Tråden startades av: Lindaa  2021-06-09 19:10:53
SAS fulspel igen , öppnar bas i Litauen  
SAS i sammarbete med Xfly öppnar bas i Vilnius för att slinga över crew till Skandinavien och på så vis undvika Skandinaviska villkor.
De kommer framförallt flyga inrikes och ta över både Cityjets och riktiga SAS-flygningar. Lönen för CC har jag hört på ryktesvägen vara 8000 kr.
Grattis SAS! Ni har en fin flagga men stången som bär börjar bli bra smutsig.

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

E
2021-06-16 17:52:28
SV: SAS fulspel igen , öppnar bas i Litauen
Att Jervenint.

”Alla jobbade mot samma mål”, bara olycklig att målet inte var att bolaget skulle vara lönsamt.... det enda mål ett bolag som vill överleva måste ha. Istället blev målet maximala förmåner för personalen pga en skyddad miljö.

Bra för personalen, mindre bra för kunder och ägare .....
Jervejint
2021-06-14 18:57:49
SV: SAS fulspel igen , öppnar bas i Litauen
En sorglig utveckling i ett före detta ärorikt flygbolag som SAS var. Jag började min bana inom flyget på SAS 1979 och var anställd i 28 år. Personalen var omtänksamma/vänliga/hjälpsamma och alla jobbade för samma mål. Kände aldrig att någon var förmer en annan kollega, oavsett tjänstebeteckning. Trist utveckling från både ledning, som vissa unioner företrädandes personal på bolaget.
Konstapel Pekpinne
2021-06-13 16:14:44
SV: SAS fulspel igen , öppnar bas i Litauen
Blev det inte lite fel redan från början i diskussionen? SAS startar ingen bas (i Litauen). SAS hur in Xflyg (eller annat externt bolag) till att utföra vissa flygningar. Varsedan denna underleverantör förlägger sin ”bas” har inget med SAS att göra.

MEN, resonemanget är dock inte lika glasklart när det gäller SAIL eftersom det ”är SAS’” i form av ett helägt bolag inom SAS koncernen, på samma sätt som SAS Commuter en gång var)
ASM
2021-06-12 21:16:07
SV: SAS fulspel igen , öppnar bas i Litauen
Vilken bas, Karolis?
Karolis
2021-06-12 11:23:30
SV: SAS fulspel igen , öppnar bas i Litauen
Jag startar ny kontrakt med Xfly i Juli och den lön blir omräknade i SKR 24300 jag är då nöjd med denna.
Ankan
2021-06-12 01:20:47
SV: SAS fulspel igen , öppnar bas i Litauen
Vill man flyga får man väl söka Litauen bas då,är väl inget mer med det!
E
2021-06-12 01:18:21
SV: SAS fulspel igen , öppnar bas i Litauen
@Rune
Facken skriver du!
Vad ska dom göra tänkte du?
Dom är ju på företagens linje.
E
2021-06-12 01:15:03
SV: SAS fulspel igen , öppnar bas i Litauen
Är väl bra att dem öppnar Bas i Litauen,smart tänkt av SAS
F.d CC
2021-06-11 17:08:41
SV: SAS fulspel igen , öppnar bas i Litauen
Replik till E; Noterar att du allt som ofta har ett märkligt behov av att sabla ner alla CC, (så även gällande piloter) som uppvisar en yrkesstolthet eller har en åsikt om ett flygrelaterat ämne. Varför? Du har en tendens att svinga hejvilt när det kommer till diskussioner som avhandlar villkor för flygande personal. Utan du verkar ha någon reell insikt hur de faktiska villkoren är? Enkom för att du enligt egen uppgift är verksam som befälhavare på ett kryssningsfartyg, gör inte per automatik dig till expert i ämnet.

Intressant är att du vid flertalet tillfällen uttrycker att arbeta som CC är likställt med att arbeta som snabbmatspersonal. Nu senast lägger du även till ett LOL. Då har du även lyckats spotta på alla som är verksamma i den branschen.

Själv har jag en yrkeshögskoleexamem i logistik, samt en högre examina i bla företagsekonomi. Men det gör inte mig till en människa värd mer än någon annan. Idag är jag verksam inom Tullverket som Tullinspektör inom brottsbekämpning. Jag har totalt avverkat dryga 20 månader grundutbildning för att bli inspektör. Vi arbetar mycket med tvångsmedel för att kunna gemonföra våra kontroller inom vår lagstiftning, samt lagföra individer som begått brottsliga handlingar. Det ställer stora krav på god människokännedom samt att kunna läsa av människors kroppsspråk, och huruvida de talar sanning eller ej under en pågående kontroll. Samt ha stor kunskap om lagstiftningen man använder. Här kommer det intressanta, när jag sökte mig till detta arbete var min erfarenhet som f.d CC av stor vikt under rekryteringsprocessen. Erfarenheten värderades högt. Vi är flera som kommer från min bakgrund som arbetar med brottsbekämpning inom Tullverket.

Så dina ständigt återkommande nedsablingar av flygande personal är nog mer ett uttryck för din brist på empati och objektivitet. Har mina tvivel på att verkligen är den du utger dig för att vara.

Med detta sagt önskar jag dig E en trevlig helg i vart fall!

Med vänlig hälsning, f.d CC
Andreas
2021-06-11 11:05:56
SV: SAS fulspel igen , öppnar bas i Litauen
Om ryktet om 8000 kr brutto i månadslön i Litauen stämmer så motsvarar det över 22000 kr i Sverige om man räknar utifrån förhållandet till medellönen i respektive land.
Rune
2021-06-11 10:08:28
SV: SAS fulspel igen , öppnar bas i Litauen
Problemet är inte i om Xfly öppnar en bas i Vilnius och låter sin personal arbeta därifrån.
Men om de anställer personal i låglöneländer med avsikt att slinga dem till Sverige, Norge och Danmark och låter de bo på hotell och jobbar enligt EASA FTL. Där uppstår problem och facken bör gå in.
Arbetar man i Skandinavien ska man ha lön och avtal enligt den standarden.
Re Akktu Stakki
2021-06-11 09:37:50
SV: SAS fulspel igen , öppnar bas i Litauen
Håll dig till tråden.
Men, företagen som de anställda är anställda av i DK och SE är/blir helägda bolag till Norwegian. Kallar du SAS delar i DK och NO också för bemanningsföretag? Självklar är alla i SAS inte anställda av den svenska delen av företaget.
S
2021-06-11 06:45:21
SV: SAS fulspel igen , öppnar bas i Litauen
Att mäta lön i SEK i ett annat land med helt andra kostnader är hål i huvudet och bekräftar bara att trådstartaren inte förstår hur världen fungerar. Ta ett par kurser i makroekonomi (eller bara googla lite) så kommer du förstå att världen är större än ”hemma på min gata i stan”
E
2021-06-11 00:45:26
SV: SAS fulspel igen , öppnar bas i Litauen
Att Lindaa.

Nu finns det inget som helst samband mellan vilkor för Cc och flygsäkerhet, Då borde Ryanair ligga i botten och AF i topp, så är dock inte fallet.

Och, en CCs utbildning innom flygsäkerhet är knappast på universitetsnivå....... snarare ett par veckors utbildning, dvs ungefär lika lång tid som inskolningen tar på div snabbmatsställen LOL.

Akktu Stakki
2021-06-10 22:25:29
SV: SAS fulspel igen , öppnar bas i Litauen
That’s the name of the game.
Norwegian kommer återigen använda bemanningsföretag till sin bas i CPH.
Allt för att Herr och Fru Svensson skall få resa billigt.
Vanguard
2021-06-10 15:54:43
SV: SAS fulspel igen , öppnar bas i Litauen
Flygbolagens huvudsyfte är inte att tillfredställa SPFs behov utan främst att generera pengar till ägarna. Som aktieägare skulle jag tappa förtroende för ledningen om de valde att placera sina personalbaser i ett dyrare land av etiska skäl för att vara snälla mot piloterna. Det är marknadens villkor som gäller och Magdalena Andersson och hennes dysfunktionella ideologi verkar inte begripa att marknaden är viktig och deras enda inkomstkälla när de vill skapa sina samhällsreformer. Staten borde ägna sig åt polis, rättsväsende, sophämtning och gatubelysning. Allt annat är för komplicerat för dom.
Andreas
2021-06-10 15:27:51
SV: SAS fulspel igen , öppnar bas i Litauen
Om de "slingar över" crew till Skandinavien är det rimligen bara nu till en början. Planen före pandemin var att de huvudsakligen skulle flyga för SAS mellan Baltikum och Skandinavien (istället för att skandinaver övernattar på hotell i Baltikum), och så lär det väl bli när det finns efterfrågan för tillräckligt många Baltikum-flygningar igen. Man kan ju förstå att de inte öppnar en bas i Skandinavien om det ändå bara är tillfälligt de flyger andra rutter.
Lindaa
2021-06-10 14:18:40
SV: SAS fulspel igen , öppnar bas i Litauen
@arild
Nu är mobiltelefoner inte farliga. Däremot bidrar sämre villkor inom en flygkår en mindre marginal i flygsäkerhet. Du måste väl ändå förstå vilka som kommer dra sig till ett u-landskontrakt..
Arild
2021-06-10 12:26:06
SV: SAS fulspel igen , öppnar bas i Litauen
@Lindaa
DU har fel. Inte alls SAS i samarbete med Xfly utan Xfly som SAS köper tjänster av.
Hur Xfly lägger upp sina flyg är faktiskt deras sak och SAS betalar dem för de linjer SAS väljer att de skall leverera. Ingen mening att bli sur för detta då det är ett helt normalt agerande. Hur tänker du när du köper din mobil? Köper du bara om de är tillverkade av Svenskar med svenska villkor?? Tror inte det?
Emma
2021-06-10 09:43:14
SV: SAS fulspel igen , öppnar bas i Litauen
De hade ju redan en bas i Villnius innan pandemin kom, men den stängdes ganska omgående. Nu ska de öppna den igen och som du säger slinga crew från VNO till ARN och sedan i inrikesnätet och sedan tillbaka till VNO igen för att slippa ha crew på hotell.
PF
2021-06-10 09:33:36
SV: SAS fulspel igen , öppnar bas i Litauen
Cityjet hade baser i Vilnius och Tallinn som Xfly nu startar upp istället.
 

Tillbaka

Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn