Tråden startades av: Pilot  2022-06-09 14:34:43
JUST NU- SAS piloter varslar om strejk 
Förhandlingarna mellan SAS ledning och pilotfacket har havererat.
Omkring 900 piloter varslar om strejk. Kan förstöra svenskarnas semestrar

https://www.expressen.se/nyheter/900-sas-piloter-varslar-om-strejk/

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

Björn
2022-07-01 17:32:25
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Fredrik, frågan är snarare hur provocerande och elaka dina inlägg är i gruppen för frequent flyer. Alltid en elak ton mot SAS och de skandinaviska piloterna. Varför?
Kalle
2022-07-01 17:26:00
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Det verkar som SAS piloterna lever kvar i jetset åldern. Tjänar man inte ganska bra som pilot på SAS, vad ligger lönerna på? Jag har några bekanta som är kaptener på Norwegan dom har oförskämt bra betalt dessutom verkar dom vara lediga varannan vecka
SAS pilot
2022-07-01 15:52:22
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Dr realist.
Det inlägget var oproffsigt, håller med.

Angående Dubai.
Emirates flög innan pandemin ibland med två dagliga 777-300 från ARN, A380 till CPH. Osäker på hur mycket till Oslo. Finnair flög med A350 från Helsingfors. Norwegian flög också med 737.

Tror du det vore helt omöjligt för SAS att ta en del av den marknaden med A321LR?
Hade inte blivit något långt vilostopp för piloter. Man hade landat, ätit middag och åkt hem dagen efter så släpp avundsjukan.


Nuvarande strategi SAS kör med verkar inte särskilt framgångsrik. Eller hur?
Sv fran otto sjöbuse
2022-07-01 15:30:10
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Ryanair går inte att jämföra med SAS!

Ryanair har gjort stor förlust de senaste två verksamhetsåren trots att man utan kostnad kunde bli av med 60% av piloterna utan kostnad, de var egenföretagare.

Nästa stora skillnad Ryanair och normala bolag. De flyger två till tre gånger per vecka till en destination. Detta passar inte för affärsresenärer. De samlar således sina passagerare till ett fåtal flighter. Vilka affärsresenärer kan nyttja detta. Ryanair försöker enbart ta grädden. Ryanair har i huvudsak endast punkt till punkt flighter. Skall du längre får du ha flera biljetter. Du får hämta ut ditt bagage och checka in det igen för nästa flight.
Denna ordning ökar kaoset på Arlanda.

Ryanair har dessutom rabatt på startavgifter på Arlanda medan bolag som tjänat en sträcka i flera år får betala fullt pris.

För att hålla en god service krävs flera avgångar per dag från till en flygplats. Därför har SAS samarbete med bolag med mindre flygplan som kostar mindre att hålla i luften.

Det du föreslår motsvarar att en skotillverkare endast skulle tillverka en skostorlek. En stor sko så den med liten fot får ha många sockar för att klara användningen.

Vi behöver ett fungerande flyg i Sverige för våra affärsresenärer och privatresenärer som har en tidtabell som är bättre än en till tre flygningar i veckan.

Sv SAS pilot
2022-07-01 14:27:48
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Ja precis det blir säkert lönsamt att bara ha kvar SAS "main" med endast massa gamla SASsare som kör A320 till Kalmar, Ronneby och Bergen från ARN. Blir nog kanon :)
Dr. realist
2022-07-01 13:32:15
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Inlägget på Instagram och facebook av SPF häromdagen (ett par timmar innan fristen för strejk gick ut första gången) verkar inte vilja kommenteras av pilotvännerna här på forumet. SPF hävdar att inlägget var postat officiellt (på två olika medium) av misstag efter att man "bara" skickat runt det till sina medlemmar. Kanske man börjar skämmas för den rabiata och osmakliga kritiken mot SAS ledning och styrelse som tagit fram ett program (Forward) för att rädda SAS?

https://www.expressen.se/ekonomi/aktier-och-bors/kritik-mot-facket-gick-till-angrepp-mot-chefer/

Någon föreslog att man skulle ha en enhetsflotta och flyga till Indien och Dubai. Att tycka att SAS skulle flyga till Dubai och tro att bolaget skulle tjäna pengar på detta är ganska talande för okunnigheten om hur ett företag skall skötas är här på forumet. SAS har inga samarbetspartners i Dubai och piloter verkar inte förstå att Dubai inte är ett affärscentrum för Skandinaviska företag. Det finns kanske fina pooler och hotell där piloterna kan vila upp sig ett par dagar efter flygningarna men knappast ett underlag för lönsamhet för SAS.

Den norske pilotföreträdaren från norska facket som tyckte att det var lika bra om SAS gick i konkurs hellre än att de får möjlighet att genomföra SAS Forward som ledning och ägare vill kanske också representerar synen hos er här på forumet?
fran otto sjöbuse
2022-07-01 13:28:25
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Ryan, south west 1 en flygplanstyp

vilka bolag tjänar pengar?
SAS mix är otroligt dyr
flera olika pilot ratingar
bara att hålla rotables för alla dessa
schedulera crew i olika bolag, types
utrusta samordna.
flytta personal etc etc.
flera AOC kostar mkt
flera adm kostnadsställen

inte undra på att bolaget går med stora fölrluster

Utgå istället från en flygplanstyp flyg bara på dest som kan bära den fl typen
Henrik
2022-07-01 12:04:46
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Re dr rea:

Nej, jag menar ”kanske” inte någon lösning som DU lägger fram. Och jag menar definitivt inte att någon personalgrupps ”förmåner” ska förbises som DU förslår. Du är jäkligt duktig på att lägga ord i andras munnar, och sedan bygger du ett nonsensresonemang runt det. Du är också jäktigt duktig på att INTE lyssna på vad dina meningsmotståndare har för åsikter och argument. Du totalt ignorerar dessa för att driva ditt eget resonemang i din egna fantasivärld som du byggt upp där piloterna är ondskan personifierad. Så ja, jag har full förståelse att du har svårt att förstå mitt resonemang eftersom du hela tiden totalt ignorerar alla gånger dina knepiga resonemang har dementerats. Du förstår inte, och har ingen vilja att förstå (man kan förstå utan att hålla med, men så är inte fallet i ditt fall.)

Jag har ingen ambition att skriva några 5 punkter. Det är ledningen på SAS uppgift att hitta en hållbar väg framåt tillsammans med sina anställda.

Trots att det upprepade gånger lyfts att piloterna har stor vilja att förändra och försämra sina avtal tar du åter igen upp att det ska röra sig om att man vill behålla ”förmåner”. Nu vill jag att du beskriver de förmåner du nämner detta handlar om med 4 punkter, varav två av dessa ska innehålla 2 underparagrafer, samt en rubrik över de hela innehållandes minst 3, max 5, ord.


SAS pilot
2022-07-01 12:00:36
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Dr realist.

Problemet med ledningen är att SAS är ensamma i Europa om att satsa på så många flygplan som möjligt i massor med olika bolag för att komplicera operationerna.
ATR, CRJ, EMB, A220, A320, 737 I olika bolag där besättningarna inte kan flyga med varandra. Alla har personalbrist fast på olika sätt och det ställs in massor med flygningar.
Tycker du det verkar bra skött?

Centralisera, koncentrera sig på A320neo inklusive A321 med fler säten, sälj betydligt fler säten och billigare biljetter.
Fler A321LR och börja flyg till Indien, Dubai.

Ledningen har inga ambitioner förutom att vara irriterade på sina anställda.
Dr. realist
2022-07-01 10:09:25
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
@Henrik.
"Något behöver göras, men givetvis ska SAS forward genomföras!" skriver du men samtidigt menar du kanske att SAS Forward skall genomföras utan att röra en viss personalkategoris förmåner och därmed relaterade kostnader? Jag har svårt att förstå ditt resonemang.

Om inte Forward är bra berätta då gärna i 5 punkter vilka de viktigaste åtgärderna är nödvändiga för att göra SAS hållbart lönsamt.
Sv (Re: Sv X)
2022-07-01 09:52:40
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Tänk på naturlagen!

"Droppen som fick bägaren att rinna över!"

Man måste se på helheten och det faktiska läget.

När man kämpar för att överleva tar man varje chans man har att spara pengar. Det som ligger närmast nu är att inte öka några kostnader som man kan undvara. Detta oavsett hur liten kostnaden är.

En ökad kostnad kan få bägaren att rinna över!!
Henrik
2022-07-01 08:57:56
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Sv dr realist.
Illa valt namn.
”Fredrik” som någon säger kanske är bättre.

En god strategi när saker inte fungerar är att man gör en utvärdering och de anpassningar som behövs. Det är en grundläggande princip, även när det gäller affärsplaner. Jag tror du är absolut medveten om detta. Och jag tror även du ser vilka problem man nu står inför.

Lösningen är givetvis inte en SAS Backwards som du föreslår, men det passar in i agendan du har i att svartmåla dina antagonister. Din personliga aggression blockerar perspektiven för dig.

SAS forward är en bra plan, men uppenbarligen inte helt realistisk att genomföra exakt enligt ursprungsplan eftersom det har dykt upp problem efter vägen. Något behöver göras, men givetvis ska SAS forward genomföras!

Det kommer för många naiva ”enkla” lösningar som inte har någon förankring i hur saker fungerar i flygbranschen från din sida, det visar bara på din totala avsaknad av insikt. Med tanke på hur engagerad du är borde det finnas någon form av förmåga att verkligen sätta sig in i varför det är som det är. Sök upp en pilot och ta en fika och för en dialog istället. Om inte, gå och läs en bok eller gör något annat trevlig, bli inte som tanten med 3:an grädde som riktat allt fokus på sin upplevda oförrätt.
@Dr. Realist
2022-07-01 08:49:46
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Du missade punkt 4 och 5
4,
Se till att bolaget blir 100% statsägd, för att säkra att det inte spelar nån roll om SAS tjänar pengar eller inte, och för att säkra fortsatta kapital injektioner, varje år.
5,
SAS är primärt till för dom anställda.
@Dr Realist
2022-07-01 08:34:02
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Haha, är du ens på riktig?
Dr. realist
2022-07-01 06:32:07
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
@SAS Pilot och andra från pilotsidan som inte tycker om ledningen.

När får vi se er alternativa plan SAS Backward?

Kanske den planen innebär:
1 In med 9,5 miljarder i nytt kapital
2.Byt ledning
3 Gå med på piloternas alla krav.

Om det inte fungerar - starta om samma process om och om igen från punkt 1.
Tony Rikardo
2022-06-30 23:55:52
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Varför jämför folk pilotlöner med övriga arbetsmarknaden? Det är ju totalt irrelevant. Alla yrkesgrupper slåss ju för bättre löner hela tiden, en del grupper är attraktiva, andra grupper mindre attraktiva. En dansare tjänar ofta dåligt, en börs-VD tjänar bra. Men det är helt fel att jämföra dem. Marknaden har bestämt respektives lön, låt den fungera och vara ifred. Jämlikhet NEJ tack, socialism är ett elände. Alla är värda det dom tjänar om det inte är så att de som köper deras tjänster är korkade och betalar för mycket eller att de som jobbar begär för lite, men så tror jag inte det fungerar. Inga flygbolag betalar en kapten 100000:-/mån om de kan få samma kvalité för 50000:-/mån. Tänk lite själva!
Roderik
2022-06-30 22:26:46
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
@saspiloten: jag håller delvis med dig i dina synpunkter, men rent allmänt blundar de flesta för den bistra verkligheten att alla stora premiumbolag som du säger att SAS borde mäta sig med, gör enorma förluster och då inte enbart på grund av pandemin, BA gjorde en förlust 2021 på 1,9 miljarder pund och LH en motsvarande förlust på 2,1 miljarder euro. Det går som en röd tråd att det inte längre är hållbart att ha en kostnadskostym som är anpassad för svunna tider. De flesta resenärer vill ta sig från A till B så snabbt och billigt som möjligt. Det efterfrågas inte längre varm mat och extra benutrymme och den lönsamma gruppen av businessresenärer är krympande. ”Vanliga” resenärer förväntar sig inte premium och inom näringslivet är det inte längre acceptabelt att boka business. Detta är inte lågprisflygets fel, det handlar om att idag anses det inte lyxigt och exklusivt att flyga. Det är ett nödvändigt ont för att ta sig dit man ska. Det är inte särskilt bekvämt, det är inte särskilt punktligt och det tar trots allt orimligt lång tid med transfer, incheckning, Security m.m. Jag har älskat att flyga hela mitt liv, men när jag frågar mig runt bland kollegor i näringslivet möts jag av samma respons: att flyga är inte längre någonting som man längtar efter och måste man göra det bryr man sig inte om delux, man vill bara till sin destination. Det är den verklighet som bolagen måste förhålla sig till och som kostnaderna ( inklusive personalbostnader) måste anpassas efter.
Robban
2022-06-30 22:09:44
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Jag jobbar på Frösundavik, men troligen inte så länge till.
Det är inte värt den giftiga och osäkra arbetsmiljön.
Styrkan minskade med ca 30% och allt fallerar som ett korthus.
Personalflykt, kompetensbrist, toxic environment, psykisk ohälsa pga stress osv osv.
Flottan kommer stå på marken för gott snart.

En ingenjör, en marknadsförare, en IT-tekniker, en ekonom, en kvalitetsäkrare, en jurist, en human Resources, ja ni fattar, alla kan sticka till andra jobb imorgon.

Så min känga tillbaka till pilotbönpåsarna i SAS Main, sök jobb på Connect eller Link om ni inte är nöjda
Och alla kabin & tekniker som håller med i sympati, dito
Puckelbro
2022-06-30 21:08:07
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
@Roderik. Drivkraften? De vill inte flytta.
X flygbransch
2022-06-30 19:03:30
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Re; Sv Re: Sv X.

Att du blandar ihop likviditet med soliditet visar att du saknar basala kunskaper inom redovisningsekonomi. Likviditeten handlar om förmågan att sörja för kortfristiga skulder som exempelvis löner, leverantörsfakturor, bränsle och catering exempelvis. Soliditeten handlar om hur mycket verksamheten är finansierad med egna medel och lånade medel. Enkelt uttryckt; du delar det egna kapitalet med totalt kapital( tillgångar ) i balansräkningen. Det är bra måttstock på företagets ekonomiska hälsa så att säga. Soliditeten bör ligga på runt 30-40%. I SAS fall är den runt 4% läste jag någonstans. Dock har man en relativt god likviditet för just kortfristiga skulder i dagsläget. Men skuldsättningen är dock mycket hög.

Intressant är att man gärna från SAS sida vill koppla skuldsättningen till piloternas villkor. Det är nog mer snarare dåliga affärs beslut som ligger bakom. Om piloternas personalkostnader står för ca 4-5 % av den totala kostnadsmassan inser man ganska snabbt att där i ligger inte problematiken.

Nu hoppas jag verkligen att båda parter finner en lösning. I en strejk finner man enbart förlorare tyvärr. Men personligen tycker jag att SAS agerande är anmärkningsvärt. Att kriga mot sin egna personal istället för stt fokusera på problemlösning är helt uppåt väggarna så fel!

Med vänlig hälsning
En annan pilot
2022-06-30 18:36:12
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
En sak med flygvärlden är att den är ganska liten. Vi piloter känner varandra, vi är inte så många. Vi har kollegor på alla bolag både nära och längre bort. Så nej, vi kanske inte känner varje bolags lönekostnader, men vi vet vad bolagen runtomkring oss betalar för löner och har för villkor.
Sv Re: Sv X
2022-06-30 15:42:59
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Du gör en mycket förenklad jämförelse.

Små bolag små flygplan små kostnader. Har du koll på dessa bolags likviditet?

Tror inte heller att du har koll på deras lönebild och skattefrågor.
Av: @SAS Piloten
2022-06-30 14:50:55
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Ett otroligt starkt varumärke. En stark position på hemmamarknaden. Verksamhet på en marknad med stor betalvilja. Tillgång till utbildad och professionellt personal i alla led. Kapitalstarka ägare som inte ifrågasätter något. Och så vidare. Ovanstående känns som bra förutsättningar för företagsledningen att lyckas. Ändå har vi lyckats villa bort oss och tappar hela tiden andelar mot konkurrenterna. Vem kan ens säga vad SAS är idag? Vill man vara premium eller lågpris? Nätverk eller point-to-point? Förut var det i alla fall tydligt att vi var ett premiumbolag primärt till för dem i Skandinavien som reser frekvent. Det var till och med definierat som ”mer än fem gånger per år”. SAS befinner sig i en identitetskris där man å ena sidan vill erbjuda lounger, frekventa avgångar, tidiga morgonavgångar från utestation, genomgående biljetter m.m. men å andra sidan identifierar Ryanair, Norwegian med flera som sina primära konkurrenter. De betalvilliga kunderna ger man, genom en konstant försämrad produkt, bort till BA, LH, KL, AY m.fl. Den som reser frekvent eller i tjänsten vill inte åka i en CRJ till LHR, AMS, MUC, CDG, ZHR när man istället kan åka businessklass i 737/320 med ett riktigt premiumbolag. Så är det bara. Vi på SAS sitter kvar med en kostnadskostym betydligt större än lågkostnadsbolagen men ska slåss mot dem om deras passagerare. Vi har alltså admin, kollektivavtal, leasingavtal och dylikt anpassat för en annan typ av verksamhet än den vi idag försöker konkurrera emot. Detta håller naturligtvis inte och SAS måste välja väg! Att sparka på den flygande personalen kommer lösa noll och ingenting.

/KontorsKOLLEGAN
Björn
2022-06-30 13:02:53
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Fredrik, det är inte spgs inlägg jag pratar om. Det är gruppen för frequent flyer som du lever i, det är inte att ha verklighetsuppfattning enligt mig.
Re: Sv X
2022-06-30 10:56:21
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Haha ja men om ett bolags existens står och faller med flygpersonalens villkor är det konstigt. Många av SAS underleverantörer säljer sina tjänster enbart till SAS. Det är alltså SAS som får underleverantören att gå runt. Dessutom ska underleverantören ha någon form av mariginal på sin affär. Därför blir det konstigt att underleverantörerna har bättre villkor för sin flygpersonal än SAS.

Slutsatsen blir att det inte flygpersonalens villkor som avgör hur bra ett flygbolag går. Kanske har SAS istället en massa andra kostnader som är högre än underleverantörerna? Kostnader som den flygande personalen i SAS tvingas bära genom sämre villkor? Kanske borde ledningen fokusera på att istället sänka dessa kostnader?
@SAS pilot
2022-06-30 09:43:14
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Jasså, goda förutsättningar för vad?
StatusX
2022-06-30 08:54:04
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
SAS är status och tradition. Dessutom är Sverige litet. Vad finns det annars om du vill ha ”allt” som riktiga bolag ute i världen har? Det finns flygjobb och sen finns det ”flygjobb” Att jobba på BRA är att leka pilot. Därför jobbar vi kvar. Trevlig sommar!
Sv X
2022-06-30 08:11:07
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Det är inte SAS som bestämmer underleverantörernas löner till personalen i respektive bolag.

Varje enskilt bolag bestämmer löner och avtal för sina anställda.

Oskar
2022-06-30 00:17:01
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Sv Roderick.

Handelsavtalet är accepterat av alla. Du kanske förordnar en lagstiftning att alla i Sverige ska ha detta avtal eftersom det är rimligt? Menar varför ska civilingenjörer, jurister, sjuksyrror, grävmaskinister, läkare, piloter, lokförare eller präster ha en högre ersättning? Handels är rimligt och accepterat i Sverige!

Nä, inte ens jag tror att du är så dum så du missar att olika yrkesgrupper har olika avtal och ersättningar. Nu handlar inte konflikten om ersättningarna, så det är lite märkligt att diskussionen hela tiden hamnar här. SAS MAINs pilotavtal är bland de sämsta i branschen, och det spelar ingen roll hur mycket de skulle försämras från dagens nivåer, allmänheten skulle ändå ha uppfattningen att piloter tjänare alldeles för bra. Även de som betalar för att få flyga (vilket tyvärr är en realitet) möts av den uppfattningen att de tjänar fruktansvärt bra. Låt piloterna värna om sina jobb, för arbetsgivaren i detta fall har ingen förmåga att säkra sin framtida roll som attraktiv bland piloter i branschen. Se bara hur man misslyckades att rekrytera till SAIL 2018 med massor av inställda flygningar. Det som räddade dem till sist var en kombination av att piloterna i SAS Main ställde upp med att jobba på sin semester, samt att Monarch gick i konkurs så det blev ett antal piloter arbetslösa i London-området. Nu har de misslyckat med att rekrytera tillräcklig med piloter igen och många flighter är inställda i sommar. (Trots att de hade kunnat säkra upp genom att återanställa fler.) Det senaste är att SAIL nu inte klarar av att behålla/rekrytera personal i London, och lönerna åker nu upp runt 18% plus bonus där.


Är det den framtiden man vill tvinga fram? Ett bolag som ingen söker jobb på, eller endaste ses som en ”mellanlandning” tills man landar nästa jobb? Tyvärr är det nog så, och det kommer blir ett dyrt uppvaknande för SAS. De enda som försöker stoppa detta ser ut att vara facket. Inte genom att driva löneökningar (från låga nivåer), utan genom att bara säkra att det finns en framtida arbetsplats, en arbetsplats som kan anses vara någorlunda stabil och attraktiv gällande säkerhetsarbete, senioritetslistor och karriärvägar m.m för en flygande arbetstagare.

Många kommer inte förstå detta, men så är det med de flesta tyckare som inte är insatta i hur branschen fungerar. Här kommer det rapas upp massor av ”självklarheter” från perspektiv som fungerar i andra yrkesgrupper, men som haltar i pilotsammanhang.
Ta in bara.
SAS pilot
2022-06-29 22:27:20
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Trivs bra med jobbet och vill inte sluta. Annars hade jag såklart gjort det.
Däremot tycker jag det är väldigt synd att vi har en ledning som missköter bolaget som annars har goda förutsättningar.
X
2022-06-29 22:08:07
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Hur kan det vara möjligt att SAS underleverantörer Cityjet och XFLY har bättre löner än SAS Connect och Link? Både underleverantörerna flyger endast åt SAS. Så SAS betalar ALLT och håller dem bolagen på vingarna.
Jackass
2022-06-29 21:27:56
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Det som behövs är en fullständid om start av SAS, ALLA måste bidra till detta. Gamla SAS har nått vägs ända.
Roderik
2022-06-29 19:54:40
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Jag förstår bara inte. Det anställs tusentals piloter runt om i världen just nu. Alla skriker efter erfarna kaptener och F/O, men här är några hundra uppsagda piloter i SAS som trots att de avskyr sin arbetsgivare och menar att bolaget föraktar dem, ändå fortsätter att välja arbetslöshet och istället bråka med sin arbetsgivare. Jag förstår verkligen inte drivkraften. Sök jobb någon annan stans där ni får bättre lön och bättre villkor. Eller är det så att ingen vill ha er? De kanske märker att ni inte har rätt inställning till att arbeta, vad vet jag?
Dr. realist
2022-06-29 19:48:30
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
@Björn. Inlägget på Facebook kom inte från någon "allmän" grupp. Inlägget postades på Svensk Pilotförenings (SPF) facebook-sida och togs bort efter en timme. Under tiden hade många personer reagerat kraftigt på inlägget som postats av någon ansvarig på SPF. Eftersom du själv läst inlägget frågar jag dig Björn vad du tyckte?
Dr. realist
2022-06-29 19:42:18
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
@Re Roderick. Än en gång en debattör från pilotsidan som tar upp det som passar. Minst 5-6000 SAS-anställda icke-piloter har fått lämna SAS pga av outsourcing och andra utflyttningar av arbetsplatser sedan 2012. Inte ett ord hördes från pilotsidan när detta skedde. Nu hamnar kanske 1000 piloter i ett nytt av SAS 100%-igt ägt dotterbolag och då ramlar hela världen samman för de piloter som drömmer om att återfå svunna tider.
Roderik
2022-06-29 17:47:03
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Varför jobbar människor kvar hos en arbetsgivare som de uppenbarligen tycker genuint illa om och som de inte tvekar att hänga ut som skurkaktiga i olika media? Det finns en rätt stor arbetsmarknad utanför flygbranschen och om inte skon passar är dessa piloter hjärtligt välkomna att söka sina vingar ( sorry) utanför branschen. Visst, som Dr realist sade, de gör inget fel utan utnyttjar bara sin rätt att ta till stridsåtgärder, men det är ju det som är problemet. Konflikter skapar inga lösningar. Hur många av dessa förfärade SAS piloter har egentligen en aning om hur kollektivavtalen ser ut på övriga arbetsmarknaden? Jämför dem med de som erbjuds i SAS så kallade ” brevlådeföretag” så ser ni att det inte är så stora skillnader. Det är villkor som anses rimliga och normala på den svenska arbetsmarknaden. Hittills har piloter i allmänhet och SAS i synnerhet haft villkor som är långt mer generösa än inom andra branscher och det är bara att säga grattis. Jag har full förståelse för att ingen vill få förändrade anställningsvillkor ( som de själva uppfattar som sämre) men tyvärr har verkligheten hunnit ifatt branschen och att hänga ut villkoren som erbjuds som slavliknande villkor, det är till att visa upp ett girigt ansikte gentemot övriga arbetsmarknaden.
@pf
2022-06-29 17:41:48
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Nu är det väl nästan slut med gamla otidsenliga B737 på SAS..
Oskar
2022-06-29 16:16:59
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Nu varken jobbar jag hos SAS eller flyger överhuvudtaget, men min tolkning är att piloterna inte vänder sig mot SAS Forward. De vänder sig mot att den/de personalgrupper som flyger fått reallöneSÄNKNINGAR med 50% senaste åren + arbetstidsökningar (när alla andra grupper i bolaget under samma period har haft reallöneökningar eftersom de stora fackförbunden inte accepterar något annat.), och nu ska de stå för mycket större andel av besparingarna än vad deras kostnadsmassa i bolaget representerar. De förväntas alltså åter igen betala för att andra personalgrupper ska komma undan igen…
Re: Roderick
2022-06-29 15:28:17
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Du har helt rätt i att ett AB ska generera värde för sina ägare. Men du har helt fel i att värde och avkastning är synonymt med att förakta sina anställda, byta ut dem och betala dem sämst villkor på marknaden. Det råder inget motsatsförhållande mellan nöjda, lojala, produktiva anställda och genererat värde för aktieägarna, tvärtom. Senaste tio (minst) åren har SAS ledning provat strategin att behandla sin flygande personal styvmoderligt och försämrat deras villkor kontinuerligt. Har det varit ett framgångsrecept för aktieägarna? Hur många kronor har det blivit i avkastning? Har SAS en starkare position idag på marknaden än för tio år sedan? Prova något nytt för guds skull! Den inslagna strategin leder till konflikt, konflikt, konkurs.

2022-06-29 15:17:54
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Det är möjligt att både ledningen och facket agerar by the book som någon skriver. Men se hur det slutar, i konflikt och strejk. Det räcker inte med att göra stora förändringar by the book utan det måste även göras tillsammans med de anställda. Det har ledningen på SAS helt missat och därför har man satt företaget och dess kunder i en förfärlig situation.
Björn
2022-06-29 15:08:48
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Fredrik, det är intressant att du vet hur alla på SAS känner. Du är en frekvent resenär med guldkort som får din verklighetsbild från en frekvent resenär facebookgrupp. Känns ju inte direkt som att du har hela bilden med bara det som verklighet?
@Y
2022-06-29 14:47:52
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Du verkar inte förstå hur det går till. Du måste räkna in X antal SBY också.
XYZ
2022-06-29 13:55:55
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Alla som har bara lite i syn i flygbranschen, kan väl förstå att det finns ett vägval här, antingen får ledningen igenom SAS Forward, som kan få bolaget att ha en lönsam framtid. Eller också ingripar en eller flera av sosse regeringarna, mest troligt den danska, och tar majoriteten av aktierna och pumpar in pengar som gör att SAS kan fortsätta som ” vanligt” och behöva nya pengar varje år. Då blir SAS ett bolag utan framtid, som bara lever på konstgjord andning.
En konkurs i nuläget tror jag inte på.
,
`Onödig` medarbetare
2022-06-29 13:28:45
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
@Dr. realist. Du helt rätt i att alla anställda i SAS utom SPG-piloterna står bakom ledningens arbete md Forward
Yo
2022-06-29 13:13:59
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Intressant Y , du verkar väl insatt , hur många är denna gigantiska admin på FVK ?
Dr. realist
2022-06-29 13:13:25
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Till Y, Björn, F/O EK och alla "@Dr Realist - kommenterare". Är det så svårt att bemöta min fakta och mina argument att ni behöver tala om "hat", "rasar över och andra invektiv och att ni samtidigt gång på gång nedvärderar all annan personal i SAS genom att kalla dem för olika elaka saker och att hävda att deras arbetsinsats inte behövs? Jag vidhåller att alla utom SPG-piolterna inklusive piloterna i SAS Connect och SAS Link nu helt står bakom SAS styrelse och ledning.

Igår kväll la SPF upp ett fruktansvärt inlägg på Facebook där de utmålade individer i SAS ledning som förrädare och objekt som skulle smutskastas. Inlägget togs bort efter en halvtimme då många reagerade mycket starkt på dessa anklagelser. Nivån på argumentationen var mycket låg. Inlägget finns dock bevarat på sociala medier och visar nivån på den kritik som framförs av SPF.

Att SAS skulle ha en "enorm IT-avdelning" är ett fakta som visar att ni SPF-piloter inte kan och förstår er på mycket annat än det begränsade arbete ni gör i cockpit som handlar om hur ett flygbolag sköts.
pf
2022-06-29 12:58:23
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Y, inte på 737-700, der kreves 3 i kabin
Roderick
2022-06-29 12:52:25
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Vad är syftet med aktiebolag?
Aktiebolagets syfte är att ägarna ska ges vinstutdelning och värdeökning på sina aktier. Detta framgår av 3:3 aktiebolagslagen (ABL). Inom ramen för vad lagen tillåter ska alltså ett AB göra vad som krävs för att genera vinst och värdeökning till aktieägarna. Ingen har påstått att det SAS gör är olagligt. Allt SAS har gjjort hittills är by the book enligt LAS och annan arbetsrättslig lagstiftning. Det är politikerna som stiftar lagarna, skyll på dem om det är möjligt för företag att göra som SAS gör, men varför måla upp SAS som skurkaktiga när de faktiskt med hjälp av duktiga jurister gör precis vad de får göra och som förhoppningsvis kan kapa kostnader och skapa ökad lönsamhet? Unionen saknar inte princper, de accepterar verkligheten som den faktiskt är och försöker rädda jobb.
Y
2022-06-29 12:03:15
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Faktum kvarstår att SAS har en gigantisk organisation för att vara ett så litet bolag. Allt för många mellanchefer och stor IT avdelning.
Allt för komplext med olika biljettmodeller, underleverantörer och annat tjafs.
Cabin Crew blir anställda på flexlösningar där de i stort sett är standby hela månaderna och endast får betalt när de flyger.
Och nu vill SAS skära bland piloterna igen.
Det är dags att rannsaka sig själva och fråga vilka tjänster som faktiskt behövs på Frösundavik. Såvitt jag vet behövs i alla fall 4 i Cabin och 2 piloter på varje flygning med A320/B737.
Andreas
2022-06-29 10:59:57
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
F/O EK: Ditt inlägg förvirrar mig. Du bidrar ju till problemet genom att jobba för EK. Hur kan du då ha sådana åsikter? Hur kan du tycka att europeiska bolag ska konkurrera med er, men ha helt olika spelvillkor? Hur kan du jobba för EK om företaget går emot dina principer?
Dr. realist
2022-06-29 09:25:43
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
@Björn. Jag försöker beskriva vad som händer och hävdar att det är en liten grupp anställda som gör allt för att förstöra för kunderna, ägarna och övriga anställda i SAS genom tro och kräva att de skall ha vetorätt över alla beslut i SAS som berör alla de som de vill förstöra för inklusive att göra allt för att bolaget hellre skall gå i konkurs än att bolaget skall få struktureras om. De blev upprörda när en av piloterna stängdes av och fick lämna bolaget för att han för egen räkning och vinning filmade och la upp filmerna på youtube under arbetstid.

SAS gör helt rätt i att sätta ner foten och jag törs hävda att samtliga anställda utom SPG-piloterna står bakom SAS styrelse och ledning just nu.
Arg resenär
2022-06-29 01:36:19
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Bokade avbokningsbar biljett mot en relativt saftig kostnad med annat flygbolag den 30:en då jag blev utlovad besked om mitt flyg den 2:a skulle bli inställd eller inte den 29:e.

Nu flyttar de fram allt 10 timmar innan min avgång. Hur jävla orimligt är inte detta? Ni blir jag likt förbannad tvungen att chansa. Antingen avboka med det andra resebolaget och riskera missa med SAS ändå eller potentiellt få betala för två biljetter...
F/O EK
2022-06-29 00:48:31
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Helt galet att såna som Dr Realist rasar över piloterna när de agerar helt enligt regelboken och använder sin rätt till konflikt. Det är denna skandinaviska modell som byggt Sverige så starkt och ni ska vara glada för att ni har den. Här nere i sandlådan är det långt ifrån självklart och arbetstagare är mer eller mindre slavar. Är det så ni också vill ha det?

Snarare borde man rasa över hur ledningen varit så naiv, cynisk och verklighetsfrånvänd i sitt agerande. Hur kan ledningen tror att det funkar att blåsa och sidsteppa en stor grupp anställda såhär utan att det får konsekvenser? En företagsledning agerar inte i ett vakuum utan måste förhålla sig till sin omvärld. Får man inte lära sig det på managementskolorna nu för tiden?

Jag tycker snarare det är konstigt att fler personalgrupper inte motsätter sig detta. Kabinpersonalen t.ex. får också sina jobb utbytta, men SCCA är en del av Unionen som tyvärr har någon form av principbeslut om att inte konflikta mot SAS så de är i en dålig förhandlingsposition. Det är därför tur att piloterna tar denna fight.

Det är beklagligt att det nu blir strejk. Men låt det inte råda någon delad mening om varför och vem som har drivit detta inbördeskrig dit vi är idag.
@ ”Dr realist”
2022-06-28 22:23:32
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Hur mycket har admin gått ner i lön under pandemin? Inte ett öre, istället har man fått löneökningar enligt märket både 2021 och 2022! Samtidigt avsade sig piloterna en redan framförhandlad löneökning på 4% år 2021. Varför ska endast flygande personal tvingas ned på deltid på vintern och inte administrationen då det är lågsäsong och vi arbetar inom samma företag i resebranschen? Istället för att mer eller mindre stänga ner Frösundavik under v.28-31 så borde väl rimligtvis även admin jobba som mest de veckorna? Varför får inte admin endast 3 veckor sommarsemester då även de arbetar inom resenäringen och borde väl behöva anpassa sig lika mycket som flygande personal?
De Realist
2022-06-28 22:19:40
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
SAS har försökt spara pengar i 20 år nu o varje gång har det bara blivit sämre. Att sedan starta upp diverse bemmaningsbolag för att runda facken är bara patetiskt. O ja det är riktigt utan piloter så kommer flygen ingenstans, men det behövs också tekniker o planerare o någon som jobbar på rampen. Vad som inte behövs är em massa mellanchefer i annat löst folk som ska samla in lön på de arbetstagare som defacto producerar något(dessutom 100%) under sin arbetstid. SAS har fått så många chanser att vända skutan o göra något bra att det bästa är nog likt All Italia att lägga ner bolaget, dela upp det i tre delar o starta om…
Lucas
2022-06-28 22:16:39
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Det har inte handlat om lönerna så har SPG sagt hela tiden, sen i expressen matar de upp flera delar kring lön som de är missnöjda med?

”En nyanställd pilot i SAS har en månadslön om 37 712 kronor. Piloter får inga extra tillägg för arbete på natt, helg, eller storhelg.”
- var 34000 vid förra strejken så har ju gått upp 9% på 3år, klart mer än många andra ingångslöner. Står är på flygtorget att en BRA pilot får 25000kr som ny…

”Efter åtta års anställning i SAS har en pilot i genomsnitt tjänat 49 100 kronor per månad”.
- Märklig exempel vadå snitt efter åtta år? Vem räknar så? Vad är den faktiska lönen efter åtta år?

”Pilotlönerna nu är samma som de var 2002. Det innebär att reallönen för en pilot har sänkts med 52% de senaste 20 åren.”
- Så en pilot i SAS som var anställd 2002 har exakt samma lön fast denna har jobbat 20år? Säkert också blivit kapten under den period, men fortsatt samma lön?


Men som sagt denna strejk handlar ju inte om lönen?
Björn
2022-06-28 18:50:57
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Hörru Fredrik DR.Realist, är det inte dags att du taggar ner lite. Dina kommentarer är stundtals långt under bältet, vilket känns ganska onödigt. Coola ner, ta något kallt att dricka och slappna av, du kan ändå inte påverka det som sker. Det är vad det är, hatet hjälper inte.
råger
2022-06-28 18:15:34
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Dom senaste 10 åren har SAS bantats rejält och massor har fått
sparken, utan att SAS piloter gråtit en enda tår.
Nu helt plötsligt så vill man vara kollegiala och ha solidaritet från
övriga i bolaget.
Dr. realist
2022-06-28 18:04:05
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
@cc och Kent. Att ni piloter tycker att ni är flygbolagens viktigaste resurs och att alla (ägare, kunder och andra anställda i flygbolagen) skall skall anpassa sig efter er yrkesgrupp är ingen nyhet. De flesta funktioner i exempelvis SAS har rationaliserats och arbetsuppgifter har "outsourcats" till låglöneländer de senaste 10 åren. Inom IT och ekonomi har 90 % av jobben i SAS flyttats utanför SAS. Nu har SAS ägare (inklusive norska, svenska och danska staterna) gett ledningen i uppdrag att genomföra den plan som kallas SAS Forward. Svaret från den priviligerade yrkesgruppen är som vanligt strejkvapnet. Inga andra personalgrupper tar till denna metod. Nu börjar "sista striden" - tyvärr.
Kent
2022-06-28 15:25:00
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Fortfarande inget svar på Henriks fråga om någon annan fackligt ansluten grupp gått med på försämringar och lönereduktioner. Men däremot en del inlägg om att ”ingen i SAS sympatiserar”, att piloter kostar mer än de drar in m.m. (Blir kanske bra nu då om piloterna går i strejk så SAS kan dra in mer pengar utan att betala piloterna?)

Går det tolka på annat sätt att andra grupper i SAS får sina årliga löneökningar, och att dessa nu är pissed på piloterna för att de inte går med på kraftiga försämringar? Mobbing? Är det meningen att SAS piloter ska gå med på kraftigt försämrade avtal för att andra grupper i SAS ska kunna fortsätta få sina årliga lönehöjningar och i vissa fall bonusar? Låter ju väldigt kollegialt, lite som mobbning, isåfall.
CC
2022-06-28 14:55:25
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
SAS piloter står för ca 5-6% av bolagets totala kostnader. Det är absurt at påstå att det är piloterna som är orsaken till att SAS inte går med vinst.
De tjänar mindre och har mer flexibla scheman än piloter i t.ex. Norwegian, Easyjet, BA, KLM, LH, EW, TUI, etc etc.
SAS Gold member
2022-06-27 14:54:54
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Frågan är ganska enkel i en marknadsekonomi, intäkterna måste givetvis vara högre än kostnaderna. SAS piloterna drar in mindre än vad dom kostar… För att SAS skall överleva måste detta vara grundläggande trots allt är SAS som märke ”Brand” väldigt starkt. Frågan är om piloterna vill ha ett jobb eller inte, om företaget går i kk kommer INGEN att anställa dom till samma villkor som innan.

Arbetande eller arbetssökande det är frågan.

45000 semester firare kommer att drabbas varje dag….
SAS Goldcard member
2022-06-27 14:34:29
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Allting är relativt enkelt. Ett företag måste ha lägre kostnader än utgifter för att kunna växa och överleva. Detta gäller för alla företag i en marknads ekonomi. SAS piloter kostar mer än vad dom drar in därav dessa likviditets problem, ganska basic. Alla fattar detta UTOM dom som vill strejka och sänka SAS helt. Sammanfattning: piloterna är hellre arbetslösa än ser till att vända företaget. SAS har ett värdefullt märke ”Brand” men nu handlar det om överlevnad och inget annat.
Kent
2022-06-27 10:04:43
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Dr.realist. Och svaret på frågan var?

Vilka andra har gått med på lönesänkningar? Vilka fackliga organisationer står bakom det?

Jag har läst media och sett det jag skrev. Erbjudna lönereduktioner och utökad flexibilitet. Tyckte mig också läst att de frivilligt säger att de kan jobba mindre under lågsäsong(?).
Anarkist
2022-06-27 09:44:09
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
@Kent
Korrekt att SPG piloterna inte vill ha det som förut.
SPG kräver att SAS lägger ner SAS Connect och SAS Link, och att SAS garanterar att man inte kommer starta liknande bolag i all framtid.
Det här handlar om makten över bolaget.
Helt otroligt att SPG tror sig ha rätt att diktera SAS strategi.
Senast har detta verklighets frånvända facket blivit så förbannade att man bara vill ingå k- avtal med krav om lönehöjningar och bättre villkor än man har i nuläget…..
Eko
2022-06-26 21:39:12
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Man undrar hur stora lönesänkningar kontorspersonalen på Frösundavik kommer att bidra med? Är det redan klart eller?
@Calle
2022-06-26 19:31:39
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
SAS ledning vill att SAS Scandinavia skall vara en tredjedel så stor som det är idag. Dvs om piloterna lägger sig ner så kommer de flesta av er i kabinen bli av med era jobb, i bästa fall kan ni söka en nyanställning i Link/Connect, men då til nya villkor och i botten av lönestegen.
Johnny Weismuller
2022-06-26 18:17:56
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
# Calle
Hur kan det vara okollegialt att piloterna försöker rädda SK i SAS. Utan SK finns varken pilot eller cabinjobb kvar. Jag skulle snarare tycka att det är okollegialt om inte SK Cabin antar sympatiåtgärder.
@Kent
2022-06-26 16:45:14
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Korrekt att SPG piloterna inte vill att allt ska vara som förut.
Men SPG kräver att Connect och Link läggs ner, och krav om att SAS inte bildar nya dotterbolag. Likn . Connect och Link.
Samtidigt stämmer det inte alls att man är redo att sänka SAS polotkostnader med uppemot 30%, mindre än hälften påstår SAS.
Det här handlar om makten över bolaget ingenting annat.
Dr. realist
2022-06-26 15:08:55
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
@Kent. Sluta prata om lögner och läs tidningarna. SPF har nu ställt krav på löneökningar och att SAS skall lägga ner sina bolag Link och Connect i de pågående förhandlingarna om nytt kollektivavtal dvs att "allt skall bli som förr". Har du annan information?

Dessutom har jag helt rätt i att alla andra personal grupper i SAS stöder ledningen och deras försök att driva igenom SAS Forward. Och jag kan lova dig att sympatierna med piloterna är noll.
Henrik
2022-06-26 14:46:37
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Bara för att kunna få rättvis jämförelse.

Vilka andra tjänstemannaavtal, och tillhörande vilken/vilka facklig(a) organisationer inom SAS har gått med på lönesänkningar? Är nyfiken eftersom det bara skrivs om piloterna, som erbjudit lönesänkningar och mer flexibilitet, men SAS verkar säga nej.
Calle
2022-06-25 23:05:47
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Så okollegialt av piloterna att köra eget race och fullständigt strunta i att våra jobb i kabinen också står på spel med deras strejk…
Mysen
2022-06-25 22:32:19
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Risky strejka bort sig själv och ge bolaget ännu mer skulder.
Kent
2022-06-25 19:49:31
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Svar Dr.Realist.

Det är lite svårt att ta in verkligheten va? Du upprepar samma gamla lögn om och om igen, som om du inte förstår.

Nej, piloterna försöker inte få det som förr, de är även beredda att gå ner i lön och förändra arbetsform för att möta SAS krav på effektivisering. Så säger piloterna. Ska vi tro på det piloterna säger att de vill, eller vad du upprepade gånger försöker tuta i folk att piloterna vill?


Sådana som du som gör att det blir konflikter då du medvetet sprider lögner.
Sv sv Tu
2022-06-25 09:44:42
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Det är fel. Egenföretagarpiloterna i Ryanair är fast schemalagda likadant som de anställda, det är ingen skillnad och under pandemin flög alla lika mycket/lite.
Op
2022-06-24 22:49:31
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
BRA har dom sämsta avtalen för piloter inte SAS. Dessutom jobbar dom längst dagar….
Dr. realist
2022-06-24 17:42:01
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
@TU. Det blir strejk därför att de gamla SPG-pilotena i SAS vill att allt skall bli som förr och att ingen rör alla deras privilegier. De vet att de inte får igenom ett avtal och därför vill de strejka för att skada alla andra kolleger i SAS, SGH, SAS Cargo och SAS Technical. Alla anställda icke-piioter i SAS står på ledningen sida.
Sv Tu
2022-06-24 17:13:03
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Ryanair hade 60% av sina piloter som egenföretagare. De fick enbart betalt för den tid de flög och skulle själva svara för skatt och arbetsgivaruppgifter mm. De var mycket billiga för Ryanair.
Dessutom sa man ibland "Tyvärr vi har inga uppdrag för dig i veckan" vilket inte kostade Ryanair något.

Ett drömläge för ett flygbolag.

Men trots detta har man två stora förlustår bakom sig pga. Covid.

@Aviator
2022-06-24 15:55:44
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Haha, du är rolig du aviator. Ta det lugnt med spriten på midsommar vetja.
Crew
2022-06-24 10:36:14
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Aviator, SAS har idag bland de sämsta avtalen för piloter bland de stora bolagen
Men de lyckas inte få ekonomin att gå ihop trotts det.. kanske det är dags att se över verksamheten istället för att ständigt lösa den genom sämre villkor för de anställda?
Så frågan är vem driver bolaget i botten?
Är det inte bättre att få med sig de anställda och tillsammans ta sig ur krisen?
x
2022-06-24 09:52:29
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Kommer xfly strejka också?
Tu
2022-06-24 09:00:29
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
SAS hade aldrig klarat att bedriva en effektiv verksamhet med ett Ryanair-avtal. Det är betydligt högre löner, fast schema (5 på, 4 av) med mera på Ryan. Sånt kan piloterna på SAS bara drömma om.

Och det avtal Maersk har fått är många gånger bättre än SAS-piloternas. Star Air som numera är Maersk hade ett av Europas bästa avtal för piloter. Inte en chans i världen att det över en natt nu skulle vara sämre än SAS-piloternas.

Det är skrattretande hur SAS ledning försöker flytta fokus från kärnfrågan genom att lyfta sånt här i media. Det kommer bli strejk och det är för att ledningen bedriver social dumping och union busting av den högre skolan. Det är naturligtvis inget de vill ska belysas i media, därför dessa rökridåer.
Aviator
2022-06-23 19:18:42
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Och med Maersk har de tecknat avtal på nivåer och villkor långt under vad SAS har erbjudit. Piloterna i SPG är tydligen fast beslutna att göra allt de kan för att SAS ska förbli olönsamt och sätter därmed 7000 kollegors försörjning på spel. För att inte tala om 10000-tals resenärer som får sina semestrar förstörda om strejken bryter ut. Ofattbart.
DPF
2022-06-23 15:20:59
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Danskpilotförening med SAS piloter i spetsen har tydligen fullt upp med att förhandla avtal med Ryanair , avtal som ska vara vara långt mer flexibla och billigare än vad samma gäng förhandlar med SAS enligt danska tidningen Berlingske
Nyfiken
2022-06-23 10:26:03
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Lär väl inte ske så mycket förhandlingar/medlingar under midsommarhelgen i Sverige åtminstone. Så tiden börjat bli knapp. Många som sitter på nålar om sina resor blir av eller inte...
En som vet
2022-06-23 09:56:52
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Link och Connect kommer försvinna.
pf
2022-06-22 16:03:07
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Sannsynligheten er stor for at Connect og Link avvikles FØR Rekonstruksjonsprosess.
@sasconnect
2022-06-21 19:40:46
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Gulligt att någon skojare försöker få någon att tro att du är en ex Mail numera connect, med den inställningen. Så tajt gäng är vi att vi har koll på varandra.
Annan Connectpilot
2022-06-21 19:33:33
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Kommer säkert bli en del fd SK piloter som får möjligheten att börja i Connect efter chapter 11 manövern. Vi här kommer se till att det mestadels tas in utifrån, annars blir det bara bråk om senioritetslistan..
Connect Pilot
2022-06-21 16:34:23
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Jobbade tidigare på Main, men har nu fått jobb på Connect. Tänkte bara säga att ni på main är inte ensamma om att få söka ert jobb igen, det är det många som fått göra.
Anarkist
2022-06-21 11:56:48
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
SAS tekniker på CPH hotar med strejk i Juli...
@pf
2022-06-21 11:55:15
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Du tror väl inte på allvar att SAS kommer ha 900 piloter kvar....
pf
2022-06-21 09:25:21
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
@pf, det vil være ganske klart, selv for @pf, at dersom SAS, i worst case, ender opp med 30 fly etter rekonstruksjon, og har 900 piloter, vil det være et styygt misforhold.

Det ser ut til at de fleste tror at, i en rekonstruksjo, vil SAS starte opp etterpå som før, beklager, men jeg er ikke en av de som tror på det.

Norske e24.no har en god artikkel om SAS i dag, men den krever dessverre/tyevarr innloging.
AT
2022-06-20 22:08:32
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Några framgångar i medlingen mellan SAS och SPF (SPG) ?
Väldigt tyst i media.
@pf
2022-06-20 14:26:23
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Vad är ” intressant” vid att jämföra SAS läge nu, med Norwegians läge för ugf. 12-18 månader sedan?
Klart att många får gå om om SAS bara har 30 flygplan kvar…
pf, vad är syftet med den där kommentaren…, verkar som ” statements of the obvious”
pf
2022-06-20 09:30:09
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
@pf, interessant at du anvender Norwegian som eksempel i en SAS-tråd.

Men alle, særlig pilotene, bør merke seg at de startet opp med 7 fly etter rekonstrusjonen.

SAS eier jo selv 30, så ved en juridisk prosess, som VD-Ankan selv sier kan skje, blir det kamp om å fly de, og ikke usannsynlig en del oppsigelser også !
A
2022-06-20 08:42:11
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
@ Jan-Olle
Jaså, vilken eller vilka?
John-Olle
2022-06-20 07:13:43
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
…. det finns visst andra föreningar än SPF som tecknar avtal för Piloter i Sverige enligt svenska villkor.
Re: sv@ The Viking
2022-06-18 14:09:54
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Fast då stämmer inte det som The Viking skrev om att det finns 5 piloter som inte är skandinaver i SAS Connect. Du själv skriver att det är 7 stycken bara i CPH. Sen är det säkert lika många på basen i ARN. Och sen är samtliga piloter på basen i LHR icke-skandinaver.

Det samma gäller angående kollektivavtal. SAS Connect-piloterna på basen i ARN har inget kollektivavtal. Inte heller SAS Link-piloterna i BGO. Det är möjligt att det jobbas på kollektivavtal men de har inget idag, vilket The Viking påstår. Det finns för övrigt ingen annan fackförening i Sverige att teckna pilotavtal med än SPF.

Det är uppenbart att The Vikting bara kastar ur sig siffror och "fakta" som är 100% taget ur luften. Det blir tyvärr ganska meninslöst att diskutera här när somliga kastar in rena lögner i debatten. :-(
FO
2022-06-18 10:54:12
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Fler som strejkar inom flyget;

www.expressen.se/nyheter/flygstrejk-i-norge-sas-och-norwegian-paverkas/
Unionbusting
2022-06-18 10:18:50
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Varför är det så viktigt för SAS att inte tillbaka tidigare anställda?
För mycket lägre kan man inte gå lönemässigt, så vad handlar detta om?
Kan det vara så att målet endast är att splittra och försvaga fackförbunden?
@Mick
2022-06-18 09:41:27
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Mick, du kanske borde fråga varför istället.
Mick
2022-06-17 23:33:57
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Märkligt att strejka bort sig själv.
sv@ The Viking
2022-06-17 20:54:10
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Lugna ner dig lite, tack. SPG är dom enda som far med osanning här!
Jag jobbar själv på SAS Connect CPH, och där finns 42 piloter från Danmark, 7 från Sverige och 7 från övriga Europa. Ugf 30 piloter från SAS Scandinavia
Du vet inte heller vad den svenska eller skandinaviska modellen på arbetsmarknaden går ut på.
Den går ut på att parterna förhandlar k- avtal själva utan inblandning från regeringar, Det som SPG påstår är den ” skandinaviska modellen” på arbetsmarknaden
Mht SAS Link är ca. hälften piloter skandinaver.
Dessutom stämmer det inte att SPGs ” erbjudande till SAS ”var besparingar på 25% Det var under hälften.av detta.
Mht Connect på ARN och Link då jobbas det för fullt med nya kollektiv avtal, inte med SPG facken, dock.
Du uppnår ingenting annat än vid att vara så där otrevlig, än att ingen tar dig seriöst.
What?
2022-06-17 14:28:54
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Det sista stycket är helt obegripligt, vad är det du försöker säga?

"Tänk dig att du kan välja att åka med en buss från A till B på en destination tillräckligt långt bort för att tidsvinsten med flyg skulle vara värt det."
Fd Pilot
2022-06-17 13:54:51
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Inte för att gå i fällan att besvara det som helt uppenbart är ett troll men för eventualitetens skull att någon (icke flygbransh person) läser kommentaren och får för sig att det skulle finnas ett uns sanning i det så vill jag bemöta påståendet om att det är 95% autopilot som flyger planet.

Autopilot är per idag på de flesta flygplan mest att betrakta som ett verktyg för piloter för att avlasta och möjliggöra kapacitet och ökad situationsmedvetenhet. Den tar inga beslut eller agerar självmant på annat än det som piloterna har programmerat den att göra. På den maskin jag flög så gör den inga konfigurationsförändringar som att exempelvis fälla ut landningsställ. Dvs den skulle aldrig självmant kunna starta och landa utan någon som helst inverkan från en pilot. Jag säger inte att den här tekniken inte skulle vara möjlig rent teknisk men per idag så fungerar det inte så rent generellt.

Börjar man räkna rent krasst på påståendet om 95 % på en hypotetisk flygning med 3h blocktid så skulle det innebära att piloterna i så fall aktivt arbetade i 9 minuter och sedan gör autopiloten resten. Med alla operativa procedurer och normalförfaranden som kräver ett aktivt agerande från pilot innan man är i luften så skulle dessa 9 minuter ta slut fort i verkligheten. Faktorerar man in de aktiva agerandet som kommer att krävas av piloterna även under startförfarandet, stigning upp till Cruise höjd, Cruise, inför landning, sjunk inför inflygning, inflygning, landning, taxi till Gate och nerstängning av motorer börjar påståendet om 95% bli befängt.

Tänk dig att du kan välja att åka med en buss från A till B på en destination tillräckligt långt bort för att tidsvinsten med flyg skulle vara värt det. Men vi kryddar till det lite och låter utbildad besättning i planet byta med bussens personal. Med påståendet om 95% autopilot borde det väl inte vara ett problem att välja flyget eller? Du skulle väl inte handen på hjärtat tycka att det kändes tryggare att följa med piloterna på bussen även om dessa aldrig kört en meter buss innan? Ponera förstås att det absolut är livsnödvändigt att du tar dig till destination B och dessa är dina enda två alternativ.
Rolf
2022-06-16 22:58:52
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Argumenten att jämföra flygplan med buss är som att säga att kirurgi är väl inte så svårt, alla har väl skurit skivor av en fläskfilé?
@pf
2022-06-16 20:59:11
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Troligen på exakt samma sätt som Norwegian gjorde innan sin de facto konkurs, skuldernas storlek är ugf samma
pf
2022-06-16 17:54:24
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
@pf

det er jo ennå mer interessant å få greie på hvordan SAS har kommet opp i en gjeld på ca 40 Milliarder kroner, dersom nye fly IKKE er inkludert i beløpet !
@Dr Realist
2022-06-16 12:17:54
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Du lever uppenbarligen i en parallell verklighet eller så är du inte insatt alls i hur det är att vara pilot. Förslagsvis håller du dig till forum där du är insatt. Kanske civilingenjör-forum.
Att påstå att en civilingenjör jobbar lika mycket på obekväma tider som en pilot är skrattretande.
Som exempel kan vi ta mitt schema: Igår började jag kl 1600 och slutade kl 0230 på ett hotell. Ikväll börjar jag kl 22 och är färdig vid 6 imorgon bitti. För detta får jag inte en krona extra jämfört med om jag jobbat över dagen.
Jag klagar inte för jag älskar mitt jobb men jag förväntar mig arbetstrygghet och en bra lön.
Dr. realist
2022-06-16 09:26:05
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
@Björn. Varför dessa personangrepp? Min och de flesta här på forumet kritik mot SPF handlar inte om att vilja SAS som företag illa. Tvärtom. Jag som de flesta icke SAS-piloter här på forumet tycker att det är tragiskt att en så liten grupp av anställda i ett företag skall lägga sig i hur ett företag skall skötas. Det är trots allt ägarna till bolaget som via styrelsen skall bestämma över bolagets framtid. Att ha åsikter är en sak men att aktivt försöka förstöra ett bolag är mycket destruktivt.
Björn
2022-06-16 09:02:09
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
@Dr.Realist: i Facebook-gruppen gör du tydliga uttalanden om att välja att inte flyga med SAS, du har sedan flera år tillbaka uppmanat att flyga med andra leverantörer som SAIL, Cityjet osv. Något måste ha hänt dig personligen för att få sån aggression mot en hel kår, för du har omöjligen träffat alla piloter och värdinnor hur mycket du än har flugit (för du är ju den frekventa resenären, vilket uppenbaras i namnet på Facebook-gruppen).
Efter alla år av hat så kanske det är dags att be om ursäkt?
Flygnörd
2022-06-15 22:35:39
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Dr Realist
Strejken handlar om återanställning och inte om lön i första hand.
Du argumenterar inte hederligt.
Det är inga nybörjare SAS vill anställa.
De har tusentals timmar så jämför inte med nybörjaringenjörer. Du är inte objektiv utan är förmodligen avundsjuk.

Jag vill inte vara passagerare i framtiden om lönenivån ska vara på din och SAS-nivå då det absolut inte kommer locka människor med toppkvalitet till pilotyrket.

När ska vissa förstå att det inte är en buss.

Någon här i forumet kom med bussargument på sandlådenivå så jag tycker han ska lämna Flygforum för gott då kunnandet är noll.

Lage
2022-06-15 19:50:53
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
”Piloterna får betalt för varje extra timme övertid”
- Nej det får dom inte.

”SPG insinuerar samtidigt att piloter från övriga Europa skulle vara sämre än SPG piloterna.”
- Nej det gör dom inte.

Ni sprider bara en massa ljug Viking och Realist. Svara nu istället på frågan varför det är ”omodernt” med att vara anställd i det bolag man arbetar på?
@The Viking
2022-06-15 17:24:20
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Nu far du med osanningar!

Piloterna i Connect och Link är inte anställda enligt den skandinaviska modellen. De är anställda i ett påhittat brevlåde-bemanningsföretag som hyr ut piloter till den egentliga uppdragsgivaren.

De är anställda utan något som helst kollektivavtal, med undantag för Connect-piloterna i CPH som har avtal med FPU.

Det är väldigt många icke-skandinaver på Connect eftersom det är f.d. SAIL som i princip bara bestod av icke-skandinaver. Dessutom har Connect anställt icke-skandinaver på senare tiden.

Var får du alla dina lögner ifrån?!
Hasse
2022-06-15 14:37:33
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
SPG har idag lagt 2. strejkvarslet till 29. Juni
M
2022-06-15 12:04:01
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
"Piloter får betalt för varje extra minut de arbetar övertid."

Vilket skitsnack!
The Viking
2022-06-15 10:33:15
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
@Träl
Piloterna har vid upprepade tillfällen antingen hotat med strejk, eller gått ut i strejk när de inte var eniga med ledningen om strategin för bolaget.
Det kan inte vara så att en grupp anställda ska få förstöra bolaget, för att dom inte ska bestämma vem som ska få flyga för bolaget.

SPG ägnar sig åt att sprida lögner i media, och att gå efter lägsta möjliga gemensamma nämnaren, när man påstår att flertalet piloter på SAS Connect är ” hämtat” in utanför Skandinavien. All personal på SAS Connect och på SAS Link är anställda med kollektivavtal och efter skandinavisk modell.
och på Connect är det i nuläget 5 piloter som inte är skandinaver.
På Link är det runt hälften.
SPG insinuerar samtidigt att piloter från övriga Europa skulle vara sämre än SPG piloterna. Detta är helt utan grund i verkligheten.
Dr. realist
2022-06-15 08:15:49
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
@Dr. realist. Du säger att piloter arbetar mer än 30 % på obekväm arbetstid. De flesta akademiker inom näringslivet och även i stat och kommun arbetar betydligt fler arbetstimmar på "obekväm" arbetstid (nästan uteslutande obetald arbetstid) när övertiden tas med. En civilingenjör eller annan akademiker kanske får en extra semestervecka men har nästan aldrig rätt till övertidsersättning. Piloter får betalt för varje extra minut de arbetar övertid. De kvarvarande 900 piloterna i det som kallas "SAS main" och som nu skall strejka får betalt för varje timme övertid.

De piloter som tror och tycker att SAS kunder skall flyga på "kontorstid" bör söka nytt arbete. Tycker SPF också att brandmän och personal inom sjukvården bara skall arbeta på normal kontorstid?
@Dr Realist
2022-06-14 20:58:04
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
En nyanställd pilot med strax över 30k i månadslön kan kanske vara rimligt. Den bör dock öka i takt med att erfarenheten stiger och när man sedan blir kapten och axlar det stora ansvaret så ska den upp en bra bit. I jämförelsen med en civilingenjör ska du tänka på att de flesta piloter jobbar 30-50% av sin arbetstid under obekväma arbetstider.

Hur som helst så handlar denna konflikt inte alls om att piloterna vill ha högre lön. Piloter vill precis som din civilingenjör ha arbetstrygghet och de sociala förmåner som vi i Skandinavien ser som en rättighet. Det är där konflikten ligger.
Tomas Jansson
2022-06-14 20:49:19
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
SAS har varit synonymt med strejker så länge jag kan minnas. Hur blev det så?
Bertil
2022-06-14 20:23:15
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
2 miljarder för 900 piloter?
Knappast. Kanske hälften om man räknar med alla kostnader såsom uniformer, simulator checkar mm.
Lage d
2022-06-14 18:22:57
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
SAS piloter har under de senaste 20 åren sänkt sina reallöner med 52 procent.

Beskriv på vilket sett lever piloterna kvar i det förgångna? Är det omodernt att vara anställd i företaget man arbetar på ?
Spara
2022-06-14 17:57:57
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Har kreditorerna krävt besparingar motsvarande SAS Forward på 7,5Mdr SEK? Var finns det uttalat någonstans? Eller är det bara snack?
SAS hade väl innan pandemin en kostnadsbas på 35-40 Mdr SEK - hur ska man då kunna spara hela 7,5 Mdr på det? Om det är möjligt så är det väl ett enormt underbetyg till SAS ledning att man inte identifierat dessa besparingar tidigare. Även om alla piloter jobbade gratis så innebär det bara en besparing på typ 2 Mdr per år.
XX
2022-06-14 14:38:33
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Angående SAS Links flygplan sägs det från SAS att de är försenade pga tekniskt underhåll. Link skulle varit igång med sex flygplan inför sommarsäsongen men har endast ett aktivt idag. Enligt utsago står de klara i UK men håller för närvarande på att flyttas mellan olika leasingbolag.


Ägare av SAS Links enda operativa flygplan, SE-RSK, är enligt Transportsyrelsen:
Ravelin Jet Leasing 2 DAC
Rocktwist House, Block 1, Western Business Park,
IE-V14 FW97 Shannon, Clare
Ireland


Kollar man detta bolag har det endast varit operativt i ca 3år.
www.solocheck.ie/Irish-Company/Ravelin-Jet-Leasing-2-Designated-Activity-Company-637955

Man frågar sig hur mycket detta projekt faktiskt kostar SAS? Redan 4000 inställda flygningar i sommar.
Hulk
2022-06-14 14:26:05
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Varför bryr du dig så mycket The Viking och Realist. Ni verkar helt besatta av SAS
Träl
2022-06-14 14:11:00
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
The viking, förklara gärna hur piloterna ”styr” bolaget

Är du emot alla fackförbund och tycker att man skall stå med mössan i handen och acceptera allt som bolaget gör även om det innebär att man frångår lagar och regler?
@pf
2022-06-14 12:33:15
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Jaja, vi får väl se vad som händer.
Jag vill absolut inte att ” staterna” ska slänga in fler pengar i det dysfunktionella SAS som finns idag.
SAS behöver på något sätt att göras om helt, hur exakt det blir får vi se.

pf, SAS har ju inte köpt A350 och A320 neo.
därför en konstig kommentar om att det är därför man har så stora skulder.

Man har lånat pengar för att man inte klarar att tjäna pengar. Exakt som det var med ” gamla” Norwegian.
Dr. realist
2022-06-14 10:15:48
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
@Flygnörd. Eftersom vi lever i en marknadsekonomi är det väl utbud och efterfrågan dvs marknaden som i slutändan sätter lönenivåerna. Om nu ett specefikt bolag inte klarar av att betala dessa löner kan man dra ner på kapaciteten eller rationalisera sin verksamhet. SAS är ett bra exempel där ägarna behöver rationalisera genom att strukturera om och organisera om bolaget. Det är helt uppenbart att SAS inte överlever med sin nuvarande struktur inklusive en mycket ineffektiv flygproduktion bl.a. pga helt omöjlig kollektivavtal med en del av piloterna.

Jag hoppas att de kvarvarande 900 piloterna som kämpar emot och vill ha det som förr tar ett förnuftigt beslut och anpassar sig till verkligheten. Att drömma om svunna tider leder ingenstans.

En nyanställd pilot bör väl ligga i intervallet 30-34.000 kr före skatt (ungefär som en nyutbidad civilingenjör). Att den 2-åriga pilotutbildningen kostar 1 miljon att jämföra med en 5-årig civilingenjörsutbildning som kostar minst det dubbla inräknat 3 års utebliven inkomst och studiemedel jämfört med en pilot visar bara att piloter är överbetalda och civilingenjörer underbetalda.
The Viking
2022-06-14 10:01:31
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
@Flygnörd
Konflikten handlar inte om pilotlöner.
Den handlar om makten över bolaget. Piloterna tror att de ska få diktera vad som ska gälla, vem som ska få jobba på SAS, Hur verksamhetens strategi ska se ut osv.
Piloter är inte ledare på bolaget, en pilot kan ,förhoppningsvis,, styra ett flygplan, piloter har inga kvalifikationer för att styra bolaget.
Ledningen på SAS har till sist fått nog av attSPG piloternas vill ha veto rätt när det gäller SAS Forward, som styrelse, ägare och kreditorerna/ långivarna kräver går igenom.
pf
2022-06-14 08:01:44
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
@pf

tror du, og andre som til nå hadde troen på at statene ville ordne opp, nå får realismen over seg.

Både Airbus og Boeing f.eks. sliter nå med å levere fly. Etterspørselen er derfor stor etter nye og moderne fly, dvs de SAS har leaset, leasingselskap er neppe trofaste mot SAS, men mot "store penger" .

En annen sak er om SAS burde ha gått for Airbus 320 og 350 ? Da fra et økonomisk perspektiv, er det ikke anskaffelsen av disse som ligger bak mye av bolagets skuldigheter på ca 40 Milliarder kroner ?
A
2022-06-14 00:27:39
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Hur kommer det sig att underleverantören Cityjet betalar bättre löner till sin personal på Arlanda än SAS gör för sitt nya Connect? Det är väl SAS som betalar för att hyra in Cityjet?
Björn
2022-06-13 23:23:14
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Undrar vad Fred@@@ Palm@@@@@ skulle säga om detta. Just ja, det är ju realisten.
Flygnörd
2022-06-13 18:10:21
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Dags för Dr Realist att inte bara tycka;
Ditt tyckande gör att nu är det dags för dig att säga vilken lön du tycker SAS-piloter skall ha.
Göm dig inte och kom inte med skitsnack utan fram med lönen du tycker är rätt för en utbildning som kostat 1 miljon och där mentala tester sållar bort piloter trots dyr utbildning. Arbetstiderna är ofta före 7 och efter 16 samt mycket helgjobb. Utöver detta innebär det många övernattningar dvs hemifrån väldigt många dagar per år vilket påverkar hela familjen. osv.Vilken lön är dessa unga SAS-piloter värda ?
@pf
2022-06-13 14:13:20
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Kanske borde du hålla din skadeglädje under kontroll. Det är väldigt sannolikt att leasingbolagen är välvilligt inställda som de var när Norwegian rekonstruerades.
Om det går att få till ett nytt SAS. Vilket många tror och hoppas.

Johnny
2022-06-13 13:21:41
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Hur tänker SPG?,
Man kräver alla uppsagda piloter återanställas på SAS Scandinavia Och man kräver att SAS Connect och SAS Link nerlagda.
Vilket år tror man det är , nångång på 70 talet?

Det är ett krav från SAS kreditorer att SAS Forward går igenom
Absolut INGEN vill investera pengar i ett SAS som inte göras om i grunden.
Björn
2022-06-13 12:16:49
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
@Dr.Realist: Ja men att varenda en är verklighetsfrånvänd är väl ändå att hålla en ton som inte är seriös? Vi alla förtjänar respekt.
För övrigt, varför gå under ett nic-namn när du ändå använder ditt namn i Facebook-gruppen? Jag kör på mitt namn på båda ställena.
The Viking
2022-06-13 12:14:21
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Det här är helt otroligt, verklighetsfrånvända SPG kräver återanställning av uppsagda piloter på SAS Scandinavia OCH Jobbgaranti.
Hurjävligt korkad får man vara. SAS Forward är ett krav från kreditorerna för att vara med och rädda bolaget. Pilotfacken verkar tro att vi skriver 1976..
pf
2022-06-13 12:01:41
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Commander, i en rekonstruksjon, kan SAS i en worst case, komme ut av det med ca 30 fly.

Det er de fly bolaget i dag eier. Og det vil være dersom man i rettsoppgjøret(rekonstruksjonen) ikke får enighet mellom de mange leasingsbolag som eier den restrerende SAS-flåte og boet. Før det må en konkurs/nedlegging av Connect og Link på regnes, og at de øvrige innleieavtaler opphøres.

SAS kan risikere å komme ut av en rekonstruksjon, som et mye mindre bolag enn dagens, med proposjonalt behov for cockpit og cabin crew.

De leasede fly KAN være aktuelle for eierne for andre flyselskaper. SAS kan, med Planespotters som kilde, sitte igjen med

A-319 3
A-320 3
A-32N 6
A-321 4
A-330 3
A-350 3
737 5
738 2

Det fleste eldre fly.....
Dr. realist
2022-06-13 11:08:27
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
@Björn. Vi är inte "elaka" mot piloterna. Vi beskriver bara hur deras motstånd mot förändringar och hopp om att allt skall bli som förr hotar hela bolaget. Tur att det bara handlar om de återstående 900 piloterna som skall strejka. Detta är iallafall deras sista strejk och kanske de till slut accepterar att verkligheten förändrats när de oundvikligen förlorar sina jobb. Ett större självmål som är svårt att överträffa.
Yo
2022-06-13 11:08:06
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Kära Mr Commander att inte förstå att piloter respektive kabinanställda utgör den stora kostnadsmassan personalmässigt tyder på elemäntära brister.
Personalen på SGH är ex många men ligger mycket längre ner i månadslön i jämförelse.
Commander
2022-06-13 10:49:07
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Man måste se till helheten, hela SAS måste rekonstrueras från ett vitt papper.

Visst är det så att SAS behöver piloter annars fungerar inte verksamheten, men piloterna utgör en väldigt liten del av SAS verkliga problem, d.v.s. hela kostymen och kostnadsmassan som måste förändras från #1.

Om SAS piloter varslar om strejk så gör piloterna en god gärning, att driva bolaget till en rekonstruktion, även om det kommer drabba ALL personal negativt, så skapas i vart fall förutsättningar för att bygga ett nytt SAS och den personal som vill vara med på den "nya" färdplanen väljer att skriva på nya avtal, de som inte vill vara med, väljer ett annat arbete.

@Anton
2022-06-13 10:20:54
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Deras jobb ryker ju ändå om företaget får som de vill. Så de har inte så mycket att förlora.
Arlanda
2022-06-13 09:09:29
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
@DK

Blir det strejk den 29/6 spelar det ingen roll vad danska staten gör, det kommer att resultera i konkurs.
Björn
2022-06-12 14:39:05
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
@Dr.Realist: Hej Frequent flyer Fredrik.
Försök vara lite vänlig mot piloterna istället för att alltid kalla dem för verklighetsfrånvända.
Stort tack.
Anton
2022-06-12 01:19:45
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Hur tänker man när man hotar ett blödande företag om Strejk?Då är man inte spec företags lojal och strejken medför ännu sämre ekonomi. Sanslöst.Gör ju med säkerhet ännu mer att deras jobb ryker.
@Wiggen
2022-06-11 20:08:28
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Jasså, du tycker alltså att SPG ska bestämma företagets strategi…
Piloterna ska inte få ha veto rätt över bolagets framtid!
Bob
2022-06-11 12:59:43
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Otroligt att SAS och piloterna inte ens kan vara eniga i vilka förslag som de olika parterna lägger fram. Men förra strejken var de inte eniga i vad en pilot tjänar så ingen är väl förvånad
DK
2022-06-10 14:49:01
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Danmark Räddar SAS!

www.svt.se/nyheter/inrikes/danmark-fortsatter-stodja-sas-aktien-rusar
Ehrmantrout
2022-06-10 13:57:51
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Och Danska Staten vill gå in med nya pengar i SAS ! Ska dom betala vad strejken kostar ? Och vad säger EU.’s konkurrensmyndighet ? Olovligt statligt stöd.
XX
2022-06-10 13:54:05
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
SAS hade en uttalad målsättning att blir Skandinaviens bästa arbetsgivare... Vad hände?
Hela bilden tack
2022-06-10 13:30:32
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk

Man häpnar av hur många i forumet som tycker att vilka försämringar som helst ska accepteras för att rädda SAS. ”Det är bara att skriva på”, ”bortskämda piloter” etc. Det är väldigt uppenbart att ni inte jobbar i flightdeck, på något bolag.. Piloterna på SAS har redan tidigare bemött bolaget för att undvika konkurs, de har dessutom erbjudit 25% lönesänkning denna gång men det räcker alltså inte. Detta är mycket större än så. Det handlar om att inte sälja ut skandinaviska jobb genom utflaggning av liknande typ som t.ex rederibranschen gjort i många år. Men ni som kritiserar piloterna skulle säkert inte ha något emot att en större delen av tjänsterna där ni jobbar försvinner till förmån för någon som blir anställd till halva lönen via ett brevlådeföretag på Irland. Skulle ni protestera mot detta så är ni alltså bortskämda. Eller som någon skrev, tänk på resenärerna..Herregud, du kanska måste boka om en biljett i juli. Känns inte detta lite i-landsproblemaktigt då dessa människor ser sin bransch nedmonteras med jobbet som insats (visst de kanske kan ha kvar jobben om de halverar lönen, ett litet tag till. Sedan kommer nästa konflikt och vi kommer se samma åsikter och höra samma argument igen). Förmodligen kan piloterna jobba helt gratis, SAS problem kommer fortsätta ändå. Konflikten är inte ansvarslös, facket är ansvarsfullt och det som sker är mycket viktig för att sätta tonen för hur bolag ska få behandla sina anställda på flygbolag i Skandinavien. Blir man tillräckligt illa behandlad av sin arbetsgivare så blir man till slut likgiltig och då kan t.om en konkurs vara att föredra framför att låta sig förnedras hur mycket som helst.Ligger ditt fokus på resenärerna så kan du sova lugnt, biljetter kan bokas med andra bolag och livet går säkert vidare för dessa personer rätt normalt ändå.
Byt ut ledningen
2022-06-10 10:30:12
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Samtidigt så kommer Norwegian överens med sina piloter om ett nytt avtal. Att Norwegian lyckades ta sig ur pandemin men inte SAS är knappast de anställdas fel utan ledningen
Stockholmare
2022-06-10 10:03:33
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Kör hårt till botten! Hur kan någon lockas till denna ruttna bransch?
Wiggen
2022-06-10 10:02:09
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Äntligen en yrkesgrupp med ryggrad! Klart ni ska protestera när företaget går fram som en ångvält över personalen. Det har SAS gjort i så många år nu. Jag förstår att personalen ledsnar. Kör hårt. Alla slut är början på något nytt.
@yngve
2022-06-10 09:08:45
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Du hat missförstått konflikten. Piloterna vill inte ha högre lön. De har erbjudit sig att gå ner 25% i lön! Däremot vill de ha arbetstrygghet vilket de inte har med nuvarande upplägg av Link och Connect.
Glenn
2022-06-10 02:53:07
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Kör hårt piloter. Dags att ta sista striden med detta skämt till bolag som fullständigt skiter i sina anställda…
SAS förtjänar inte att existera i sin nuvarande form med nuvarande chefer…
Erik
2022-06-10 00:58:18
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Enastående, snart är är vi nere på en pilotsystem ock SAS piloterna strejkar? Riktigt sjukt!
Yngve F
2022-06-10 00:37:45
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
SAS är i farozonen att läggas ned.
Alt säljas till ngn som vill bli av med pengar.

Då vill piloterna ha mer betalt.
En 4 streckar har väl bara 100t i månadslön.
Synd om dom..

Sedan cabin gänget.
Teknikerna.
Osv osv

Tydligen vill dom bli arb.lösa?!
Sune
2022-06-09 23:46:53
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Mycket glad att jag lämnat flyget för gott, en sanslöst otacksam bransch att jobba i. Tidiga morgnar, sena kvällar, svårt att få semester på sommaren, ett elände med skandinaviskt skitväder, hala banor. Följer man reglelverket skäller OP, skiter man i regelverket så skäller flygchefen. Konkurs på konkurs på konkurs. Satt med på möte på mitt nya jobb idag, ledningsgruppen meddelade att företaget går över förväntan och uttryckte en stor tacksamhet. Detta har jag aldrig varit med om som pilot.
Professor Kalkyl
2022-06-09 22:14:48
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
@Gutte

Eller 3850?
goldhoffer747
2022-06-09 22:00:27
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
hann jobba 39 år ska det vara, kul att söka nytt jobb!
goldhoffer747
2022-06-09 21:46:37
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Han jobba i 39 år för sas nu går det åt helvete!!!!!!!!
Gutte
2022-06-09 21:34:05
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
3000 piloter sökte dom 50 tjänsterna som fanns på Norse
Lär bli 3900 piloter som söker nästa gång
pf
2022-06-09 19:13:18
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Blir nok langt enklere å få eksterne investorer til å kjøpe SAS nå, og dette gjør det nok enklere for dansk regjering å bestemme seg.

En streik vil flytte frem en nødvendig rekonstruksjon.
Fd SGH- anställd
2022-06-09 18:59:41
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Sanslöst ansvarslöst!!

Sedan jag började har jag fått uppleva fyra olika strejker på SAS inkluderat denna strejk som nu kommer.

2016 som nyanställd trafikassist tyckte jag då och tycker nu att piloterna ska själva få uppleva den kaos de framkallar!

Alltid är det de längst ner i näringskedjan som får ta störst stryk.

2022-06-09 18:15:06
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Tycker plakatet från någon demonstrerande pilot var talande:

”Never push loyal persons to the point where they no longer care”

Med tanke på att ledningen med all önskvärd tydlighet gjort klart att SAS piloter inte har någon framtid i bolaget - ja vad finns då kvar att ”rädda” för de anställda? Lojalitet är väl ändå något som bör vara ömsesidigt mellan arbetsgivare och arbetstagare?

Ni som vet bättre får gärna förklara om jag har fel?
Dr. realist
2022-06-09 17:11:17
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Alitalia, Sabena och SAS. Vila i frid. Och tack piloter för att ni ställt upp och varit så lojala att ha arbetat trots era dåliga arbetsvillkor och låga löner.
Respekt
2022-06-09 17:02:39
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
När det gått så långt att man inte längre bryr sig har det verkligen gått långt! Respekt till pilotens som säger ifrån då de inte orkar mer! Kan ju vara lite nice att vara ledig i sommar med lönegarantin! Lycka till!!
Ex SPF
2022-06-09 16:47:50
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Men vad tänker SPF med. Detta är sluter för SAS. Strejk i högsäsong. Noll respekt för sina passagerare.
Flygvärd
2022-06-09 16:23:07
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Hur dum kan SPF vara!!!!!!!
Då är det dags att söka ett jobb, SAS kommer INTE att överleva ett strejk till.
De Vill att SAS ska konka…….så enkelt är det!!!

TACK, SPF for fuc…INGENTING!!!!????????????
SAS tech.
2022-06-09 15:59:54
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Finns ingen anledning att stödja dessa piloter i en eventuell strejk.
Pilot kollektivet har aldrig visat någon form av sympati när andra SAS fackgrupper har gått ut i strejk.
Tydligen är huvud orsaken att man inte vill acceptera att SAS Connect och SAS Link överhuvudtaget ska få existera. Löjligt
@Solidarisk
2022-06-09 15:57:49
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Vill bara säga att i en mening vet du inte vad du pratar om.
Du säger att alla har blivit erbjudna återanställning men i Norge och alla har tackat nej.
Jag tillhör en av dom som blivit uppsagd och jag hade tagit Norge alla dagar i veckan och jag har då inte fått något erbjudande om återanställning så där vet du inte vad du pratar om vilket gör att hela ditt inlägg blir ju ett hittepå……
AH
2022-06-09 15:54:22
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Bara för att klargöra så stödjer nästan alla i kabinen piloterna i denna strejk. Det är bara någon sur gamla Purser som inte gör det. Det handlar om att hindra att SAS går tillbaka till 1920-talets arbetsvillkor, där arbetarna skulle stå utanför jobbet kl 0500 och vänta på att direktören skulle peka ut vilka som skulle få jobba den dagen, de andra fick gå hem utan lön.
sv Purser
2022-06-09 15:34:05
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Då har vi olika uppfattningar om det. Jag själv och 90% av dem jag pratat med stöttar piloterna i en eventuell strejk.
Arlanda
2022-06-09 15:32:07
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Blir det strejk så går SAS i konkurs, så nu kommer det finnas gott om personal till alla andra flygbolag (i Sverige). Jag är en av dom. Dags att byta flygbolag.
Gutte
2022-06-09 15:31:53
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
RIP SAS
The Viking
2022-06-09 15:29:19
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Inte förvånande att SAS Scandinavia pilot gubbarna går ut i strejk, många är ganska nära pension ändå.
Dessa piloterna har aldrig accepterat att det inte är dom som ska styra bolaget.
Patetiskt nog, så är det tydligen ett krav från SPG att SAS måste lägga ner Connect och Link.
Snacka om verklighetsfrånvända gubbar!
Purser
2022-06-09 15:19:51
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Bara för att klargöra så nästan ingen av oss i kabinen på SAS kommer att stödja piloterna denna gång. Mvh Purser
Carlos
2022-06-09 15:11:32
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Sparka hela gänget, och anställ folk som faktiskt vill jobba för bolaget.
Välkomna ut i verkligheten.
2022-06-09 15:03:44
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Ni kommer att ångra er, ni som väljer att strejka. Om ni vill bli av med jobbet så är ni snart i mål. En dag med strejk puttar SAS över kanten. Det finns inget eller ingen som kan rädda SAS. Vore det inte lättare för dom som vill strejka att säga upp sig och söka nya jobb så att dom som blir kvar får en ärlig chans att vara kvar och behålla jobbet.
Cya later f-vik
2022-06-09 14:59:31
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
GO SPG!
LLA - forever
2022-06-09 14:50:48
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Vem är förvånad? Redan för 10 år sedan borde bolaget ha satts i konkurs. Men nu är denna bortskämda pilotgrupp ute efter statlig lönegaranti och A-kassa för att slicka såren efter att ha blivit så djupt kränkta av företagsledningen i så många år. Herre jösses, jag är så jävla trött på att peta in mer pengar till detta sjunkande skepp när yrkeskategorin är helt frånvänd verkligheten. Aldrig sett en yrkeskår bete sig så illa, ja nu blev ni upprörda igen. Men denna gång har ni INGEN sympati, staten ger icke ett öre till (läs vi medborgare).
Solidarisk
2022-06-09 14:45:45
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Det här kan komma att bli den mest idiotiska strejken i mannaminne. Varför? Bolaget du jobbar för blöder pengar, svenska staten har gått ut och sagt att de inte tänker rädda SAS längre och då känner piloterna att det är hög tid för att slänga in en strejk? Ge mig inte något gnälligt svar om att SAS gjort sig av med hundratals piloter för alla dessa har blivit erbjudna att återanställas i Norge, men de flesta har sagt nej. Många har också tagit nyanställning i Connect, så vad är problemet? Nej, det är kanske inte på samma sätt som innan pandemin men det är inte heller samma förutsättningar för att bedriva ett vinstdrivande flygbolag. Så istället för att anpassa sig till den verklighet som idag råder väljer piloterna att ge dödsstöten till SAS Scandinavia och därmed göra sig själva och tusentals kollegor arbetslösa. Det är inte ledningens fel om SAS Scandinavia går under, det är piloternas fel. Jag hoppas verkligen att SAS Scandinavia försvinner på grund av piloternas idiotiska strejk, och därmed alla strejkglada gamla gubbar som har svårigheter med att inse sin plats i SAS, nämligen att de jobbar i cockpit och inte på Frösundavik. Lägg ner skiten och låt SAS bygga vidare med lyckosamma konceptet Connect istället, och alla gamla piloter kan ju se sig i stjärna om att bli återanställda i det nya SAS. "När man gapar efter mycket mister man oftast hela stycket" har väl aldrig någonsin varit ett mer lämpligt ordspråk än nu.
Usch
2022-06-09 14:43:11
SV: JUST NU- SAS piloter varslar om strejk
Så hemskt för resenärerna! Hoppas piloterna tar sitt förnuft till fånga och skriver på ett avtal snarast! Jag har resa inbokad i juli :-(
Strejk är så 90-tal! Hur dåligt kan piloterna ha det egentligen???
 

Tillbaka

Pilotshop
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn