Tråden startades av: Sven  2023-03-24 14:07:17
SAS går i konkurs? 
SAS konkurs är oundviklig? Om inte nu, så senare? Bolaget verkar inte kunna stoppa miljardförlusterna?
Tankar?

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

ds
2023-11-16 15:22:52
SV: SAS går i konkurs?
Sedan tror jag att SAS inte kommer få igenom sin konkurs i USA. Utan får gå i konkurs. Tror inte Amerikanska domstolar godkänner konkurser med staten Danmark Som storägare (OBS jag är Novis i ämnet)


@Hmm
2023-10-13 05:25:14
SV: SAS går i konkurs?
Med katastrofalt oproduktivt så menar jag hur dom jobbar i CPH, det är ett skråtänkande där som gör att man är oroligt oflexibel och allt tar mycket längre tid att utföra, bara kolla antalet Danska fack i SAS. Kommer ihåg på min tid i SAS när jag var i CPH och jobbade eller hade ngt med CPH att göra så var det frustrerande för allt tog en himla tid. Det man på ARN klarar av på 1 anställd behöver man 3 anställda till i CPH. Detta är ngt dom nya ägarna bör titta på men Danska staten lär göra allt för rädda så mycket opruduktivt dom kan, det är arbetstillfällen i deras ögon.
Pilot
2023-10-12 15:34:53
SV: SAS går i konkurs?
Fortsatt den största inkomstkällan för Norwegian. Norsk inrikes är fortfarande guld, katastrof om SAS även misslyckas där.
sixten
2023-10-12 08:46:30
SV: SAS går i konkurs?
Sv Pilot. Ja så var det på den gamla goda tiden.....
Pilot
2023-10-11 23:35:01
SV: SAS går i konkurs?
OSL är ju den bas som drar in smet. Inrikes Norge är lukrativt.
sv@ hmm
2023-10-11 11:43:25
SV: SAS går i konkurs?
CPH är väl knappast katastrofalt oproduktivt. Om nån ting så är det väl ARN eller OSL, där man upprätthåller lh bas för väldigt få flygningar, väldigt dyrt.
Inlägg som ditt demonstrerar tydligt varför SAS aldrig har funkat.
konstant ” landskamp” mellan tre olika länder sedan 1946.
Då ska allt bli dyrt, krångligt och ineffektivt
@Hmm
2023-10-10 06:29:13
SV: SAS går i konkurs?
Sist in först ut. Dom nya ägarna lär konsolidera verksamheten vilket innebär att mycket SAS i Sverige och Norge lär få stryka på foten. Danska staten lär se till sina intressen i det katastrofalt oproduktiva Kastrup men får hoppas att AF/KLM sätter ner foten där om man vill att SAS ska bli lönsamt. Mycket av transit trafiken i CPH ifrån Sverige och Norge lär försvinna vilket är ryggraden i SAS CPH trafik, finns ingen anledning för en Stockholmare att åka via CPH längre. SAS kan inte bära upp sin trafik i CPH med endast Danskar och Skåningar.
Hmm
2023-10-09 12:10:10
SV: SAS går i konkurs?
Hur blir det nu för alla som sagt upp sig från gamla jobb och ska börja på SAS om 3-4 mån?!
@Rökt
2023-10-08 19:03:35
SV: SAS går i konkurs?
Starkare än någonsin är väl ändå tveksamt. Hittills har inte Anki von Anka gjort några större förändringar av SAS. Bolaget blöder pengar…
Viktor
2023-10-08 11:33:05
SV: SAS går i konkurs?
Ett omstrukturerat SAS med AF-KLM i ryggen blir starkare än nånsinn.
Finnair behöver hjälp, från IAG kanske..Men ingen investerare är väl särskilt sugen på ett flygbolag, där finska staten insisterar på majoriteten av aktierna
LH har förlorat slaget om Norden, eller vill man köpa Norwegian..Om LH nu får köpa fler europeiska flyg bolag för EU


Rökt
2023-10-07 16:58:26
SV: SAS går i konkurs?
Nu blev tråden stendöd. Vad hände med det? Aktieägarna bestämmer… Vad det inte någon som sa det? Snart är aktien ett minne blott, men SAS lever vidare, starkare än någonsin!
pf
2023-07-31 20:40:08
SV: SAS går i konkurs?
Sv pf, jeg leste for mange år siden at skandinavisk næringsliv planla sine reiser etter SAS sin tidtabell. Dette er det nok slutt på.

Jeg vet ikke om jeg skal tolke deg til at over 180 mill reisende har fel ? (Ryanair kalkulerer med det antallet i år 2023).

Det er selvfölgelig langt enklere å reise rett fra A til C, i alle tilfeller, eller hva. Og tenk deg den kompleksiteten samt muligheten for delay, at man skal vente på ulike connectioner..........

Dersom ingen kommersielt vil fly fra B til C, så sett det ut på anbud. Mulig staten må diktere vilkårene slik at man også får tilbud gjennomgående.....har man for eksempel det på Pajala-Luleå, videre til Stockholm, for å ta et eksempel. Og interlining bagasje ?
Sv pf
2023-07-28 22:04:33
SV: SAS går i konkurs?
Det är många av oss som önskar flyga från A till C via B.
Dvs A - B - C. För det krävs det bolag som erbjuder genomgående biljetter. Det skall väl inte vara nödvändigt övernatt på B för att nästa dag flyga vidare till C.

Ett bolag som enbart säljer punk till punkt resor utan möjlighet till genomgående och dagliga resor är ett flygbolag med väldigt låg servicenivå. Detta kanske passar dig och sällan resenärer.

Frekvent resenär.


LV
2023-07-28 10:24:10
SV: SAS går i konkurs?
@pf Detta är en SAS tråd. Inte Ryanair. Som du själv uppmanar andra - Håll dig till ämnet!
AT
2023-07-28 09:36:16
SV: SAS går i konkurs?
Att flyga point to point gör jag med billigaste alternativet. Det innebär ofta Eurowings, Ryanair eller Norwegian från Arlanda. Varför lägga extra pengar på att flyga med SAS när man ändå får flyga med Xfly, Cityjet, Smartlynx eller Air Baltic..?
pf
2023-07-25 18:27:40
SV: SAS går i konkurs?
sv Leif D,

först, du höres dessverre ut som en "sinnsforvirret" svenske !

Det er selvfölgelig transporten man betaler for, fra A til B !
Leif D
2023-07-25 07:23:59
SV: SAS går i konkurs?
@Sv Leif D. Jag som trodde att vi lever i en marknadsekonomi. Du kommer att få svårt att att övertyga 185 miljoner passagerare att de har fel och inte förstår det du försöker säga eller rättare sagt predikar.
Sv Leif D
2023-07-24 13:52:01
SV: SAS går i konkurs?
Ryanair är ett dyrt bolag att flyga med!

De tar för mycket betalt för den mycket låga service de erbjuder!
Deras resultat är beviset, cirka 8 miljarder kronor i vinst.

D.v.s Ett mycket dyrt bolag att flyga med om du jämför service och utbud.

Det är du som flyger med dem som är med och betalar den mycket höga vinsten.

APRIL APRIL, din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill!

Fortsätt och flyg med dem jag tjänar pengar när ni flyger!

Leif D
2023-07-24 08:37:10
SV: SAS går i konkurs?
Ryanair redovisade en vinst på cirka 8 miljarder kronor (740 miljoner Euro) för sitt första kvartal 2023 (apr-jun). De räknar med 183 miljoner passagerare i 2023. Att som många här på forumet kasta smuts på detta bolag är märkligt. Att Ryanair inte jagar den sakta försvinnande och snart utdöda (?) affärsresegrupp som enligt flera här i forumet efterfrågar genomgående flygningar, lounger med lådvin och bonusprogram utan upplåter denna del av marknaden till "förlorare" (minus 7-8 miljarder kronor under innevarande år) är smart. Många nostalgiker inom den skandinaviska flygbranschen hoppas dock på att de gamla tiderna skall komma tillbaka och mellanstora flygbolag som SAS och några till skall blomma upp igen trots en förlegad affärsmodell. Ni lär få vänta förgäves.

&TG
2023-07-11 17:37:35
SV: SAS går i konkurs?
Återkallas ett AIC så är bolaget snart färdigt ändå. Trafikrättigheter kan vara en bra orsak. Men det kostar att manualer lika då olika länder har olika regler titta bara på Norwegain. Sen kan man inte alltid flyga på två AOCn samtidigt. Det krävs undantag men UK och EASA är ett exempel.
Det går att få till men är kostnaden värt det?
Självklart har ju sas grandfathers rights men gissar att det snart är ett minne blott.
TG
2023-07-11 09:14:01
SV: SAS går i konkurs?
Det kan vara fördel med flera AOC om luftfartsmyndigheten återkallar ett AOC, då är det bara att driva verksamheten vidare på något av de andra bolagens AOC. Utan AOC är de flesta flygbolag bankrutt inom några månader så en ”backup” kan vara värdefull. Samma gäller att ha flera separata bolag för besättningarna, allt är riggat för att kringå trubbig lagstiftning (Lagen om anställningsskydd, LAS).
TG
2023-07-11 08:59:43
SV: SAS går i konkurs?
Om varumärke är så viktigt varför gör då inte SAS vinst? De har ju ett av europas starkaste varumärke. Ryanair gör vinst varje år och borde ha ett uselt varumärke, med tanke på att alla man pratar med får uppkastningar bara de hör namnet Ryan. Det är ren självbevarelsedrift att göra ett bra jobb på flightdeck oavsett vad det står på uniformen. Säkerheten är godkänd hos i princip samtliga flygbolag. När SAS hyr in operatörer så görs en audit av flygavdelningen och på det sättet säkerställer man att de lever upp till kraven på flygsäkerhet för att kunna leverera godkänd kvalité, på samma sätt som man godkänner enskilda piloter vid rekrytering. SAS är varken bättre eller sämre än någon annan operatör när det gäller säkerhet, däremot har de väldigt svårt att räkna ekonomiskt uppenbarligen, så där ligger de betydligt sämre till än många andra, och då i synnerhet Ryanair.
Fridens Liljor
2023-07-08 12:21:57
SV: SAS går i konkurs?
Till HR@ Din läsförståelse verkar inte vara den bästa direkt. Jag skrev ju att det gamla SAS förmodligen aldrig kommer tillbaka igen. Men att man däremot kanske kunde få tillbaka sin Skandinaviska touch på det igen om man bara vill. Vad är det för fördel att ha flera AOC-er inom som samma bolag om lönerna i princip ändå är dom samma? Nej SAS ledning är inne på en självdestruktiv väg tyvärr som kommer att sänka varumärket för lång tid framöver.
Hr
2023-07-07 07:30:03
SV: SAS går i konkurs?
Sv. Fridens Liljor. Eftersom det inte kommer att bli som du hoppas är det du säger ytterligare ett bra exempel på söta drömmar om gamla goda tider (och att allt skall bli som förr igen) som gång på gång framförs i detta forum.
thomas
2023-07-07 06:58:46
SV: SAS går i konkurs?
Det är väldigt svårt ta igen förlorade pengar i just flygbranschen.
Kostnaderna för att driva ett flygbolag är enorma.
Men här skiljer sig lågprisbolagen ut
De kör en tajt standardiserad modell fyller upp sina plan med en imponerande kabinfaktor, det är egentligen den enda skillnaden, och detta gör att de tjänar pengar, detta måste plagieras av de bolag som nu inte tjänar pengar och göras i volym. Det finns inget annat sätt, kapitalinjektioner hjälper inte varken kort eller långsiktigt. Det visar ju även historien.
Rätt
2023-07-06 22:53:33
SV: SAS går i konkurs?
Egentligen handlar det bara om att låta SAS få konkurrera på SAMMA villkor som andra.Dvs utan något stöd.
Dags för det nu.
Fridens Liljor
2023-07-06 18:13:30
SV: SAS går i konkurs?
Verkar som att många här inne tror att SAS problem försvinner bara dom som är kritiska till hur SAS behandlar sin personal slutar på företaget. Så är det naturligtvis inte. Kritiken är för det mesta befogad. Vidare så är det några som skriver att det gamla SAS aldrig mer kommer tillbaka som det var en gång i tiden och det kommer det förmodligen aldrig att göra, men det går definitivt att få tillbaka den skandinaviska touchen på det om man bara anstränger sig lite. Ett första steg vore att lägga all egen trafik under ett AOG igen, dvs lägga ner Connect för dom har vad jag hört ungefär samma löner som SK har. Känns mer som ett prestigeprojekt för att straffa SK besättningar i kabin och flightdeck. Tyvärr så verkar det som att man gör tvärtom, reggar över fler flygplan dit. Även om man kan tro att dom är SK eftersom dom har kvar OY-reggen.
Pnf
2023-07-06 01:55:04
SV: SAS går i konkurs?
SAS HR/HQ har senaste 10+ åren bedrivit en smutsig kampanj mot sin flygande personal och ofta smutskastat dem i media. Väldigt tråkigt sätt att behandla sina anställda på.
Gnällspiken
2023-07-05 13:26:57
SV: SAS går i konkurs?
Har många år i SAS men slutat där sedan ett antal år sedan, skönt att det funkar bra ute på linjen men på andra ställen är det inte så högt i tak på SAS, gäller att rätta sig i ledet och visa lite god vilja och ibland begå inte helt rumsrena saker på order uppeifrån om man inte vill hamna ute i kylan. Vill inte påstå att bolagskulturen var bra då under min tid i SAS.
Artist
2023-07-04 20:49:10
SV: SAS går i konkurs?
Är inte piloterna som har belånat SAS upp över öronen är ledningen som har skött det där. Piloterna och CC har tvärtom gjort en hel del besparingar de senaste åren men det har ringa effekt i förhållande till SAS enorma skuldsättning.
Re: Gnällspiken
2023-07-04 20:19:29
SV: SAS går i konkurs?
Med bolagskultur i den här kontexten avses inte hur mycket man gnäller på sin arbetsgivare. Snarare hur liberal man är med tolkning av procedurer, hur benägen man är att notera fel i flygplanets loggbok, hur öppet klimat för att säga till någon med högre i rang det är inom besättningen osv. Om du hade varit insatt i livet ute på linjen hade du förstått detta och inte börjat orera om gnäll på arbetsgivaren.
Gnällspiken
2023-07-04 15:51:04
SV: SAS går i konkurs?
Bolagskulturen i SAS måste vara hemskt dålig då det har varit ett konstant gnäll på piloterna dom senaste 30-40 åren. Vill man ha en missnöjd ilojal person i cockpit?
Misstänker dock att mycket av gnället är till för att väcka sympati hos allmänheten och sätta press på ledningen vid förhandlingar, man ska tycka synd om SAS piloterna helt enkelt. Annars så övergår det mitt förstånd att man stannar kvar på en arbetsplats som man tycker så illa om och som är så dålig. De är väl inga problem för en SAS pilot att få ett nytt jobb eller? Det är klart då måste man jobba och inte vara på ett livsstils dagis för vuxna som SAS i mångt och mycket är.
Re: TG
2023-07-04 14:24:51
SV: SAS går i konkurs?
Du är inte tillräcklig insatt! Uppenbarligen vet du inte att det är enorm skillnad beträffande ambitionsnivå på rekrytering, träning, bolagskultur m.m. Allt detta påverkar säkerheten ombord stort. SAS är inte i bäst klassen, men långt bättre än en del av den skit de hyr in.
@Hr
2023-07-04 14:21:43
SV: SAS går i konkurs?
Undrar vad beläggningen ärpå GOT-EWR…

Kanske borde man flyga GOT-AAL-EWR..

Hr, SAS blir inte som Ryanair
Det man borde göra med långlinjerna var att koncentrera dom alla till CPH.
Helt vansinnigt med långhaul bas på ARN och OSL för 2-3 linjer.
Dessutom bli av med A350 , skaffa A330 neo och A321LR/XLR.
Utöka mff, mixed fleet flying.
LH på CPH går faktiskt ganska bra, därför man nu kör med 3 avg till EWR/JFK. dagligen.

Sv Pilot
2023-07-04 12:01:11
SV: SAS går i konkurs?
Jag vet inte vart dina rykten kommer ifrån men Connect får ytterligare 4 st nya 320neo’s. Vad som ska tas över enligt dina ryktena återstår att se haha
Ju-Anita
2023-07-04 11:16:14
SV: SAS går i konkurs?
Kan dessa två i så fall heta RKA och RKB?
@TG
2023-07-04 11:11:03
SV: SAS går i konkurs?
Uppenbarligen är du verken pilot eller i flygbranschen över huvud taget för du har många fel i det du skriver.
1. Ett varumärke är värt mycket. SAS har fortfarande ett av Europas värdefullaste.
2. Visst är det skillnad på olika bolags piloter. Olika flygbolag har olika kompetens och fokus på träning. Därmed inte sagt att SAS har elit-piloter.
share owner
2023-07-04 09:24:15
SV: SAS går i konkurs?
Q2 2023: Continued positive trend for passenger demand – equity solicitation process initiated
The summer season is approaching and we noted a continued positive evolution for passenger demand through the second quarter. 5.4 million passengers flew with SAS during the quarter, which represents an increase of 36 percent compared with the same period last year. We are pleased to see that the overall underlying demand for travel was healthy during the quarter, despite the economic uncertainties in society as a whole. We are looking forward to a busy summer season and to flying our passengers to their holiday destinations.

During the quarter, we continued to increase our capacity for the summer and autumn adding new destinations and higher frequencies to popular destinations. We have added another 10 routes for the upcoming summer and autumn, in addition to the 20 new routes announced in the first quarter. We have inaugurated three new direct intercontinental routes, from Aalborg to New York, from Gothenburg to New York, and from Copenhagen to New York. We are also resuming traffic to Tokyo in June, and as announced after the quarter ended, we are bringing back a direct route from Copenhagen to Bangkok, Thailand as well as adding weekly flights to Agadir, Morocco, starting this autumn.

We are making progress in our Chapter 11 process in the US and in reaching our overall targets in the SAS FORWARD plan. During the quarter, we took the next key step in SAS FORWARD – initiating the equity solicitation process. We are running a competitive and broad solicitation process to secure capital that will help drive our airline forward and facilitate our emergence from the Chapter 11 process in the US.
Pilot
2023-07-04 01:11:54
SV: SAS går i konkurs?
Ryktas att BRA ska ta över 2 st Neo.
Hr
2023-07-03 15:25:29
SV: SAS går i konkurs?
Enligt dansk affärspress hade SAS flygningar mellan Jylland och New York 57 % beläggning på de första 15 rundturerna. Och många här på forumet tror på det omöjliga att de nya investerarna i det nya SAS vill att bolaget satsar på långlinjer. Bara fantasier.
Sv thomas
2023-07-03 10:37:37
SV: SAS går i konkurs?
Det finns en lösning på SAS framtid.
Väldigt få har förstått hur lösningen ser ut.

Ni får vänta och se.

TG
2023-07-02 18:24:55
SV: SAS går i konkurs?
Vad har varumärket SAS för betydelse? Det är tre vita bokstäver på blå botten inget annat. När man ska flyga mellan A och B så skiter 99% i vilket bolag man åker med. Gamla SAS piloter är inga särskilda elitmänniskor som är sända av gud att flyga flygplan på ett sätt som ingen annan klarar. En Cityjet pilot, en Ryan pilot, en KLM pilot eller vilken annan trafikpilot som helst är lika skicklig eller oskicklig att flyga. Gamla fina SAS, gamla fina Cityjet, gamla fina Norwegian. Det är bara olika flygbolag som anställer eller hyr in piloter, svårare än så är det inte. Core SAS? Trams!
thomas
2023-07-02 12:44:21
SV: SAS går i konkurs?
De bolag Anko räddade via chapter 11 hade starkt statligt engagemang
som avianca, och en helt annan struktur som ett bolag här är tre bolag och fortfarande flera länder inblandade, att nåt privat bolag skulle gå in i denna konstruktion är nog helt orealistiskt , speciellt som det värdefulla som panterna är intecknade, och vart tog apollo pengarna vägen? Ner i svarta hålet som tydligen aldrig kan mättas.
OB
2023-06-30 01:05:11
SV: SAS går i konkurs?
Slutet är nog nära för SAS och nklusiva Main!
FO
2023-06-29 23:55:20
SV: SAS går i konkurs?
@Röde baronen
Ägarna skiter i om det är main eller connect för varumärket. Pengarna styr och på connect finns alla på de nedre stegen av löneskalor. En ”vanlig” passagerare märker idag ingen skillnad på connect eller main så det är ändå sak samma.

SAS måste köra på ett AOC och sen skapa tillräckligt bra villkor att nuvarande personal vill jobba på SAS 2.0.

”Varumärket” är redan skadat av xfly cityfest å annat patrask…
@ Röda Baronen
2023-06-29 16:33:27
SV: SAS går i konkurs?
Det du kallar SAS Scandinavia kommer inte finnas kvar efter avslutad rekonstruktion.
Det går inte att tro att gamla SAS kan finnas kvar, bara man halv genomför div sparplaner mer bir det aldrig,och sen går till div skattebetalare med hatten i handen.
Johnny
2023-06-27 16:03:49
SV: SAS går i konkurs?
Ingen vettig investerare vill slänga in pengar i slukhålet” Gamla” SAS, det som vissa nostalgiker kaller ”riktiga SAS.
Detta bolag upphör och ett nytt konkurrens kraftigt bolag kommer att bildas utan en massa ” dödvikt”
Röde Baronen
2023-06-27 15:54:34
SV: SAS går i konkurs?
Till FO@ Håller med om det mesta du skriver förutom det att dom ska satsa på Connect. Satsa på SAS Scandinavia istället. Tror det är viktigt för varumärket SAS i förlängningen.

Sedan till Robban@ Ja kanske. Men det skulle ju svida att om CPH får alla långlinjer.
@Rampen
2023-06-26 15:26:21
SV: SAS går i konkurs?
Ja varför inte?
Anders
2023-06-26 09:31:12
SV: SAS går i konkurs?
Jisses, förlust på nästan 5 MILJARDER för november till maj!!! Förvisso lågsäsong men detta är brutalt! Vilken vettig människa vill satsa nya pengar i detta?
Hr
2023-06-26 08:50:51
SV: SAS går i konkurs?
SAS visar en förlust på 700 miljoner i maj. Maj är normalt en av årets allra bästa månader för flygbolaget. Accumulerat under 7 månader (nov-maj) är förlusten 4,9 miljarder kr. Verkar inte vara någon vändning i sikte. En av huvudorsakerna till den stora förlusten är med största sannolikhet långlinjetrafiken och cargo. Av de 4,9 miljarderna ligger förmodligen 2,5-3 miljarder av förlusterna här. Europa och inrikes förlorar maximalt 2 miljarder - kanske mindre.

Att några naiva skribenter och drömmare tror att de nya investerarna i detta läge kommer att satsa sina pengar i ett bolag som fortsätter med hopplöst olönsamma verksamheter som långinjetrafik är synnerligen komiskt.
Rampen
2023-06-26 01:19:54
SV: SAS går i konkurs?
@Fo

Kan samma handlingbolag ha både SAS och Norwegian samtidigt?
Robban
2023-06-25 17:01:55
SV: SAS går i konkurs?
Till Röde Baronen
Kanske har jag missuppfattat din kommentar, men min poäng är att det enda vettiga är att samla alla långlinjer på CPH, erfarenheter pekar på att det är mest lönsamt därifrån.
Det kan inte vara lönt med lh bas på ARN för 1,5 långlinjer. Det samma gäller OSL.
Rob
2023-06-24 00:44:32
SV: SAS går i konkurs?
Det kryper närmre nu med rekonstruktionen
FO
2023-06-23 14:44:47
SV: SAS går i konkurs?
Ska SAS överleva så satsa på en flotta med ett AOC.
Bort med skit som CityJet och Link och satsa på Airbus. Connect verkar mest troligt som det ser ut nu, börja med en bas och slingor. Funkar ju fint för Norwegian att exempelvis slinga på ARN.

Successivt kan man utöka med nya baser igen. Norge står för mest flis så sätt OSL som bas och slinga till CPH och ARN.

Ingen handling, sälj Eurobonus och ett slimmat HQ där man början tar in personal på kontrakt på huvudkontoret. LH kostar mer än det smakar, ska man absolut köra LH så satsa på 321 i början samt wet lease. Gör en noggrann kalkyl om LH bär sig.

Köp in marktjänster från Aviator.
Anders
2023-06-23 14:36:36
SV: SAS går i konkurs?
Om SAS ska överleva måste allt börjas om på ny kula. Alla får söka om sina tjänster till ett nytt SAS med nya avtal på ett AOC. ToC kan till och med bli bättre för de flygande för att matcha konkurrenterna.

Annars kommer SAS att fortsätta i sina gamla spår likt Alitalia och det blir extremt svårt att motivera någon att investera i SAS. Förlängdes inte nyligen fristen med en månad för att hitta nya finansiärer? Hm undra varför…. :/

Sen måste man lösa panten med Apollo… tiden rinner ut…

pf
2023-06-23 10:15:45
SV: SAS går i konkurs?
Robban, du har nok helt rett at Norge er det viktigste markedet.

I en oversikt over inkomster, som fantas i en SAS årsredovisning, var Norge större enn de to andre nordiske land tilsammen.

pf
2023-06-23 09:58:59
SV: SAS går i konkurs?
Her er SAS på randen av å gå ut av business, og det diskuteres på sandlåda-nivå, om Arlanda eller Kastrup og langlinjer.....

Langlinjer er bare en liten del av antallet avganger for SAS.

Bör ikke diskusjoner heller dreie seg om HVA som må til for at SAS overlever ????
Columbia
2023-06-23 08:53:03
SV: SAS går i konkurs?
@Robban

Utländska bolag, framförallt Star Alliance anslutna, utnyttjar det stora matarnätet SAS har byggt upp.

Du har rätt ang marknaden. Men SAS hade inte varit något utan Sverige. Vi får se hur framtiden blir. Hoppas på fortsatt skandinaviskt ägande, dock ej statligt.
Röde Baronen
2023-06-22 17:56:45
SV: SAS går i konkurs?
Till Robban@ Men du skrev ju tidigare att det inte lönade sig att flyga från ARN och att man därför flyttade USA flighterna till CPH. Hur ska du ha det??
Robban
2023-06-22 13:51:40
SV: SAS går i konkurs?
sv Röda Baronen
ARN - EWR är väl enda SAS lh linjen från ARN som ” bär sig hela året” ORD blir ju tydligen en säsonlinje.
Röde Baronen
2023-06-22 11:41:02
SV: SAS går i konkurs?
Till Robban@ Jaha? Så du menar att SK 903/945 under flera år har varit försök från SAS lednings sida att få lönsamhet på USA linjerna?
Robban
2023-06-22 08:38:18
SV: SAS går i konkurs?
@Colombia,
För det första så är inte Sverige( Stockholm) i närheten av att vara SAS viktigaste marknad, det är fortfarande Norge, och norra Europa.

För det andra finns det fler och fler utländska bolag som trafikerar CPH.

Dina argument håller inte riktigt..
Columbia
2023-06-20 19:58:51
SV: SAS går i konkurs?
@Robban
Inmatningar, inmatningar och inmatningar. Det har SAS under alla år satsat på till Köpenhamn. Inte Stockholm. Hade man gjort tvärtom en gång i tiden och placerat HK i Köpenhamn och huvudflygplats i Stockholm hade Arlanda haft de förutsättningarna Kastrup byggt upp idag.

Kom ihåg att Kastrup är inte mycket utan SAS och SAS är inte mycket utan Sverige (Stockholm).

SAS/Skandinavien är inte tillräckligt stort för att nära upp två gubbar. Vi är inte Lufthansa/Tyskland. Det finns bara plats för en och Kastrup it is..
Hr
2023-06-20 09:46:13
SV: SAS går i konkurs?
@VD. Varumärket SAS är den största tillgången på balansräkningen i aktiebolaget SAS. De på papperet ägda flygplanen, Eurobonusprogrammet, motorer, attraktiva slottar i London m.m. är för tillfället till 100 % pantsatta hos Apollo Global management som i praktiken kan sälja dessa tillgångar vidare till vem de vill. SGH (som förmodligen helt saknar värde), SAS Cargo och personalen (genom personalavtal) kontrolleras helt av ledningen och styrelsen för SAS AB men dessa delar kan inte ombildas till ett nytt flygbolag utan nytt kapital. Om det värsta skulle hända och bolaget skulle försättas i konkurs finns det inte mycket annat än varumärket SAS i konkursboet. En konkursförvaltare kan även sälja av varumärket för att få in pengar till långivarna. Personalavtalen blir i ett sågnt läge irrelevanta då en ny ägare till varumärket behöver bygga upp något nytt från grunden.

Det ledning och styrelse arbetar med just nu är att undvika konkurs och hitta nya investerare och avsluta Chapter 11 så att ett nytt bolag kan växa fram baserat på delar av det gamla SAS.
Robban
2023-06-20 09:04:51
SV: SAS går i konkurs?
Till Rudolf
Jasså, varför tror du att SAS gång på gång har försökt med USA linjer från ARN, för därefter att flytta linjen till CPH, pga för dålig lönsamhet från ARN kan jag berätta för dig.
Det är inte bara danska passagerare som reser till USA från CPH, det är folk från många länder i främst norra Europa och folk från USA såklart.

Inget flyg bolag gör någon intercont satsning från ARN, Norwegian är inte heller intresserade.

All snack om den stora potentialen för USAlinjer från ARN är just det, snack.
VD
2023-06-20 08:04:43
SV: SAS går i konkurs?
Vad är SAS, varumärket, flygplan, personal, servicekoncept, andra bolag inom koncernen?
Rudolf med röda mulen
2023-06-20 01:37:20
SV: SAS går i konkurs?
Till Robban@ Ja om man vill att SAS ska förlora fler kunder på framförallt USA så ska man ju koncentrera långlinjerna till Danmark....
Robban
2023-06-19 12:51:56
SV: SAS går i konkurs?
sv Hr. Nu vet ju inte du eller jag vem som blir ägare av. nya SAS.Det blir förhoppningsvis en eller flera kapitalstarka ägare.
SAS kan ju inte och efter min mening ska dom heller inte öppna nya långlinjer hejvilt.
Om det finns möjlighet till det kan man väl antingen utöka frekvenserna där det bär sig ekonomiskt.
eller öpnna nya destinationer, där det finns möjlighet att få ekonomi i projektet.

SAS bör koncentrera all långlinje trafik till CPH, och utöka mixed fleet flying blandt piloterna. På så sätt reducerar man kostnader.

Om det går borde man byta A350 till A330 neo och A321 LR/ XLR.

All flygande personal anställas på egna bemanningsbolag, som Norwegian gör.

SAS kan inte bli ett skandinavisk Ryanair, det går knappast att få samma kostnadsnivå som Ryanair.

Hr
2023-06-19 10:33:12
SV: SAS går i konkurs?
Sv Robban. Hur många långlinjer flyger SAS f.n. mer än 4 gånger per vecka eller 1-2 gånger dagligen? Hur menar du att de 9,5 miljarder som SAS försöker få in skall kunna användas för investeringar i flera nya långdistansplan? Svara gärna hur du tänker istället för att klaga på andras inlägg.

De pengar som SAS möjligtvis får in från nya invesetrare kommer att behövas för att slå vakt om inrikes och Europatrafik till Medelhavsområdet. Att tro att pengarna kommer att räcka till att bygga upp en lönsam (jag repeterar lönsam) långlinjetrafik är inget annat än önskedrömmar. De nya investerarna kommer aldrig att gå in med pengar för att slösa bort på en produkt där SAS just nu inte har en chans att konkurrera med de stora flygbolagsgrupperna. Att SAS öppnar (och stänger) långdistanslinjer är normalt. Problemet är att SAS inte kommer att ha råd att investera sig till lönsamhet i detta område de närmaste 3-5 åren.
råger
2023-06-19 09:45:59
SV: SAS går i konkurs?
Sabena, Swissair gjorde "resan" för länge sedan,
Etihad tröttnade på att pumpa in pengar i Airberlin och så var
den sagan slut. Snart är skattebetalarnas pengar slut och då
är det adjöss för SAS. Borde kanske ha skett för länge sedan
och under pandemin kunde det ju ha genomförts utan större
störningar i trafiken.
Robban, sv Hr
2023-06-19 09:07:06
SV: SAS går i konkurs?
Hr, dina påståenden om SAS långlinjer är ganska konstiga, kanske har du för mycket Stockholms perspektiv…

Att påstå att SAS bara flyger till sina lh destinationer 2-4 gångar i veckan, är bara löjligt, och helt osant.
Det vet alla med bara lite insyn…

SAS behöver göras om helt, det betyder att man måste lägga ner gamla konsortiet och bilda ett nytt flygbolag med mycket mindre admin avd. Nya avtal m.m.

Långlinjerna från CPH blir kvar och flera kommer till, från ARN blir dom troligen helt borttagna, kanske från OSL också.

Tror du verkligen att man öppnar nya lh dest. om det inte finns bra möjligheter för att tjäna pengar på dom.
Kanske bra om man tar reda på lite fakta innan man skriver…
Hr
2023-06-18 08:13:28
SV: SAS går i konkurs?
SAS långlinjetrafik upplevs av en del som exotiskt och av några även som en lukrativ affär. Verkligheten är att SAS med nuvarande begränsade flygplansflotta omöjligtvis kan upprätthålla en effektiv och därmed lönsam långlinjetraftik. Komplcerade personalavtal i kombination med anställda i tre länder och alltför glesa frekvenser (med höga lönekostnader och fasta kostnader) med beflygning 2-4 gånger per vecka istället för 1-2 dagliga frekvenser per destination gör det omöjligt att pressa fram lönsamhet i långlinjetrafiken. Fraktverksamheten är ingen lönsam marginalintäkt då denna verksamhet i sig själv är personalintensiv och administrativt/försäljningsmässigt dyr etc. skulle behöva en betydligt större volym (3-4 gånger större) för att bli lönsam. Vad ni än tror (eller rättare sagt drömmer och hoppas på) är att någon ny ägere och investerare skulle satsa på att förstärka SAS långlinjetrafik och fraktverksamheten. För att ett sådant affärsupplägg skulle fungera behöver SAS 40-50 miljarder i nytt kapital jämfört med de 9,5 miljarder man nu - i bästa fall - kan uppbringa från de nya investerarna. Den danska analytikern Pedersen från Sydbank konstaterade mycket insiktsfullt i en av sina analyser (som ni förmodligen inte orkat eller törs läsa?) att SAS behöver byggas om och upp i grunden och att en större koncern som Lufthansa (eller IAG eller Ryanair) om 3-5 år kanske blir intresserade av att ta över ett lönsamt SAS. Med nuvarande upplägg med en komplex och kostnadskrävande långlinjeverksamhet är detta en omöjlighet.

Att hoppas på ett scenario efter hösten där SAS fortsätter - som om ingenting hänt - med sin nuvarande mycket olönsamma produktmix är inget annat än drömmar eller fantasier. Vi får hoppas att varumärket SAS överlever hösten.
Tomas
2023-06-17 16:24:23
SV: SAS går i konkurs?
@Hr - nej hörrudu, jag jobbar definitivt inte i SAS, har aldrig jobbat där eller i något annat flygbolag och har har inga som helst planer på att byta bransch! :-) (Det finns en annan person som skriver ofta här som signerar "thomas", med litet t och ett h i namnet, det är inte jag.) Däremot flyger jag longhaul med dem ibland, och inom Europa väldigt ofta.

Om du sitter på faktiska siffror på SAS resultat (vinst/förlust) över åren uppdelat på inrikes, Europa och longhaul från någon trovärdig källa, så skulle jag gärna vilja se dem! Fördelning av INTÄKTER finns däremot i årsredovisningen.

Halvåret november 2022-april 2023 kom 26,4% (3944 mnkr) av SAS intäkter från den interkontinentala trafiken. 16% (626 mnkr) av de interkontinentala intäkterna var fraktintäkter. (Fraktintäkter inom Europa och övrig trafik var försumbara 25 mnkr.) Det är alltså fraktintäkter som SAS har utan att flyga med några separata fraktflygplan, men som spelar en viktig roll för den interkontinentala trafiken.
@Hr
2023-06-17 13:59:06
SV: SAS går i konkurs?
SAS bör minska sina enhetskostnader och det gör man enklast att effektivisera den administrativa sidan. SAS har en väldigt stor och trögdriven apparat på Frösundavik som verkligen behöver moderniseras. Piloter och CabinCrew har redan fått dra sitt strå till stacken. Blir spännande att se om SAS lyckas attrahera ny flygande personal med ett av branschens sämre avtal/löner.
sv Hr
2023-06-17 12:35:19
SV: SAS går i konkurs?
Dina påståenden om SAS långlinjer är helt utan basis i verkligheten.
Jag håller dock med om att om inte SAS göras helt om, gamla konsortiet skrotas.
är bolaget irrelevant och måste läggas ner.
Skattebetalare ska inte hålla denna förlust fabrik vid liv.
Men man koncentrerar långlinjerna till CPH, utökar mff, mixed fleet flying, så att alla kan flyga båda kort och långlinjer.
Långlinjerna från CPH går bra, har gjort det länga , innan Corona.
Man har ett bra tag i norra Europa från CPH.
att jämföra Norwegians helt misslyckade långlinje satsning med SAS långlinjer visar bara på att man ingenting vet om ämnet.
Att tro att det skulle gå att lägga ner befintliga lh verksamheten på SAS, bli av med lh flygplanen, och sen starta lh på nytt om några år är helt verklighetsfrånvändt.

och nej, jobbar. inte på SAS.
Johnny P
2023-06-17 10:22:19
SV: SAS går i konkurs?
Hr, Du fortsätter påstå, utan någon form av dokumentation, att SAS långlinje verksamhet är ett sänke för bolaget. Det börjar verka lite löjligt..
SAS har på senare tiden samlat nästan all långlinje verksamhet på CPH.
För att det är därifrån att det går att få lönsamhet. Det gör det nog aldrig att få från ARN och OSL.
Anledningen är att folk från hela norra Europa nyttjar CPH.
Hr
2023-06-16 21:57:46
SV: SAS går i konkurs?
@Tomas. Har läst att SAS numera bara har en handfull personer i sin utlandsbaserade organisation (utanför Skandinavien) så ditt argument om att bygga upp ny kompetens är inte relevant. SAS kan omöjligtvis tjäna pengar på sin långlinjetrafik just nu och har förmodligen inte tjänat en krona de senaste 20 åren. Det går inte att vara allting på samma gång. Resultatet ser vi just nu med 4-8 miljarder i förlust varje år. Ungefär som Norwegian hade när de försökte bedriva långlinjetrafik. Är helt säker på att ingen av de möjliga intressenter som kan tänka sig investera i SAS bryr sig om långlinjer. Att satsa på frakttrafik är ännu ett område som skulle driva förlusterna än högre. Här är SAS chanslösa mot Lufthansa, KLm, BA, DHL och Fedex. Att köra lax från Norge ger inga miljardinkomster.

Jag förstår om flygpersonal i SAS (Tomas?) drömmer om att behålla långlinjer men kunderna (storföretagen och privatkunderna) har gott om alternativ utan SAS. Dessutom har Wallenberg redan sagt ifrån och kommer inte att satsa en krona i nyemissionen vilket bevisar att SAS inte har den betydelse för näringslivet det hade för 20-30 år sedan.

Enda chansen att överleva som nytt bolag är att med hjälp av varumärket satsa på en effektiv kortlinjetrafik inom Europa och inrikes Norge/Sverige. Om detta bolag kan hanka sig fram i 2-3 år kanske Lufthansa eller BA eller Ryanair köper upp bolaget. Ungefär som ITA.
Tomas
2023-06-16 13:02:12
SV: SAS går i konkurs?
@Hr - longhaul brukar vara den mest lönsamma delen i traditionella nätverksbolag (bl.a. för att konkurrensen från lågkostnadsbolag inte är lika tuff på den marknaden), och ger dessutom ganska betydande fraktintäkter om man flyger med widebodies. Jag kan inte se att SAS separatredovisar RPK och yield för longhaul i sina trafiktal, men däremot redovisar de procentuell RPK-tillväxt, som är högst för longhaul. Läget för SAS är väl snarast att de begränsas framöver av longhaul-flottans storlek, efter att de blev av med två A350 och (har jag för mig) en A330. Hade det inte varit för deras ekonomiska kris hade de förmodligen redan lagt order på några till A321LR (utöver de tre de har) och kanske A321XLR (som bl.a. kan flyga till den befintliga destinationen Miami), eftersom det är en storlek av flygplan som nog passar SAS bra. De sista två beställda A350 är nu uppskjutna till 2025, för övrigt.

Att lägga ner longhaul-verksamheten och sedan försöka återuppta den efter 3-4 år vore extremt svårt och förmodligen totalt korkat och väldigt dyrt. De skulle då behöva skaffa nya flygplan (efter att ha gjort sig av med sin befintliga longhaul-flotta) i ett läge när det är långa leveranstider från de stora leverantörerna, förutom att få tag på ny personal och bl.a. återskapa en marknadsorganisation i de länder de övergett och få tillbaka resenärer som vant sig vid andra bolag. Förmodligen skulle det då inledningsvis behöva bli wetlease, som den A330 från Hifly som kör för SAS under sommaren.
@Hr
2023-06-16 09:54:05
SV: SAS går i konkurs?
Tycker inte riktigt att du svarar på min fråga, därför ska jag förtydliga: Varför menar du att det inte är ekonomiskt vettigt för SAS att driva lh trafik i nuläget?
Att SAS inte kan hitta investerare som vill slänga in pengar i det gamla bolaget var väl ganska väntat.
Ingen har ju velat förut heller.
Konkurs verkar vara allt mer trolig
Hr
2023-06-15 22:09:53
SV: SAS går i konkurs?
sv@Hr. Med svart hål menar jag att det är ekonomiskt oförsvarbart att - just nu - fortsätta flyga långlinjer. SAS kommer att börja om på ny kula - om de överlever jakten på investerare - och att de då kommer de att startas om i mindre skala.

Dessutom - ikväll sände SAS ut ett pressmeddelande om att de behöver en extra månad för den pågående kapitalanskaffningen. Dett kan bara betyda en sak nämligen att det är mycket svårt att hitta investerare. Om bolaget inte får in minst 9,5 miljarder kr är allt över.
@Hr
2023-06-15 11:47:39
SV: SAS går i konkurs?
Jasså, vad får dig att tro att SAS långlinjer” är ett svart hål just nu”
Man har startat / återstartat flera långlinjer från CPH.
Ibland kan det vara bra att vidga vyerna lite från det där Stockholmsperspektivet…
Hr
2023-06-14 21:32:14
SV: SAS går i konkurs?
@Proppen. Personligen tror jag (obs tror) att SAS att hela långlinjetrafiken avvecklas om SAS överlever. Långlinjerna är ett svart hål för SAS just nu men kan eventuellt startas upp igen om 2-4 år av det nya bolaget.
Proppen
2023-06-14 18:28:02
SV: SAS går i konkurs?
Den linjen har nog inte gått jättebra senaste åren! Tror det är fler linjer som ligger risigt till! Tänker på SDL och RNB?!! AGH?!! Vad vet jag! Alla olönsamma linjer lär väl få stryka på foten.
Greken
2023-06-14 13:49:02
SV: SAS går i konkurs?
SAS lägger ju ner i Kalmar nu, det måste vara ett gott tecken.
Finansmannen
2023-06-14 11:35:36
SV: SAS går i konkurs?
SAS aktie har stigit 41,78% den senaste månaden!

Daniel
2023-06-14 10:16:18
SV: SAS går i konkurs?
Rygterne siger noget andet :) Lad os se hvad der sker til august.
Anders
2023-06-14 09:41:01
SV: SAS går i konkurs?
Vem vill investera i dagens SAS? Låt bolaget gå i rekonstruktion, då blir nog SAS eftertraktad när i gav avtal gäller. Köper man upp varumärket är det sedan bara en prisfråga vilka tillgångar man vill köpa tillbaka från Apollo.

Tänk er att FR lägger bud på ett skadat SAS för att få en stor del av den skandinaviska marknaden. Slottar köpa tillbaka från Apollo. Maskiner tillgängliggörs internt. Personal för möjligheten att följa med genom att frivilligt acceptera nya villkoren.
@Hr
2023-06-13 16:36:23
SV: SAS går i konkurs?
Ja, troligt scenario, bortsett från att ingen vill väl investera om man inte vet vad ” slutproduktet” kommer att vara.
Vi har ju sett flera gångar att ingen vill investera i ”gamla SAS”. Det kommer väl inte heller någon att vilja göra idag.
Hr
2023-06-12 08:42:10
SV: SAS går i konkurs?
@Fråga. Om SAS lyckas få in kapitalet från nya investerare och lyckas övertyga långivarna om att omvandla lånen till nya aktier kommer en rekonstruktion av bolagsstrukturen att äga rum. Idag finns SAS AB som moderbolag med en märklig "underavdelning" som kallas konsortiet från 1940/50-talet och som bygger på ett avtal mellan svenska, norska och danska intressen (främst staterna). Detta konsortium (som traditionalisterna och de som vill att allt skall bli som förr kallar "SAS main") kommer att lösas upp och avvecklas. Nästa steg kan då bli att man använder några av de övriga bolagen i koncernen för att bygga upp det nya SAS eller att man skapar några helt nya bolag och låter de gamla genomgå en "ordnad och kontrollerad konkurs" - ungefär som Norwegian gjorde under sin rekonstruktionsprocess. De nya ägarna vill se en ny bolagsstruktur och slippa problemen med verksamhetsöverföringar dvs ta över personalen med sina gamla avtal (dvs liknande det sätt Norwegian lyckades med). De olika arbetsmarknadslagarna i de olika länderna gör det mycket komplext att fortsätta med det gamla stelbenta. Gissar (!) därför på att det blir en helt ny bolagsstuktur med varumärket SAS.

Allt detta förutsätter dock att någon vill ställa upp med nya pengar och det vet vi efter 21 augusti.
Fråga
2023-06-11 19:48:43
SV: SAS går i konkurs?
Vad skulle fördelarna vara med att föra över det till SAS Connect? Vad vinner de på det?

2023-06-10 20:21:56
SV: SAS går i konkurs?
Allt kommer läggas över i vad som idag är sas connect
Ju-Anita
2023-06-10 11:32:07
SV: SAS går i konkurs?
Det var ju det jag sa, på en avdelning håller det på att hända nåt, och det är inget bra som kommer hända, SAS borde läggas ner, det är en sak jag är väldigt medveten om, och jag hoppas också att det blir så, så jo, jag har förstått,
Hr
2023-06-10 10:37:49
SV: SAS går i konkurs?
sv Nick. Chapter 11 beräknas bli klart under sen höst. Förutsättningen att det inte blir en konkurs tidigare är att SAS lyckas få in sina - minst - 9,5 miljarder kr (förmodligen ett högre belopp) innan 21 augusti. Om inga investerare hittats innan detta datum kommer konkursen att vara väldigt nära. Nya investerare samt att långivarna (20-25 miljarder) går med på att byta skulder mot nytryckta aktier i nya SAS är grundförutsättningen för en rekonstruktion.
Vid en konkurs utlöser detta lönegaranti i Sverige och motsvarande i Norge/Danmark. Lönegaranti innebär betalt för innestående lön och lön under uppsägningstid dock max cirka 200.000 inklusive arbetsgivaravgift. Ingen tjänstepension betalas. Betalas ut av Länsstyrelsen efter individuell ansökan och godkännande/prövning från konkursförvaltaren.
sv. Nick
2023-06-10 09:34:31
SV: SAS går i konkurs?
Ett riktigt skräckscenario skulle vara att danska och svenska staten går in och räddar SAS, för skattebetalarnas pengar, och att bolaget bara rullar på ” som vanligt” med återkommande kasse påfyllningar från skattebetalarna.
Nick
2023-06-09 23:06:41
SV: SAS går i konkurs?
När är deras Chapter 11 klar?
Tror ju inte mycket på det då det inte är en riktig rekonstruktion.
Men intressant se utfallet.
Tänk er tanken att INGEN skulle ge SAS en krona.Hur skulle det gå då?
Sv@Tina
2023-06-06 17:52:13
SV: SAS går i konkurs?
Ja, det vore ju ett skräckscenario om SAS blev ett modernt effektivt flygbolag…
Ni som sitter och HOPPAS at danska och svenska staten går in och räddar det här nordiska ” Alitalia”
SAS har i i likhet med Alitalia, Swissair, Austrian b.la. inte klarit av övergången från fat cat monopol bolag till ett konkurrenskraftigt flygbolag.
Därför dags att lägga ner gamla ” fina” SAS och bygga om det till ett modernt effektivt flygbolag.
Apropos Alitalia, så tog italienska staten konsekvensen och lät eländet gå i konkurs och byggde sen ett nytt effektivt flygbolag på ruinerna, som många ville köpa.
Något liknande behöver hända med SAS.@Ju-Anita
2023-06-05 16:17:27
SV: SAS går i konkurs?
Du verkar inte ha förstått att bolaget behöver göras om, från ett ineffektivt högkostnads bolag till ett modernt flygbolag, annars kommer ingen vara intresserad av att investera. Ingen sitter säkert…
Ju-Anita
2023-06-05 05:03:00
SV: SAS går i konkurs?
Ja, det är ju mer än en god affärslösning som skall till också, personal är en stor fråga, det gäller att behålla de som finns kvar, på alla avdelningar, annars spelar det ingen roll, och på en avdelning håller det på att ske något, det vet jag.
@Tina
2023-06-04 10:15:03
SV: SAS går i konkurs?
Beror ju på vem som köper. ”Nya” SAS kommer inte vara som det en gång var. Ett skräcksenario vore om Ryan köpte upp resterna av SAS. Det vore förödande för den skandinaviska flygindustrin.
Tina
2023-06-04 08:26:32
SV: SAS går i konkurs?
SAS kommer aldrig att gå i konkurs. Snart har de dessutom nya ägare vilket kommer lyfta bolaget ! Det ser positivt ut trots allt. Precis som det alltid gjort för vårt fina SAS!
Patrik
2023-06-03 20:53:29
SV: SAS går i konkurs?
Klart att det gör dåligt för sas. Flyger inom norden 2-4grr i månaden, och sas ligger Verkligen 2-3grr högre i pris per biljett. Då tappar man kunder.
thomas
2023-06-03 20:49:21
SV: SAS går i konkurs?
Det är den totala kostnadsmassan mot producerad flygstol som är problemet, andra opererar billigare
Pilot
2023-06-03 07:00:13
SV: SAS går i konkurs?
Just nu så testar vår Norska cabin crew att flyga back to back, dvs OSL-EWR-CPH-EWR-OSL och ska på det sättet spara en massa pengar. Så jag kan garantera att den gamla fördelningen i kabinen är skrotad för länge sedan.
Alex
2023-06-02 19:53:49
SV: SAS går i konkurs?
Som nämt längre ner i tråden ” T. ex. var alla långflygningar tvungna att ha 2/7 dansk 2/7 norsk, och 3/7 svensk besättning, med allt det ledde till av kostnader.” . Flög hem från New York via CPH och då var det en hel norsk besättning så de verkar göra något liknande igen.
Hr
2023-06-02 11:09:10
SV: SAS går i konkurs?
Sv Leap-A. Och största anledningen till att Snowflake inte fungerade var främst att man inte skapade ett nytt separat och autonomt bolag med flygpersonal under andra mer anpassade och kostnadseffektiva villkor. Att köra ett LCC med samma personal som ett utpräglat högkostnadsbolag var dödsdömt från dag ett.
@PK
2023-06-01 21:39:49
SV: SAS går i konkurs?
Piloter går till BA, DHL, Jet2 och Virgin…
LEAP-A
2023-06-01 20:07:51
SV: SAS går i konkurs?
Till PK@ Ändå har dom väl överkapacitet på SAS Scandinavia? Bra upplägg i så fall
LEAP-A
2023-06-01 19:19:31
SV: SAS går i konkurs?
Det här med SAS Connect måste väl vara SAS största fiasko sedan Snowflake? Gör om gör rätt.
Pk
2023-06-01 13:08:04
SV: SAS går i konkurs?
SAS Connect söker Piloter till London. Verkar vara kort om flygande personal.

- A320 - Captains - SAS Connect - LHR Base 2023
- A320 - First Officers - SAS Connect - LHR Base 2023
sv.@hr
2023-05-30 13:11:50
SV: SAS går i konkurs?
Det är ju inte längre pilotlöner som är problemet med SAS.
Problemet är - bolaget SAS.
SAS idag är alldeles för tungrodd och allt är svårt att förändra på SAS bl. a pga enormt krångliga avtal med flera fackgrupper, och allmän motstånd inom organisationen mot förändringar.
Det är dags att lägga ner gamla SAS och starta om på nytt.
Det har aldrig varit en affärsmässig fördel för SAS med delstatligt ägarskap, tvärtom.

Piloter som har varit på SAS i mer än 25 år var ju med om den goda tiden , där dom fick allt vad dom pekade på jf . ” Den Gröna boken” med alla dens häpnadsväckande förmåner för piloterna.

Det finns inga bra argument för att SAS ska fortsätta vara delstatligt ägd.
Det kan inte vara skattebetalarnas uppgift att hålla ett flygbolag med alldeles för höga kostnader vid liv.

Om SAS försvinnar, tar andra över linjerna som går att driva med vinst, SAS har inte den betydelse som bolaget en gång hade.
Hr
2023-05-30 13:00:12
SV: SAS går i konkurs?
@Pr. Om det vore så väl att SAS själva bestämde om de fick gå i konkurs eller ej. Nu är läget att inom cirka 10 veckor skall SAS presentera (enligt uppgifter i deras senaste pressrelease i ärendet) en lista på investerare som är villiga att lägga in minst 9,5 miljarder i det rekonstruerade bolaget. Under tiden har SAS uppgivit att de kommer att sköta flygbolaget som vanligt dvs som om de inte var på obestånd. Där ingår bl.a. möjligheten att annonsera ut nyanställningar.

När de nya investerarna har hittats och garanterat sina pengar skall de befintliga långivarna till SAS dvs leasingbolag, staterna med hybridlån och övriga långivare gå med på att deras skulder omvandlas till nytryckta aktier i det nya bolaget (utspädning). Parallellt skall också Apollo gå med på att omvandla DIP-lånet (f.n 3,5 miljarder kr) till nytryckta aktier. Allt detta kan SAS göra under skyddet från Chapter 11. Om detta lyckas kan det nya bolaget etableras och starta sin verksamhet. Vägen dit är krokig och inom cirka 10 veckor från nu kommer vi att få veta om de lyckats.
Hr
2023-05-30 08:59:51
SV: SAS går i konkurs?
@Hr. Du kan kalla det propaganda om du vill men mitt inlägg handlade om att hänvisningarna till "mobilisering" är mycket tunna argument för att staten skall investera mer i ett flygbolag som behöver struktureras om för att bli lönsamt. Tyvärr är det så att SAS nuvarande bolagsstruktur och affärsmodell inte längre fungerar för att skapa lönsamhet. Konkurrenterna har redan effektiviserats och arbetar efter en affärsmodell som skapar lönsamhet (Ryanair, Easyjet, Wizzair och snart kanske Norwegian) eller är stora nog genom sina stordriftsfördelar (LH, BA etc). Att SAS skulle subventioneras och behålla sin nuvarande bolagsstruktur och affärsmodell för att kunna utgöra en reserv vid allmän mobilisering är lika långsökt som det låter.

Jag förstår att det finns oro i luften hos de som kommmer att se sin arbetsplats göras men detta är en del av följderna av att vi lever i en marknadsekonomi. De flesta kommer att fortsätta i sina gamla yrken men med helt nya arbetsgivare eller i bästa fall i ett helt omstrukturerat SAS (om de lyckas med rekonstruktionen). Det gamla bolaget är historia.
pr
2023-05-29 20:13:28
SV: SAS går i konkurs?
SAS söker nya piloter, så någon konkurs verkar inte vara gällande;

- SAS LINK - EMB FIRST OFFICER - OSL
- SAS LINK - EMB FLIGHT CAPTAIN - OSL
- SAS LINK - EMB FLIGHT CAPTAIN - BGO
- SAS Connect - Airbus FIRST OFFICER - CPH
- SAS - Airbus FIRST OFFICERS - OSL

Även nya Cabin Crew till;
- SAS LINK - CABIN CREW - OSL
- SAS - EXPERIENCED CABIN CREW - CPH
- SAS - CABIN CREW - ARN

Har man nya flygplan på väg in eller är man bara väldigt underbemannade?
@HR
2023-05-29 19:24:47
SV: SAS går i konkurs?
Er propaganda och förakt mot piloter och flygande personal är tråkig läsning. SAS har en rätt professionell pilotskara som idag har försämrade avtal och förhållanden. Dem med många år i bolaget har ok löner. Men SAS lyckas inte att locka nya piloter pga dåliga villkor. Kolla bara på SAS Link, dem har sökt piloter till Bergen basen i över ett år och har inte lyckats få ihop personal till 2-3 flygplan.

HR, hur tänkte ni att SAS ska hitta konkurrenskraftig personal om man inte kan ta hand om sin nuvarande personal? Personalkostnader är inte direkt en stor kostnad i ett flygbolag.
@Johnny P
2023-05-29 10:53:33
SV: SAS går i konkurs?
Håller med om att SAS borde göra som Alitalia eller Swiss. Lägg allt i konkurs och starta om med samma namn på ett blankt papper. En killgissning varför detta inte skett är att det finns alldeles för stora intressen som förhindrar detta likt SEB (Stor långivare) och Wallenberggruppen som iaf varit en av de stora privata ägarna av SAS samt att tre stater varit inblandade gör nog inte saken enklare.
Hr
2023-05-29 09:33:39
SV: SAS går i konkurs?
Sv Johnny P. Naturligvis blir det så som du säger. Även om man (möjligtvis) formellt lyckas undvika en traditionell konkurs så kommer det bolag som uppstår efter genomför rekonstruktion vara ett nytt bolag med nya ägare. Att ett sådant bolag - likt italienska (ITA (ex Alitalia) kan bli en del av ett större europeiskt bolag är naturligtvis en möjlighet på 3-5 års sikt. SAS har en lång väg att gå och många kritiska delmål skall gå igenom innan vi ser det nya bolaget kan ta form. Norwegian och ITA är båda bra exempel på vad som behövs.

Att SAS supportrarna bland SAS flygpersonal och vissa andra intressenter vill att allt skall bli som förr är lätt att förstå men att greppa efter halmstrån som "mobilisering" eller omedelbart uppköp från Lufthansa är mycket naivt. Vägen framåt - om SAS lyckas locka nya investerare - är lång och krokig och frågan om något annat bolag vill köpa upp det nya "SAS"-bolag som kommer att uppstå ligger en bra bit fram i tiden. Vi får väl hoppas på att varumärket SAS lever kvar några år till men de nuvarande ägarna av SAS-aktier kommer definitivt att bli helt lottlösa.
@pf
2023-05-29 08:46:23
SV: SAS går i konkurs?
Det är inte alls säkert att danska staten går in med kapital. Det kommer bara att hända om bolaget blir ett konkurrenskraftigt effektivt flygbolag, och om andra investerare går in med merparten av det kapitalet som behövs.
Johnny P
2023-05-29 07:43:49
SV: SAS går i konkurs?
Kanske vettigt att göra som italienerna gjorde med Alitalia.
Låt SAS gå konkurs, sen kan en eller flera stater bilda ett nytt effektivt flygbolag som är attraktivt för investerare. Så fort som möjligt sälja bolaget. Det finns inga vettiga argument för att SAS ska vara mer eller mindre statligt, tvärtom.
Pilot
2023-05-29 00:22:14
SV: SAS går i konkurs?
Mobilisering, är det sista halmstrået för att rättfärdiga ett framtida SAS? Nyttjandet av civila flygmaskiner i händelse av krig är nog Sveriges absolut minsta bekymmer.
Hr
2023-05-28 21:19:46
SV: SAS går i konkurs?
Svensk lag gäller om det står i avtalet mellan SAS och den som lånar ut flygplanen och motorerna. Tror inte att det finns något sådanta avtal där svensk lag gäller. Dessutom hur många leasade flygplan (minus de pantsatta flygplanen och motorerna hos Apollo) har SAS med SE-xxx och hur många motorer - som alla används utan utan specifik svensk registrering - hyr SAS in? Det ni försöker påskina är en verklighet som gällde på 1980-talet och 1990-talet när SAS ägde flygplan och motorer. Det finns också internationell rätt att ta hänsyn till. Tror inte att Sverige kommer att starta handelskrig för att kunna använda några få passagerarflyg. Svenska regeringar - både den före 2022 och nuvarande - har klart och tydligt deklareat att de inte kommer att investera mer i SAS.
pf
2023-05-28 19:52:33
SV: SAS går i konkurs?
Det er vel grunn til å tenke etter at dagens SE- og LN-registrerte maskiner hos SAS i nær fremtid kan bli OY-(dansk) registrerte, på lik linje med at dansk stat går inn med kapital.

Lagen nu
2023-05-28 14:45:37
SV: SAS går i konkurs?
Detta gäller Svenskregistrerade flygplan. I händelse av mobilisering kan flygplanen tas i anspråk för militären. Det är SAS:s nyttjanderätt som övertages av militären.

Leasing bolag eller fodrings ägare får sin betalning som vanligt.

Inte alls något konstigt. I Sverige gäller Svensk lag!Johnny P
2023-05-28 13:08:09
SV: SAS går i konkurs?
Det verkar vara några skribenter här som verkligen hoppas att danska och svenska staten går in och tar över SAS helt.
Det har man naturligtvis rätt att hoppas, oavsett hur osannolikt det är.
Pilot
2023-05-28 11:04:37
SV: SAS går i konkurs?
Krigsplacering, är det vad vi diskuterar nu? Denna tråd börjar spåra ur.
@svHR
2023-05-28 07:42:36
SV: SAS går i konkurs?
Fråga: gäller detta oavsett vem som äger flygplanen?
Hr
2023-05-27 19:15:26
SV: SAS går i konkurs?
@Sv Hr. Så du tror på fullaste allvar att leasingavtalen för SAS inhyrda flygplan är skrivna så att svensk lag gäller? Det du verkar negligera är att SAS inte längre äger några flygplan. Förr i tiden ägde SAS sina flygplan och då kunde svenska staten påkalla att planen skulle användas för försvaret om det blev orostider. Nu när SAS inte äger flygplanen (obs gäller även pantsatta flygplan hos Apollo) regleras de av avtal som knappast är skrivna med förbehåll att svensk lag gäller.

Som sagt - önsketänkande i kombination med okunnighet ger de svar ni vill ha......
@Linkan
2023-05-27 17:43:04
SV: SAS går i konkurs?
Snarare du som inte har förstått vad det innebär att pantsätta tillgångar.
Sv Hr
2023-05-27 09:00:11
SV: SAS går i konkurs?
I händelse av mobilisering kan Sverige kräva nyttjanderätt (ej konfiskering) av Svenskregistrerade flygplan.

Morten
2023-05-27 01:38:49
SV: SAS går i konkurs?
Varför måste inte SAS göra en Svensk rekonstruktion?
ND
2023-05-27 01:36:12
SV: SAS går i konkurs?
@Info
Helt otroligt att detta ska genomföras och bestämmas i USA.Riktigt mygel är vad det är.
Morten
2023-05-27 01:31:33
SV: SAS går i konkurs?
Tror BRA förhandlar ta över några Neo.
Hr
2023-05-26 20:34:48
SV: SAS går i konkurs?
@Sv HR och Linkan. "Dream about it"! Ni menar att Sverige kan förfoga över eller konfiskera flygplan som ägs av bolag i USA, Kina, Japan och kanske Schweiz om det blir orostider. Att det står en registrering SE-xxx skulel vara tillräckligt? Vad händer med OY-xxx eller LN-xxx? Danmark och Norge registrerade SAS-plan?

Jag har all sympati att ni som SAS-anställda söker halmstrån och argument för att svenska staten skall gå in med nytt kapital i SAS av beredskapskäl. Sluta drömma att allt skall bli som förr och börja titta efter nya jobb eller omskolningsmöjligheter.
Linkan
2023-05-26 17:51:46
SV: SAS går i konkurs?
Skilj mellan konfiskering och förfoganderätt!

I detta fall byter inte flygplanet ägare.

Läs på gällande lag så slipper ni göra förnedrande uttalanden om något ni saknar kunskap.

Sv Hr
2023-05-26 17:35:34
SV: SAS går i konkurs?
Svenskregistrerade flygplan kan tas i anspråk för Sveriges försvar oavsett vem som äger flygplanen.

Alt enligt gällande lagstiftning!

Info
2023-05-26 08:24:04
SV: SAS går i konkurs?
@ND "SAS strävar för närvarande efter att slutföra domstolsprocessen i USA under senare delen av det andra halvåret 2023."

Från pressmeddelande på sasgroup.net
https://www.sasgroup.net/files/documents/chapter-eleven/sas-erhaller-domstolsgodkannande-for-kapitalanskaffningsforfarande.pdf
ND
2023-05-26 01:20:54
SV: SAS går i konkurs?
När ska den ”sk rekonstruktionen Chapter 11” vara klar?
Hr
2023-05-25 17:48:24
SV: SAS går i konkurs?
@Linkan. Har du missat att SAS inte längre äger eller har förfoganderätt över de flygplan och motorer som de "äger" enligt årsredovisningen? SAS har lämnat alla flygplan, motorer, hela Eurobonusprogrammet samt slottar i London som pant för DIP-lånet till Apollo. Svensk lag är en sak men Sverige kan inte hävda att flygplan som ägs eller kommer att ägas av bolag utanför Sverige skall konfiskeras. Om så sker kommer alla svenska tillgångar utomlands att konfikeras av de stater som det gäller. Sverige kommer inte kunna konfiskera egendom som ägs av japanska, amerikanska och kinesiska bolag. Svenska bolag har betydligt mycket fler tillgångar utomlands än vad utländska bolag äger i Sverige.
Linkan
2023-05-25 13:45:01
SV: SAS går i konkurs?
Läs gärna Förfogandelag (1978:262)

Linkan
2023-05-25 13:39:33
SV: SAS går i konkurs?
Sv till den som anger "@Linkan och Glader" som sitt namn.

Du saknar mycket kunskap om verkligheten.

SAS är ett Svenskt bolag även om inte staten skulle äga en aktie.
Så kan staten vid mobilisering kräva tillgång till bolagets flygplan. För det krävs inget delägarskap. Svenskt bolag lyder under Svensk lag.

Man blir bekymrad hur många som saknar grundläggande kunskap i Svensk lagstiftning.

Rättning i leden.
@Linkan och Glader
2023-05-24 09:09:06
SV: SAS går i konkurs?
Måste vara skönt att leva i sin egen fantasi värld..
SAS är ett privat aktiebolag, där danska och svenska staten tyvärr äger ugf 20% vardera. Detta betyder inte att SAS är ett ” svensk ägd” bolag.
Det faktum att SAS är ett svenskt registrerat aktiebolag
Nej staterna kommer inte att gå in och rädda ett dysfunktionellt flygbolag, varför skulle man dock göra detta?
Oavsett hur mycket ni och , och andra som har vald verkligheten bort, än önskar det kommer inte SAS att bli ett statligt flygbolag.
Båda Danmark och Sverige har betydligt viktigare saker att spendera pengar på än att hålla ett irrelevant flygbolag konstigt vid liv..
All pladder om krigsbolag är just det, pladder.
Lisb
2023-05-23 16:15:40
SV: SAS går i konkurs?
Man kan vara krigsplacerad på sitt jobb. Arbetade under ett antal år med militära radardata system.

Var krigsplacerad på jobbet.
För viktiga funktioner kan du få en krigsplacering på jobbet.


Linkan
2023-05-23 16:09:07
SV: SAS går i konkurs?
Att det finns ett Svenskt flygbolag är definitivt en fördel i en krissituation. För Svenskägda bolag kan staten i händelse av mobilisering kräva att staten får nyttja flygplanen.

Utländska bolag med sina flygplan kan råka ut för motsvarande i sitt hemland och då inte vara tillgängliga för allmän flygverksamhet i Sverige.

Tidigare var också många flygplan både små (4 snitsiga) och större krigsplacerade. De skulle överlämnas till militären vid allmän mobilisering.

Svenska flygbolag är således en stor fördel i händelse av mobilisering!

Ps! Hade för länge sedan en motorcykel även den var krigsplacerad.
Glader
2023-05-23 15:57:13
SV: SAS går i konkurs?
Nu fick ni något att fundera på era konspirationsteoretiker och SAS-hatare. Fatta någon gång att SAS aldrig kommer att konka! Staten kommer som alltid att pytsa in pengar och ni ”glada” skattebetalare kommer få betala. Allt är bara ett spel, att SAS går dåligt. Så har alltid ledningen kommunicerat ut i alla år. Usch vad dåligt SAS går!! ”Trollen” börjar spekulera och kommer med alla möjliga idiot teorier. Sanningen är att en del av SAS flotta faktiskt har krigsplacering både i Norge och Sverige. Sug på den.
sv Glader
2023-05-23 10:36:47
SV: SAS går i konkurs?
Det är svårt att redovisa källor som inte finns!
Anders Bergqvist
2023-05-23 10:26:35
SV: SAS går i konkurs?
@Glader
Är SAS piloterna krigsplacerade i SAS?
@Glader
2023-05-23 09:16:26
SV: SAS går i konkurs?
Vilket nonsens att staten behöver ett statligt flygbolag i tillfälle av strid…
SAS är, tack o lov inte statligt ägd. SAS är ett privat aktiebolag som svenska staten tyvärr äger drygt 20% snart helt värdelösa aktier i.
Det är naturligtvis möjligt att du tycker att bolaget borde vara helstatligt, men så ser inte verkligheten ut.
HR
2023-05-23 08:21:31
SV: SAS går i konkurs?
@Glader. Kanske dags för Flygvapnet att ta över SAS?
Glader
2023-05-22 16:34:58
SV: SAS går i konkurs?
Nu är ju jag inte journalist, så jag behöver inte redovisa någon källa. Både norska och svenska staten har SAS precis som SJ och NB i Norge, som en förlängd arm i händelse av hot från främmande makt. I fredstid en väl fungerande inrikesbolag, som saknar eget kapital.
sv Glader
2023-05-22 10:42:39
SV: SAS går i konkurs?
"som staten anser" - Källa på det Tack!
@SAS
2023-05-21 22:28:21
SV: SAS går i konkurs?
Svenska statens. danska statens, och andra aktionärers aktier blir värdelösa inom kort.
SAS behöver bildad om helt, för att bli ett konkurrenskraftigt flygbolag.
Det ska vara slut med ett SAS som hela tiden behöver räddas av skattebetalarna. ”Nordens Alitalia ”blir historia.
Glader
2023-05-21 17:19:10
SV: SAS går i konkurs?
@Trötter

Staten har flera intressen i SAS. Att upprätthålla infrastrukturen i NSD, som andra bolag i Skandinavien inte är förmögna att klara av, som staten anser. Det är väl såklart en diskussions fråga. I händelse av en mobilisering så kan man knappast använda sig av EI-reggade flygbolag om du förstår vad jag menar. Därför är SAS-plattformen det enda som fungerar eftersom det också delvis ägs av staten.
HR
2023-05-21 14:33:20
SV: SAS går i konkurs?
@Kjell-Bengt. Det finns inget aktiebolag annat än SAS AB (börsnoterat) som driver det du kallar "main". "Main" är en del av ett gammalt konsortium som finns inom SAS AB och baseras på ett "outdated" avtal från 1940-talet mellan Danmark, Sverige och Norge. Om SAS AB går i konkurs så hamnar SAS Connect och SAS Link i konkursboet eftersom båda bolagen ägs till 100 % av SAS AB. Beroende på vad konkursförvaltaren bestämmer kan dessa dotterbolag sättas i konkurs eller säljas vidare till externa intressenter. En möjlighet är naturligtvis att en ny ägare köper båda eller det ena av bolagen tillsammans med varumärket SAS och startar något nytt. Observera att inget av dessa bolag kommer att äga några flygplan eller attraktiva slottar då dessa tillsammans med Eurobonusprogrammet ligger som pant hos Apollo för DIP-lånet.
Blir spännande att se hur allt utvecklas.
Sv Trötter
2023-05-21 13:42:27
SV: SAS går i konkurs?
Svenska staten är delägare i SAS och har därför ett ansvar gentemot bolaget. Samt har man ett ansvar mot oss Svenskar att investeringen i SAS tas hand om på bästa sätt!

Har man gjort en investering, ansvarar man för den på bästa sätt!
Det är våra pengar det gäller!

I övriga flygbolag har Svenska staten inga investeringar.
Svenska staten (vi) har dock förlorat en hel del pengar på bla.
Norwegian, Bra med fler bolag som haft ekonomiska problem.

Du har således varit med och förlorat pengar på många bolag.
SAS har du inte ännu förlorat något på förutsatt du inte haft aktier du sålt med förlust.

Vakna upp!
Andreas
2023-05-21 12:06:08
SV: SAS går i konkurs?
Kjell-Bengt: Jag vet inte hur det går till praktiskt eller om det är möjligt i alla länder, men när Swissair och Sabena gick under tog dotterbolagen Crossair respektive Delta Air Transport över.
Lars
2023-05-21 10:06:04
SV: SAS går i konkurs?
Novair hade ju funnits kvar om staten inte subventionerat Apollos stols priser till SAS.
Trötter
2023-05-21 00:42:10
SV: SAS går i konkurs?
Kan någon här förklara varför Svenska staten hela tiden går in och räddar just SAS?
Många flygbolag skulle också behöva den ”räddningen”.
Sedan ska dem konkurera mot andra!
Skulle skämmas att vara anställd i SAS.
Varför kan inte dem stå på egna ben?
Kjell-Bengt
2023-05-20 23:21:50
SV: SAS går i konkurs?
Vad händer med Link och Connect om Main konkar…..?
Sv SAS
2023-05-20 08:20:06
SV: SAS går i konkurs?
Tar vår borgerliga regering inte sitt ansvar!

De bör definitivt utse in styrelserepresentant. Det för att försvara den investering vi har i bolaget. Allt annat är att betrakta som svek mot oss väljaren/medborgare.

Dessa amatörer i regeringen.


KC
2023-05-20 00:29:39
SV: SAS går i konkurs?
Det är inte många månader kvar skulle jag tro.Gör sig av med flygplan hela tiden.Rekonstruktionen borde vara klar snart.
Den dem gör i ett annat land.
SAS
2023-05-19 14:23:55
SV: SAS går i konkurs?
Svenska Staten har en plats i SAS Styrelse med hänsyn till sitt stora aktieinnehav, men har valt att avstå att tillsätta den posten?
thomas
2023-05-19 09:52:26
SV: SAS går i konkurs?
Ryanair kan förhandla det kan inte SAS
Det är ingen förmån FR förhandlat fram de flyger på sina premisser och gör det skickligt, de övergav skavsta för just att de fick acceptabla priser på ARN
alla flygamatörer här borde lära sig av dem.
Bara den här chapter 11 processen vadå en halv miljard hittills och luncher för 1000 sek, även här förhandlar man fram priset innan processen startar.. Betalade 500 miljoner för ett bolag Braastens som var på väg att gå i konkurs med miljardskulder och sen alla integrering problem, amatörerna afton + moms.
Sen varför betala ledningen för SAS 200 milj per år, då bolaget miljardblöder.
@sv thomas
2023-05-19 01:12:29
SV: SAS går i konkurs?
Jasså, har SAS styrts av folkvalda…I så fall inte vidare framgångsrikt.
På den gamla ” goda tiden” ägde danska , norska och svenska regeringen tillsammans 50% av SAS
fördelat med 2/7 , 2/7 och 3/7 delar.
Det enda det ledde till var krigande mellan länderna om linjer och antal anställda m.m.
Och en enorm komplexitet och ineffektivitet.
T. ex. var alla långflygningar tvungna att ha 2/7 dansk 2/7 norsk, och 3/7 svensk besättning, med allt det ledde til av kostnader.
Du verkar tycka att detär helt okej att SAD finns som ett skattebetalare finansierat sysselsättnings projekt…
Johnny P
2023-05-18 20:03:41
SV: SAS går i konkurs?
Jisses Vad många här som tydligen tycker det är helt okej att skattebetalarna ska fortsätta hålla ett olönsamt och ineffektivt flygbolag under vingarna..
Visst att nationalisera all infrastruktur och transport är ju en möjlighet, men knappast något positivt.
Minns ni t.ex. Sovjet Unionen eller DDR som alla sossar på 80 talet såg som ett mönster samhälla…
SAS hade under monopol tiden fullständigt hudlösa priser på flygbiljetter, minns ni det…
Jag tycker att fri konkurrens på transport är enbart positivt. Det medför bättre service och lägre priser.
Johnny P
2023-05-18 19:54:19
SV: SAS går i konkurs?
@sv thomas. Det stämmer inte alls vad du skriver, socialistiskt propaganda hör knappast hemma här på ft.
SAS har sedan början lidit under att tre nationers olika regeringar har försökt att få mest fördelar till sitt eget land.
SAS betydelse för infrastrukturen är idag mycket mindre än under monopoltiden.
Att du personligen önskar att all transport och infrastruktur nationaliseras bör stå för dig.
Jag tycker att fri konkurrens är positivt. Minns du t.ex. SAS hudlösa biljett priser under monopol tiden..
Att du som S partiledaren väljer att leva i dåtiden är ditt val, som du självklart har all rätt att göra
Sv thomas
2023-05-18 14:25:01
SV: SAS går i konkurs?
SAS har styrts av de folkvalda. Det är våra röster som legat till grund för samtliga beslut. Demokrati är massans diktatur. Det är vad vi alla värdesätter och stödjer, eller ?

En service som erbjuds till oss innevånare. Men du kanske tycker bättre om beslut som de borgerliga tog avseende Arlandaexpress. Där går ett stort överskott till de utländska ägarna. Det är vi resenärer som förlorar. Är det sådana lösningar du förespråkar?

Ryanair har fått rabatt på startavgifter från många av de flygplatser de trafikerar. De som flugit där länge får betala full avgift. Vad tycker du om det? Illojal konkurrens?

Det fanns tidigare många kommunägda vattenkraftverk som såldes till det privata. Det var som att pissa i byxorna när man frös. Varmt och skönt en kort stund, sedan bara värre.

Det hade varit guld värt att kraftverken funnits kvar i kommunal ägo.

Vissa viktiga funktioner bör vårt gemensamma äga eller vill du förespråka privata vägar med vägtullar?


Korven
2023-05-18 13:02:59
SV: SAS går i konkurs?
@Sv LL. Ditt tunna resonemang om att SAS är viktigt för näringslivet är verkligen historia. Wallenbergsgruppen har nu tydligt sagt ifrån att de inte vill investera en krona till i SAS och ingen av de andra viktiga företgsgrupperna i Sverige vill investera. Visst är det viktigt att ha bra flygförbindelser och flexibla biljetter men om ingen egentligen vill betala vad det kostar och en minskande andel av flyresenärerna efterfrågar detta är det hål i huvudet att staten skall gödsla med pengar i sådana projekt. Det finns många drömmare bland skribenterna här på FT och många av dessa hoppas bara på att allt skall bli som förr igen.
Sv thomas
2023-05-18 08:20:24
SV: SAS går i konkurs?
Hur mycket tror du privata bolag de senaste 30 åren kostat oss skattebetalare?

Många helt privata bolag har under den tiden gått i konkurs som kostat oss skattebetalare stora belopp!

Skall vi då förbjuda privata bolag?

Vill du att vi skall ha ett samhälle där privata bolag är förbjudna?
De orsakar tyvärr stora förluster för oss medborgare.

Skall vi slopa skattefinansierad sjukvård?
För oss som är friska är det enbart en förlust!

?????

thomas
2023-05-18 07:10:21
SV: SAS går i konkurs?
hur mycket har Sverige Norge Danmark wallenberg stöttat SAS över tid?

räcker 100 miljarder? en helt ofattbar summa som aldrig resulterat i nån ekonomisk förbättring, allt bara ner i det svarta SAS hålet. Svenska staten har nu äntligen gjort rätt i varje fall i detta och stoppat vansinnes slöseriet.

Skulle ytterligare miljarder nu göra plötslig skillnad? detta nu med bolagets substantiella värden intecknade, vad visar drifts resultaten nu och historiskt?

Realismen att det ska vända är 0, man bara utlovar och utlovar utan att ha nån faktasubstans att bygga sina löften på, undra om inte dessa löften nu som historiskt ska klassas som ren och skär bluff.
Aktiebolagslagar reglerar vad som får sägas och utlovas som ex. vinstvarning etc.
sv Linkan
2023-05-18 01:47:59
SV: SAS går i konkurs?
Jasså, och vart vill dumed den kommentaren?
SAS har gått förhållandevis dåligt alla år sedan monopolet avslutades.
SAS har aldrig mäktat med att anpassa sig till fria marknaden, det gjorde inte heller Swissair, Alitalia,Austrian, Sabena m.fl.
SAS behöver göras om till ett modernt flygbolag, annars är det irrelevant, och må dö.
Det är inte rimligt att skattebetalarna ska hålla bolaget under vingarna för dom anställdas skull.
Sv.Linkan
2023-05-17 22:56:32
SV: SAS går i konkurs?
Dra inte dedär kortet med egenföretagare, en klar majoritet av piloterna på Ryan är direktanställda av företaget nu för tiden...
Linkan
2023-05-17 18:36:29
SV: SAS går i konkurs?
Sv "svLL" De flesta flygbolag hade minst två förlustår i samband med pandemin. Även Ryanair hade en stor förlust trots att 60% av piloterna inte kostade något när de inte flög (egenföretagare).

Bland annat Norwegian och BRA gjorde en rekonstruktion som kostat oss skattebetalare med fler stora belopp.

svLL
2023-05-17 15:35:42
SV: SAS går i konkurs?
Jamen det är ju jättebra för näringslivet..
Då kan ju näringslivet se till. att investera i SAS, om det nu är såbra.
Det är på ingetsätt rimligt att vi skattebetalare ska stå för kostnaden att driva ett ineffektivt olönsamt flygbolag.
SAS behöver gå ifrån att vara en skattebetalare finansierad sysselssättnings åtgärd till att bli ett lönsamt flyg bolag, detta kan enbart göras genom att bilda ett nytt flyg bolag, gärna ägd av svenskt och danskt näringsliv.
LL
2023-05-17 13:00:40
SV: SAS går i konkurs?
Sv LL. Du bara visar att min tidigare kommentar är helt relevant. Tror du verkligen inget flygbolag försöker införa samma frekvenser om SAS försvinner? Problemet är att för få efterfrågar och vill betala för den "service" du är ute efter. Varför skall skattebetalare subventionera något som är ineffektivt? Du vill att SAS skall återfå sitt monopol och vara en värmestuga. Det var kanske bättre förr men nu är det nya tider.
Sv LL
2023-05-17 11:40:24
SV: SAS går i konkurs?
SAS är idag viktig för företagsamheten i Sverige.

För tjänsteresor är SAS guld värt.

Du kan utföra en tjänsteresa med en dags arbetsmöjlighet till många ställen. Med vissa andra bolag som endast har en resa till/från en ort kan en tjänsteresa kräva två övernattningar och mycket förspilld tid.

SAS håller ner företagens kostnader. SAS har också helt ombokningsbara och avbeställnings bara biljetter. Ett företag kan också ha ett avtal att biljetten betalas först efter utförd resa.

Ni turist resenärer har nog inte förstått.

SAS har sedan 1946 givit stora fördelar till stat, kommun och företag.

LL
2023-05-17 10:07:16
SV: SAS går i konkurs?
Sv Realisten. Så du menar att SAS skall vara en form av beredskapsarbete eller sysselsättningsprojekt i Näringsdepartementets regi? Skall anställda i SAS vara ett undantag?
Sv Realisten
2023-05-17 09:49:28
SV: SAS går i konkurs?
Att lägga ner "gamla SAS" skulle kosta mycket för Sverige, Danmark och Norge.

Alla som blir arbetslösa kostar staterna mycket.
Dessutom de resenärer som betalt sin resa får de då igen betalt belopp?

Många har inte helheten klart för sig. Man verkar ha skygglappar för ögonen.25433711
2023-05-17 08:19:52
SV: SAS går i konkurs?
Många gamla trotjänare vidhåller gamla processer / traditioner och har svårt att tänka nytt - börja om. Antar att man vill/hoppas få en fet fallskärm i kompensation för att gå med på nya processer istället för att söka om sin tjänst.

Bolaget skiter dom i...Rollerna dom har är kunskaps och driftsviktiga att det blir svårt att avskeda dom. Dom som kunde ta över blev dom som fick gå först dvs. LiFo.
Realisten
2023-05-14 22:27:46
SV: SAS går i konkurs?
@pf,Jag har troligen haft en och annan kommentar om det faktum att Norwegian försatte sina bemannings bolag runt om i Europa i konkurs för att div länder skulle ta notan för alla arbetslösa flyg besättningar.
Men jag har aldrig använt en sån skrikig och skadeglad ton som du gör när det gäller SAS problem.
Jag ser personligen helst att gamla SAS AB läggs ner.
Det finns ingen anledning till att statskassorna eller norska oljefonden ska ” rädda” ett olönsamt flygbolag, där dom anställda ser det som sin främsta uppgift att kriga mot ledningen
Man bör starta ett nytt SAS som är helt utan statlig inblandning. Statligt ägande från olika länder leder inte till någonting positivt. Det har vi sett sedan 1946.
pf
2023-05-14 10:47:53
SV: SAS går i konkurs?
Realisten, hadde du noen mening om Norwegian da de var ute og kjörte ökonomisk ?

Det har ellers haglet med negative kommentarer mot Norwegian, og Björn Kjos her, mulig noen svensker, SAS-ansatte og barn bör se seg godt om i spegeln !

Ja, dette er en SAS-tråd, og skulle oljefondet gå inn er arbeidsplassene her i Norge nærere en fremtidig sikring, og selvfölgelig, de som hevder at SAS ikke har mottatt statlig stötte (11 mrd) bör også ytre sin mening.
?
2023-05-13 21:13:07
SV: SAS går i konkurs?
Varför skulle norska staten slänga in pengar från norska oljefonden till Norse?
Realisten
2023-05-13 08:04:02
SV: SAS går i konkurs?
Otrolig skadeglädje här från pf, Hen bör tänka på att SAS har många norska anställda
Norska Oljefonden kommer snabbt behöva slänga in pengar i Norse Atlantic, och om Norwegian inte snart börjar tjäna pengar, behövs väl oljefonden där också.
Sv Korven
2023-05-12 15:20:33
SV: SAS går i konkurs?
Tekniskt kan SAS göra en Norwegian.

Norwegian blev av med 94% av sina skulder i samband med rekonstruktionen. Bolaget försattes aldrig i konkurs.

Försätts SAS i konkurs blir det inte någon större återbetalning då kapital saknas.

Dr Dy
2023-05-12 13:40:26
SV: SAS går i konkurs?
Skillnaden mellan SAS och DY är att SAS fick sitt statliga stöd beviljat medan DY satte sina olika kreativa bolagslösningar i konkurs och på så sätt tillskansade sig "bidrag" genom att staten fick ta bland annat lönekostnader för DYs anställda.
Det är faktiskt imponerade hur anställda på DY glömmer lätt och snabbt.
Obrottsligt lojala sin arbetsgivare.
Även passagerarna som stod utan sina betalda resor glömmer. Annat var det när deras resor ställdes in pga konkurs och i samma stund så fanns det ett nytt DY där deras biljetter var värdelösa men det gick bra att köpa nya biljetter. Då skulle man inte sätta sin fot där igen men det glömdes bort.
Lv
2023-05-12 12:29:17
SV: SAS går i konkurs?
De 11 miljarder verkar Dyngan att behöva, efter det senaste förlust kvartalet.
sv pf
2023-05-12 12:21:12
SV: SAS går i konkurs?
Norsk humor?
pf
2023-05-12 05:27:02
SV: SAS går i konkurs?
Forhör dere om det norske oljefondet tar de 11 Milliardene ?

Naturligvis mot sikker eiendom, Gotland, Halland, Bohuslän, Jämtland, Härjedalen og Idre og Särna.

Slots allerede reservert ved OSL for OSD-OSL v.v. 14 per dag.
Korven
2023-05-11 19:23:17
SV: SAS går i konkurs?
@Sv Korven. Just nu är det oklart om kommissionen vill överklaga eller hitta en lösning för SAS, svenska staten och danska staten genom att formulera om förutsättningarna för stödet och därmed kunna förhindra att SAS behöver betala tillbaka hela beloppet.

Men tyvärr - som tomas och Goldman påpekade kommer det att bli tufft att hitta intresserade investerare som är beredda att lägga in minst 9,5 miljarder i ett bolag som riskerar en extrakostnad på upp till 11 miljarder i närtid. Jag tror som Jacob Pedersen på danska Sydbank att detta riskerar bli spiken i kistan för det gamla SAS. Naturligtvis kommer SAS att återuppstå efter en konkurs men då är det bara inkråmet (som inte är mycket eftersom det mesta är pantsatt hos Apollo Global Management) inklusive varumärket som kommer att ligga till grund för det nya SAS. Förlorare blir biljettköparna, leverantörer och de anställda som får söka nya tjänster med nya anställningsavtal i ett helt nytt bolag. Det nya bolaget kan få sitt säte i Sverige, Danmark, Norge eller i ett annat EU/EES-land.
Sv Korven
2023-05-11 17:29:01
SV: SAS går i konkurs?
Det aktuella "stödet" var godkänt av EU. Det har dock kommit in ett överklagande som behandlats och som ansett att tidigare beslut av EU var felaktigt.

Jmfr. Du kan i Tingsrätten bli förklarad oskyldig till ett brott du anklagats för. Överklagas det till Hovrätten kan du antingen bli frikänd eller dömd för aktuellt brott.

Detta kan behandlas vidare i Högsta Domstol.
Korven
2023-05-11 12:09:53
SV: SAS går i konkurs?
@Johnny P. Ditt resonemang håller inte. Om du har ett eget företag eller som privatperson tar emot en felaktig utbetalning av företagsstöd, bidrag eller betalningar från externa parter är du lagligt skyldig att betala tillbaka. SAS har själv lika stort ansvar som staterna att se till att ett utbetalt stöd är lagenligt. Att skylla på staten är inte rätt i detta fall. Ryanair har betalat tillbaka pengar i de fall de fåt felaktiga bidrag. I fallet Lufthansa har de betalt tillbaka stödet + ränta.
Sv thomas
2023-05-11 10:02:29
SV: SAS går i konkurs?
Vad är det du tycker är konstigt?

Varje delägare i ett aktiebolag med ett någorlunda stort aktieinnehav jobbar för att rädda sin investering. Allt annat vore konstigt.

Har staten en investering i ett bolag gör man det som kan rädda bolaget och den investering man har sedan tidigare.

Varje månad har staten kostnader för helt privatägda bolag som går i konkurs. Utestående fodringar betalas ej. Personal blir arbetslösa som staten är med och stödjer mm.

Även Norwegians rekonstruktion kostade Svenska staten pengar då skulder inte betalades mm.

Försök se helheten!
Yo
2023-05-11 08:33:59
SV: SAS går i konkurs?
Läs på Reuters istället , Ryan bombar EU med x antal stämningar pr år det ingår i deras affärsplan tydligen , just den här domen gällde LH , målet mot SAS och AF förlorade de för ett år sen , enbart svenska nyheter som tycks vinkla och klanta till saker med jämna mellanrum.
Johnny P
2023-05-11 08:30:48
SV: SAS går i konkurs?
@Korven
Tycker fortfarande inte att det är rimligt att SAS ska ta smällen för att danska/svenska/EU byråkrater inte mäktar med deras uppgift. Det är ju inte SAS som har gjort fel.
Korven
2023-05-10 22:57:29
SV: SAS går i konkurs?
@Johnny P. Här har du helt fel. EU-kommissionen har sagt att de nu skall analysera domen från EU-domstolen och se hur och när återbetalning från SAS sida skall ske. Håller till 100 % med signaturen thomas om att detta naturligtvis ökar risken att potentiella investerare (förutom danska staten) tänker om. Det kan ta mycket lång tid för EU-kommissionen att ta ett beslut i frågan och den tiden har inte SAS. Ser inte bra ut.
Johnny P
2023-05-10 17:13:29
SV: SAS går i konkurs?
thomas, För det första har ingen sagt någonting om återbetalning.
För det annat är det inte rimligt att SAS straffas för att byråkrater i Sverige/Danmark/EU är inkompetenta, eller hur?
För det tredje är Ryanair ett av dom medt subsidierade flygbolagen i Europa.
Jag kan hålla med dig om att ingen stater borde få hålla privata bolag” under armarna ” varken flygbolag eller andra bolag.
thomas
2023-05-10 13:09:02
SV: SAS går i konkurs?
Undra om inte EU domen blir dödsstöten för SAS
Ni ska även mångmiljardbelopp betalas tillbaka till staten, var ska de få dessa pengar ifrån. Vem satsar i ett bolag med kommande utdömt skadestånd i flermiljars klassen + att den dagliga driften blöder miljarder I månaden, och alla möjliga panter edan iär ntecknade.

Ryanair har rätt varför ska stater hålla enskilda bolag under armarna,?
Daniel
2023-05-10 12:59:24
SV: SAS går i konkurs?
@ Korven - det skal så lige siges at man også har underkendt støtten til Lufthansa på 44 milliarder, så lur mig om man ikke appellere den afgørelse og så sker der ikke mere ved det
Korven
2023-05-10 12:40:06
SV: SAS går i konkurs?
Dagens beslut från EU-domstolen att gå på Ryanairs linje om stödet till SAS 2020 gör det ännu mera besvärligt för SAS att genomföra planerade refinansieringen och rekonstruktionen. Vi får hoppas på en "ordnad" konkurs och att ett nytt SAS återuppstår snabbt efter denna nu fullt möjliga händelse.
sv. båda bra och dåligt
2023-05-01 08:53:48
SV: SAS går i konkurs?
Det kan lösas genom att lägga ner gamla SAS AB och bilda ett nytt flygbolag med nya avtal m.v.
Både bra och dåligt
2023-04-30 21:36:40
SV: SAS går i konkurs?
SAS har ett fantastiskt varumärke och de flesta skandinaver föredrar att åka SAS om de får välja. Problemet är ju bara att man historiskt inte lyckats omsätta det till att tjäna pengar över tid. Detta kan förenklas till två problem. Dels har SAS högre overhead än modernare bolag och dels har man högre enhetskostnader relaterat till gammaldags kollektivavtal som innehåller problem med både kostnadsnivå och produktivitet. Jag hoppas att SAS överlever för att jag gillar att flyga med dem. Jag hoppas att svenska staten inte stoppar in pengar i en nyemission eftersom jag fortfarande inte förstår hur man ska lösa kostnadsproblematiken.
@pf
2023-04-29 12:11:20
SV: SAS går i konkurs?
Det blir nog ett nytt bolag med nya ägare. Att försöka fortsätta med gamla SAS AB går div kreditorer knappast med på.
Korven
2023-04-29 10:14:00
SV: SAS går i konkurs?
Det mest troliga scenariet är väl att det gamla bolaget SAS AB med tillhörande konsortium och dotterbolag upphör men att varumärket SAS kommer att leva vidare för ett nytt flygbolag med nya ägare och med ny personal i en kombinaton av f.d SAS AB anställda och andra anställda. De gamla hierarkierna och anciennitet (företräde baserat på antal anställningsår) m.m. blir historia.
pf
2023-04-28 20:30:08
SV: SAS går i konkurs?
Om SAS gikk med forlust, eller vinst för pandemien....

er det egentlig viktig ?

Hva jeg finner viktig er, hvordan skal SAS klare seg, etter at de kommer Re-konstruerte ut av ch-11, om de gjör det ?

Altså hvilke grep må tas av det som blir SAS sine nye eiere, for å fortsette som nå, eller för pandemien blir det neppe snakk om.
Stefan
2023-04-28 14:51:36
SV: SAS går i konkurs?
Sv Robban och Korven.

Nej, det var unga lysande resultat åren innan. Att SAS gick mot rekordresultat 2020 syns inte i rapporten, och det första kvartalet var starkt negativt påverkat av att SAS fick stänga linjen till Hongkong redan under SAS Q1 pga av oroligheterna i Hongkong hösten och vintern 2019/2020. Att det ändå hade prognostiserades ett rekordlönsamt helår hördes av Rickard Gustavsson under sommaren / hösten 2020, som beklagade att de hade grusats pga pandemin.

SAS har effektiviserats rejält, och faller de sista bitarna på plats finns det en god möjlighet för SAS att göra betydligt högre vinster än innan pandemin. SAS är inte dömt att misslyckas som tidigare kommentar jag besvarade i princip fastslog.

(De gick för övrigt vinst 8 av 10 år innan pandemin, men marginalerna var för små… Endast ca 7 miljarder i vinst under dessa år. Men konceptet att SAS alltid gör förlust är faktamässigt felaktigt.)
Tomas
2023-04-27 16:06:05
SV: SAS går i konkurs?
@Stefan - var kommer dina uppgifter om "på väg mot rekordresultat 2020" från? De stämmer helt enkelt inte med vad man kan se från SAS års- och kvartalsredovisningar från 2019-2020!
SAS har brutet räkenskapsår 1 nov-31 okt. Det sista helåret före pandemin, alltså 1 nov 2018-31 okt 2019 gick SAS med 786 mnkr i vinst (enligt måttet "före skatt och jämförelsestörande poster") på en omsättning om 46,7 mdr, alltså en vinstmarginal på knappt 2%. Ja, SAS gick plus alldeles före pandemin, men bara nätt och jämnt och det var ingen miljardvinst.
Här kan du läsa årsredovisningen: https://www.sasgroup.net/files/documents/Corporate_governace/annual-reports/sas-sas-ars-och-hallbarhetsredovisning-20182019-200130.pdf
Det sista kvartal som var relativt opåverkat av pandemin var 2019/20 Q1, 1 nov 2019-31 jan 2020. Under det kvartalet gjorde SAS en FÖRLUST på 861 mnkr med en omsättning på 9707 mnkr. Vinterkvartalet brukar vara svagt för SAS, men detta var ett sämre resultat än samma kvartal året innan, då förlusten var 469 mnkr.
Här har du länken till pressmeddelandet om kvartalsresultatet: https://www.sasgroup.net/newsroom/press-releases/2020/quarterly-results-in-line-with-guidance/

Går man tillbaka till räkenskapsåren 2017/18 och 2016/17 var vinsten större än 2018/19, så 2019 var alltså SAS vinst SJUNKANDE. SAS ekonomiska läge före pandemin var alltså OK, men definitivt inte lysande. Vi talar om ett företag som senast lämnade utdelning på sina stamaktier 2001, för år 2000.
Korven
2023-04-27 15:43:34
SV: SAS går i konkurs?
@Stefan. Att SAS gick med vinst ett strejkfritt år innan pandemin är historia. Nu efter pandemin förlorar man - trots stora effektiviserinagr och slut på pandemin - 4 miljarder de 5 första månaderna i nya räkenskapsåret. Läser du inte tidningar eller tar del av informationen som SAS sänder ut senast i förrgår?
Stefan
2023-04-27 12:30:13
SV: SAS går i konkurs?
Sv Robban:

Vad baserar du ditt sista påstående på?
Åren innan pandemin gjorde SAS miljardvinster, och gick mot rekordresultat 2020 om inte pandemin slagit till. Varför skulle inte SAS kunna göra miljardvinster efter pandemin när man nu genomgått ytterligare effektiviseringar?
Robban
2023-04-26 16:13:19
SV: SAS går i konkurs?
SAS kommer inte att köra en ” Norwegian” rekonstruktion, kreditorerna går inte med på detta.
Skillnaden på SAS och Norwegians situation är att Norwegian kunde visa att om man skrev av skulderna hade man bra möjligheter att tjäna pengar. Det samma kan man absolut inte säga om SAS.
@Sv Thomas
2023-04-24 19:01:32
SV: SAS går i konkurs?
De ska FÖRSÖKA göra en Norwegain. Skillnaden är att Norwegain gjorde det blev leasingbolagen tvingade kan konvertera skulder till aktier då INGEN ville ha maskiner under pandemin.

För SAS är det annorlunda då leasingbolag lätt kan flytta sin maskiner till en annan operatör som betalar bättre.

Visst SAS har skrivit om många avtal men många maskiner ha power by the hour. Varför? Är de låsta under chapter 11? Är det någon som tror att dessa bågar finns kvar efter rekonstruktionen?
Sv thomas
2023-04-24 08:25:44
SV: SAS går i konkurs?
SAS kan göra en Norwegian!

Skriver av 94% av skulderna det kallas rekonstruktion!

Har du redan glömt Norwegian´s och BRA´s rekonstruktioner?Juristen
2023-04-24 08:12:47
SV: SAS går i konkurs?
@sv.xxx läs vad jag skrivit nedan. Det förklarar de regler som gäller.

Ps! De flesta nyttjar en advokat när det gäller att tolka lagen. Den är ofta inte så lätt att tyda för gemene man. Lika som att du nyttjar en hantverkare när du behöver något gjort, hantverkaren har erfarenhet.

thomas
2023-04-24 07:42:53
SV: SAS går i konkurs?
Det privata näringslivet kommer inte gå in, när parterna är slut kommer heller inte riskkapitalet gå in som apollo. Danmark har redan deklarerat att de går in efter andra, och vilka ska dessa vara?
Läget är prekärt, men varför försöka med omöjligt, bättre starta om från en nystart
Varför inte "nya SAS"
@sv.xxx
2023-04-24 02:58:24
SV: SAS går i konkurs?
Jasså, tror du det…Kan du utveckla lite, för ingen andra räknar med detta..
Korven
2023-04-23 20:23:56
SV: SAS går i konkurs?
@Sv xxx. Javisst - svenska staten kommer att få sina hybridlån på knappt 2 miljarder omvandlade till nytryckta SAS-aktier. Eftersom SAS har minst 20 miljarder plus lånet till Apollo som f.n är på cirka 4 miljarder plus de nya investerarnas 9,5 miljarder kommer svenska statens andel i SAS i form av nytrycka aktier att uppgå till maximalt cirka 3-4 % initialt - att jämföra med 21,8 % idag. Aktier som inte kommer att ge svenska staten något inflytande. Dessa aktier kommer svenska staten att avyttra då de kommer att maximalt vara värda cirka 100 miljoner. Allt detta förutsatt att rekonstruktionen enligt Chapter 11 lyckas. Om det blir konkurs blir svenska statens andel 0 %.
Juristen
2023-04-23 10:02:38
SV: SAS går i konkurs?
Huvudregeln inom svensk rätt är att befintliga aktieägare har en företrädesrätt vid nyemission, se 13 kap 1 § Aktiebolagslagen (ABL). Företrädesrätten är relaterad till det befintliga aktieinnehavet för respektive aktieägare.

Till huvudregel gäller dock ett undantag för om annat föreskrivs i emissionsbeslutet. Det vidareutvecklas genom bestämmelsen att sådant beslut endast är giltigt om det biträtts av aktieägare med minst två tredjedelar av såväl de avgivna som företrädda aktierna vid bolagsstämman, se 13 kap 2 § ABL. Det senare benämns vanligen som ett krav på kvalificerad majoritet.

För riktade nyemissioner gäller också vissa särskilda regler för det inledande förfarandet upp till bolagsstämman. När förslaget upptas av styrelsen ska det kompletteras med en förklaring till varför avvikelse bör ske från företrädesrätten och med grund för hur teckningskursen beräknats, se 13 kap 4 § fjärde stycket ABL. Det finns inget facit för hur en förklaring ska utformas men den bör normalt vara motiverad ur en företagsekonomisk synvinkel, dvs. vara till gagn för bolaget som helhet.

Styrelsen ska sedan hålla förslaget tillgängligt för aktieägarna under minst två veckor före bolagsstämman där frågan om nyemission ska prövas, 13 kap 9 § ABL.

Minoritetsägares möjligheter vid en riktad nyemission. Den krassa verkligheten är att en majoritetsägare med kvalificerad majoritet i mångt och mycket har ett handlingsutrymme att forcera igenom ett beslut. För minoritetsägare kvarstår då möjligheten att föra en klandertalan mot beslutet, se 7 kap 50 § ABL. En klandertalan ska ha sin grund att beslutet inte kommit till i behörig ordning eller på annat sätt strider mot bestämmelserna i ABL.

En sådan grund regleras i generalklausulen i 7 kap 47 § ABL. Där föreskrivs att bolagsstämman inte får fatta ett beslut som är ägnat att ge en otillbörlig fördel för en aktieägare eller nackdel för bolaget eller annan aktieägare. Det finns därmed en koppling till ovanstående regel om styrelsen krav på att ge en förklaring till varför företrädesrätten ska bortses ifrån.

Saknas det objektiva skäl ur bolagets synvinkel går det möjligtvis att hitta ett utrymme för att föra en klandertalan.

Sv xxx
2023-04-23 09:41:21
SV: SAS går i konkurs?
Vid en rekonstruktion på samma sätt som Norwegian kommer både Svenska staten (vi medborgare) och Danska staten vara fortsatt delägare i SAS. Detta vare sig Svenska staten satsar ny pengar eller ej!

Johnny P
2023-04-22 22:40:31
SV: SAS går i konkurs?
Ok, Korven jag kanske har missuppfattat nånting.
Vad är enligt dig skillnaden på den processen som Norwegian genomgick vid Irländsk domstol, den processen som SAS håller på att gå igenom i USA?
xxx
2023-04-22 12:55:26
SV: SAS går i konkurs?
Vissa skribenter här verkar leva i en drömvärld, där man tror att antingen danska eller svenska staten, eller båda, kommer att ” rädda SAS” .
Det kommer inte att hända, Sverige, även förre sosse regeringen har sagt nej. Nya regeringen är ännu mindre benägen att slänga in pengar i eländet.
Det är så, att skattepengarna behövs till mycket viktigare saker än att ännu en gång rädda ett flygbolag som inte klarar av att bli lönsamt.
Om näringslivet i Danmark och Sverige tycker att SAS behövs, kan näringslivet ju investera i ett omgjort SAS.
Möjligen kan danska regeringen vara intresserad av att investera i ett nytt SAS som har gjorts om helt, förutsatt att det finns andra stor investerare.
Det är slut för det SAS som finns idag, alla nuvarande aktie ägare kommer stå med helt värdelösa aktier inom kort.
Korven
2023-04-22 12:30:55
SV: SAS går i konkurs?
@Jonny P. Tror inte att du läst på ordentligt. Det är ju det du säger som SAS är på väg at göra under Chapter 11. Enda skillnaden är att Norwegian gjorde en liknande rekonstruktion under irländsk lag och med en irländsk konkursdomstol.
Sv Jacob
2023-04-22 11:12:27
SV: SAS går i konkurs?
Du har fel. Vid en rekonstruktion har ditt aktieinnehav fortfarande ett värde.

Hade Norwegian aktier vid deras rekonstruktion. De var fortfarande värda ca 6 000:- efter rekonstruktionen. Således inte värdelösa.

Vid en regelrätt konkurs hade de varit värda 0:- .

D.v.s normalt önskar all aktieägare att det blir en rekonstruktion då får man i alla fall några kronor samt framtida möjligheter till utdelning när skulden skrivits ner.

Johnny P
2023-04-22 02:32:26
SV: SAS går i konkurs?
Att göra en Norwegian betyder också att alla nuvarande aktier blir exakt noll värda.
nya ägare blir kreditorerna.Kanske ett bra sätt att få till ett nytt SAS som inte tyngas ner av idiotiskt statligt ägande..
@sv Korven
2023-04-22 02:27:33
SV: SAS går i konkurs?
Det är väl ch. 11 domstolen som beslutar om dom vill godkänna rekonstruktionen enligt ch11. Har inget med svensk lag att göra!!
Korven
2023-04-21 22:51:00
SV: SAS går i konkurs?
@Sv Korven. Du får gärna drömma vidare. Vad skall SAS göra om konkursdomstolen i USA säger nej och SAS behöver gå ur Chapter 11 utan en lösning på sina skuldproblem och inga nya pengar från investerare? Att "göra som Norwegiean" är bara en av många olika drömmar som förs fram av flygpersonal som vägrar sätta sig in i SAS situation och tänker på att staterna än en gång räddar SAS. Du kommer att bli djupt besviken denna gång när du upptäcker att det inte finns någon svensk variant av Chapter 11 under din svenska lag. SAS kan bara räddas om Chapter 11 genomförs till 100 % - under USA-lagar.
Sv Korven
2023-04-21 14:24:52
SV: SAS går i konkurs?
För Svenska bolag gäller Svensk lag.

Vad en domare i USA sagt har ingen direkt betydelse.

Det finns idag ingen som vill driva SAS i konkurs. Den som har en fordran förlorar stort. En rekonstruktion ger möjlighet att få något tillbaka. SAS kan göra en Norwegian!


thomas
2023-04-21 12:45:15
SV: SAS går i konkurs?
är det inte det perfekta att SAS går i konkurs, så man kan börja om från början
utan avtal, med nya förhandlingar, alla orealistiska kravmaskiner borta.
Pilotstrejken ville att bolaget skulle gå i konkurs eller rättare sagt brydde sig inte om så blev fallet. De får snabbt jobb på andra bolag, så inget problem för den yrkesgruppen, och kabinen är väl sååå efterfrågan av andra.
@Korven
2023-04-21 12:37:27
SV: SAS går i konkurs?
Det är helt orimligt attförvänta sig att en eller flera skandinaviska stater ska rädda SAS.
Varför dock detta, den tiden borde vara över.
Om ingen privata investerare vill investera i SAS, är det för att det inte är lönt.
Om skandinavisk tycker att SAS behövs, får de väl investera i ett nytt SAS. Om inte stora verksamheter som Volvo, SKF, A.P. Möller-Maersk, Novo Nordisk, m.fl. inte vill satsa pengar på SAS, då är bolaget irrelevant.
Att stater ska rädda SAS med skattebetalarnas pengar, är så 70-80 tal.., som när man slängde massor med pengar i skeppsvarven runt om i Skandinavien. Hur gick det med detta nu igen?
Att rädda SAS med skattebetalrnas pengar för att rädda arbetsplatser, är idiotiskt.
Kastrup kommer klara sig ändå, det gör ARN och OSL
pf
2023-04-21 10:40:41
SV: SAS går i konkurs?
En kabin-streik nå vil jo være perfekt.....(om det skal finnes et SAS i fremtiden)
Korven
2023-04-21 08:42:50
SV: SAS går i konkurs?
Ser riktigt illa ut just nu när amerikanska konkursdomaren sagt nej till SAS kapitalanskaffningsplan. Problemet är att danska staten inte vill (eller kan?) garantera hur stor andel de skall ta av refinansieringen av det nya SAS. Danska staten vill avvakta och se hur intresserade andra investerare är. Detta förfarande accepterar inte konkursdomaren i USA.

Nu är läget kritiskt och om inte danska staten snart får klartecken (om de ens ansökt om klartecken?) från EU inom några veckor kan sagan SAS vara över. Vi håller tummarna att det går bra.

Det lustiga är att det danska kabinfacket samtidigt förbereder nya strejker och Unionen i Sverige har stämt SAS på 150.000 för en regeltolkning. Lite optimistiskt att tro att de skall få ut sina oprioriterade krav när SAS har minst 20 miljarder i andra skulder.
@fdp
2023-04-18 08:12:25
SV: SAS går i konkurs?
Enligt easa-ftl finns ingen max duty per år, bara månad (28 dagar). Däremot har TS definierat max årsarbetstid med max 2000 timmar duty.

@ Korven
2023-04-18 04:50:54
SV: SAS går i konkurs?
Du borde kanske tänka på att SAS behöver fortfarande att få till en omstrukturering av bolaget för att bli ett modernt och på sikt lönsamt flygbolag. Detta betyder stora ändringar, när gamla krångliga SAS göras om till ett effektivt bolag, som ska kunna attrahera investerare.
Korven
2023-04-17 08:45:04
SV: SAS går i konkurs?
SAS ger upp försöken att uppfylla de krav på åtgärder som Apollo Global Management har satt upp för utbetalningen av andra delen av DIP-lånet. Detta betyder - sett ur ett positivt perspektiv -att SAS nu slipper göra nya avtal med de kabinanställda i Danmark och Sverige. Visserligen kan kabinfacken nu välja att gå ut i strejk lagom till sommaren men med en stor del inhyrd kapacitet från bl.a SmartLynx, Hi-Fly, Jettime, Air Baltic kommer en kabinstrejk att bli ett slag i luften. Kabinfacken vet också att en ny strejk skulle innebära en omedelbar konkurs för SAS.

Fdp
2023-04-13 17:10:45
SV: SAS går i konkurs?
Som pilot under EASA-regler kan du göra max 900 blocktimmar per år och 1800 duty hours per år.
@Thomas
2023-04-13 14:23:51
SV: SAS går i konkurs?
2000 timmar/år? Kanske om vi pratar ett vanligt jobb i t.ex. USA. I Sverige ligger det snarare runt 1800 timmar eftersom vi enligt lag har rätt till minst 5 veckors semester. Och crew börjar ju heller inte dagen vid block off. Till varje arbetspass så tillkommer ju förberedelser under check in, 45-60 min, samma efter avslutad flight. Det är ju inte så att crew lämnar så fort man landat (även om det hade varit underbart att bara dumpa alla pax och gå av först). Dessa timmar tillkommer utöver de 800 som du pratar om. Och även om den aktiva arbetstiden inte går att jämföra med "ett vanligt arbete", så låser man upp sig väldigt mycket inför ett arbetspass. Speciellt med schemaändringar som kommer titt som tätt som begränsar ens fritid ännu mer. De som du referar till, de med "vanliga arbeten" vet också om att de är lediga varje helg och alla högtider hela året. De kommer till sitt jobb vid 8-9 tiden och går hem vid 16-17, och kanske jobbar hemifrån 2 dagar i veckan. Det låter ju "jättejobbigt".
KM
2023-04-13 14:19:23
SV: SAS går i konkurs?
Sv.Thomas

Nu är det max 900 flygtimmar man får flyga per kalenderår, detta innefattar inte arbetstid innan, mellan eller efter att planet är i luften...
@thomas
2023-04-13 11:01:03
SV: SAS går i konkurs?
Varför uttalar du dig om något som du uppenbarligen inte har koll på?

En pilot/cabin crew member får jobba max 900 blocktimamr per år.
En block timme räknas från när flygplanet lämnar gaten tills det parkerar igen. Lägg där till arbetstid 1 timme innan avgång, tid under turnarounds, 20-30 min utcheckstid, tid till possitionering/resor till andra baser, 3-4 dagar/år i simulatorn, 2-3 dagar ground school osv.

På mitt bolag kan vi ha 60 timmars arbete/vecka och 1600 timmar/år.
Men du har rätt, jobbet är fantastiskt. Det är bara att utbilda sig så är du välkommen i klubben!
thomas
2023-04-13 10:27:12
SV: SAS går i konkurs?
En piloter flyger max 800 tim.per år på grund av regler oftast färre tim.
Ett vanligt arbete vilket som helst är ca 2000 tim per år
Nils
2023-04-12 22:12:25
SV: SAS går i konkurs?
Lyxdeltidsarbete. Ja, det stämmer för oss piloter.

Men en yrkesgrupp som verkligen kan klassas som lyxdeltidsarbetare är väktare. Det är inte många aktiva timmar de behöver jobba och göra något ingripande eller faktisk tillkalla polis för någonting har hänt. Resten av tiden gör de ingenting. Står bara och hänger i köpcentrum, snackar med personalen i butikerna, dricker kaffe och hänger med kollegorna etc. Slår man ut deras lön på faktisk arbetade timmar så blir den skyhög! Väktare, där har vi de riktiga lyxdeltidsarbetarna!
thomas
2023-04-12 16:57:58
SV: SAS går i konkurs?
Korven varför vara i flygbranschen då
Villkoren har alltid varit så här i den här, branschen jobbar man inte många aktiva tim som crew, det är ett lyxdeltidsarbete
Sas går ju med ständiga förluster och i det läget ska det kompenseras
sv pf
2023-04-12 12:43:45
SV: SAS går i konkurs?
pf, Nu var det inte utan anledning att många arga på Norwegians sätt att få skattebetalare runt om i Europa att ta notan för att bolaget misslyckades med sin långlinje satsning bl.a. Genom att man försatta alla bemannings bolagen i konkurs
Men åter till SAS. Mycket pekar på att gamla konsortiet går i graven, och man etablerar ett nytt bolag.
Fulspel kommer många säkert att skrika.
Har väldigt svårt att förstå varför du alltid vill göra trådarna som handlar om antingen SAS eller Norwegian till nån form av ” landskamp”.

Vovven
2023-04-12 12:03:40
SV: SAS går i konkurs?
Om en besättning blir kvar på en destination ute i världen pga tex teknik eller dåligt väder…menar du då att dom ska stå för hotellet själv och få löneavdrag? Alla som är på tjänsteresa får väl lön och boende på företagets bekostnad oavsett yrke?!
@korven
2023-04-12 11:34:30
SV: SAS går i konkurs?
Det är väl inget konstigt alls? Självklart ska personalen kompenseras för en sådan ändring. När man arbetar inom flyget lever man på ett schema som enbart sträcker sig 4 veckor framåt i tiden. Det innebär att man ALDRIG kan planera något med framförhållning och de få fridagarna man har att kunna planera sin fritid måste därför värderas väldigt högt. Att företaget gör anspråk på personalens begränsade planerbara fritid ska givetvis kompenseras.
@korven
2023-04-12 10:57:22
SV: SAS går i konkurs?
Det där har absolut ingenting med någon flygning till Los Angeles att göra. Det finns regler hur du får arbeta och vilket återhämtning som krävs efter ett arbetspass, att SAS väljer att ständigt bryta regler och avtal…kostar pengar.
Korven
2023-04-12 10:07:06
SV: SAS går i konkurs?
Inte svårt att förstå att SAS är konkursmässigt med sådana avtal för kabinpersonalen.

https://kollega.se/arbetsratt/unionen-stammer-sas-kollektivavtalsbrott

Besättningen fick stanna kvar ett dygn extra i Los Angeles på flygblagets bekostnad och med lön. Kabinfacket menar att SAS skulle ha erastt besättningen i Los Angeles med andra anställda då det naggades en timme på efterföljande fridag. Inte lätt att bli lönsam med sådana komplexa avtal.
Nightflight
2023-04-08 01:18:24
SV: SAS går i konkurs?
Danska staten får inte äga mer än 30 % av aktierna i bolaget p.g.a. EU-regler för ststsstöd.
pf
2023-04-06 15:03:42
SV: SAS går i konkurs?
sv.pf, skal vi prate om hva som er useriöst og spydig, v.g. les alle innlegg på Flygtorget om Norwegian, og deres tidligere VD Björn Kjos.

Det er fremdeles langt dit !
thomas
2023-04-06 14:42:26
SV: SAS går i konkurs?
Dagens presskommuniké SAS behöver låna upp 9.5 miljarder nu omgående för att inte konka, hur ska detta gå till? de värdefulla panterna är redan intecknade av Apollo
Danskarna går in om nån annan gör det, och alla aktieägare är blåsta.
tror inte det privata kapitalet vågar ta risken med att lägga in i svarta hålet so är uppe i en 60 miljarder
Dessutom stigande räntor lågkonjunktur
Motigt för SAS med andra ord.

Kanske Gullan kaffepanna har nån kreativ ide
blir 2023 slutåret för detta anrika bolag
Även superentreprenören Branson har fått kasta in handduken på ett av hans rymd bolag
Tare lugnt
2023-04-06 13:24:55
SV: SAS går i konkurs?
@leffeD

Ta en chill pill nu, förstår inte hur du kan bli så upprörd över något du inte kan kontrollera. Folk får la köpa- och trycka på säljknappen bäst dom vill. Start to sound like a broken record leffe, lugn, andas.
sv. pf
2023-04-06 12:35:01
SV: SAS går i konkurs?
återigen en spydig och oseriös kommentar från dig, mår du bra?
Kanske är det inte lönt att måla om ett flygplan som kanske snart lämnas tillbaks till ägaren.
Kanske har man inte hunnit med det än
Helt ointressant är det i allafall.
Glad Påsk pf.
Nej du
2023-04-06 11:21:41
SV: SAS går i konkurs?
@fp Er det der SAS er nå ? At de ikke lenger har råd med å male sine luftfartöy ?

Njae, det är fullbokat hos målarverkstaden, den kommer målas inom sinom tid så klart.
Leif D
2023-04-06 09:37:13
SV: SAS går i konkurs?
Än en gång har SAS gått ut i en pressrelease och förklarat att nuvarande aktieägare kommer att sitta med helt värdelösa aktier efter rekonstruktionen. Småspararna som köper och säljer aktier som vanligt kanske inte är läskunniga? Minst 2,8 miljarder kronor kommer att gå upp i rök.
@thomas
2023-04-06 08:18:14
SV: SAS går i konkurs?
SAS behöver att bli ett modernt effektivt flygbolag, istället för att fortsätta vara ett skattebetalare finansierat sysselsättnings projekt.
Om man inte mäktar med detta bör bolaget försättas i konkurs.
x
2023-04-05 13:27:25
SV: SAS går i konkurs?
Enda sättet att få ner SAS enorma kostnader är att säga upp personalen och erbjuda anställning på bemannings bolag som ägs av SAS. Då kan man bli av med alla krångliga avtal och barbera admin ner till ett minimum. SAS blir ett nytt bolag eller går i konken. Andra möjligheter existerar inte.
pf
2023-04-05 13:23:58
SV: SAS går i konkurs?
RSP er reserveproviant innen norske forsvaret.

Er det der SAS er nå ? At de ikke lenger har råd med å male sine luftfartöy ?

Jfr https://www.planespotters.net/photo/1409596/se-rsp-sas-link-embraer-erj-195lr-erj-190-200-lr

Med "white tails betyr det vel muligens at det går slutten ? (Rent symbolsk)
Sluta!
2023-04-05 13:11:12
SV: SAS går i konkurs?
Ah, de anställda ska rädda bolaget?
@Thomas
2023-04-05 12:36:36
SV: SAS går i konkurs?
Förtroendet för bolaget är lågt hos anställda och kunder. Tror inte man stärker det genom att hyra in Smartlynx/Air Baltic/HiFly och skapa flera interna plattformar och mer administration. Snarare tvärtom.
Slimma organisationen, SAS overhead är för stor. Alla anställda ska ha sjyssta villkor. Ta hand om era anställda så tar dem hand om bolaget.
Sluta!
2023-04-05 10:15:09
SV: SAS går i konkurs?
Äh sluta, det är ingen som försöker rädda SAS, alla tar det dom kan tills kassan är tom. Leasingbolag, underleverantörer, mm. Vad som händer med varumärket SAS?, ja det kanske vandrar vidare i en annan konstruktion.
thomas
2023-04-05 10:08:06
SV: SAS går i konkurs?
SAS trängs från flera håll

1. ökad konkurrens, lågprisbolag har gett sig in på samma marknad SAS flyger på.
2. Dramatiskt tapp i business klass, det äventyrar alla långlinjer
3. Enormt skuld berg
4. Förtroendet för bolaget vacklande det slår igenom på den låga beläggningen.
5. För stora overhead och operationskostnader.
6. De två största ägarna/investerarna har backat ur bolaget som Wallenberg och Svenska staten.
7. Föråldrad affärsidé
8. Bolagets operations/verksamhets kostnader blöder miljarder konstant, finns inga tecken på att dessa förluster skulle minska.

Hur Anko ska kunna ta sig förbi allt detta och rädda bolaget ses av mig som en omöjlig uppgift.


Ola Nordman
2023-04-04 17:01:52
SV: SAS går i konkurs?
@pf Vad vet du om vad ev. framtidiga ägare vill med SAS? Du likväl som jag, har inte en aning om det. Dina "spekulationer" har än så länge, inte stämt med vad som blev utfallet.
En Roffe
2023-04-04 12:49:05
SV: SAS går i konkurs?
@Goldman Sax
Tack för ditt svar! För ögonblicket så väljer jag att rasta mitt case, som ölälskare brukar säga, så får vi se vad som händer året ut. Låt oss hoppas att resultatet inte blir alltför destruktivt.
med vänlig hälsning/Rolf
Planerat av vem?
2023-04-04 09:30:34
SV: SAS går i konkurs?
Jag tycker att det låter som en planerad flytt utomlands, hur menar man att SAS skulle kunna betala tillbaka?
Goldman Sax
2023-04-04 08:53:35
SV: SAS går i konkurs?
Sv En Roffe. Lite oklart vad du menar med "svenska SAS". Moderbolaget SAS AB är ett svenskt bolag under svensk aktiebolagslag. Går SAS AB i konkurs följer förmodligen alla dotterbolag med och försätts i konkurs. Konkursförvaltaren kan givetvis avyttra ett av dotterbolagen om det räddas undan konkurs.

När det gäller panten för DIP-lånet från Apollo har det inget direkt att göra med konkursen eller chapter-11. Dip-lånet på drygt 7 miljarder varav hälften betalats ut är det som pantsatts. Om SAS AB av någon anledning ej kan betala tillbaka detta lån tar Apollo hand om panterna (dvs egna flygplanen, motorer, bonusprogram och slottar i London). Om lånet kan betalas tillbaka hänger på om SAS erhåller de minst 9,5 miljarderna från investerare och/eller om Apollo går med på att omvandla en del av skulden till nytryckta aktier. Dessutom behöver SAS få klartecken att de andra långivarna accepterar nytryckta aktier. Om refinansieringen under Chapter 11 misslyckas är konkursen ett faktum. Det är mycket som skall gå SAS väg om bolaget skall räddas. Sannolikheten får ni bedömma själva.
En Roffe
2023-04-03 22:23:46
SV: SAS går i konkurs?
@Goldman Sax

Jag gjorde egentligen inget resonemang alls. Jag bara konstaterade vad någon annan sade, och jag ställde en fråga.
Det du säger är intressant, eftersom jag inte har full koll på alla juridiska detaljer. Att SAS skulle konkat utan ch11 tror jag att jag har någorlunda klart för mig,
Förstår jag rätt att om ch11 inte går igenom så missar SAS de pengar som de behöver för att inte gå i konkurs, medan om beslutet går till SAS fördel i den amerikanska domstolen... ja, hur mycket är då SAS (särskilt svenska SAS) tvunget att gå med på när det gäller kraven som följer med på kuppen? Det är detta sista som jag behövde ett klargörande på, och som jag tycker att jag inte fått i det här forumet.
Och specifikt: Om SAS klarar ch11, måste då SAS svenska del acceptera att lämna ifrån sig panterna till Apollon, eftersom det enligt vissa är svensk lag som gäller här, och ch11beslutet inte är svensk lag?
En Roffe
2023-04-03 19:17:08
SV: SAS går i konkurs?
@Linkan
"För Svenska bolag gäller Svensk lag. Chapter 11 är ett spel för utländska bolag och kreditgivare."

Vad betyder det? Innebär det att en chapter 11-överenskommelse inte är juridiskt giltig?
Goldman Sax
2023-04-03 16:41:41
SV: SAS går i konkurs?
@En Roffe. Ditt resonemang håller inte. Vad du verkat ha missat är att utan ett Chapter-11 förfarande hade SAS varit i konkurs (enligt svensk lag och med svenska konkursregler) redan förra hösten. SAS egna kapital är förbrukat och styrelsen skulle utan DIP-lånet ha varit tvingade att begära bolaget i konkurs om de inte vill bli personligt ansvariga. Vi väntar nu med spänning på om SAS Chapre-11 förfarande blir godkänt efter sommaren som planerat. Vad många inte verkar eller vill förstå är att så snart Chapter-11 avvisas av den amerikanska domstolen kommer SAS att vara i konkurs högst en timme efter detta besked. Det blir stor dramatik. Vad som händer då är att alla panter övergår i DIP-långivaren Apollos ägo.

Någon i forumet hoppas på en "Norwegian-lösning" med 0,5 miljarder i skulder (SAS har för närvarande drygt 30 miljarder i skulder från olika långivare). En annan tyckte att 3 miljarder numera är 9,5 miljarder i dagens penningvärde (plus alla andra mer eller mindre förfallna skulder som inte behöver röras så länge Chapter-11 pågår). Fantasin och optimismen hos alla de som hoppas på gamla goda tider verkar vara oändlig.
Linkan
2023-04-03 14:56:47
SV: SAS går i konkurs?
För Svenska bolag gäller Svensk lag. Chapter 11 är ett spel för utländska bolag och kreditgivare.

Johnny Persson
2023-04-03 14:27:07
SV: SAS går i konkurs?
pf , SAS kan inte räkna med hjälp från danska staten. Danska staten lägger bara fler pengar på SAS om bolaget göras om till ett lönsamt flygbolag och annan huvud investor finns.
Danska staten är inte sugen på att vara sponsor av ett bolag som inte klarar av marknadsvillkoren.
En Roffe
2023-04-03 14:22:01
SV: SAS går i konkurs?
En fråga till den här trådens jurister:

I Sverige så gäller ju svensk lag. Innebär detta då att, för den svenska delen av SAS, så gäller inte beslut från chapter 11-förfarandet, dvs att för den svenska delen av SAS så är varje chapter 11-beslut en juridisk nullitet?
pf
2023-04-03 12:04:49
SV: SAS går i konkurs?
ARLANDA, i 2012 hadde man statene å spille på, nå har man ikke norsk og svensk stat, kun den danske.

sv pf, fremtidige eiere vil vurdere plassering HQ, og krav til lönnsomhet, på alle ruter/linjer vil nok bli langt töffere. Å ha HQ i Norge, er ikke nebnt fordi Norge som stat er ute av eierskapet i SAS.

Men, Norge er fremdeles SAS's störste marked i omsetning.
Ivar
2023-04-03 11:35:33
SV: SAS går i konkurs?
Sv Goldman Sax. Det som hände 2012 är mer än tio år sedan.

Med tanke på penningvärdet förändrats betydlig på dessa år är det inte så farligt som du vill påpeka.

Men SAS kan göra en Norwegian manöver och då behövs endast 0,5 miljarder.
thomas
2023-04-03 11:28:49
SV: SAS går i konkurs?
Huvudproblemet är att SAS inte får tillbaka sina passagerare.
Jag tror inte alls på 60% beläggning den är under 50%, det är därför förlusterna ökar.
SAS huvud inkomstkälla är business pax, de är nästan borta, kategorin rasar i internationell och nationella statistik.
Man har gått över till plattformar på nätet, speciellt nu när räntor höjts och konjunkturen viker. Plattformarna blir dessutom bara bättre över tid, nästan samma sak som att träffas IRL. Det här vet styrelsen och investerare.
SAS har fortfarande för stora overhead kostnader då är det kört från början, är man inte konkurrens mässig är det kört, detta speglas i förlusterna.
ARLANDA
2023-04-03 10:42:24
SV: SAS går i konkurs?
December 2012 var SAS minuter ifrån en ”riktig” konkurs. Börsvärdet var 700 miljoner. Visst är läget riktigt dåligt nu men jag anser att det var värre 2012.
Goldman Sax
2023-04-03 09:20:26
SV: SAS går i konkurs?
Sv Arlanda. Det var inte alls lika illa 2012. Det som krävdes var några pilotavtal och att befintliga ägare inklusive 3 stater garanterade en nyemission på 3-4 miljarder. Nu behövs det 9,5 miljarder plus att alla låntagare går med på att omvandla skulder till nytryckta aktier - och att SAS görs om i grunden. SAS förlorar idag minst 1 miljard per månad och det gjorde man inte i 2012. År 2012 var en mild västanfläkt jämfört med idag. Ännu en som drömmer om gamla goda tider.
ARLANDA
2023-04-03 08:21:58
SV: SAS går i konkurs?
@ Goldman Sax

December 2012 var det värre……..
Goldman Sax
2023-04-03 07:33:24
SV: SAS går i konkurs?
Sv Helena. Jag skulle vilja säga "halleluja" som svar till din kommentar. Läs gärna på i årsredovisningar, kvartalsrapporter och pressmeddelanden från SAS så förstår du att det är ett helt nytt läge. Jag håller med den som tidigare skrev att det blir inte som förr denna gång - trots alla böner.....
Helena
2023-04-02 19:58:09
SV: SAS går i konkurs?
Som så många tidigare har skrivit kommer SAS aldrig att gå i konkurs! Nu börjar det bara bli tröttsamt. Hur många gånger har SAS inte varit nära inom situationstecken och klarat sig i sista sekund? Detta koncept kommer att upprepas gång på gång och sas kommer alltid att överleva.
sv pf
2023-04-02 16:27:24
SV: SAS går i konkurs?
@pf "Nye eiere kan flytte HQ, ta en meget kritisk vurdering av, hvor tjener vi penger og hva må legges ned ! Det kan bli smertelig."
sv pf
2023-04-01 15:55:17
SV: SAS går i konkurs?
Det har heller aldrig vært emne i diskusjonen. SAS lar nok langt svårere problemer nå.
Hangaranalytikern
2023-04-01 11:25:14
SV: SAS går i konkurs?
Sv P. Avgörandet kommer att komma efter sommaren. Om det blir en "ordnad kunkurs" (eller "rekonstruktion") som en direkt följd av chapter-11 och refinansieringen av SAS AB eller en normal konkurs enligt svensk lag återstår att se. Vid en "ordnad konkurs" kommer bolaget att helt omstruktureras med ett moderbolag (inklusive centrala funktioner) och ett antal dotterbolag för bemanning (förmodligen SAS Connect men det kan istället bli ett helt nytt bolag) av flygpersonal och möjligtvis dotterbolag för frakt (om långlinjer blir kvar), teknik och Eurobonus. Hela den gamla strukturen med ett gammalt konsortium från 1940-talet som bygger på att tre stater ägde halva SAS kommer att upplösas. Att det kallas "ordnad konkurs" innebär att det i praktiken är en rekonstruktion där företaget ombildas. Detta betyder bl.a. att alla personalavtal mellan det gamla konsortiet och facken upphör (jämför Norwegian) och nya avtal behöver tecknas melan de nyetablerade bolagen och fackföreningar. Personal blir med automatik uppsagda och de nya bolagen bemannas helt och hållet av företagsledningen. SGH kommer att avvecklas eller i bästa fall överlåtas till ett annat handlingsbolag.

Om refinansieringen misslyckas kommer bolaget med alla dotterbolag att sättas i konkurs och ställda panter i form av eget ägda flygplan, motorer, Eurobonus och landningsrättigheter på Heathrow kommer att tas över av Apollo. Enda av värde som blir kvar i konkursboet SAS blir varumärket SAS. All personal förutom de som temporärt avlönas av konkursförvaltaren får ta del av den statliga lönegarantin i tre månader (och motsvarande i Norge/Danmark).

Naturliigtvis kommer någon att köpa konkursboet och försöka starta upp ett helt nytt bolag med varumärket SAS men detta blir i så fall med helt nytt kapital. De gamla panterna som ägs av Apollo kan naturligtvis köpas loss men Apollo kan också välja att sälja dessa panter vidare till andra intresserade köpare eller delta som ägare i det nystartade bolaget med panterna som insatskapital.

Det blir en spännande höst men allt tyder på att någon form av nytt SAS kommer att uppstå när dammet lagt sig.

Det tredje alternativet att allt blir som förr är mycket osannolikt.
InsideSAS
2023-04-01 11:04:01
SV: SAS går i konkurs?
Enligt trovärdiga källor ifrån Frösundavik så arbetas det febrilt med att arbeta fram det nya SAS vilket är ett måste för att överhuvudtaget finnas kvar i ngn form. Nya SAS kommer vara ett biljettkontor utan egen produktion, all produktion och allt runtomkring såsom handling och maintenance kommer att köpas in utifrån av underleverantörer. Samtal pågår med presumtiva underleverantörer om övertagande av personal på smidigast möjliga sätt utan alltför mycket gnissel. Kunden ska inte märka ngn skillnad iom att planen kommer vara i SAS färger och den flygande personalen bära SAS uniformer.
P
2023-03-31 23:41:37
SV: SAS går i konkurs?
Hur många månader tror ni SAS har kvar?
sv pf
2023-03-31 17:01:41
SV: SAS går i konkurs?
Svårt att acceptera att SAS HQ ligger i Sverige? Det kommer aldrig att ligga i Norge!
op
2023-03-30 09:14:08
SV: SAS går i konkurs?
pf

Cabin crew i DK kan inte strejka själva
pf
2023-03-30 08:36:22
SV: SAS går i konkurs?
Sv pf, noen ganger er svar unødvendige. Som denne gangen.
Nightflight
2023-03-29 23:57:54
SV: SAS går i konkurs?
Apollo Finance i USA är inte samma företag som researrangörsbolaget Apollo.
@VA
2023-03-29 18:41:18
SV: SAS går i konkurs?
Mycket tveksamt till att Apollo är särskilt intresserade av att driva flygbolag. För 7 miljarder går de ganska mycket i pant, men framförallt ser de en potentiell vinst om de kan vända SAS.
Sv pf
2023-03-29 18:39:48
SV: SAS går i konkurs?
Du skriver "SAS ER konkurs. De har frivillig gått til en amerikansk konkursdomstol."

För Svenska bolag gäller Svensk lag! Någon konkursansökan har inte lämnats in till Svensk domstol. SAS är inte i konkurs!

För Svenska bolag gäller Svensk lag!
KM
2023-03-29 15:44:43
SV: SAS går i konkurs?
Sv. VA

Apollo ägs väl ändå inte av amerikaner, dom ägs väl av ett tyskt bolag som heter REWE Group? (Kan ha fel så correct me if I'm wrong)

Och att SAS någonting skulle vara ett mycket lönsamt bolag är en framtid som aldrig kommer bli verklighet, lågprisbolagen kommer bara bli större iomed att deras inkomster ökar... (både till det positiva och negativa)
VA
2023-03-29 15:01:07
SV: SAS går i konkurs?
Många spekulationer i detta forum. Vissa mer intressanta än andra. SAS kommer aldrig att gå i konkurs så länge det superstarka amerikanska Apollo har ambitionen att slå sig in på den europeiska marknaden via SAS. Att SAS kommer att förändras totalt råder det absolut inget tvivel om. Ledningen kommer successivt att bytas ut, nuvarande plattformar kommer att slås ihop till en helt ny gemensam. Som sagt, Apollo med sina tusentals miljarder dollar i sin portfölj kan göra exakt vad dom vill och nu står siktet inställt på att resa SAS ur den djupa ruinen till ett utav Europas mest lönsamma och effektivaste flygbolag. Med det sagt, så bör nog dom stöddiga lågprisjättarna se om sina egna hus lite mer. Matchen är långtifrån över, den har bara börjat.
Preben Viking
2023-03-29 10:45:20
SV: SAS går i konkurs?
Hur mycket kommer danska staten få betala om de ska få lika stor ägarandel som Apollo och andra stora fordingsägare?

Om de väljer att investera så låt de göra om bolaget till ett rent danskt företag. Förslagsvis kan det heta Kastrup Aviation eller Danish Airlines Strike System
pf
2023-03-28 21:01:06
SV: SAS går i konkurs?
Forstår det slik at Dansk kabin står meget langt fra SAS i lönnsforhandlingene, det kan fort bli streik.

Og om jeg er rett informert, vil dette være del av det som kan utlöse en generalstreik i Danmark ! ?

Forumet har vel noen lesere rundt Öresund, som kan korrigere meg, og oppdatere oss alle om situasjonen ?
pf
2023-03-27 19:28:55
SV: SAS går i konkurs?
"at" pf, selvfölgelig blir det opptil dansk stat å vurdere sin investering.

Dette er ikke en tråd om Norwegian, sök på nettet !
@pf
2023-03-27 14:53:52
SV: SAS går i konkurs?
Vet om att det är lite “ off topic”
Men hur stor del av Norwegian äger norska staten?
@pf
2023-03-27 14:39:25
SV: SAS går i konkurs?
Du,och många andra har fel när ni tror att det är givet att danska staten går in med nya pengar i SAS.
Såär inte alls fallet. Det är bara om nya ägare går in med kapital och att det finns ett livskraftigt och konkurrens kraftigt SAS med ner bantade kostnader att danska staten vill vara med.
pf
2023-03-27 13:56:11
SV: SAS går i konkurs?
Först, man kan jo alltids spekulere over at SAS frivillig gikk til retten i New York, for å starte en Ch-11 prosess. Det er jo enkelte her, i andre diskusjonstråder, som hevder at man ikke i Sverige aksepterer retten i USA: dog uten å gi en god forklaring på hvorfor, og ikke minst konsekvenser for et bolag med få penger i kassa ift til sin enorme gjeld.

Det som er kjent fra Ch-11, er at SAS skal ha blitt enig med leasingselskaper om ny avtale for fly. Kraftig besparelse. Så bestrides eierskapes av SE-RSA. Kan dette tyde på at andre leasingselskap(er) gjör det, kan det bli meget ubehagelig for SAS.

PÅ en annen side, det er meget bra at SAS har mest mulig kapasitet i, det som ser ut til å bli en meget travel sommersesong, med höy etterspörsel, og höye flypriser. SAS leier i tillegg til sin vanlige flåte, kapasitet fra selskaper fra Smartlynx og HiFly. Dette for å tjene mest mulig. Men, skulle ikke SAS klare å få et meget godt overskudd for denne perioden, er det fare på ferde. Det vil komme en meget W23-24. Da vil SAS være ute av sin konkursbeskyttelse, men vi vet ikke i dag de övrige vilkår for videre drift, eller om selskapet stopper hösten 23.

Noe SAS neppe trenger, er kortsiktig fagforeningspolemikk. Det vil ganske sikkert undergrave arbeidsplasser in the long run. SAS har en brygglån fra et amerikansk investeringsbolag. Det kan stilles spm om SAS får utbetalt del 2 av det. Og, om SAS virkelig trenger det ? Dette investeringsbolaget eier i dag, i praksis SAS. Alt er pantet, muligens inte noen brevordnere med fyra hål, men alt annet er stilt som sikkerhet for lån.

SAS trenger heller ikke aksjoner, streiker og langvarige driftsforstyrrelser S23 .

Men, slik jeg leser Ch-11 prosessen, skal selskapet ha 9 Milliarder inn i friske penger, å drive videre på, når det går ut av Ch-11 kommende höst. Dansk stat vil gå inn med 30 prosent av det, men hvem vil bli de andre investorer ?

Nåværende aksjekapital vil, höyst sannsynlig, skrives ned til null. Jeg tolker det slik at SAS vil utstede en stor mengde nye aksjer til leasingbolag osv. Disse vil nok forsöke å selge de i markedet.

Vil SAS egentlig klare å stå i mot neste krise, den kan komme. Da vil det være opptil statene å evntuelt redde bolaget.

Nye eiere kan flytte HQ, ta en meget kritisk vurdering av, hvor tjener vi penger og hva må legges ned ! Det kan bli smertelig.
Johnny P
2023-03-27 13:10:57
SV: SAS går i konkurs?
Gamla SAS konsortiet har haft sin tid. Man borde ha gjort som Jan Carlzon sa på 90 talet , privatisera bolaget helt. Då hade SAS varit ett välmående bolag idag.
@ Klas
2023-03-27 12:55:14
SV: SAS går i konkurs?
Man lyckas väl inte väl med att konkurrera om man går med brakförlust…
@Lustig
2023-03-27 08:59:57
SV: SAS går i konkurs?
Nu kommer det ju inte att hända att man bara ” tar bort” SAS enorma skulder. SAS nya ägare, Olika banker och frisk kapitalister akcepterar inte att SAS bar ” fortsätter som vanligt”, tack o lov.
SAS behöver göras om i grunden , annars är det bara en tidsfråga om nästa konkurs.
pf
2023-03-26 18:55:19
SV: SAS går i konkurs?
Det er ikke OM SAS går konkurs.

SAS ER konkurs. De har frivillig gått til en amerikansk konkursdomstol.

MEN, de er ikke konkurs på den måten at de umiddelbart stoppet sine flyginger og annen aktivitet.

De forsöker gjennom en Ch-11 prosess å finne grunnlag for videre drift.

Alt dette over burde vi alle være enige om.
Lustig
2023-03-26 18:29:16
SV: SAS går i konkurs?
SAS gick med förtjänst före pandemin. Med nedskrivna skulder kan de ånyo gå med vinst.

Pandemin har orsakat att de flesta bolag råkat ut för negativt resultat,

SAS är Sveriges största flygbolag!

Till sv.@Oscar
2023-03-26 13:15:55
SV: SAS går i konkurs?
Jasså, det räcker inte med att ” ta bort” skulderna. utan att göra verksamheten lönsam.
Om man gör SAS om till en lönsam verksamhet kan många vara intresserade, men det är lång väg dit.
Klas
2023-03-25 19:07:32
SV: SAS går i konkurs?
”Svårt att konkurrera på marknaden”, inte riktigt en bra beskrivning. Konkurrera lyckad de med sin produkt med tanke på att de är störst på den skandinaviska marknaden, lönsamheten är det däremot lite si och så med.
Sv @Oscar
2023-03-25 15:09:51
SV: SAS går i konkurs?
Om skulderna skrivs ner med 95% finns många som är intresserade av SAS.

Patrik
2023-03-25 10:29:33
SV: SAS går i konkurs?
Går SAS i konkurs kommer Ryanair och Wizzair in som hungriga gamar. Det önskar ingen!
Daniel
2023-03-25 10:17:22
SV: SAS går i konkurs?
Det er ganske tydeligt at det er de samme mennesker som under falske navne sidder og starter disse tråde, og det er tydeligt de er ansat i - eller har været - en eller anden form for flyvirksomhed.

Jeg er stor fan af Flygtorget, da de er hurtige med relevante nyheder og folk har mulighed for at stille relevante spørgsmål, men de her "hvornår konker SAS" tråde er efterhånden ret ynkelige.
@Daniel
2023-03-25 08:00:30
SV: SAS går i konkurs?
Är säker på att ingen som jobbar på Norwegian skulle starta en tråd som den här. Inte heller andra som jobbar inom flyget.
Johan
2023-03-25 07:29:37
SV: SAS går i konkurs?
Ingen Norwegiananställd som bryr sig om SAS, aldrig gjort. De anställda går fortfarande med näsan i vädret som om det vore 1987.
@Daniel
2023-03-25 05:42:26
SV: SAS går i konkurs?
Ingen på Norwegain önskar att SAS gick i kk. Det vore förödande för NAS.
@Oscar
2023-03-24 20:18:23
SV: SAS går i konkurs?
Helt så enkelt är det inte, det behövs investerare för att göra en sk. ” Norwegian” Vem vill satsa pengar på ett bolag som har jättesvårt att konkurrera på marknaden
Daniel
2023-03-24 18:08:26
SV: SAS går i konkurs?
Åh gud - endnu en SAS konkurstråd startet af enten :

1. En tidligere SAS ansat som er sur over at være blive fyret
2. En person som har fået afslag i SAS
3. En Norwegianansat som håber han er bedre sikret hvis SAS går konkurs.

Men ja ja, start i nu bare forfra….
Oscar
2023-03-24 16:47:37
SV: SAS går i konkurs?
Man gör väl bara en Norwegian. Fordringsägarna for endast ca 5-6% ersättning och bolaget lever vidare.
 

Tillbaka

Bose
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev