Tråden startades av: FO  2020-05-28 19:07:42
Depression och medical  
Hej

Jobbar som pilot och har lidit av depression/mått dåligt under en längre tid nu men alltid haft en känsla av kontroll över det. Senaste tid har det blivit värre och har för första gången fått långvariga fysiska symptom pga av det och känns som att jag börjar tappa kontrollen helt.
Förklarade för första gången igår för föräldrar och känner att det kanske är dags att försöka få någon hjälp med det men min största rädsla är att det kan strula till det med mitt medical eller på något annat sätt med jobbet. Flyget är det ända jag trivs med så vill verkligen inte bli av med det.

Min fråga är då vad är bästa sättet för att ta nästa steg? Är det privat som gäller för att undvika journaler eller har ni något annat tips? Kanske inte bästa stället att fråga men jag gör ett försök.

Tack på förhand!

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

Typ
2020-06-02 11:18:57
SV: Depression och medical
Det korta svaret är att du blir av med din medical tillfälligt, men går att få tillbaka inom sin tid när är frisk. Mental health har blivit en stor fråga sen germanwings olyckan. Mörka inte utan berätta för din flygläkare o din chef är mitt råd.
FO
2020-06-01 14:20:37
SV: Depression och medical
Tack för svaren alla! Ska få remiss till KBT efter att jag samtalat med VC. Kändes lite bättre på en gång efter att jag samtalat med en förstående läkare på VC så förhoppningsvis blir det bättre med KBT.

Igen, tack för hjälpen alla!

Visual
2020-05-30 18:36:06
SV: Depression och medical
Eller så flyger du lite propeller tills du känner dig frisk, inte lika höga krav där.
Ut med ”tuffa piloter”
2020-05-29 11:21:31
SV: Depression och medical
Väldigt starkt av dig att erkänna för dig själv att du mår dåligt, bara det är ett stort steg! Ignorera idiotiska (finns inte ett bättre ord) gamla kaptener som har skapat och försöker bibehålla idén om att piloter är superhjältar och aldrig får må dåligt, som alla ”vanliga” människor gör. Få professionell hjälp nu så kan du se fram emot många fina år som pilot, men ta den tid du behöver för att komma i form! Våga fortsätta vara ärlig mot dig själv och försök att vara öppen mot andra i din omgivning om hur du mår- ALLA har varit igenom en dålig period i livet i olika grad, tom gamla macho-piloter. Det är viktigt att kunna lita på personen man sitter bredvid.
Om det känns tungt att gå direkt till en psykolog så finns det oftast en kollegial stödgrupp som man kan prata med konfidentiellt.
Massa lycka till!
Dan
2020-05-29 09:06:53
SV: Depression och medical
@ABC Nej i cockpit mår vi alla toppen såklart, och skulle det vara minsta fnurra på tråden så trycker vi ner den i skorna så finns den inte. Vi är som yrkesgrupp unik på det sättet att vi surfar genom livet helt opåverkad av världen utanför och därmed immuna mot psykisk ohälsa. Och så måste det förbli! Svaga göre sig icke besvär!

Eller.. Bara en tanke, så kanske just det faktum att man reflekterar över sitt mående faktiskt är en styrka. Om får en annan sjukdom som resulterar i återkallat medical så kan du som regel få tillbaka det så snart du är behandlad och återställd. Varför skulle det vara skillnad här? All cred till TS, hoppas verkligen du tar tag i det även om jag förstår din oro kring hur det påverkar ditt yrke. Finns ”mjuka” vägar att gå också, kanske kan börja med samtalsterapi utanför öppenvården och där dryfta din oro kring detta. Krya på dig!
DEF
2020-05-29 08:28:34
SV: Depression och medical
ABC verkar inte riktigt ha perspektiv. På grund av sådana uttalanden vågar piloter inte vara människor och erkänna att de mår dåligt under en tid. Vilket ALLA gör, upprepade gånger i livet. Du verkar ha gått runt med det här ett tag - och coronasituationen lär inte ha gjort det bättre...

Hade jag varit du hade jag sökt hjälp direkt. Din mentala hälsa är viktigare än något annat. Ska du gå runt och må dåligt - vilket kommer påverka alla i din närhet negativt - för att du inte vågar söka hjälp?Nästan ingen vill leva med en deprimerad då den i slutändan bara tänker på sina egna problem.

Kan du inte prova att 1. Söka hjälp och faktiskt reda ut orsaken till att du mår dåligt. Det kommer bli en rejäl resa för dig om du tar det på allvar vilket jag tycker du ska göra. 2. Ta tjänstledigt för studier eller dylikt ett tag tills du mår bättre? 3. Det kommer säkert bli både samtal och medicin. 4. Se till att träna regelbundet. Konditionsträning ger bäst effekt mot depression.

Lycka till!.
ABC
2020-05-29 02:05:48
SV: Depression och medical
Nej! Som pilot ska du aldrig flyga om du lider av en psykisk funktionsnedsättning. Det spelar ingen roll om det är depression, ADHD eller tvångstankar. Håll dig snälla borta från cockpit.
Ångest
2020-05-28 22:15:26
SV: Depression och medical
Hejsan,

Jag led av ångestattacker för cirka tio år sedan. Blev diagnostiserad på vårdcentralen i landet jag bodde. Jag kontaktad min AME och fick stor hjälp med KBT.

Ångrar inte en sekund att jag sa till, fick hjälp och mitt bolag var väldigt förstående och stöttande. Hade jag inte tagit tag i det då hade det brustit förr eller senare.

Jag måste förklara varje Medical nu om denna episoden och de flesta AMEs är intresserade och stöttande, de upplever att det är många som mår dåligt och inte säger något.

Tyvärr är det mycket snack och lite (ingen) verkstad när det kommer till mental hälsa i vår bransch, mycket gammal militär machokultur och stress.

Journalister är ingenting du behöver oroa dig om, det låter som katastroftänkande (som jag hade mycket av när jag mådde dåligt).

Jag hoppas du får god hjälp, men som sagt, din AME är ett bra ställe att börja med, de är också duktiga att kommunicera med arbetsgivare.
Broken
2020-05-28 20:17:20
SV: Depression och medical
Vad skulle din rekommendation till en kollega vara, du kanske bär på det bästa svaret på din fråga?

Det låter som att du behöver få lite perspektiv på din tillvaro, flyg är inte allt!, hälsan måste komma i första hand och psykisk ohälsa är inte bättre än ett brutet ben.

Du måste ta ansvar för ditt liv och be om den hjälp du vill ha, professionell hjälp!!!!

 

Tillbaka

Volflight
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn