Tråden startades av: Stefan  2022-05-18 06:14:03
SAS piloter nytt avtal 
Vad händer egentligen med SAS piloterna och deras nya avtal? Är förhandlingarna fortfarande igång? Strejk snart?

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

thomas
2022-05-21 16:26:29
SV: SAS piloter nytt avtal
Diskussionen är akademisk då det inte är säkert att bolaget finns kvar om nån månad
@ Filip
2022-05-20 14:23:24
SV: SAS piloter nytt avtal
Pilotlöner betyder inte mycket för SAS ekonomi.
Men det är ju inte det som tvisten mellan SAS och SPG handlar om.
Som alla som är bara minimalt insatta i sakerna vet, så handlar det här ytterst om makten över bolaget.
Piloterna har alltid haft veto rätt i praktiken. Ledningen har tröttnat på detta. Man bör ha i åtanke att det faktiskt inte bara är ledningen på SAS som vill ha SAS Forward igenom, det är ett krav från långivarna och ägarna. att obstruera detta är otroligt oklogt och äventyrar tusentals jobb.
Varg
2022-05-19 15:26:53
SV: SAS piloter nytt avtal
SPG har gått ut med en massa felaktig propaganda om att SAS bryter mot lagen för att man inte vill
( åter)anställa en massa piloter som fick gå från SAS. Dock på ett annat SAS ägd bolag.
Sånt här händer hela tiden i andra branscher. SPG påstod att det strider mot svenska modellen på arbetsmarknaden, rent nonsens.
SPG borde göra sig själv entjänst, och ta in hur verkligheten ser ut.
Glädjande att EU inte vill låta danska och svenska regeringerna slänga in fler pengar i det här eländet.
enda chansen för SASär nån form av rekonstruktion med helt nya avtal för alla.
@Y
2022-05-19 15:09:22
SV: SAS piloter nytt avtal
Det som hände var verkligheten. Det är väl inte så svårt att vara Skandinaviens ” bästa” arbetsgivare, vad det så betyder, om man bara kan köra på med stora förluster, som täcks av skattebetalarna.
Bra att kreditorerna och EU säger stopp för mer statligt stöd till SAS.
@Åke B
2022-05-19 15:07:37
SV: SAS piloter nytt avtal
Jag skrev ”fungerande koncept” inte ”framgångsrikt”, en viss skillnad.
Min poäng är att man inte längre förstår vad SAS är för bolag.
Vågar knappt köpa biljetter till sommaren, och detta kommer från en som alltid har valt att flyga med SAS när den möjligheten finns.
Förstår inte deras vision, det är allt.
Filip
2022-05-19 14:58:24
SV: SAS piloter nytt avtal
@Gro

Det verkar som att du och många andra fortfarande missar att SAS har överlägset sämst villkor för sina piloter av alla bolag som flyger jet i Norden. Även om piloterna på SAS hade arbetat gratis så hade fortfarande bolaget gått back med nuvarande upplägg. Är du på riktigt så naiv att du tror att en sänkning av pilotlöner med några tusenlappar kommer rädda SAS?

Det kommer bara sluta med att piloter lämnar och går till norsken istället som betalar betydligt bättre och med korrekt anställningsform. Lycka till med att driva ett flygbolag utan piloter :)
@Gro
2022-05-19 14:55:22
SV: SAS piloter nytt avtal
Gäsp, ett konstant repeterande på dig du. Verkar som att det råder ett konstant tjatande mani på er excel-nissar. Antar att ni i eran drömvärld tror erat konstanta tjatande tillslut leder till övertygelse hos oss? Tyvär Gro, verkar som du endast intalar dig själv. Så tjata och repetera på du.
Sten
2022-05-19 13:44:10
SV: SAS piloter nytt avtal
Tack Gro.
Bra inlägg från läktaren.

Jag tror ändå att de som är inblandade i det hela vet bättre vad dom vill än den skrikande skaran som hetsar bråk.
Gro
2022-05-19 11:50:06
SV: SAS piloter nytt avtal
@FO. De enda som "drabbas" av att SAS ägare nu bestämt sig att försöka rädda bolaget är SPG och alla bakåtsträvare som vill att allt skall vara som förr dvs att staterna skall gå in med mer kapital och att piloterna skall kunna strejka vart och varannat år.

Enligt Dagens Neringsliv har EU gjort klart för staterna och SAS att staterna inte kan gå in med mer kapital om inte skulderna minskas kraftigt och att privata investerare står för största delen av kapitaltillskottet. Wallenberg har tydligt sagt ifrån att de vill satsa mer och enda sättet att minska skulderna är om långivare konverterar alla eller delar av sina skulder till aktier. Aktier vill man äga bara om det finns en realistisk möjlighet att bolaget sakta blir lönsamt. SAS ledning och styrelse har därför lagt fram SAS Forward. Att piloterna inte gillar SAS Forward är uppenbart för alla. Sötebrödsdagarna för piloter är slut nu och det är bara att hjälpa till och inte bara sabotera.
Y
2022-05-19 11:50:02
SV: SAS piloter nytt avtal
SAS "nya kostym" där man slåss mot sin personal, kapar allt mer för passagerare i form av handbagage och märkliga biljettregler, extremt dålig kundservice och försök att undgå arbetsgivaransvar, skatter och avgifter via olika set up på Irland och AoC klär inte bolaget.
SAS behöver gå tillbaka till sunda skandinaviska värderingar med sjyssta arbetsförhållanden och behandla sina kunder väl och på så sätt locka till sig fler passagerare med ett attraktivt linjenät.
För det är nog gemene man beredd att betala någon krona mer än för en Ryanair biljett.
SAS hade en uttalad målsättning att bli Skandinaviens Bästa arbetsgivare... Vad hände?
Åke B
2022-05-19 09:57:48
SV: SAS piloter nytt avtal
@ FO

....vad var det för "framgångsrikt koncept" SAS hade tidigare ???
Bolaget har ju inte precis rosat marknaden tidigare.
@Lasse
2022-05-19 08:23:27
SV: SAS piloter nytt avtal
Om SPG lyckas med taktiken att tvinga SAS att skriva på ett avtal som SPG dikterar, då är det enda man har ” uppnåt” att SAS Scandinavia snabb avvecklas.
The Viking
2022-05-19 08:13:17
SV: SAS piloter nytt avtal
Alla möjliga SPG företrädare här på FT gör allt för att det ska se ut som att SAS Forward inte finns ” på riktigt”.
Att SPG hoppas att danska och svenska staterna ska ta över bolaget, är bara patetiskt.
SPG behöver ta in, att ägarna och inte minst kreditorerna vill att SAS Forward genomförs som den ligger på bordet.
Alternativen är antingen en konkurs, eller en rekonstruktion á la Norwegian.
SAS behöver en nystart ” på riktigt” alternativ till detta finns inte.
FO
2022-05-18 21:11:49
SV: SAS piloter nytt avtal
Känns som att hela projektet med ett irländskt AOC har bara skapat problem. SAS hade ett fungerande koncept. Vad är planen egentligen med SAS Forward?
Vad är SAS för ett bolag? Vad vill dom? Jag är förvirrad.
Hade varit intressant att få ett klart svar på vad deras framtidsplaner verkligen är. Känns mest som en massa kliché prat om visioner, men inga konkreta planer. Eller?
Förstår inte vad det är för investerare som kommer öppna plånboken för det mest förvirrade flygbolaget på världskartan.
@fråga
2022-05-18 18:25:13
SV: SAS piloter nytt avtal
Huvudet på spiken!
Norwegian började sin outsourcing kring 13-14 och körde på i full fart med det fram till ca 2017. Resultatet blev en massa AOC och avtal som inte gick att samköra samt små marknadsandelar lite överallt. Personalen var på många ställen inte nöjda och verksamheten gick knackligt. De senaste åren har man lagt om kurs helt och hållet. Nu handlar det om så få AOC som möjligt och integrerade sådana. Personalen uppskattas och blir väl belönad. I gengäld har Norwegian nu en personalstyrka som är extremt motiverad, flexibel och engagerad. All fokus ligger på den skandinaviska hemmamarknaden och vi kommer att få se aggresiv och fokuserad expansion. Nästa sommar får SAS konkurrera med ytterligare 20-30 737:or på sin hemmamarknad.
SAS verkar desperat försöka uppfinna hjulet en gång till.
USA
2022-05-18 17:17:51
SV: SAS piloter nytt avtal
Herre gud, öppnar de bas i Maine nu också? Är inte det lite väl långt?
Anders
2022-05-18 16:51:45
SV: SAS piloter nytt avtal
Det er lige meget, hvad SPG kommer med til overenskomstudkastet, SAS vil ikke acceptere. Hovedsagen er nu at splitte fagforeningen så meget som muligt, måske slippe helt af med SPG? Hvis det er muligt med den kommende rekonstruktion? Og for at straffe de piloter, der har været i strejke i 2019 ... Det er meget personlig prestige, der hersker nu, skræmmende med bestyrelsen ser ud til at acceptere dette.
Fråga
2022-05-18 16:13:26
SV: SAS piloter nytt avtal
Känns det inte som att SAS försöker göra ett copy paste Norwegian fast typ 7 år senare?
Borde SAS inte ta lärdom av att norwegian valde att sluta bråka med personalen och övergav sin satsning på Irländskt AOC..?
Kapten Haddock
2022-05-18 14:51:50
SV: SAS piloter nytt avtal
SPG kör parallella spår här, dels via domstol i Norge och dels genom att agera så att ett moment 22 uppstår. SAS blir gisslan här som någon skrev, inga investerare el statlig hjälp så länge det inte finns ett avtal.
En riskabelt agerande från SPG, drar man det i långbänk ytterligare är risken stor att det mot bakgrund av Link och Connect inte finns några jobb kvar på SK Maine, arbetsbrist uppstår där, nya uppsägningar och då är jobben borta utan att piloterna ens haft nöjet att konflikta SAS på obestånd.

A
2022-05-18 12:54:38
SV: SAS piloter nytt avtal
@GRO
Problemet verkar inte alls vara löst.
Och att SPG vill att "allt ska bli som förr" stämmer inte alls.
Knyt ihop det.
2022-05-18 12:50:42
SV: SAS piloter nytt avtal
Men nuvarande inflation så vore det nog klokt av SAS att knyta ihop de avtal som går asap innan insatsen höjs. Att tro att alternativa bolag och avtal med deras anställda kommer stå snällt och inte vilja ha kompensation för förlorad köpkraft är naivt, det är ju redan problem att fylla upp med personal eftersom villkoren betraktas för dåliga. Nä, knyt ihop avtalen nu SAS, det kommer ändå urvattnas de närmaste åren.
@Gro
2022-05-18 12:44:19
SV: SAS piloter nytt avtal
På vår skandinaviska arbetsmarknad kan man ju tyvärr inte som företag vara auktoritär i vårt demokratiska samhälle. Det betyder att man ska följa regler, avtal och samarbeta med fackliga organisationer. Så har man tagit fram "SAS Forward" och det inte passar delar av personalgrupperna så får man helt enkelt gå tillbaka till rit/förhandlingsbordet och börja om. Inte svårare än så!
Att detta drabbar SAS passagerare i form av 4000+ inställda flygningar under kommande sommarperiod är fullständigt ledningens ansvar och en dåligt företagsstyrning. Ansvarsfriheten för sittande styrelse kommer förhoppningsvis ifrågasättas på nästa stämma.
@gro
2022-05-18 12:41:22
SV: SAS piloter nytt avtal
SPF är villiga till mycket stora eftergifter som innebär att SAS-piloterna har solklart sämst villkor bland jämförbara skandinaviska kollegor. De är däremot inte villiga att tumma på helt vanliga svenska principer.
Det är otroligt sorgligt att följa denna saga. Att en modern företagsledning inte tar hänsyn till sina anställda är skandal.
Gro
2022-05-18 11:55:01
SV: SAS piloter nytt avtal
@Pf. Det är just vad SAS gjort genom att ta fram en plan som kallas SAS Forward. Att SPG samtidigt vill ha igenom sin plan "SAS Backwards" dvs att "allt skall bli som förr" kommer inte att ske.
KLm
2022-05-18 11:05:03
SV: SAS piloter nytt avtal
KLM höjer lönerna retroaktivt från första mars med 5% pga uteblivna justeringar 2020 och 2021 samt den stigande inflationen.


Källa;
www.luchtvaartnieuws.nl/nieuws/categorie/2/airlines/klm-verhoogt-lonen-met-5-procent-vanwege-hoge-inflatie
Pf
2022-05-18 10:37:49
SV: SAS piloter nytt avtal
Kattens lek med råttan eller tvärtom.
En otroligt beklaglig situation som drabbar personal som vill tillbaka till flygbranschen och framförallt potensiella kunder som väljer andra flygbolag. Att skylla på varandra och kasta paj i media visar mest på dåligt ledarskap inom SAS och urvattnar förtroendet för bolaget.
Ta tag i problemet och LÖS det!
@Lasse
2022-05-18 08:59:51
SV: SAS piloter nytt avtal
Dream about it!
Lasse
2022-05-18 08:44:04
SV: SAS piloter nytt avtal
Helt fel Gro,
SPG håller SAS gisslan.
Utan avtal med piloterna vill inga investerare gå in med nya pengar i bolaget. På det viset kommer SPG få till ett nytt avtal utan att behöva gå ut i strejk.
Gro
2022-05-18 07:53:16
SV: SAS piloter nytt avtal
SPG har insett att de inte har något att vinna på en strejk och att deras avtal med SAS om återanställningar i SAS Scandinavia var betydelselöst då de skrivit på ett avyal utan att förstå vad de egentligen skrev på.
 

Tillbaka

Pilotshop
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn