Tråden startades av: Erik steen  2021-05-10 15:40:51
PPL teori i Sverige. 
Hej!

Jag har tankerna på att ta mitt PPL Denna sommar.
Planen är att jag ska läsa teori och göra pexo provet i Sverige.
Och göra flyg träningen samt flyga upp i Budapest. Är det möjligt att göra så?

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

Jervejint
2021-06-06 09:41:09
SV: PPL teori i Sverige.
@Maria. Jag utbildade mig och tog dåtidens A+B+I i U.S.A 1979 på F.I.T (Florida Institute of Technology)i Melbourne Florida. Inte för att det skulle bli billigare, men att få uppleva ett äventyr. Jag var en ung lapplänning som int ens besökt Stockholm innan. Hade kunnat ta detta i Sverige, men ville se världen. Ett oförglömligt minne som jag alltid bär med mig. Har du bara tid, satsa på U.S.A. En helt annan intensitet på både utbildning som själva flygningen. Därutöver så lär man sig terminologin i ett operativ område som är vida mer intensivt än någon flygplats i Sverige.
Maria
2021-06-01 17:53:38
SV: PPL teori i Sverige.
Ni som har gjort utomlands vad är era erfarenheter?
Erik
2021-05-28 21:40:37
SV: PPL teori i Sverige.
Vill du berätta mer? vad kostar det? vad ingår? mm
Niklas
2021-05-28 19:52:59
SV: PPL teori i Sverige.
Ppl intensiv kurs öppnar i Idre.

Program med närvarande lärare och allt du kan önska.
Jag styr upp utbildningen har jobbat som FI på OSM i Västerås och har erfarenhet från Flygbranschen.


Vid intresse kan du höra av dig till mig. 0702595582
Erik
2021-05-27 13:53:46
SV: PPL teori i Sverige.
Jussi.
Okej det var mycket bra priser, hur kan man lösa boende där kan man övernatta i klubbhuset för lite peng? annars är det dyrt att bo runt omkring där jag har kollat priserna,
utbildning går nog på ca 75 000kr sen beror det på hur flott man vill ect. men de har boende för ca 3500kr månd.


Mr A.
va kul! har du någon mail som kan kontakt dig på, jag har massor av frågor =)

Närmaste flygklubb för mig är ca 80km bort ska man åka fram och tillbaka hela sommaren så kommer det kosta mycket i slutändan så en intensiv utbildning är föredra.

Tror jag ska börja segelflyga i år läsa teori i hösten och börja med PPL till nästa sommar.
jussi
2021-05-26 15:49:23
SV: PPL teori i Sverige.
Jag kan rekommendera min hemmaklubb - Landskrona Flygklubb.
45 timmar flygning, lärararvode och teori kostar ca 82000kr.

Dessutom mycket erfarna och kompetenta flyglärare.

Hur mycket sparar du om du drar till Ungern?
locket på
2021-05-20 09:55:39
SV: PPL teori i Sverige.
Utmärkt ide. Hade jag inte bott 7min gångavstånd från min lokala klubb hade jag gjort samma. Ta sen mörker på Urbe/ Rom, onödigt dyrt, men krångligt luftrum, relativt mycket trafik samt allmänt stökigt ger bra erfarenhet och får Svenskt luftrum att framstå, som sömnigt.
Mr A
2021-05-19 19:27:12
SV: PPL teori i Sverige.
Hej

Jag gjorde som du tänkte och ångrar det inte alls. Jag valde Airwin vilket funkade bra. Ny maskiner som är 1-5 år ( Tycker det borde vara självklart att man skolar med flygplan som är max 10 år) Sen är några av instruktörerna mycket erfarna och har militär pilot utbildning vilket märks. Utbildningen är strukturerad och delas in i ca 50 delar du börjar på punkt 1 och uppflygningen är punkt 50. Du blir godkänd eller underkänd på varje punkt. Så du får en bra överblick var du är exakt i din utbildning och du vet vilka moment nästa lektion kommer ha. Då kan du förbereda dig, vilket gör utbildningen mer effektiv. Du väljer instruktör, så är det någon instruktör som det inte funkar med så bokar du in en annan instruktör nästa lektion.

Hälsa från A från Sverige så kanske du får ett bra pris?
Sune
2021-05-15 23:07:01
SV: PPL teori i Sverige.
Jag tog mitt PPL för 12år sedan i Sverige skåne i en C172SP. Kostade på sista raden ca 120papp då ingick ett Lightspeed zulu headset i kostnaden, det lär inte ha blivit billigare. Skräpet till headset som flygklubben hade var inte mycket att hänga i granen. Pga av skitvädret i Sverige så får du räkna med att det tar minst 6 månader innan du har papperslappen i handen. Sedan så kan du plöja ner hur mycket pengar som helst på diverse leksaker som tex, mörker, IR, multi motor, turbin osv, det är endast tjockleken på plånboken som är gränsen. Själv så är jag helt nöjd med lite VFR söndagsflygning med mitt PPL. Som sagt en pengarfråga.
Flygare
2021-05-14 08:28:13
SV: PPL teori i Sverige.
Hej Erik,

Kul att du vill börja flyga! Jag tycker absolut du ska börja med teorin och köra järnet med den. Däremot har jag lite tips på vägen gällande din skolning.

Flygning utomlands må vara billigare rent kostnadsmässigt, men kvaliteten på utbildningen är helt annorlunda. Kanske inte nödvändigtvis sämre, men annorlunda. Det är inte svensk standard på den, så kan vi säga. Jag har själv sett piloter från utländska skolor och det märks en ganska stor skillnad. Just PPL är insteget och sätter lite ribban för din framtid inom flyget skulle jag säga. Ta hellre några tusenlappars högre kostnad och ta ditt PPL. Jag tror att du borde kunna baka in din mörkerbehörighet i PPL-skolningen, även om jag kanske inte rekommenderar det. Du är väldigt färsk och det finns väldigt stora risker med mörker som du kanske inte förstår som nybliven pilot.

Timebuilding i väntan på högre cert kan du med fördel göra utomlands där det är billigt. Alternativt så försöker du få med dig kompisar som delar på kostnaden, flyger brandflyg eller bogserar segel till exempel. Försök att få så mycket stick and rudder som möjligt och lär dig använda sidorodret. Flygkänsla kommer underlätta enormt för dig!

Försök att välja en skola som du kan intensivskola på och köra på för att få en effektiv utbildning. Hässlö har ju flygföreningen som har väldigt bra instruktörer där flertalet är linjeflygare när inte corona sätter stopp. De kan ge dig mycket mer än bara en flygutbildning på pappret.

Som sagt, priset skiljer, och det finns anledningar till det. Jag ville själv göra allt så billigt som möjligt och tittade bara på prislappen. Slutade med helt svensk utbildning och det är helt klart en massiv skillnad som var värd att betala för. Skippa några pilsner på krogen, planera matinköp bättre och börja cykla/gå korta sträckor istället för bilen så tar du lätt igen prisskillnaden, och får bättre hälsa på köpet :-)
Styrman Pärsson
2021-05-13 21:01:45
SV: PPL teori i Sverige.
Ja, det går. Men du måste klara teorin först. Plugga järnet och lata dig inte.
erik
2021-05-12 22:05:51
SV: PPL teori i Sverige.
Jo jag är medveten om att det finns jättebra flygklubbar i sverige, och det finns flera st nära mig, jag som bor i stockholm. Men det kostar för mycket att ta PPL i sverige,
vi kan ta t.ex Uppsalas flygklubb bara ett LAPL kostar ca 90 000kr

För dessa pengar så jag kan ta ett PPL med mörkbehörig och boende för 90 000kr i budapuset, boende kan bli lite dyrare beror på hur flott man vill bo. Samt det är mycket bättre flygväder med.
Pilot
2021-05-12 08:52:49
SV: PPL teori i Sverige.
Välj vilket land som kommer att utfärda dina certifikat och kontakta dem angående dina planer. Det är inga problem att göra träningen i olika länder. Det är vad de flesta piloter gör då det är globalt yrke. Bara på klubbnivå de verkar tro något annat ;)
re: erik
2021-05-12 07:56:14
SV: PPL teori i Sverige.
Vad ligger total priset på i Ungern för timmarna som gör det värt att flyga där istället?
Kalle
2021-05-11 23:39:09
SV: PPL teori i Sverige.
Då tycker jag att du ska tänka igen.
Om du ändå ska flyga regelbundet i Sverige så kan du ju bara låta utbildningen ta lite längre.
Fördelarna med att ta certet i Sverige och på din framtida klubb är stora! Det finns många mycket bra flygklubbar i Sverige!
Erik
2021-05-11 20:01:32
SV: PPL teori i Sverige.
Okej! det skulle underlätta mycket för mig att det går att göra så.

Det kostar så mycket i pris med att ta certen i sverige jämfört utomlands, tyvärr.

tanken är att jag ska bli medlem i en flygklubb och börja flyga i sverige regelbuden när jag kommer hem.
kalle
2021-05-11 10:02:23
SV: PPL teori i Sverige.
Ja det är möjligt men kan bli krångligt.
Det finns såklart många anledningar till att flyga i Budapest men det finns också en hel del nackdelar.
1. Det kan visa sig bli krångligt och mycket pappersarbete att kombinera teori och flygning från olika skolor.
2. Du kommer hem med vana av att flyga i ett helt annat land. Vill du börja flyga i en svensk flygklubb kan det behövas en hel del träning här hemma.
3. Skolar du i Sverige så får du svenska flygarkompisar på vägen vilket kommer göra din framtida flygning så mycket roligare.
4. Corona!

Lycka till!
Piloten
2021-05-11 00:56:57
SV: PPL teori i Sverige.
Ja
 

Tillbaka

Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn