Tråden startades av: Ebba  2024-07-07 21:11:59
Råd av piloter ang flygbolag och säkerhet 
Hej

Jag ska försöka göra en lång historia kort. För 15 år sedan var jag med om en traumatisk upplevelse på flygplan vilket har gjort mig otroligt flygrädd. Har flugit mycket, speciellt förr. Då var jag inte så noga med vilka bolag utan det blev som det blev. Kanske inte direkt inrikes i Sydamerika dock..
Nu däremot, är jag extrem i vilka val jag gör. Jag har fått för mig massa saker som jag egentligen inte har belägg för. T.ex så tänker jag att om ett lands politik är kaos så är sannolikt även flygbolaget det osv. Undantag emiraten kanske pga att de är så måna om sitt varumärke. Därför flyger jag bara med i princip SAS, Finnair, Lufthansa eller KLM. Även Quantas om jag ska långt. När det gäller charter så reser jag helst bara med TUI.

Som ni förstår så begränsar det mig och min familj en del och nu är det så att vi ska åka reguljärt till Las Palmas i vinter. Här blir det jättesvårt för mig och det är här jag hoppas få några råd av er som verkligen vet och kan detta. Det finns bara tre alternativ för oss från cph och det är Air Baltic (rädd för öst-mentalitet, för nära Ryssland tänker min hjärna), Vueling (lågpris samt "manana-tänkt" = dåligt?) samt Norwegian som flyger med MAX-planen vilket jag inte kan förmå mig att sätta min fot på. Ja, ni hör ju..

Finns här piloter som kan ge mig lite tips? Är dessa bolag ok ur säkerhetssynpunkt?
Naturligtvis har jag ju googlat incidentstatistik men det säger inte allt.
Hur är Air Baltic? Vueling?

Så tacksam om någon orkar ta sig tid att svar en tokfia.

/Ebba


Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

ABC@Ebba
2024-07-16 17:00:45
SV: Råd av piloter ang flygbolag och säkerhet
Varför ändra på det som tydligen funkar för dig? Det går utmärkt att resa med Lufthansa, SAS eller Finnair till Palma och numera kan du ta dig hela vägen till Sydney med Finnair. Hur du får ihop TUI och din skräck för 737MAX förstår jag dock inte, består inte hela deras mellandistansflotta av just 737MAX?
Andreas
2024-07-15 14:09:02
SV: Råd av piloter ang flygbolag och säkerhet
Hahaha, jag viker mig av skratt! Det skrivs mer dumt än vettigt på det här forumet, men "Källa: YouTube" är bland det mest komiska jag läst på länge.
@Dennis
2024-07-14 23:42:03
SV: Råd av piloter ang flygbolag och säkerhet
Hej,

Det var jag som skrev inlägget om att Aeroflot visst är säkra att flyga med.

Jag är inget "vatniktroll" eller hur du nu beskrev det. Det var ett seriöst inlägg.

Finns en uppsjö filmer på Youtube etc som tar upp detta och många som exempelvis Noel Philips som ofta flyger i öst. Kika gärna på det. Och ja, C-checkarna görs ofta men inte alltid i Iran.

Tack,
@@kalle
2024-07-14 00:48:31
SV: Råd av piloter ang flygbolag och säkerhet
Ryanair togs upp eftersom Styrman tog upp Ryanair som ett exempel på ett säker flygbolag.

Visst har Ryan ”just culture” på pappret. Det är ett EASA-krav.
Just culture måste dock vara just på riktigt om det ska bidra till höjd säkerhet. De anställda måste känna att om jag begår ett misstag så har jag mina chefers stöd. Många misstag på Ryanair betyder att man åker ut med huvudet före.

Vad gäller erfarenhet så visst finns det även på Ryanair. Ryan är dock i särklass det bolag i Europa med flest helt gröna och flest gröna kaptener. Med andra ord låg erfarenhet.
Dennis
2024-07-12 10:58:05
SV: Råd av piloter ang flygbolag och säkerhet
Här har minsann ett litet vatniktroll smugit sig in! Antigen extremt korkat AI-inlägg eller en person som förmodligen var och är antivaxxare.
Det kan inte finnas någon i hela världen (den delen som kan läsa och har någorlunda fri press) som tror på ett sådant inlägg!

"Där har du lite fel faktiskt.

Ryska flygbolag och särskilt Aeroflot är också säkert att flyga med.

Dom kör sina C-checkar i Iran som är duktiga på det."
pilot
2024-07-11 21:48:56
SV: Råd av piloter ang flygbolag och säkerhet
@@Johnny

säg det till dom två tomtarna i ryssland som fick slut på bränsle i sin Ural a320 och nödlandade i någon åker, klev ut ur planet och tog en selfie tillsammans med crew.

@kalle
2024-07-11 17:45:00
SV: Råd av piloter ang flygbolag och säkerhet
Varför tar du upp Ryanair? Var inte ens med i tråden...och kan gladeligen säga att vi har just culture och erfarenhet på Ryanair bara så du vet...
@Johny
2024-07-11 17:33:30
SV: Råd av piloter ang flygbolag och säkerhet
Där har du lite fel faktiskt.

Ryska flygbolag och särskilt Aeroflot är också säkert att flyga med.

Dom kör sina C-checkar i Iran som är duktiga på det.

kalle
2024-07-11 10:26:19
SV: Råd av piloter ang flygbolag och säkerhet
Numera är flygbranchen så pass säker att antal totalhaveri/dödliga olyckor inte går att använda som indikator för säkerhet. Därmed kan man inte säga att Ryanair är ett säkert bolag eftersom de inte har haft ett dödligt haveri, trots sin storlek.

För att kunna bedömma ett bolags säkerhet bör man se på faktorer som säkerhetskultur, anställningsformer, träning, procedurer, rapporeringsvillighet, besättningens erfarenhet, tjänsgöringstider och dyl.

Jag skulle definitivt klassa Ryanair som ett säkert bolag att resa med, men definitivt inte det säkraste. Bolaget har väldigt stora brister vad gäller kultur, just culture och erfarenhet.
johnny
2024-07-09 18:10:08
SV: Råd av piloter ang flygbolag och säkerhet
Skulle nog inte flyga med Aeroflot eller andra rysska bolag, eller PIA Pakistan international Airways, eller en del mindre afrikanska flygbolag.
Styrman
2024-07-09 11:37:42
SV: Råd av piloter ang flygbolag och säkerhet
Hur du än vrider och vänder så är du säkrare i planet än när du kör ungarna till förskolan!

Det mesta inom flyget är skrivet i blod och ofta inom internationella regelverk vilket gör att kraven är internationella.

MAXen är nog en av världens säkraste plan idag just av den anledningen.
Vi gillar statistik, lågprisbolag är inte sämre.
Kolla på Ryan, närmare 3000 flighter om dagen och aldrig en dödlig olycka. Kolla på SAS och deras statistik...
Oavsett, två bra bolag men med olika nischar.

Fly safe!

Mvh styrman

2024-07-09 11:21:55
SV: Råd av piloter ang flygbolag och säkerhet
Hej,

Du skall inte bara titta på vilket flygbolag du reser med, utan även fråga dig själv varför du är rädd för att resa på det säkraste sättet i världen?
Är det att piloterna, som även de ska hem till sina familjer när arbetsdagen är slut, ska göra fel? De som ständigt tränas i alla tänkbara situationer och kontrolleras av luftfartsmyndigheterna var sjätte månad?
Är det att tekniken, av både två och tre, ibland fyra, separata uppsättningar av alla tekniska system ska fallera på en maskin, som faktiskt är byggd för att flyga?

Du kallar dig själv tokfia så du är redan medveten om att det är irrationellt och att problemet ligger hos dig själv. Ta hjälp! Inget att skämmas för.
Det finns fantastiskt bra kurser för att bota flygrädsla och kan starkt rekommendera en sådan.

Som exempel kan jag nämna min svägerska som var just irrationell när det gällde resa med flyg, till den grad att det begränsade arbete och familjeliv. Hon gick en kurs som var några timmar en kväll i veckan någon månad, och blev faktiskt helt botad, om jag får använda det ordet. Numera reser hon obehindrat ensam, ensam med barnen, och med hela familjen.

Du skrev att du var med om en traumatisk händelse för 15 år sen. Visst, det var länge sen, men har du tagit hjälp att bearbeta den? Som du skriver så verkar den fortfarande påverka dig.

Precis som vi i flygbranschen (jag är själv flygkapten) alltid gör vår bästa för att vara professionella, är även psykologer och psykiatriker proffs på det som de gör. Det finns hjälp att få.

Välkommen ombord och njut av semesterresan!
Ebba
2024-07-08 23:17:15
SV: Råd av piloter ang flygbolag och säkerhet
Tack snälla, alla ni som tagit er tid att svara!
Jag läser, tar in och känner mig lugnare. Får även en spark i baken gällande mitt kontrollbehov, bra:)
Allt gott/ Ebba
Håkan
2024-07-08 22:55:20
SV: Råd av piloter ang flygbolag och säkerhet
Hej Ebba,

Det finns mängder med klipp från Youtube där styrmän och kaptener berättar om procedurer på exempelvis Ryanair. Som inte nämns här. Men just Ryanair har bland de striktaste kontrollerna och har själva lagt till en rad punkter i sina dagliga checklistor som långt överstiger kraven.

Håller också med om att AirBaltic är ett bra bolag. Det är inte för inte som man får så fina priser nu år efter år.

Vidare så skulle jag inte säga att varken Vueling eller Norwegian eller liknande kan anses vara "sämre".

Möjligtvis att Vueling skulle ha högre fatigue (trötthet) på sin flygande personal iom att de först måste flyga från en spansk bas upp till Sverige och sedan vidare, men det menar jag är marginellt.

Jag hade nog inte heller tänkt i dessa banor, men tänk på alla gånger istället du flugit utan problem. Det är lite som att handla i affären. Man minns tyvärr bara de tråkiga gångerna man fått dålig service...Eller hur?

Ha en fin flygtur!,
Mvh
Håkan
Air Baltic
2024-07-08 17:08:51
SV: Råd av piloter ang flygbolag och säkerhet
Hej Ebba,

Synd att du känner en sådan rädsla, men jag kan också meddela dig om att du inte är ensam i världen med en flygrädsla.

Precis som föregående har svarat så är alla de bolag du nämner väldigt säkra.

Jag jobbar som pilot på airBaltic och har gjort det i närmare 6 år. Jag kan glatt meddela att den öststats-mentalitet så är rädd för inte finns på airbaltic alls.

50% av airBaltics pilot är från central och västeuropa, däribland många från Skandinavien. Kollar du på topparna så är CEO, CFO samt COO alla från Tyskland och centrala/Västeuropa. chefspiloterna är också från Tyskland samt Nederländerna som självklart smittar av sig över hela kåren.

Airbaltic har även enormt samarbete med Lufthansa-gruppen där airbaltic har 17 flygplan och crew som flyger Swiss, Lufthansa och Eurowings flygning. En så kallad wetlease-operation.
Föregående år så flög airbaltic för SAS, men pga brist på antal flygplan så blev det tyvärr inte i år.

Med det sagt så hoppas jag att du kan känna dig något lugnare och känna att airBaltic har den nivån som för oss piloter är så självklar!

Trevlig resa till LAS Palmas och hoppas vi ser dig ombord!
EICAS
2024-07-08 16:47:56
SV: Råd av piloter ang flygbolag och säkerhet
Hej Ebba!

Både Norwegian och airBaltic är jättebra bolag.

Jag jobbar själv på airBaltic och jämfört med det svenska bolaget jag jobbade för tidigare i min karriär så är kvalitén på allt från träning till säkerhethetstänk, manualer/procedurer och flygplanen av högre rang här än på det svenska bolaget. Så inte alls alltid så att något Svenskt nödvändigtvis är bättre eller säkrare. Det ställs högre krav på oss piloter (på ett bra sätt) upplever jag här jämfört med mitt tidigare bolag.

Men det finns somsagt jättemånga bra bolag i norra Europa.

Ha en fin resa!
Pilot
2024-07-08 16:26:27
SV: Råd av piloter ang flygbolag och säkerhet
Inget av dessa bolag är osäkert att flyga med.

Men, Norwegian är ett bolag piloter söker sig till.
Air Baltic och Vueling är snarare bolag piloter jobbar på under tiden de söker andra jobb.

Tror inte en enda Norwegian pilot i CPH skulle söka jobb på något av de andra bolagen.
Insatt
2024-07-08 15:42:30
SV: Råd av piloter ang flygbolag och säkerhet
Jag är kommersiell pilot, dock inte på någon av de tre nämnda flygbolagen men jag kan med stor säkerhet att alla dom bolagen är bra att flyga med. Alla 3 flyger med beprövade flygplan (Vueling = Airbus A320, Air Baltic = Airbus A220, Norwegian = Boeing 737)

Dessutom har samtliga av dom bolagen vältränade piloter numera och det finns gott om Svenska piloter på både Norwegian och Air Baltic (så "östmentaliteten" inom Air Baltic har försvunnit på senare år)

När det kommer till just 737-Max så skulle jag inte vara orolig, just pga av att det gick som det gick i början för den varianten så är det med störst sannolikhet en av de säkraste flygplanstyperna där ute. Dessutom flyger jag personligen 737-800 och 737 MAX på daglig basis och hade jag inte känt mig säker som pilot så hade jag inte heller flugit den.

Och "lågpris" innebär inte ett sämre säkerhetstänk dessutom, så man får vara försiktig med att dra den parallellen.

Så sammanfattningsvis funkar alla dom tre bolagen bra att flyga med, personligen hade jag valt Vueling för jag personligen har haft goda erfarenheter att flyga som passagerare med dom.

Ha det kul i Las Palmas!

Pnf
2024-07-08 14:39:04
SV: Råd av piloter ang flygbolag och säkerhet
Mindre misstag sker hela tiden inom flyget, en stor anledning till att det är två piloter i cockpit, man kollar och hjälper varandra. Bara hoppas att inte båda piloterna har en dålig dag samtidigt.

Men av de nämnda bolagen hade jag valt Norwegian.

2024-07-08 13:36:47
SV: Råd av piloter ang flygbolag och säkerhet
Du har övertygat dig själv om vad som gäller och det kanske får vara så då.
Du har som många andra stort behov av kontroll vilket också framgår av din text, det kanske får vara så till den dag du inte orkar hålla på?

Det finns ingen som kan neka att Boeings fadäser med Max-planen var en katastrof, men nu får vi hoppas att de fått ordning på allt och att myndigheterna har blixtkoll på dem.

Livet är fullt av faror och vad som faktiskt kan hända oss och våra familjemedlemmar under en livstid, men du tar liksom ut beskedet i förväg och det begränsar ditt liv till ingen nytta, du har inte kontroll på det sättet du tror.

Du måste komma till en punkt där du bara säger "fuck it, nu vill jag leva, och ja, livet kan vara läskigt ibland.

Kalle
2024-07-08 13:26:29
SV: Råd av piloter ang flygbolag och säkerhet
Jag är erfaren trafikpilot och instruktör med 20 år i branschen.
Jag skulle säga att alla tre av de bolagen du nämner är säkra. Piloterna är bäst tränade och mest erfarna på Norwegian. Boeing 737-8 Max är nu väl beprövad och testad och är därför ett av de säkraste flygplanen.
Den största säkerhetsfaktorn på en tur CPH-LPA är hur pass trött besättningen är. Om de flyger tur och retur kommer de vara trötta och benägna att göra misstag när det flyger tillbaka. Du kan försöka välja att flyga med en flight där besättningen är i början på sin dag. Det gör du genom att flyga på morgonen/förmiddagen för då kan du utgå ifrån att besättningen precis har börjat sin arbetsdag.
 

Tillbaka

HDI
Pilotshop
Air-BP
Vemco
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev