshotande-lage-for-coronapatienter-vill-undvika-att-den-blir-staende-for-rengoring
Sv Corona
2020-03-27 13:55:30
SV: Ambulanshelikoptern
Tur att vi i allt större grad avstår från privata operatörer och sköter dessa transporter med Landstingen som ägare och operatör.

Det är en samhällsviktig funktion där Landstingen självklart själva skall kunna bestämma hur resurserna nyttjas.
Corona
2020-03-27 09:16:03
SV: Ambulanshelikoptern
Reality. Du har fel. Åtminstone gällande ambulanshelikoptrarna. Mig veterligen finns det inte någon helikopteroperatör som idag är villig att ta risken att kontaminera helikopter eller smitta besättning.
Motbevisa mig gärna och hänvisa till källa annars bör du vara tyst och inte sprida falsk information.

"Regionens ambulanshelikopter kommer inte transportera patienter som kan misstänkas ha smittats av coronaviruset."

sverigesradio.se gällande ambulanshelikoptern i Jämtland.


Reality
2020-03-27 08:04:17
SV: Ambulanshelikoptern
Ambulanshelikoptrarna har framtagna rutiner för detta. Lika så merparten av ambulansflygen.
Corona
2020-03-27 06:30:42
SV: Ambulanshelikoptern
Reality, då kanske du kan upplysa oss om vilken operatör/landsting/region som tillåter detta, så att jag kan slippa tro.
Reality
2020-03-26 19:54:04
SV: Ambulanshelikoptern
Jo, det får dem. Tror gör man i kyrkan.
Corona
2020-03-26 15:42:50
SV: Ambulanshelikoptern
Jag tror inte ens någon svensk ambulans- eller SAR operatör får flyga covid-patienter i dagsläget om det är det du syftar på. Försvarsmakten kanske har andra regler men jag tvivlar på det.
 

Tillbaka

Pilotshop
Volflight
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn