Tråden startades av: Styrman utomlands  2022-09-20 13:16:52
Skatter för pilot skriven i Sverige 
Hejsan.
Jag är styrman på ett stort bolag i europa och jobbar utomlands och jag tjänar pengar därmed ifrån utlandet. Jag är dock fortfarande skriven i Sverige då jag jobbar extra med ett annat jobb i sverige och vill gärna fortsatt vara skriven här.
Min fråga till er som genomgått liknande är, hur går man till väga med skattning så jag slipper bli dubbelbeskattad?

Obs, för er med tips om att begå skattefusk, jag avböjer era tips ;)

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

E
2022-09-22 00:46:03
SV: Skatter för pilot skriven i Sverige
Juridiskt sa skall Du skatta dar Du ar bosatt, var Du ar anstalld ar ur svenska skatteverkets synvinkel inte intressant.

Daremot, om landet dar Du ar anstalld ocksa kraver skatt av dig, och Sverige har skatteavtal med det landet kan Du dra av skatten Du betalar till anstallningslandet och betala "mellanskillnaden" till Sverige.

Tex, Du betalar 23% skatt i ditt anstallningsland, den svenska skattesatsen ar 40%, Du betalar da resterande 17% till Sverige.

Du skall dock deklarara hela din anstallning till Sverige och , darefter dra av den skatt Du betalar till annat land.

Vad som avgor bosattning ar bla nattvila men, juridiskt heter det "huvudsaklig ansknytning", ett begrepp som ar ratt ogynsamt for en individ som vill havda att man bor "nagon annnanstans".

Bla kommer Du raknas som att Du har huvudsaklig anknytning till Sverige ifall Du ager en aret runt bostand har som Du inte hyr ut, om Du ar gift i Sverige etc etc, aven saker som medlemskap i tex en golfklubb mm raknas mot dig.

Och, de forsta 5 aren efter att Du skriver ut dig ar Du bevisskylding till att Du faktiskt bor utomlands sa, det kommer aligga dig att bevisa faktum med tex hyreskontrakt utomlands, telefonabonenmang, biljetter vid resa till Sverige for tillfalligt besok osv
ABC
2022-09-21 17:44:01
SV: Skatter för pilot skriven i Sverige
Det enkla svaret är att du skattar i det land där du har din huvudsakliga nattvila. Pendlar du från Malmö till Köpenhamn betalar du svensk skatt. Veckopendlar du blir det knepigare och du får räkna i vilket land du spenderar 183 nätter på ett kalenderår. Men för många av oss blir det ändå krångligare. Finns ditt hem i Sverige, ditt arbete i ett utland och flyger du i huvudsak till något annat land kan det blir väldigt knepigt. Har du en vinterbostad i ett fjärde land blir det galet komplicerat. Alla länders skattemyndigheter kommer hävda att du ska betala skatt hos dem (lärde mig på SFI för tjugo år sedan att ordet "dem" passar in i denna mening). Det handlar inte bara om var skatten är lägst utan också vad du får tillbaka samt vilka avdrag du kan göra. Ta hjälp av en internationell skattejurist, det sparade mig en förmögenhet.
Styrman utomlands
2022-09-21 09:44:52
SV: Skatter för pilot skriven i Sverige
Jag är contractor så jag får betalt av mitt egna företag som också är skrivet utomlands. Jag jobbar med ett annat företag i Sverige så skattar redan för de i sverige
Jervejint
2022-09-21 07:25:54
SV: Skatter för pilot skriven i Sverige
Det är 181 dagars regeln som avgör. Befinner och arbetar du i ett land minst 181 dagar I STRÄCK, av ett års 365 dagar, så skattar du i det landaet. I annat fall landet man är skriven i.
SE
2022-09-20 22:50:37
SV: Skatter för pilot skriven i Sverige
Vad krävs för att få fortsätta vara socialförsäkrad i Sverige om man pendlar och arbetar utomlands?
DK
2022-09-20 16:41:37
SV: Skatter för pilot skriven i Sverige
Som svensk ska du Alltid ta upp dina utlandsinkomster i deklarationen.
Beroende på vilket land du är baserad i, så är det gällande skatteavtal mellan Sverige och det aktuella landet som gäller.

Men kort och gott kommer Sverige ”alltid” vilja beskatta dig och för att ej bli dubbelbeskattad så får du kräva tillbaka skatten från den utländska skattemyndigheten.
(Detta framgår i skatteavtalet mellan Sverige och det aktuella landet vem som ska ha beskattningsrätt).
Fo
2022-09-20 16:05:27
SV: Skatter för pilot skriven i Sverige
Jag jobbar utomlands men bosatt i Sverige. Är du bosatt här så ska du skatta i Sverige men säg att du jobbar utomlands och bor i annat land mer än ett halvår så ska du även skatta i det landet. Men bästa är att ringa skatteverket och fråga

Är du kontraktate/egen anställd?
Utlandspilot
2022-09-20 16:03:27
SV: Skatter för pilot skriven i Sverige
Boka ett möte på skatteverket, ring inte, då får man bara prata med nån klåpare som kan standardfrågorna.
 

Tillbaka

TFHS
Pilotshop
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn