Tråden startades av: Thomas  2019-07-27 13:42:42
Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn 
Nyligen slutfördes en upphandling av flygledartjänster för fem regionala flygplatser:
Jönköping, Kalmar, Karlstad, Norrköping och Skellefteå, samtliga har tidigare haft ACR som leverantör.

Varför överklagar LFV/SAAB gemensamägda bolag SDATS flygplatsernas upphandling? Läste på forumet att priset för fjärrstyrd flygledning är betydligt dyrare och mer komplicerat än traditionell flygledning.

Flygplatser som upphandlar fjärrstyrd flygledning riskerar att bli inlåsta (inte ägare av infrastrukturen) och kommer i framtiden inte kunna styra över prisutvecklingen för operativ flygledning.

Ny teknik kan inte kosta vad som helst - stora risker om felaktiga beslut tas.

Svar på ovanstående inlägg (Senaste längst ner). Ändra sortering

DC-10
2019-07-27 17:31:50
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Hej, upphandlingar överklagas ofta av parter som inte vinner så tat lugnt.
Bertil
2019-07-28 23:02:45
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Det är ju en prestigeförlust utan like för SDATS som satsat enorma pengar i detta projekt. Att då ACR visar på att det är mycket billigare med traditionell flygledning visar ju på att Fjärrstyrd flygledning inte är det bästa trots att LFV och SAAB hävdar detta.

Är det någon som vet var man kan få tag på anbudsspecifikationen?
Roland
2019-07-30 08:25:57
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Nästa fråga blir; vem vågar sätta stopp och hindra statens flygplatser till att bli bakbundna i dyra projekt.
Bengtsson
2019-07-30 16:06:24
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Regeringen lät ju LFV utreda sig själva med resultatet att konceptet är förträffligt. Vad har egentligen regeringen gjort med utredningen överhuvudtaget, det är ju helt tyst i frågan från regeringen trots tydliga protester från väldigt många håll? Tilldelningen av de 5 flygplatserna till ACR är på 8 år. SDATS överklagar för att flygplatserna inte valde fjärrstyrning. Patetiskt.
David
2019-07-30 16:43:41
ACR vann 5 tornuppdrag över 8 år
Det blev inte SAAB/LFV gemensamägda bolag SDATS som vann de viktiga uppdragen. Nu blir det istället tomt i RTC i Sundsvall. SDATS offererade i sitt anbud fjärrstyrd flygledning med avancerade digitala kringtjänster. Övriga anbudsgivare lämnade anbud innehållande lokal flygtrafiktjänst. Enligt SDATS vd så har deras anbud skapat möjligheter för en framtidssäkring för flygplatserna. Vad menas? Plus att flygplatserna getts möjlighet att utveckla framtidens teknikskifte. Till vilket pris som helst?

Snart dags att börja lyfta på stenarna för att se vad som döljs. Om ACR är smarta nu så kontaktar de granskande media. Fjärrstyrd flygledning kan inte konkurrera med traditionell flygledning. Alla kringkostnader och dyra investeringar gör det ohållbart. SDATS tvingas erbjuda högre löner för att motivera flygledare att hoppa på detta riskprojekt.

Det blir bara mer och mer intressant att följa denna miljardinvestering och hur LFV sålt av sin affär till SAAB. Vem bär ansvaret?
Lotta
2019-07-31 07:58:08
ACR - LFV/SAAB / Swedavia
Intressant information att ACR vann på både lägsta pris och kvalité. LFV/SAAB sist enligt hörsägen och betydligt dyrare med oprövade erbjudna koncept. Hittills har LFV/SAAB fått sina affärer utan konkurrens. Stackars dessa kunder. Aldrig roligt att vara försökskanin. Slutar oftast också bara på ett sätt!

Då Swedavia ägs av staten (folket) så borde det vara en självklarhet att även Swedavia köper flygtrafiktjänster från privata eller andra alternativ. Swedavia kunde då spara åtskilliga 10-tals miljoner per flygplats och år. På Arlanda än mer! Känns väldigt omodernt att tvinga ett företag till bara en leverantör. Ansvariga är sittande regering.

Håller med tidigare inlägg. Varför ska folket och flygbranschen tvingas investera 100-tals miljoner i inte efterfrågad teknik där vinsterna sedan via bolag hamnar oss redan rika kapitalister. Slarvigt genomtänkt alltihop.
Sv Lotta
2019-07-31 17:06:09
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
En liten rättelse på ditt inlägg. Ansvariga är Riksdagen inte regeringen.
Regeringen ( S + MP ) har inte egen majoritet.
Observer
2019-08-01 11:24:24
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Det var S, MP, V med stöd av SD som röstade för i riksdagen att Swedavia får endast köpa flygledningstjänster av LFV. Nu blir det hela lite konstigt då LFV säljer ut sina kontrakt/uppdrag till SAAB. Var nog inte tänkt från början. Dvs inte så genomtänkt LFV ledning och styrelse. :-))
Mikael B
2019-08-01 19:18:19
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Det finns relevanta anledningar till att statens flygplatser hanteras av ett statligt affärsverk. Fråga Försvarsmakten, de vill stabilitet och kontroll! Sen är det jätterolgt att läsa alla ACR-troll...
Premiumprodukt
2019-08-01 19:36:43
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
LFV/SDATS vill tjäna pengar, det vill tydligen inte De andra.
Micke
2019-08-02 11:13:35
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
LFV och SDATS (LFV/SAAB) = stabilitet och kontroll. Nu verkar forumet hamnat i händerna på lustigkurrar. Näää, bättre anledningar tack!

PS: tror inte FM är intresserade av att bli beroende av en eller två väldigt utsatta centraler. De har tydligt uttalat sig, dock inte alla som lyssnat, att de vill ha bemannade operationer.
Mora Mil
2019-08-04 18:28:44
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
@ Mikael B
Försvaret kräver stabilitet och kontroll. Just därför ogillas fjärrstyrd flygledning.
SAAB/LFV tillsammans med regering och myndigheter, stöttat av media, har skygglappar på och struntar i den kritik som framförs. Det går att dra paralleller till Boeings agerande.
Kör, nu är det bråttom.
SDATS borde avvecklas
2019-08-06 09:04:50
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Resultat enligt vad som kan läsas på Allabolag för SDATS är minus ca 20 miljoner för 2017. Undrar hur minusresultatet skenat iväg sedan dess. Kanske SAAB själva snart börjar inse att deras ingenjörer som är uppbundna i projektet kan användas till något bättre. Dåliga projekt har hamnat i papperskorgen förut. Tyvärr har detta orsakat stora kostnader och dragits för långt av ren fartblindhet helt i onödan. Utförsbacken kommer att fortsätta, begränsa skadorna istället för att göra detta värre pga prestigen.
@SDATS .......
2019-08-06 10:37:00
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Alla nya projekt kostar pengar i början, kom igen om ett par år när RTS är fullt up and running. Tom tyska flygvapnet är på nu.
M
2019-08-06 17:28:06
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Är det detta du menar som skulle tala för RTC som en framgångssaga?

https://saabgroup.com/sv/media/news-press/news/2019-06/saab-digital-air-traffic-solutions-far-nato-order/

Du kanske ska fundera på varför man både köper en RTC-lösning OCH investerar i ett fysiskt torn... Jo för att RTC inte duger som annat än en reservlösning...
SDATS borde avvecklas
2019-08-06 22:58:19
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Efter drygt fyra år med fjärrdrift i Sundsvall för Ö-vik och snart två år för Sundsvall har vi fortfarande inte fått höra om hur otroligt billigt och effektivt det blivit. Har det möjligen blivit så dyrt att det inte får redovisas för att inte ge dålig reklam?
IRIS
2019-08-07 13:45:47
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Det här handlar om att någon uppfinner en ball teknik och försöker skapa ett behov av den i efterhand, i stället för tvärtom (som det borde vara); med detta sagt finns det delar i teknologin som kanske till och med kan beskrivas som flygsäkerhetshöjande. Har inte haft så mycket till övers för ACR tidigare, men det hedrar de aktuella flygplatserna att de vill ha flygledare på plats och inte hoppar på det mycket tveksamma SDATS-tåget. Den stora tavlan i RTS-sammanhang gör dock Lfv och Swedavia, som skapar en central som hade kunnat placeras var som helst i landet (vilket med rätt placering möjligen hade kunnat locka fler att flytta med) men väljer att bygga den vägg i vägg med ATCC Stockholm och skapar därmed ett fint dubbelmål för terrorister eller främmande makt...
Frans
2019-08-07 17:22:15
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Hur många heltidstjänster fanns i Sundsvall innan så kan jag räkna ut hur mycket man sparat.
Not a fan of RATS
2019-08-07 23:09:00
@ IRIS
Det är Swedavia som krävt var centralen ska placeras. Har att göra med billigare försäkringspremier för dem, vad jag erfarit. Långsiktig kostnadsutveckling lär inte funnits med i tankarna. Monopol tenderar inte direkt att bli effektiva över tid...
Jöns
2019-08-08 08:27:53
Sv sdats borde avvecklas
Är bara att jämföra årsredovisningarna från respektive flygplats över tid. Eller är det så att ni motståndare (även om ni generellt har mer rätt än de till synes naiva förespråkarna) ägnar all energi åt att gnälla när det finns så otroligt mycket ni kan göra väldigt lätt för att sänka skutan?
Harald viking
2019-08-08 09:21:48
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
@Frans
Konceptet är betydligt mer komplicerat att räkna på än hur många som arbetade som FL innan driftsättningen av remote ATS och efter. Om du nu mot förmodan skulle ha tillgång till allt som behövs för att räkna på detta men inte vet antalet FL före och efter driftsättningen så har redan din trovärdighet förfallit gällande din förståelse för detta. Men det är ungefär så det är, ingen vet hur kostsamt detta är och de som kanske vet ser till att underlagen hålls under sekretess för att inte avslöja kostnaderna. Ja-sägarna håller med än så länge, tills vinden vänder.
Örjan
2019-08-08 09:40:30
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Sundsvall hade tidigare 4-5 operativa flygledare. Nya centralen på Arlanda är placerad nära ATCC för att både hitta synergier och att infrastrukturen ägs av LFV. Swedavia ville inte ta en dyr investering och ansvar ifall fjärrstyrd flygledning floppar. Det finns stora risker med fjärrstyrd flygledning och de initiala investeringarna är mycket kostsamma. Vem ska betala för ett oprövat system som av kunderna inte är efterfrågad. Borde politiker och andra tänkt på innan man låtit oss skattebetalare ta väldigt dyra fakturor från LFV och senare LFV/SAAB. Transportstyrelsen sitter på information hur många 100-tals miljoner det rör sig om. Granska gärna!
Linkan
2019-08-08 09:45:18
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Teknik kostar mycket inledningsvis men blir förhållandevis mycket billigare i längden. D.v.s de första installationerna blir dyra men i framtiden förhållandevis mycket billigare.

För mindre flygplatser med ett fåtal flygrörelser minskar kostnaden för flygledare betydligt. I Sverige är personal kostnaden jämförelsevis höga. Därför satsar vi på sådant som sparar på personal. Trafikledning behövs endast i samband med start och landning (linjetrafik), övrig tid ingen trafikledning för flygplatsen.

BD
2019-08-08 14:53:04
SV: Linkan
Din väg till effektiviseringar bygger på en teoretisk modell som inte håller för tillämpning i verkligheten. Det låter bra om du talar med en politiker men ta en titt på tidtabellerna på alla flygplatser. Flygen går och kommer i princip samtidigt för att kunna sammanstråla på en hub där passagerare slussas vidare. Det går inte längre med de effektiviseringar du förespråkar. Då måste ett slotsystem till för att sprida trafiken över dygnet. Öppettiderna blir kraftigt begränsade och förseningar kommer kosta extra öppethållning som är så dyrt att vissa hellre ställer sina flygningar än betalar. Är bolagen intresserade av detta tror du? Är passagerare intresserade av dåliga anslutningar och sämre punktlighet?

I en tid kantad av flygskam och ekonomiskt nedgång kan man fråga sig om branschen behöver den här sortens utsugning eller om vi istället ska samarbeta?
@Örjan
2019-08-08 20:18:50
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
4-5 i Sundsvall, det var inte mycket. Här i Umeå 12st.

/Västerbottning
Linkan
2019-08-08 22:28:42
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
@BD, Det finns mycket nytt som i början är mer kostsamt och man kan tycka är sämre. Men med tiden vinner förändringarna.

Har man varit med ett tag har man sett fördelarna eller skulle du vilja att vi fortfarande hade hästtaxi.

PS! De första bilarna hade stort motstånd i början. I England krävdes att en person med en varningsflagga gick före dessa hemska vidunder.
Harald viking
2019-08-09 10:22:39
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Fullständigt irrelevanta jämförelser som Linkan gör. Tyvärr får allmänhet och politiker en uppfattning om att dagens system är livsfarligt när man gör sådana här jämförelser och att RTS är svaret på alla mänsklighetens behov. Lyft istället fram att svensk flygtrafikledning är de troligtvis mest effektiva idag och att tekniska innovationer implementeras i befintliga torn istället för att hålla på dessa inom RTS-programmet. Väldigt märkligt att tekniska förbättringar bekostade av skattemedel till stor del inte kommer branschen till del i befintliga torn oavsett provider. Då skulle vi kunna snacka om utveckling.
Skattebetalare
2019-08-09 11:37:21
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
"Men med tiden vinner förändringarna."
Det säger man hela tiden utan att kunna berätta vilka dessa förändringar är/blir...!
Lite tröttsamt nu.
Systemet är ett påtvingat system som ingenjörer inom LFV haft lekstuga med under allt för många år. Helt utan verklighetsanknytning!
Sv BD
2019-08-09 12:18:14
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Arlanda har redan nu slott tider för både avgång och ankomst.

Blir start eller ankomst Arlanda försenad måste man begära en ny slott tid.

Flyger man privat skall man två dagar i förväg ha ansökt om slott tid.
Linkan
2019-08-09 14:27:04
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Sv Harald viking. Om en flygplats skall nyttja fjärrstyrd flygledning eller ej beslutas av ägaren av flygplatsen, ägs flygplatsen av LFV beslutar de. För övriga flygplatser beslutar respektive ägare.

De som inledningsvis beslutar om att nyttja fjärrstyrd trafikledning får säkert ett pris för exempelvis 3 - 5 år. Man kan då avgöra om det är intressant eller ej.

PS!
I den bostadsrättsförening som jag bor i fick vi för många år sedan ett bud på installation av fiberanslutning 100 Mb/s till varje lägenhet (vi har 8 fastigheter som anslöts). Installations kostnad 0:- kronor om man fick ansluta alla lägenheter. Månadskostnad 165:- / lägenhet bredband inklusive ip-telefoni, gratis samtal till alla Bredbandsbolagskunder. Vi var då bundna att nyttja Bredbandsbolagets tjänster i 5 år. Efter de 5 åren kan vi välja annan leverantör men den fysiska installationen av fiber till varje lägenhet är föreningens egendom. Vi fick således installationen för 0:- kronor.

RTC
2019-08-09 14:41:23
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Vad ni gissar.

9st FL inkl chef var det i Sundsvall.
och 5 st FL inkl chef var det i Övik var det
i ursprungliga tornet.

Nu är de flesta dubbelbehöriga och schemat dras
runt på ca 12 FL!
Sv Skattebetalare
2019-08-09 14:48:38
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Du skriver påtvingat?
Ingen är tvingad att nyttja fjärrstyrning. Beslutar LFV:s ledning att man skall nyttja fjärrstyrning gäller det enbart deras egna flygplatser.
@sv BD
2019-08-09 21:57:51
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Dessa "slottar" medför inte några merkostnader för bolagen eller stängda flygplatser. Syftar istället till att optimera flödet på en flygplats.

Mycket hybris och dåliga öron i rts-lägret. Det är tur vi har en delvis avreglerad marknad i Sverige och den har sagt sitt. Pax och bolag behöver ingen fjärrstyrning. Trötta flygledare som blivit pappersvändare borde skaffa andra göromål än att förpesta flygbranschen. Ingenjörerna behövs bättre på annat håll och där får ni bättre betalt!
Ledare
2019-08-09 22:13:18
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Varje gång någon nämner att svensk flygledning minsann är bäst i världen brukar jag logga på Flightradar24 och titta på SFO/LAX och ARN och därefter småler jag en stund.
sv Ledare
2019-08-10 11:29:51
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Du förstår inte ämnet och att bara ha Flightradar24 som underlag till att bedöma effektiviteten mellan olika länders flygtrafikledningar räcker inte. Tråden handlar dessutom inte om färrstyrning på de allra största flygplatserna med förutsägbar trafik, utan om upphandlingen av 5 regionala flygplatsers ATS där SDATS anbud var överlägset dyrast. Då har SDATS säkert ändå pressat sitt anbud långt under vad deras verkliga kostnad är. Värdet av lokal närvaro kanske också har varit en positiv erfarenhet under den senaste anbudsperioden. RTS är kanske en fungerande reservlösning för ett lands viktigare flygplatser. Ett råd till dig "Ledaren": gå inte på allting du hör och läser. Om något later för bra för att vara sant då är det ofta något lurt.
Dennis
2019-08-10 11:55:45
Re: RTC
En i bästa fall 15%-ig besparing på flygledare... Inte så imponerande! Vad har det kostat i utvecklingskostnader! Den tid ni satt dubbelt... Merkostnaden för kringpersonal... Skulle tippa att det finns, minst, 15% mer övrig personal än tidigare!
I RTC Stockholm kommer det garanterat bli ännu värre. Ju större enhet, desto fler kringpersonal brukar det generera. Det är alltid så. Tidigare (i traditionell tornmiljö) hade man ofta fler arbetsuppgifter man var ansvarig och det ska någon annan utföra nu.
Är det 150 miljoner, 300 miljoner, 700 miljoner eller ännu mer detta projekt kostat än så länge!!! Helt absurt! Riskerna i förhållande till tänkta (orimliga) besparingsdrömmar gör att detta projekt ALDRIG hade fått fortgå i det privata näringslivet.
Kristian
2019-08-10 12:57:26
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Innan RTC på Sundsvall och Örnsköldsvik så hade Sundsvall 9 flygledare och Örnsköldsvik 5 flygledare lokalt på plats. Idag 12 flygledare som sitter i en central på Sundsvall flygplats. Inga flygledare placerade längre i tornen Sundsvall och Örnsköldsvik. Tornen står tomma och då ska man inte glömma att tornet i Örnsköldsvik är byggdes så sent som 2004.

Om annan leverantör än LFV och SAABs gemensamägda bolag SDATS skulle leverera flygtrafikledningstjänster på Sundsvall och Örnsköldsvik så skulle personalstyrkan flygledare vara nere på ca 9-10 totalt. En gemensam chef för båda tornen.

Färre operativ personal, en chef, lokalt placerade nära kunden, inga driftstopp pga problem med IT-problem, överföringar av tung data mm, mm.

Detta är verkligheten och kommer att vara den största konkurrenten till obemannade torn.
Linkan
2019-08-10 18:34:35
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Sv Kristian mflr. Om man resonerar som ni gör skulle vi vara kvar på 1800 tals nivå när det gäller utveckling. Visst finns det risker med nya projekt en del kraschar helt andra kanske modifieras en del.
All utveckling har sina plus och minus utan försök inga framsteg.

Sedan tar det alltid tid innan en investering betalar sig.

Det finns stora företag som tidigare hade många anställda men idag klarar sig med betydligt färre. Ett jag känner till hade på 60 talet ca 3.000 anställda nu klarar 1.000 anställda att producera mer än vad de 3.000 gjorde. Varje anställd har också betydligt högre lön idag.

Visst vissa projekt går i graven, men utan försök ingen framgång.


Bengt
2019-08-13 09:39:46
RTS + produktion = otroligt dyrt
SDATS senaste offert till fem flygplatser blev ca 10 miljoner per år dyrare per flygplats än övriga anbudsgivare. Det säger en hel del om att systemet är betydligt dyrare än lokal flygtrafikledning. SDATS måste ta betalt och bli lönsamma. Flygplatser som väljer obemannade torn får en betydande högre prislapp och blir samtidigt av med lokal kompetens och stödfunktioner i form av personal. Obemannade torn är ett stort tapp för både flygplats och kommun. Sistnämnda förlorar skatteintäkter och konsumtion från höga hushållsinkomster. Stockholm behöver inte fler höginkomsttagare.

Vilka flygplatser, vare sig det är kommunala eller statligt ägda, vill betala överpriser till ett bolag som ägs av både staten och näringslivet. Statens bolag LFV går med stora förluster och det börsnoterade SAAB måste generera stora vinster till sina ägare. Det går inte ihop!!!
sv Bengt
2019-08-13 11:55:01
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Intressant om de siffrorna stämmer. Lägg då också till att denna såbara teknik inte är efterfrågad samt att sårbarheten kan orsaka ännu större samhällskostnader. Snälla låt detta få ett abrupt slut snart.
Skattebetalare
2019-08-13 13:22:01
Ny GD avbryter fjärrstyrd flygledning
En ny GD snart som vågar avsluta detta?!
Jös
2019-08-13 17:28:27
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Bengt, din siffra stämmer inte riktigt. Det är dock fortfarande mycket dyrare än traditionell flygledning. SDATS var ca 2,5M dyrare per år, per flygplats. Klart dyrast av alla bud som gjordes.
Riktig FL
2019-08-14 08:44:14
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Vad beror skillnaden i prisuppgift på? 2,5Mkr eller 10,0Mkr?
Om 2,5Mkr är den faktiska prisskillnaden efter omfördelning och Enroutebidrag, så är det fortsatt så att marknaden inklusive flygbolag faktiskt betalar 10,0Mkr mer per år även om lokala flygplatsen bara behöver betala 2,5Mkr av dessa.
I framtiden kan omfördelningen vägas om och flygplatserna tvingas stå för en större andel själva. Det i sig fördyrar både lokal flygledning och fjärrstyrning och är också en risk för ökade kostnader för alla flygplatser.
Och i perspektivet att välja fjärrstyrning istället för att bygga ett nytt lokalt fysiskt torn för 25Mkr där kameratornet kostar ca 10Mkr, så blir det en kortsiktig besparing i 6-7 år. Därefter blir fjärrstyrning för alltid dyrare och utan möjlig återvändo utan att lägga ut 25Mkr för det fysiska tornet.

Och till detta tillkommer att man vid fjärrstyrning valt bort den kunskap och kompetens samt redundans att fortsätta hålla flygplatsen öppen i ett tekniskt handikappat system som den lokala flygledarpersonalen kan erbjuda.
Skattebetalare
2019-08-14 11:04:26
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Finns det någon (som inte är beroende av att arbetstillfällena finns kvar i Sundsvall) som kan försvara detta projekt...?!
Ett sidoprojekt (från en svunnen tid när man lätt kostnaderna skena utom kontroll) som spårat ur och ingen vågar stoppa.
Trumpf
2019-08-14 16:26:19
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Båda prisupgifterna stämmer kanske då? 2,5M innan och 10M efter enrouteavgifter
Mora Mil
2019-08-14 18:45:44
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Mitt inlägg gäller i första hand basutbudet, men torde gälla även för övriga flygplatser.
Vad kostar avtalet om en reservfunktion för berörda flygplatser, som ingåtts mellan LFV och Försvarsmakten?
SDATS borde avvecklas
2019-08-14 20:06:20
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Skulle inte förvåna om SDATS får igenom överklagandet med hjälp av politik på hög nivå. Alltihop är extremt skumt.
När det gäller Sälen kommer påtryckningarna på TS att vara enorma för att godkänna till vilket pris som helst i tid till öppningen. Det kommer att genas i många kurvor för att få pågående projekt godkända.
Jörgen
2019-08-15 09:55:14
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Mer eller mindre en katastrof för SDATS och fjärrstyrd flygledning att äntligen få bekänna färg när det gäller prissättning. Vilka flygplatser i världen vill betala dubbla kostnader för flygtrafiktjänster? De som hittills har tvingats på fjärrstyrda torntjänster kommer snart känna av problemen. Att vara bakbunden brukar aldrig sluta väl. Kan inte motiveras att investera hutlösa belopp att få fjärrstyrd flygledning installerat och sen ingen ägarkontroll över infrastrukturen och produktionen. Flygplatser måste äga kontrollen över sin flygledning och kunna upphandla och välja leverantörer. Monopol är förlegat och ofantligt dyrt för samhället.
Olle S
2019-08-15 10:31:10
Diggitaaaaalt!
Men det är ju diggitaaaaaaalt! Allt blir bättre med diggitaaaaalt, även om ingen direkt kan säga vad det är som är så diggitaaaaalt! :D
De funktioner man hänvisar till krävs ju för att RTC är ett sämre alternativ till traditionell flygtrafikledning! Ett bättre alternativ hade ju varit att använda dessa funktioner i befintlig infrastruktur (tornet).

Nu har vi tvingats in i en teknik"utveckling" som stoppar ALL annan teknikutveckling.
Skattebetalare
2019-08-15 11:46:40
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Är RTS kopplat till TopSky....? Sägs att det inte är det...
sv Olle S
2019-08-15 13:04:55
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Exakt. Kejsaren är ju naken. Det var bara en bluff, en väldigt dyr sådan. Genomskådat av de fem flygplatserna som gjorde ett klokt och kostnadseffektivt val.
sv Skattebetalare
2019-08-15 14:51:11
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Nej, tekniken funkar inte ihop. De som har Topsky nu får hoppas att det löser sig, annars blir det ett steg tillbaka i utvecklingen för dem. Annars är allt digitalt eller hur det nu var med den saken och allt kommer att bli billigare och bättre eller tvärtom.
NN
2019-08-15 16:44:41
SV: Skattebetalare
Krävs för att kunna se labels på flygplan(et) på "fönsterrutan". Varför man nu behöver det, såvida man inte är understimulerad och egentligen behöver byta jobb istället för att förstöra. Men jaja lägga miljoner på meningslösa saker har alltid varit LFVs starkaste kort. Särskilt när det finns ett skrikande behov att fixa (inte lika sexiga) flygsäkerhetsrisker på annat håll med dessa pengar.
Frans
2019-08-15 17:43:45
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Hur många år ingick i upphandlingen?
upphandling
2019-08-16 05:53:03
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Åtta år
Analog flygledare
2019-08-16 09:32:30
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Helt rätt. Man har idag ingen klar lösning för att integrera Topsky med RTC-utrustningen. I värsta fall får vi telefonera beräknade ankomst och avgångstider och koordinera klareringar mellan TWR/TMC/ACC per telefon. Så länge telefonlinjen är digital så är det ju jäääättebra!
Tops
2019-08-16 10:46:08
Sv: analog fl
Äh vaddå?! Ett digitalt samordningssystem mellan olika flygledningsenheter som sparar oändligt mycket tid och kapacitet, vad ska det vara bra för? Vi ska ha labels som flyger runt på skärmarna! Och sen ska vi ha laser, just det laser! Det är coolt det! Fler miljoner som kan imponera på studiebesöken, LFVs kassa sinar aldrig! Nytta och användbarhet, pffft!
Skattebetalare
2019-08-16 11:17:15
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Alltså en tydlig indikation på att RTS har tagits fram som ett sidoprojekt som ingen trodde skulle fungera. Att det inte är integrerat med Topsky är ju inget annat än en skandal!
Mycket vilja och stor personlig prestige har lett till att detta projekt har fått fortsätta. Det är inte svårt att övertala en GD som inte har någon kunskap alls i ämnet. Ingen GD i världen vill/vågar ta beslutet att lägga ner detta projekt. Bättre att låta nästa GD få överta skiten.
HV
2019-08-16 20:03:34
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Betänk då också att de två torn som idag har topsky, Umeå och Sturup, är de högst trafikerade flygplatserna som snart skall fjärrstyras som ev går miste om detta hjälpmedel. Men är det bråttom så är det. Men de internt sett vassaste knivarna i LFV:s låda har nog tänkt ut något finurligt sätt att kollra bort politikerna även i detta. Enligt LFV så är även de flygplatserna små flygplatser jämförbara med Ö-vik och Ö-vik har ju inte topsky så då blir allt bra när det blir digitaaalt.
Protonen
2019-08-16 20:55:40
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
@Skattebetalare. Nej RTC har inget interface till TopSky, tyvärr inte, möjligtvis att OLDI implementeras så småningom för viss automatisering. Det var på förslag att APP funktionen skulle kunna vara en TopSky pos, men LFV valde en annan väg istället, att låta SAAB utveckla en ny APP. Varför kan man ju undra, som om projektet och utvecklingsproblemen inte redan var tillräckligt dyra i projektet. Det ultimata hade naturligtvis varit att ansluta RTC till centralerna och TopSky, bl a skulle enkla nattkopplingar kunna göras med viss del av luftrummet upprättat. Positionerna i TopSky var redan inköpta, de fanns att tillgå. Det hade naturligtvis varit en het fråga för LFV´s GD och styrelse att begrunda hur mkt som skulle investeras i det relativt oprövade konceptet m RTC. De borde varit med i beslutsprocessen och informerats om den nya positionens pris och komplexitet.

Blir rätt intressant framtid nu när SDATS förlorade första upphandlingen, de lär ju inte kunna komma med ett billigare pris i en andra upphandlingsrunda då de antagligen räknat på vilket pris de skulle kamma hem affären med.

Som sagt, det finns nog en del överraskningar med RTC. Det ska inte glömmas bort att de fysiska tornen var och är utmärkta flyglednings funktioner, robusta och relativt okänsliga för störningar. Oavsett hur mkt "digitaliseringsvänner" okunnigt förespråkar digitaliseringens framtid, så finns det enheter inom flygledning som av operativa skäl borde ha mindre digital struktur, de fysiska tornen tillhör denna grupp. Bara för att det finns mkt kritik till RTC så är dessa inte på något vis bakåtsträvare, ett fysiskt torn ÄR bevisligen inte lika känsligt för störningar som RTC, det har redan bekräftats. Märkligt att all den kompetens som finns inom LFV inte tagit den kunskapen tillvara.

Nuvarande GD har förmodligen en färgad bild av, låt oss diplomatiskt säga, förhoppningarna med RTC. Det var inget fel på förhoppningarna. De var ett nytänk som blev svårare än tänkt att realiseras. En timeout borde tagits. Projektet borde varit mer tydliga med kostnader och beräkningar av fördyrande komplexa förseningar till GD och styrelsen. Ett nytt torn kostar ung som någon tidigare nämnde ca 25 milj. En sådan enhet är relativt självgående och har minimal kostnad i underhåll och drift inklusive personal. Många torn skulle kunna moderniseras och byggas nya med de kostnader som RTC hittills inneburit. Det finns ännu ingen bekräftad kalkyl för RTC inkl personalbehov eftersom det inte finns ngn färsk kalkyl på om multipel kan/får tillåtas bli verklighet. Det skulle således kunna sägas om RTC; utvecklingen sker på löpande räkning.
@protonen
2019-08-16 23:24:53
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Amen, kunde inte sagt det bättre själv. RTS är ett skolboks exempel på vad vi kan förvänta oss växa fram i organisationer som saknar nyansering i sitt beslutsfattande. Som präglas av en alltför enkelriktad och likfärgad kultur. Vi har sett människor omplaceras och tvingats bort pga avvikande åsikter i frågan, av just den anledningen kan aldrig RTS bli en framgångssaga. LFV är helt enkelt för enkelspåriga för sitt eget bästa. En föråldrad organism med en förlegad syn på digitalisering. RTS har dessvärre alltid känts som ett försök att lansera en uppdaterad videobandspelare för att konkurrera med samtidens strömningstjänster, det kanske fungerar på vissa nostalgiker men aldrig på marknaden.
Digital runstensteknik
2019-08-16 23:39:27
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Som en av RTC-specialisterna sa i en intervju: "Det var glädjekalkyler för att få med folk på tåget."
Jonas
2019-08-17 08:34:56
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Tycker synd om LFV (g:a Luftfartsverket) organisation. Vad hände och vad händer? Så beklagligt att hamna i den situation som nu råder. Bara gått utför sedan 2005 och nu går det allt fortare. Friska avdelningar läggs ner pga felaktiga satsningar. Ledningen erkänner inte och vågar heller inte stanna upp. Om det fortsätter som idag så har vi snart inget LFV kvar. Varför?
NRK
2019-08-17 10:04:35
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Många bittra människor här, marknadsför det som är bra istället.
Rörmokaren
2019-08-17 11:51:55
Re: Jonas
Tycka synd om LFV... Nej, dom har en historia av att utse enbart "ja-sägare" i HELA organisationen och då blir detta resultatet. Gäller inte bara RTS-projektet!

Personalpolitik... Småchefer som med glädje utför de dårskapsideer som får folk att sluta på företaget!
Det går inte att tycka synd om LFV! En GD som öppet deklarerar att hon inte är chef för att vara populär. Det går, enligt henne, inte att vara högsta chef och samtidigt vara chef...! Hur 1980 låter inte det! Det har hänt lite i företagsledarkulturen sedan dess men det har hon (och de flesta GD före henne) missat!
Rörmokaren
2019-08-17 19:33:58
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
och samtidigt vara OMTYCKT chef...! ska det stå.

Någon skriver bitterhet... Är man alltid bitter bara för att man inte är en "ja-sägare"...?!
Lars
2019-08-20 10:55:34
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Tur för marknaden att det fortfarande finns minst två möjligheter och att priserna inte skjuter iväg. Vi får inte glömma hur prisbilden för flygtrafiktjänster i Sverige såg ut innan avregleringen 2010. Man glömmer snabbt! Vem vill tillbaka till ett monopol? Inte kunderna i alla fall.

Det glädjer mig att se utvecklingen de senaste månaderna och att lokal flygtrafikledning står sig starkt i konkurrensen och jämfört med att stänga ner lokal verksamhet.
Frans
2019-08-21 22:03:06
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Kul att Linköping hoppar på tåget också.
Markus
2019-08-22 08:12:54
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Frans, hade Linköping något val? Vad hade branschen och marknaden sagt om t ex ACR fått ett långtidskontrakt på SAABs egna flygplats. Flygplatsledningen hade inget val 2014 när de ville se över sin flygledning. Linköping var ju självklart också intresserade av att få tillgång till gällande marknadspriser och för flygplatsen en mer anpassad levererans. Så enkelt var det inte. Först 2019 börjar man testköra RTS. Linköping Airport har sedan 2014 hamnat i ett nytt monopol. Låt oss följa utvecklingen och om det var rätt beslut från SAAB att undanta Linköping Airport att upphandla flygtrafiktjänster i konkurrens.
KallE&Nomi
2019-08-22 10:16:26
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Märkligt att inte alla ännu vet att fjärrstyrt RTS är bevisat dubbelt så dyrt som manuell flygledning?
Så fortsätt tro att ni sparar pengar genom att införa RTS eller byt miniräknare.
Tollarp
2019-08-22 11:58:10
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Ingen idé att ge LFV en ny miniräknare utan en väldigt tydlig instruktionsbok, speciellt som förklarar skillnaden på plus och minus.
Hans
2019-08-22 12:20:25
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Tänk om RTC varit ett altiernativ för fyra-5 år sedan??? Då hade förmodligen många skattekronor sparats och NExtjet funnits kvar!!
KallE&Nomi
2019-08-22 12:44:11
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Jag ser att antingen läser inte Hans tråden, eller måste han byta mer än miniräknaren.
Hans
2019-08-22 18:16:05
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Alla i branschen vet att med RTC hade inlands flygplatserna idag mått bra och Nextjet funnits kvar!!!

//
Hans
erfarenhet 20 år som ramptekniker!!!
Tollarp
2019-08-22 20:54:03
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Tack Hans för dina ironiska inlägg. Det blev tydligare på slutet. Lite humor på forumet är kul. Tyvärr finns det många som tror precis så som du skriver. Tack och lov minskar den skaran drastiskt nu när kostnaderna för RTS börjat visa sig på riktigt. Det stora intresset från omvärlden kommer att försvinna inom ett år. Nästa konkurs kommer att stavas SDATS, eller att avvecklingen sker på något mindre iögonfallande sätt. ACR kommer att stå som vinnarna, marknadens förtroende för LFV finns tyvärr inte längre.
Studerande och funderande
2019-08-22 22:42:25
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Länk till C-uppsats om RTS och "glädjekalkyler":

https://static1.squarespace.com/static/594a26a2ccf210b0481c1405/t/5ca21f2c104c7b955974c4cb/1554128689980/Framtid+eller+kraschlandning.pdf
Nordic handling
2019-08-22 23:07:30
SV: Hans
Jag har svårt att se hur ditt resonemang går ihop i skuggan av den upphandling ACR precis vann med ett klart lägre pris på lokal flygtrafikledning än budet som erbjöd tjänster på distans. Men jag utgår ifrån att det verkliga syftet med ditt inlägg var att agitera och beklagar därmed att du behöver känna dig så liten.
Olle
2019-08-22 23:55:53
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Hans har nog smuttat lite på lördagsgroggen...!
Protonen
2019-08-24 16:51:02
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
@Frans; Kan du förklara vad det är för "kul med att Linköping också hoppar på tåget"??

@Markus; Det var ingen högoddsare att Linköping skulle undantas, hur skulle det annars sett ut om Linköping skulle ledas av ACR eller annan Provider. Då hade SAAB fått skämmas offentligt om man missat att undanta dem fr upphandlingar: Klart SDATS vill utveckla nya lösningar på SAAB´s egen flygplats. Då behövs inget godkännande(bortsett fr TS) från ngn annan flygplatschef, de gör som de vill på egen mark.

Bra eller dåligt, återstår att se. Om SDATS nu inte vinner ngt med överklagandet av upphandlingen de förlorade så har de verkligen tappat tempo och det var som sagt inte avsikten med samgåendet mellan SAAB och LFV. Sverige är fantastiskt, eller hur........ ;)
@Protonen
2019-08-25 15:18:19
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Kul = Roligt

/Frans
Bertil
2019-08-28 00:40:20
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Något nytt i överklagandeprocessen? Vet man varför SDATS överklagar upphandlingen? I mina öron låter det hela märkligt. Har man förlorat så har man förlorat. Bara gå hem och analysera varför det gick snett denna gång. Kanske kan man förbättra sig till nästa upphandling. Eller så får man acceptera, kliva av tåget och hitta på nya världsunika lösningar.

Varför står det inget i dagspressen om att SDATS tillika SAAB/LFV förlorat en stor upphandling i Sverige. Förhalar SDATS processen genom ett överklagande då de inte vill få negativ press i Sverige och internationellt. Kanske har de affärer/avslut på gång som inte tål att höra sanningen om att RTS är extremt dyrt jämfört med dagens flygledning för flygplatser.
@Bertil
2019-08-28 13:17:01
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Flygplatserna har inte förstått att det blir en hög ingångskostnad, när man upphandlar igen om några år kommer priserna halveras gentemot konkurrenterna.

/Karl-Axel
JE
2019-08-28 15:46:38
SV: Karl-Axel
Om nu priset initialt blir högt men sedan mycket lågt, för enkelhetens skull antar vi att det är sant, så har heller inte SDATS i sådant fall insett att i upphandling vinner lägst pris (nästintill uteslutande) och SDATS kan aldrig vinna ett LOU-upphandlat kontrakt? Då spelar det ingen roll hur billigt det blir sen, då upphandlingarna gäller här och nu. Kan sen inte flygplatserna hämta hem priset ens sett över ett kontrakt på 8 år så är det helt enkelt för dyrt, oavsett om det är billigare ”sen”.
Olle
2019-08-28 19:07:20
Re: @Bertil 2019-08-28 13:17:01
Nej det kommer det inte att bli.
Torbjörn
2019-08-28 21:28:21
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Det kommer bara att bli dyrare för varje år och vid nya kontraktsperioder. Har man köpt eller köper fjärrstyrt så har man samtidigt köpt grisen i säcken. Nöff, nöff!

Vilken leverantör eller annan typ verksamhet skulle sänka sina priser mot kund ifall kunderna inte har några alternativ. Aldrig hänt i historien eller i nutid. Sorry!

LFV, inte helt genomtänkt och man kan ju undra vilka som sitter i LFVs styrelse som gett sitt godkännande till en sådan feltänkt satsning. Politiker, vakna!

Fjärrstyrt är dyrt och ger inga affärer med bra marginaler. LFV = röda siffror. Akta er skattebetalare, flygbolag m fl. Snart kommer notan!

När kommer försvarsmakten att vakna? Kanske inte så länge flygvapenchefen sitter i LFVs styrelse!
Terminator
2019-08-28 22:05:07
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Att SDATS överklagar för att man anser att kunden räknat fel och inte förstått, det är ju märkligt att en sådan överklagan godkänns överhuvudtaget.
Bertil
2019-08-29 08:50:17
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Man brukar säga att kulturen sitter i väggarna. Dock inte inom myndigheter och statligt drivna bolag - där sitter kulturen mellan väggarna - hos individerna. SDATS anammat kulturen och överklagan visar att man tagit över stafettpinnen/kulturen från LFV. Översittare fasoner, kunder har alltid fel och förstår inget. Kunder är bara ett ont omen. RTS har hittills fått all draghjälp man kunnat hoppas på hittills. Statliga bidrag och stort stöd från ledande S politiker har underlättat. SAAB tackat och tagit emot. Världsledande är man sedan år. Men, nu börjar vandringen uppför och uppförsbacken är lång och blir brantare och brantare för var dag. Orkar de hela vägen upp? Många får kasta in handduken när orken tar slut. Låt oss följa den fortsatta vandringen.
@Karl-Axel
2019-08-30 06:44:04
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Upphandlingen nu, RTS dubbelt så dyr + upphandling sen, RTS hälften så dyrt = playoff ca 14 år... Liiiite väl lång tid för att nå ett nollresultat på en investering, tycker inte du?

Och då är det inte ens säkert att RTS ens är billigare än traditionell flygledning vid den andra upphandlingen (krävs att en FL får styra flera flygplatser för det). Dessutom tenderar monopol alltid att bli dyrare över tid!
Jonas
2019-08-31 15:39:00
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Vad ska LFV/SAAB fylla centralerna på Arlanda och Sundsvall med. Ingenjörer och tekniker. Flygledare lär inte behövas så många då antal uppdrag kommer vara magert. Frågan är också om Swedavia kommer fullfölja och tillåta sig att stänga ner sina torn på Kiruna, Sturup, Umeå och Östersund? Speciellt nu när FM begärt mer pengar då riskerna i vår omvärld ökar. FM vill nog att våra flygplatser i landet är bemannade och inte utsätts för IT-attacker utifrån. Med lokal bemanning av flygledare kan man operera flygplatserna även om tekniska problem. Vi ska nog fundera på om det verkligen är rätt att centralisera landets flygledning bara för att det är digitalt sexigt. Dyrt är det också om man sett resultatet av den senaste upphandlingen om flygledning gjord av Kalmar, Jönköping, Norrköping, Karlstad och Skellefteå flygplatser. Vi talar många 10-tals miljoner kronor dyrare per år ifall man vill ha fjärrstyrd flygledning. Ska verkligen de regionala flygplatserna och dess regioners skattebetalare tvingas betala för en teknik som ingen frågat efter?
Protonen
2019-09-01 23:05:36
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
@Jonas; här slår du huvudet på spiken; ”Ingen har efterfrågat tekniken på RTS, absolut ingen! Det var f d SAAB projektledaren som senare blev GD i LFV som med teknikintresse drev frågan. Inget fel i det, men i det läget som chef för flygtrafiktjänsten lurades LFV in i en teknikkarusell som inget flygbolag efterfrågat. Det chefen för flygtrafiktjänsten borde ägnat sig åt vore att åstadkommit sänkta enrouteavgifter istället för att anstränga LFVs redan ansträngda budget. Flygbolagen bär dryga kostnader såsom oljepriser, enroutavgifter, start o landnings avgifter o d. Det råder knappast ngt tvivel om att bolagen kommer att få betala LFVs tekniksatsning inom RTS. RTC är ännu så länge ingen framgångsfaktor inom flygledning och lär kanske inte bli det heller, det tyder senaste upphandling av flygtrafiktjänster på. RTS blir ingen kassako!!
Maria
2019-09-02 09:56:32
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Är det någon här som sitter på anbudsutvärderingen/tilldelningsbeslutet alternativt vet hur man kan få tag på den? Är den offentlig upphandling?
Thomas
2019-09-02 11:11:56
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
@Maria: Fråga gänget på SDATS (LFV/SSAB) då de överklagat upphandlingen och inte gillar utgången. Nu blev det för marknaden plötsligt officiellt hur mycket dyrare det blir med RTS och detta över en så lång period som 8 år. Jag hört att SDATS anbud är ca 30-50% dyrare än vinnande anbud.
Maria
2019-09-02 15:38:14
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
@Thomas
Nu är det ju inte SDATS som har gjort anbudsutvärderingen så jag förstår inte varför jag ska fråga dem? Du säger att det är "officiellt" hur mycket dyrare det är med RTS samtidigt som du presenterar siffror om 30-50% på hörsägen, det känns ju inte så jätteofficiellt med siffror baserade på ryktesspridning.
Thomas
2019-09-02 16:43:40
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
@Maria, då får du istället fråga vem du vill eller kontakta Förvaltningsrätten. För oss vanliga räcker det med att veta att RTS är betydligt dyrare och mindre driftsäkert än lokalt bemannade torn. Verkar som kunderna börjat inse detsamma. Snart gör väl FM och Swedavia samma överväganden. Tufft för LFV och ingenjörerna.
Protonen
2019-09-02 18:28:39
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
@Thomas och Maria; egentligen spelar det mindre roll i dagsläget hur mkt dyrare SDATS var men kan vara intressant att veta. Faktum är redan bevisat, de var orimligt dyra! Lösningen för SDATS och LFV att kunna prestera svarta siffror är multipel lösning i Remote, först då blir det möjligen en vinst i bokföringen. Vägen dit är lång för att inte säga omöjlig att forcera (se TS lyckönskan).
Insatt
2019-09-02 21:17:40
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
SDATS anbud: ca 183 msek
Vinnande anbud: ca 89 msek

RTS är framtiden, eller hur!?
JJ
2019-09-02 21:31:14
SV: Thomas
Ska man granska det här är det ju intressant att veta vart ärendet har hamnat så man kan få ta del av det. Går tyvärr inte bara att googla sig in i våra domstolar. Någon som vet vart överklagandet hamnat? Vilken förvaltningsrätt/kammarrätt?
Bertil
2019-09-02 23:08:03
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Jag tycker frågan från Maria är helt befogad. Vem har gjort upphandlingen och utvärderingen? Självklart är det de berörda flygplatserna men dom måste ha gått ihop och gjort upphandlingen centralt. Har någon av flygplatserna ansvarat för upphandlingen eller har någon annan organisation gjort den? Det är ju en öppen upphandling. Sedan har säkert vissa av anbudsgivarna begärt att anbuden skall sekretessbeläggas.
Olle
2019-09-03 08:57:53
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Vad jag hört i korridorerna är det Förvaltningsrätten i Växjö som har ärendet. Det som skiljer denna upphandling från tidigare är att även CN-tjänster ingår. Borträknat CN priserna så är SDATS offererade pris för ATS/MET ca 30% eller högre än vinnande anbud. Även spanska företaget SAERCO är betydligt lägre i pris än SDATS. SAERCO tar över flygtrafikledningen på 2 norska flygplatser (Kristiansand och Ålesund) Q1/2020. Intressant! Nära att spanjorerna även bröt sig in i Sverige. Sveriges flygledare lever inte längre i en liten och skyddad värld. Bra då flygledare själva inte känner något ansvar mot arbetsgivare eller samhället när de vill ut och lufta sig i världen. Då självklart ens rättigheter. Det måste vara ens frihet att få välja leverantör eller tjänsteställe. Ta bort regleringar och låt marknaden styra.
Bobby
2019-09-03 09:34:24
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Men Olle lille, inte behöver du lufta ditt avund på forumet, låt dig inte frestas av rykten el hörsägen. Om du har behörighet att söka till flygledare så gör det och ta DITT ansvar till att minska personalbristen. Förhoppningsvis har du varit pax ngn gång när flygledarna som alltid avvecklar trafiken m minsta möjliga försening. Bara för att vi fått möjligheten att jobba som flygledare ska vi inte vara diskriminerade till att inte få uttrycka åsikter el byta tjänstgöringsort, även om det råkar vara utrikes, vilket är mycket utvecklande. Välkommen att söka utbildningen!
Simon
2019-09-03 10:36:18
Re: Olle
Tror du att spanska flygledare hade flyttat hit till Sverige om SAERCO hade vunnit upphandlingen...?! Då får du nog tänka om! :D
Dennis
2019-09-03 11:08:18
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Fler arbetsgivare men få flygledare... Det måste ju vara väldigt dåligt för LFV men väldigt, väldigt bra för svenska flygledare! Det får man väl hoppas att ALLA svenska flygledare förstår.
Jonas
2019-09-03 18:21:21
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
@Dennis. Hur rekryteringarna i Sundsvall? Det lär vara kö dit och villkoren SDATS erbjuder behöver inte sockras. Stämmer det? Vilken fin utveckling för RTS i så fall.
Insatt
2019-09-03 21:12:54
@Jonas
Vad hjälper det att ha flygledare när man har en produkt som inte lockar några kunder....?
Dennis
2019-09-03 23:23:21
Re: Jonas
Nej, det stämmer nog inte.
Skattebetalare
2019-09-04 10:30:48
RE Jonas
Det är väl just det dom har behövt göra, sockra erbjudandet. Kanske inte helt lätt att locka folk till Sundsvall annars och just nu är det väl inte så många som tror på en kraftig expansion av RTS... Ser ju onekligen lite mörkt ut.
Olle S
2019-09-04 11:42:25
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Eleverna från skolan "tvingas" väl dit...? När sen RTS läggs ner får LFV en hyfsad kostnad för att omskola dessa fl till ACC flygledare...?
Rutger
2019-09-04 23:03:33
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
@Olle S; om RTS läggs ner råder arbetsbrist i företaget. Det brukar resultera i permitteringar el uppsägningar. LFV vill antagligen inte ha tillbaka några fl som ökar på pensionsskulden nu när man äntligen "blev av" med några till SDATS

Tveksamt om elever tvingas till RTC, de avgör ju till syvende och sist själva hur de vill göra med sin anställning. Beträffande villkor så blev flygledarna av med arbetstidsförkortningen och det måste ju anses vara en betydande lönesänkning. Märkligt att fackförbundet gick med på det. Någon gjorde inte sitt jobb!!
Olle S
2019-09-05 11:20:02
Re: Rutger
Så behovet av flygledare minskar om RTS avslutas...?! Upphör behovet av flygledare på de flygplatser som idag drivs av RTC...?!
Underskottet av flygledare är idag stort, både ute bland tornen och på ACCerna. Skulle RTS avslutas så kvarstår naturligtvis behovet av flygledare, möjligen på ett annat ställe eller annan arbetsgivare men behovet försvinner ju inte!
Ingenjörer och tekniker som länge fått ha lekstuga med LFVs (flygbolagens) pengar kanske blir övertaliga men det är en annan historia.
Har du koll på de stora pensionsavgångar som kommer när 60-talisterna börjar gå i pension...?! LFV har på något sätt "glömt" detta och inte startat nya kurser i rätt omfattning för att kunna möta detta.
Om en elev hamnar i en kurs som är dedikerad till ACC, TWR eller RTC så har den väl knappast något större val...?! Eller hur tänker du?! Självfallet kan man ju hoppa av utbildningen om man inte tycker placeringen passar men hur många gör det?!
Vad fick man istället för arbetstidsförkortning? Vet du det? Att kritisera ett fack som fullständigt kört över arbetsgivare i 10-15 år känns rätt korkat! Historielöst att påstå något annat!

Lisa
2019-09-05 11:30:04
SV: Rutger
Om ett RTC läggs ner kvarstår fortfarande flygplatserna. Det är flygplatser som styr behovet av flygledare inte ett RTC som bara styr behovet av tekniker och ingenjörer. För att skapa en övertalighet av flygledare måste flygplatser läggas ner och det är bara en tidsfråga innan vi är där.
kretskort
2019-09-05 11:51:00
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
@ Olle S

Ingenjörer och tekniker ? är soppan deras fel ? eller ?

Olle S
2019-09-05 12:31:56
Re: Kretskort
Var skriver jag att det är deras fel...?! Dom har haft lekstuga men beslutet har givetvis tagits av någon annan. Eller möjligen många små felaktiga beslut som lett fram till där vi är idag. Och sen ingen som vågar stoppa röran.
O l l e
2019-09-05 21:13:12
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Hur kan utländska aktörer få vara med och buda, det om något måste väl vara en säkerhetsrisk i FM’s ögon? Varför skriker inga flygledare om sett?
FL
2019-09-05 21:46:07
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Vi vill ha fler arbetsgivare att välja mellan! Skiter väl i FM!
FL
2019-09-05 22:48:15
SV: O l l e
Utländska aktörer kan vara med för att vi i Sverige inte ser dessa flygplatser som strategiskt viktiga och därför öppnat upp för konkurrens. Till skillnad från Swedavia och Försvarsmaktens flygplatser. Det tragiska i det hela är att ACR gör ett långt mycket bättre jobb än LFV för att säkra flygplatsernas drift under samtliga beredskapslägen. LFV har målat in sig i sitt lilla centraliseringshörn och bygger allt på teknik som är helt värdelös under samtliga beredskapslägen. Det kanske inte är så bra att sitta i ett inglasat rum på flygplatsens högsta punkt men är man på plats kan man i alla fall göra mer än i en bilkö i ett Stockholm som ska evakueras på väg till en TLF i andra landsänden. Kanske hade varit bättre att öppna även dessa flygplatser för konkurrens? I alla fall riktat mot seriösa aktörer, utländska eller svenska. LFV är tragiskt nog långt ifrån seriösa, vilse i sin egen självgodhet.
Andersson
2019-09-06 10:45:43
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Nu verkar ju den sista entusiasmen ha lagt sig även hos dom mest lojala medarbetarna...
Nuvarande GD kvar 3-4 år till...?

Tungt beslut för nästa GD när ytterligare några hundratals miljoner är spenderade!
FL
2019-09-06 13:14:07
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Hur många generaldirektörer har vi haft sedan ACR startade upp? Så många under 15 år att man inte ens kommer ihåg namn och sittande perioder. Säger en hel del och att den ena efter den andra kommer in och försöker röra om i grytan. Går bra tills regeringen tröttnar på kritik både inom och utanför organisationen. Nästa!!!
Rutger
2019-09-06 22:00:12
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
@ Olle S; Olle, vill inte gå i polemik med dig men vissa delar i dina kommentarer är inte helt korrekta, du har rätt i att LFV saknar många fl pga förestående pensionsavgångar, så långt håller jag med dig och jag har koll på det, visst! Bristen kommer att hänga med i en längre tid.

* LFV har inte "glömt" bristen men planeringen har varit underlig som så många ggr tidigare;

LFV har under många år, så gott som alltid, i flygledares ögon varit 180 grader fel i att möta behoven, utbildning genomfördes bl a när behovet var lågt och det ledde till att ett antal aspiranter inte fick jobb i Sverige, för att LFV helt plötsligt satte in en besparingsattack med sikte på personalen, det känner du kanske till?! De ekonomiska besparingar LFV gjorde på utbildningen blev kännbara på många vis, det vet alla. Om det funnits bättre planering/krav hos småcheferna att förutse behoven hade situationen kunnat vara en annan. Men så länge som övertid använts som ett instrument att lösa bristen har den aldrig riktigt kommit upp till ytan och åtgärdats, övertid fick säkra driften. Finns flera konkreta fall på det. Som belöning för ofullständig planering har du säkert också varit rätt glad den 25:e när din övertidsersättning betalats ut. Det är enkelt att sitta på läktaren och kritisera, det säger du själv längre ned i texten i din kommentar. Olle S, LFV är inget undantag, det är lika bristfällig resurstillgång på flera håll i Europa och i andra länder också, glöm inte det. Det är en bra katalysator i kommande förhandlingar. Se tiden an. LFV gör just nu vad de kan och det är bra för det kommer i sinom tid ge dig och oss andra lättare att få vår ledighet beviljad.

* Om RTC läggs ner;

Det ligger nära till hands att hoppas att LFV återanställer "arbetslösa" fl om RTS skulle läggas ner. Men det behöver inte vara självklart att så sker, det finns redan idag exempel på det, detaljer behöver inte luftas här inne. Visst borde det vara en tillgång för LFV att kanske skola om till annan rating, men det löser inte behoven inom centralerna och tornen, ny utbildning måste till för att täcka samtliga behov. Dessutom finns risken att nya elever anställs till sämre villkor än de som jobbat en tid, det vet vi redan. Inte bra alls.

LFV är förmodligen inte alls sugna på att återerövra tornen som ev drabbas i händelse av att RTC läggs ner, de för endast med sig utgifter. De vill inte ha tillbaka pensionsskulden som ännu idag belastar dem. Pensionsskulden är och har varit en återkommande stötesten för LFV. Sen, vad LFV´s ägare säger om ev uppkommen situation för att säkra driften är en annan sak. Se Västerås för att antal år sedan.

*Arbetstidsförkortning;

Den finns fortfarande kvar i LFV, men i SDATS fallet förhandlades den bort. Det var ett annat fackförbund än det du kanske tillhör inom LFV som skötte övergångsförhandling för SDATS. Ngn där har som det skrevs, inte gjort sitt jobb, det är att betrakta som en lönesänkning, dessutom utan kompensation. Det är inte att kritisera ett fack "som fullständigt kört över arbetsgivare i 10-15 år", det är ett konstaterande att villkoren sänktes. Att "köra över" en arbetsgivare skapar inga goda relationer, allt sker under förhandling och där kan konstateras att facket inte "kört över" ngn på lång tid. Samverkan medger inte det, ibland kunde annat önskas.
Olle S
2019-09-07 11:24:38
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Inte gå in i polemik...? Du gör ju precis det...! :D
Du skriver att "vissa delar i dina kommentarer är inte helt korrekta" men sen förtydligar du inte vad som inte är korrekt utan du håller med mig...! Jag skriver ju "glömt" och inte glömt... Jag vet precis varför vi är där vi är idag. Det har hänt många gånger för!

Jag håller med dig till hundra procent när du skriver: "Det är en bra katalysator i kommande förhandlingar." Det gäller bara att få alla flygledare (på båda centraler!!!) att förstå detta!

Nej, jag är inte glad den 25:e för att jag har tvingats jobba övertid och har tvingats under många år att jobba övertid. Jag är hellre hemma hos min familj.

Jag menar att det spelar ingen roll om LFV återanställer eller ej. Behovet är ju detsamma med eller utan RTS och därmed ser jag ingen större risk att någon flygledare ska behöva gå arbetslös. Möjligen byta arbetsgivare eller ort.

Arbetstidsförkortningen... vet för lite om den för att uttala mig. Dock vet jag att det fanns en viss naivitet när tex flygledare gick över till ACR och man hade sånt agg till LFV att man inte förhandlade fram tillräckligt bra avtal. Detta verkar dock ha rättat till sig efterhand.

Jag anser att du är naiv när du inte tycker det är bra att vi har ett starkt fack. Vår arbetsgivare har allt för många gånger visat att dom inte är intresserade av att ha "goda relationer".
Det är ett tag sedan det var någon riktig "strid" men det är väl till viss del för att arbetsgivaren har insett att dom nästan alltid går förlorande ur en strid.
Oavsett vad man anser om hur förhandlingar ska gå till så tror jag vi är överens om att framtiden ser ljus ut.
Eventuellt inställd utbildning (30 fl) i januari gör ju att det ser ännu bättre ut! :D GD verkar bli vår bäste spelare! :D
Detta forum är ju inte optimalt men det är ändå viktigt att vi försöker hålla debatten vid liv och inte hamnar i den "naivitetskoma" vi befann oss i under sent 90-tal och tidigt 2000-tal. Påminn äldre kollegor om hur vi hamnade där vi är idag och undervisa yngre kollegor om vad som krävs.
Det går inte bara att kräva av facket att dom ska förhandla fram guld och gröna skogar om man inte själv är med och påverkar!!!
Andersson
2019-09-07 11:49:43
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
LFVs personalpolitik den senaste tiden utgör ju ytterligare ett hot. Vi börjar se tendenser till samma utflytt av flygledare till andra länder som vi hade under rätt många år strax efter 2000.
Det handlar om att tjäna stora pengar utomlands men även att man inte längre trivs med en arbetsgivare som alltid försöker göra det sämre för de anställda.
Än så länge är det inte så många men ju fler som flyttar desto lättare är det att ta steget. Finns rätt många alternativ just nu.
Pensionsavtalet för 88orna är ju ytterligare en sak gör att beslutet att flytta utomlands blir lättare för den gruppen.
Rutger
2019-09-07 12:08:24
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
@ Olle S; Visst är det bra att grytan hålls kokande, det är sant. Men återigen, har inte kritiserat facket, läs igen vad jag skriver. Facket är inte några få förtroendevalda individer som för fram idéer, facket är alla som är anslutna, dvs, du och jag bl a. Du är själv inne på det, kollegorna måste stå bakom idéerna. Så tala först om för alla som sålt semesterveckor att det är en kortsiktig lösning för att nå bra framtida villkor. Att avstå skulle påvisa en helt annan brist och i det syftet skulle facket få ett helt annat mandat att förhandla. Facklig ideologi helt enkelt, men det kräver medlemmarnas uppslutning, inte kärlek till kortfristiga ersättningar. Då blir facket starkt som du efterlyser att jag inte tycker. Tyvärr blir då flygledarna oförtjänt rubriker i media.

Apropå arbetstidsförkortningen, det är allvarligt att villkor försämras även om det är genom ett konkurrerande fackförbund, det sänder dåliga vibbar.

Framtiden är absolut ljus, men den måste hanteras korrekt. Är vi överens? :)

Flygledarna gör ett bra jobb men det erkänns sällan, tyvärr.

FL TWR
2019-09-07 12:54:59
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Inställd utbildning av 30 elever! Hur fasiken tänker dom? Och sen några års lågkonjunktur så ställer dom några kurser till utan att tänka på att det alltid kommer en högkonjunktur därefter. I stort sett alla flygledare är ju 50+. Ska bli spännande det här.
FL ACC
2019-09-07 15:13:23
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Olle S o Rutger ni tycker ju samma.
Olle S
2019-09-07 23:59:53
Re: FL ACC
Nåja, nu ska vi inte överdriva! :D Vi vill nog båda vara besserschmissar!
Lasse Stefanz
2019-09-08 05:55:24
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Att ställa in utbildningar av flygledare nu när bristen bara kommer att bli värre och värre beror på att det inte finns instruktörer till utbildningarna just pga bristen på flygledare. En rad dåliga beslut tidigare av ledning och styrelse kommer nu att få konsekvenser som faktiskt har framförts underifrån men som inte fått gehör. Ledningens oförmåga att lyssna i ett nötskal tyvärr. Övertron på och felbeslutet om RTS är en av de stora anledningarna till vart vi är på väg.
Martin
2019-09-08 08:23:15
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
RTS är framtiden enligt dagens GD på LFV och hennes föregångare. Ambitionen är högt satt och man förväntas kunna leverera multipledrift, dvs 2-5 flygplatser opereras från en modul tillika position. I förlängningen betyder det en tredjedel antal flygledare än dagens behov. Mycket intressant utveckling och ST (facket) har inte lyssnat till omvärlden. Omoderna kollektivavtal driver frågan till omställning och utveckling. Tyvärr är det så att facket är ett större hot mot flygledaryrket än de arbetsgivare som verkar idag. Måste hörsammas och tas på allvar. Nästan alla flygplatser förutom Arlanda och Landvetter har för lite trafik och dras med ekonomiska svårigheter. På dessa hårt ekonomiskt belastade enheter måste man i framtiden hitta effektiva operationella lösningar, typ RTS eller andra sätt att få all flygplatspersonal inklusive flygledare att arbeta mer gränsöverskridande, Tänk till!
BellArne
2019-09-08 11:20:45
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
@Martin! Basic Airport heter lösningen för flygplatspersonalen sen många år, den är redan maxad. All infrastruktur i samhället kan inte gå med vinst. En del flygplatser tillhör tyvärr denna kategori och att anv t ex flygledare inom andra funktioner på flygplatsen urholkar bristen på fl ytterligare och tillför således inte mycket. Inte heller RTS bidrar till ekonomin på flygplatsen. Se bara hur SDATS anbud skulle fördyrat för flygplatserna. Är det svårt att förstå???
Rörmokaren
2019-09-08 11:48:06
Re: Martin
Jisses! Dom åsikterna ska du nog inte ventilera öppet utanför ditt kontor i Norrköping! :D
Åke
2019-09-08 12:22:57
Re: Martin
"Omoderna kollektivavtal" skriver du... Är det någon som fortfarande köper detta, arbetsgivarens, mantra?!
"Moderna" kollektivavtal blir ALLTID en fördel för arbetsgivaren och var glad att du har ett fack som bevakar dina intressen. Du har verkligen inte kunskapen att bedöma detta! Naivitet utan gränser!
Den enda ursäkt du kan tänkas ha är att du är en arbetsgivaremullvad som desperat försöker så tvivel. Men det blir mest patetiskt!
Röken
2019-09-08 19:09:15
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
@ Lasse Stefanz och FL TWR; vad är det för substans i det ni säger, inställd utbildning pga instruktörsbrist?? Är det sant, var har ni fått info ifrån och när gäller det? 2020? För mig helt okänt om det gäller nutid.
HQ
2019-09-09 12:11:23
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Instruktörsbrist lär det ju vara men tror det avgörande skälet för eventuell inställning av kurs är, som vanligt, en pengafråga. LFV anser sig inte ha råd att utbilda.
FL
2019-09-09 16:33:16
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Måste vara ett skämt att utbildningen skulle ställas in? Inte ens LFV skulle kunna göra något så idiotiskt...
NRK
2019-09-09 20:12:04
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Inställda kurser har i många år varit missnöjda flygledares mantra och det stämmer lika lite varje gång. De borde tänka positivt istället.
Tomas A
2019-09-09 21:41:58
Er nrk
Det där har du uppenbarligen inte riktigt koll på.
DP
2019-09-10 14:00:32
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Kan man driva flygtafiktjänst på distans så kan man väl utbilda flygledare på distans också.
Epn
2019-09-10 16:32:20
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Källa på den inställda kursen i vår, någon?
ESSA Tower
2019-09-10 18:03:02
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Inställda kurser har i många år varit missnöjda flygledares mantra och det stämmer lika lite varje gång. De borde tänka positivt istället.
Sudden
2019-09-10 18:39:04
Re: DP
Säkert skulle man kunna det men till vilken nytta? Lika meningslöst som RTS!
Kenneth
2019-09-10 21:50:32
Re: ESSA tower
Nu jobbar du inte i Arlandatornet för då hade du vetat att det under ett antal år har varit helt inställd utbildning av flygledare. Inte ens nu när behovet är uppenbart så väljer man att utbilda fullt ut. Det har sett likadant ut i stort sett hela övriga Europa också.
Det är inget mantra, det är fakta. Vad menar du inte stämmer med detta?
Manne
2019-09-10 23:16:09
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
För att återknyta till trådtexten en aning:
När skall överklagandet vara avdömt, någon som vet?
Vad innebär detta för SDATS, alltså att inte ha vunnit denna upphandling?
Kent
2019-09-11 09:26:02
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Niclas G, SDATS, pratar nu om ytterligare steg i utvecklingen. SDATS söker kunder till centralerna i Sundsvall och på Arlanda som LFV har investerat i. I en blogg som Niclas nyligen skrivit så kan man tolka det som att externa kunder ska kunna hyra in sig i fjärrstyrda centraler. Hur tänker de nu och vilka ska vara hyresgäster till initialt dyra investeringar.
Skattebetalare
2019-09-11 10:15:30
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Man kan ju blogga/drömma om vad som helst! Skulle inte tippa att kön är så lång för att hyra in sig.
Att man inte ens fick kontrakt på hemmaplan borde vara dödsstöten för projektet.
Jens
2019-09-11 15:04:11
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
De uppdrag SDATS hittills har i portföljen har de inte vunnit i konkurrens. Heller inte Swedavias fyra. Alla uppdrag har SDATS fått utan att bekänna färg. Vad kostar kalaset idag, i morgon och vidare. Undrar hur ATM-och flygplatsledningen på Swedavia resonerar, likaså de lurade cheferna på Linköping, Sundsvall, Sälen och Örnsköldsvik. Det kommer bli en ekonomisk katastrof på sikt för de flygplatser som valt att inte äga sin egen infrastruktur. De nyligen upphandlande flygplatserna sitter på sprängstoff.
FL på riktigt
2019-09-11 16:33:26
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Tror inte Remote alltid folket insett att vi FL ute på flygplatserna skapar mervärde utöver kronor och ören. Mervärden som är uppskattade av flygplatschefer runt om i landet.

Remote finns i Ö-vik för att de troligtvis fick betalt för det som experimentflygplats.

Remote finns i Sundsvall för att centralen finns där, ingen avsaknad av FL på plats.

Remote finns i Linköping pga att ägaren SAAB har sitt säte där.

Remote kommer att finnas i Åre pga bra försäljare alt att flygplatsledningen har dålig kunskap och köper sig fri från att sätta sig in i frågan.

I Swedavias tänkta central hamnar det flygplatser som staten kräver ska bemannas av LFV, alltså pga monopol.

Inga av dessa har konkurrensutsatts innan det blivit remote. Hade säkerligen blivit billigare för samhället om dessa konkurrensutsattes. Vinner då Remote så gör de ju det på egna meriter och vi skulle slippa spekulationer åt något håll.

Min åsikt är att finns det ingen transparens i statliga och kommunala affärer, så är det sannolikt många lik i garderobe!
@Kenneth
2019-09-11 17:48:01
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Med RTS behövs inte lika många flygledare och därav inte lika många nya flygledare.
Kenneth
2019-09-11 20:08:27
Re: @Kenneth 2019-09-11 17:48:01
Du vet att de flesta flygledare jobbar ACC och inte i torn...? Vilket alltså inte påverkas av RTS...
Sen är ju besparingspotentialen inte i närheten av din våta demröm! :D
Du får helt enkelt ta dig en ny funderare! Gulligt! :D
Tomas
2019-09-14 09:49:54
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Stuvas det om i SDATS igen? Dålig orderingång eller vad beror organisationsförändringen på? Är det majoritetsägaren SAAB som vill se resultat istället för att månad efter månad hålla en dyr organisation igång. Har norska tillsynsmyndigheten och Avinor gett sitt godkännande för Sälen? Fanns det inte krav om utbildning av norska flygledare då nya flygvägar skapas i norskt luftrum. Inte lätt för SDATS att tänka på allt och notan blir bara dyrare och dyrare.
@Tomas
2019-09-14 14:44:01
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Kom igen om 5 år igen och RTS är riktigt stort och då i hela världen.
Tomas
2019-09-14 19:20:36
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Hoppas verkligen att du har rätt. Än så länge är inkomsterna långt borta och projektet blöder kraftigt. Utan bidrag och skattemedel så hade RTS inte överlevt. Vi som vet känner till att projektet hittills kostat mer än en halv miljard kronor. Då inte inräknat alla mantimmar genom åren. En fråga man ställer sig är hur LFV lyckas och kan fortsatt få Transportstyrelsen godkännande att äska pengar från SAS och andra flygbolag. Sista åren med hjälp av SAAB och det gemensamägda bolaget SDATS. Borde vara tabu för LFV att leka projekt efter alla dessa år och med tanke på att LFV snart måste upprätta kontrollbalansräkning. Nä just det, LFV behöver inte göra det då det är ett statligt affärsverk som garanteras nya pengar ifall de tar slut.....
Svensson
2019-09-14 19:42:08
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
@@Tomas
Om 5 år har man kommit till slutsatsen att den ofattbara felsatsningen på RTS är orsaken till LFV: s skenande ekonomiska underskott och personalflykt. Vi får väl se om 5 år hur det blev. SAAB har snart dragit sig ur SDATS och använder sina resurser på viktigare ”framtidssatsningar”.
Li
2019-09-14 21:58:13
SV: @Thomas
Det har vi hört i fem år nu men fortfarande har inte en endaste öppen upphandling vunnits. Grattis.
CFIT
2019-09-15 00:47:18
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
"Upptäkten" av RTC inom flygtrafikledningsindustrin är som upptäckten av vaccin inom läkemedelsindustrin. Alldeles för bra för att kunna förnekas.

Så vad gör vi nu? : )



Bamse
2019-09-15 09:43:41
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
En liten högljudd välfinansierad minoritet av främst konsulter fortsätter att hävda att RTS är svaret på flygtrafikledningens framtid. Okunnig allmänhet och alltför många beslutsfattare går på denna välplanerade lobbyverksamhet. De allra flesta flygledare, piloter försvarsmakt osv säger att det finns mycket allvarliga baksidor med RTS. All annan teknikutveckling i flygbranschen har alltid inkluderat brukarna, åtminstone i betydligt högre grad. Varför mörkas och tystas all kritik när det gäller RTS? Något är allvarligt fel.
Mora Mil
2019-09-15 10:15:00
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
@CFIT
Då kanske du kan förklara;
Vilken blir konsekvensen för flyget om ett RTC slås ut?
Du får gärna beskriva både ett bortfall av RTC på Arlanda och RTC i Sundsvall.
Hur lång tid skulle det dröja innan flygplatserna kan öppna igen?
Fleming
2019-09-15 12:38:40
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
CFIT har nog inte hört talas om antibiotikaresistens...! :D
C
2019-09-15 18:44:55
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Som trådens upphandling bevisar är inte RTS den billiga gåva från gud som vissa vill antyda. För att kapa kostnader måste man främst göra som ACR gjort; radera sin overhead. Nu är det LFVs overhead som fattar beslut och det är föga förvånande att dessa skulle fatta beslut som raderar ut deras roller i organisationen. Istället ser vi mer eller mindre desperata försök att göra sig själva meningsfulla, t ex att utveckla detta koncept som ingen efterfrågat och som inte garanterar några besparingar utan naiva drömmar. Men som istället för att minska overheaden, mångdubblar den. RTS har desperat försökt lanseras som en så kallad "disruptive" innovation, jag skulle snarare kalla det en "disturbance" i sammanhanget.

CFIT, Svensson m fl kan fortsätta drömma med huvudet i sanden, när ni är mogna finns verkligheten som talar sitt ärliga språk kvar.
Bobby
2019-09-15 20:38:59
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
@ CFIT, ja biverkningarna är många och obehagliga!!!
Svensson
2019-09-16 22:00:07
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
@C
Förstår inte vad du menar riktigt angående mitt inlägg. Du missförstod kanske eller så var jag otydlig.
@Svensson
2019-09-17 10:02:50
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Vad menar du med skenande underskott?
Förra året gjorde man plusresultat.

/Frans
HQ
2019-09-17 11:09:24
@Svensson 2019-09-17 10:02:50
En bokföringsprodukt... Man anser sig inte ha råd att utbilda flygledare fast man vet att underskottet med kommande pensionsavgångar blir mycket stort. Har du hört talas om prognosen LFV själva presenterar om det egna kapitalet...?!
Ola
2019-09-18 13:17:16
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Scandinavia Mountains Airport bara ca 3 månader från att öppna. Hur ligger alla godkännanden till? Denna gång inte bara Transportstyrelsen som ska ge sitt godkännande. Nu ska vårt grannland västerut ge sitt första/unika godkännande till fjärrstyrd flygledning över norskt luftrum. Ett stort steg att godkänna ett system som konkurrerar med det dyra norska systemet. Mycket intressant och vem ska betala för en dyrare och mer komplex flygledning.
Nisse
2019-09-19 16:49:48
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
@Ola.

Inget att oroa dig för. Det blir kö i på finalen när flygplatsen i Sälen öppnar den 22 december. Hörde att det är huggsexa om land- och starttider. Riktigt skoj att vi äntligen får en flygplats med ökande trafik medan övriga regionala flygplatser slåss för sin överlevnad. Mora som ligger närmast Sälen tvingas eventuellt att läggas ner. Ingenting är rättvist här i världen som V-ledaren Jonas Sjökvist brukar säga när han besöker Danderyd eller liknande kommuner. Man kan ju undra då varför S-ledd regering skickade in minst 250 miljoner kronor till satsningen av Sälens flygplats.

Frågan är vad som händer ifall flygledningen på distans inte får sitt godkännande till den 22 december. Vad händer då och hur ska flygbolag, passagerare, hotell och stuguthyrare kompenseras? Får vi skattebetalare då ställa upp ytterligare en gång.....
CFIT
2019-09-20 23:44:34
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Jo, "vi" kämpar emot in i det sista.

Men det som är så komiskt i det hela är att de som driver utvecklingen hårdast också är de som själva kommer att drabbas hårdast. (läs LFV).

Så i ärlighetens namn är det väl egentligen det ni protesterar emot, eller?
MSAW
2019-09-22 21:39:48
SV: CFIT
Nej du CFIT, det här är mycket större än vad du tror. På nivåer du knappt kan fantisera om. Men en korrigering är i rullning för branschens och säkerhetens bästa.
Ludvig 1
2019-09-23 22:46:21
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Ja det vore ju fint om man korrigerade för säkerhetens bästa. För säkert det är det definitivt inte. RTS är ett system som har väldigt mycket att bevisa både säkerhetsmässigt och i högsta grad ekonomiskt och som har släppts fram alldeles för lättvindigt. Men med stora egenintressen bakom så har man hittills lyckats lura alltför stora delar av både bransch och beslutande politiker.
Nils
2019-09-24 17:04:05
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Korrigering av Nisses inläggbeträffande finansieringen av Sälens Flygplats:
Regeringen beslutade den 3 april 2014 att bidra med 250 miljoner kronor i investeringsstöd till den planerade flygplatsen.
Vid den tidpunkten hade vi en alliansregering, en av de mest pådrivande för bidraget var Annie Lööf
Ludvig 1
2019-09-24 22:01:32
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Finns det någon som vet hur läget är med London City som skulle fjärrstyras från 2019?
@Ludvig 1
2019-09-25 13:18:29
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Fibernätet i London är milt sagt ganska svajigt och väldigt sårbart. Lär dröja länge ännu innan den flygplatsen kan bli godkänd. Brexit är ett problem som ligger närmare till hands och tar mycket fokus.
Ludvig 1
2019-09-25 19:16:46
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Sårbart var det ja. Någon RTS-entusiast som vill ge sin förklaring till detta påstående? RTS kommer aldrig att bli godtagbart pga sårbarheten. RTS duger som reservlösning
under förutsättning att man använder ett slutet system. Sanningens minut att RTS är ett kommersiellt fiasko är nära nu.
Fjärrkontrollen
2019-09-25 19:37:45
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
NATS har dragit egna linor för London city behöver inte gå i det publika nätet, så inget svaj där . Planerad drift tredje kvartalet 2020 .
Erik
2019-09-25 21:32:38
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Ni som skriver att det är sårbart, kan ni komma med några konkreta exempel på saker som hänt som ni baserar detta på? Bortsett från några mindre barnsjukdomar, vilket man kan räkna med i alla nya system, så har införandet av RTS varit väldigt smidigt.
@Fjärrkontrollen
2019-09-25 21:34:51
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Exakt, man fick dra egna kablar. Trevlig liten investering det. Minst ett år försenat redan, då har man inte räknat med Brexit och myndigheterna. Inte lika lättsmort där, kanske krävs mer än en bjudresa till Madrid.
Digi
2019-09-25 22:44:55
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Låter.... orimligt... dyrt...!
Jan
2019-09-26 22:37:27
SV:Erik
IT-säkerhet är en färskvara min vän och du vet aldrig när den blir dålig. Bra idag, kass imorgon. Största bevisen är Försvarsmaktens nej till Visby och krav på lokala reservlösningar på övriga Swedaviaflygplatser.

Inte bara "barnsjukdomar" som drabbat centralen i Sundsvall. Glöm inte strömavbrott och avgrävda kablar.

Finns ingen anledning att blotta och göra samhällsviktig infrastruktur mer sårbar. Särskilt om du inte sparar en krona på det.
@Fjärrkontrollen
2019-10-01 13:17:19
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Egna kablar, försenat till slutet av 2020. RTS håller inte vad försäljarna lovar. London City kommer att djupt ångra sitt val av teknik. RTS är inte ekonomiskt eller effektivt. SDATS förlorade de fem flygplatserna pga att deras produkt inte är attraktiv. Inget annat än en sorglig parentes i teknikhistorien är vad RTS är.
Frans
2019-10-01 18:20:17
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Flygvapnet kan landa utan flygledning om det behövs, det är 2000-talet nu alla negativa flygledare
@Frans
2019-10-01 20:52:58
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Sköter de alarmeringstjänsten själva också? Eller är det så att flygvapnet kräver säkerhetshöjande åtgärder för sin personal under fredstid?
@ @Frans
2019-10-01 21:38:20
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Hur klarar ni alarmeringstjänsten när tornet är utslaget?

Mvh
AirExpress
Ludvig 1
2019-10-01 23:36:05
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
@Frans
Kan du förklara lite tydligare vad du menar med ditt inlägg?Har det något med RTS att göra? Behövs det inga flygledare för att vi har kommit in i ett nytt sekel för 19 år sedan?
Cc
2019-10-02 18:22:21
SV: Air Express
Är ett torn utslaget fungerar ingenting. Men det är lika lätt att slå ut en kameramast med samma resultat. Ändå drabbas bara en flygplats. Riktar du istället ansträngningarna mot en fjärrstyrningscentral så kan alla flygplatser som styrs därifrån slås ut. Ännu smartare, rikta en attack mot it-infrastrukturen och hela landet slås ut.
Poff
2019-10-02 21:06:39
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Okej, vilka flygledare vill sitta kvar uppe i tornet när skarpt läge gått över styr?
Paff
2019-10-03 20:23:52
SV: poff
Lika många som sitter kvar i centralen. Men det är mindre sårbart om varje enhet står för sig själv så inte alla flygplatser drabbas när centralen lägger ner.
Ludvig 1
2019-10-03 22:35:23
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Sv:Poff
Argumentet att det skulle vara bättre att befinna sig i en central än i ett torn har SDATS använt bl a i tal från tidigare VD förra året i Almedalen. Det är nog snarare tvärtom och det förstår de flesta. Att slå ut eller ta över en central blir naturligtvis ett prioriterat och tacksamt mål för en angripare. RTS är att servera flyginfrastrukturen på silverfat till den som vill orsaka skada eller störningar.
FM ser problem med RTS
2019-10-08 21:24:46
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Inte nog med att RTS förlorar i upphandlingar. Obekräftade rykten säger nu att FM kommer med krav som kommer att kullkasta planerna för RTC Stockholm. Troligtvis är det panik i Norrköping nu. Men lekstugan fortsätter troligtvis ett tag till innan det blir helt stopp.
PetraPilot
2019-10-09 07:12:32
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Härligt med automatisering och fjärrstyrning, man skall nyttja tekniken.
Mycket av denna debatt handlar om job protection.

Jag landar gärna med automatik på alla kanter :)
Bobby
2019-10-09 08:29:46
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
@FM ser problem med RTS; utveckla ditt påstående, RTS är fullt med rykten! Det gagnar ingen med lösa rykten, särskilt inte ang RTS som är ett riskprojekt.
Ludvig 1
2019-10-09 09:47:26
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
@Petra Pilot
Det är tyvärr den vanliga okunniga missuppfattningen som du och många andra besitter. Det är inget som blir automatiserat. Samma jobb skall fortfarande göras av samma flygledare till en högre kostnad och med en teknik som blir begränsande för effektiviteten.
@Bobby
2019-10-09 09:59:58
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Önskar också att det fanns bevis för ryktena. Jag tror dock att det ligger mycket i dessa rykten men FM skall den 15/11 presentera framtidsinriktningen, så kanske tydligheten blir bättre om en dryg månads tid.
C
2019-10-28 18:55:07
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Någon som vet hur det har gått för överklagandet av upphandlingen som LFV/SD-ATS lämnade in?
Olle
2019-12-24 18:15:44
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Förvaltningsrätten köpte inte SDATS överklagan.
ATS
2019-12-27 09:28:59
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
ACR vann därmed till bästa pris för de 5 flygplatserna och fortsätter med lokala flygledare i tornen i 8 år till. Fjärrstyrda torn har lång väg kvar till konkurrenskraftiga priser eftersom kostnaderna omfattar både samma antal flygledare plus många miljoner för nya tekniken.

Sälen som nystartad flygplats hoppade över tornbygget och satsade på kameratorn istället. Då blir det helt annan ekonomi. Dessutom är den flygplatsen bara säsongsöppen vintertid och då är det svårare att få ekonomi i lokala flygledare på plats.
Vi kommer få se både och under många år framöver. Det är inte alla flygplatser som är lämpliga för Remote Tower. Ännu.
FL och skattebetalare
2019-12-27 10:59:17
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Bra med ett kvitto på att RTS inte är en billig lösning ekonomiskt. Möjligtvis så har Sälen skrivit ett fördelaktigt avtal under några år. Chocken för dom kommer när det avtalet går ut. Enligt LFV:s förre GD så skulle SDATS snabbt visa svarta siffror i bokföringen, redan inom ett par år. Troligtvis kommer de aldrig att visa någon vinst, kalkylerna var redan från början fantasifoster.
thomas
2019-12-27 12:51:29
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
99 % av all flygledning sker genom radarövervakning där operatörerna aldrig ser planen live, och då har vi korsande plan som rusar fram mot varandra i olika levels på en nästan tusen km i tim. mot varandra. Över Atlanten har man osynliga airways i luften med separering bara av tilldelad flyghöjd och rutt, det gäller att inte glömt ställa om QNHet när på level.
Varför detta motstånd mot RTS, sitta bakom skärmar tekniken är ju redan i drift och det sen nazzarna bombade England, för de yngre gjorde nazzarna detta på 1940 talet. Dessutom i ett terminalområde är det alltid lågfart relativt sett.

Att ha utbildade flygledare som sitter överallt i landet och hanterar några plan per dag är dyrt och orealistiskt, tvärtom tekniken gör det möjligt att få trafik på mindre orter.
'
Flög BRU NYC ORD till Brokings South Dakota, slutdestinationens stationsbyggnad var en husvagn, och ja en runway, ingen trafikledning överhuvudtaget.
Jonas
2019-12-27 21:45:09
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Svar Thomas. RTS är säkert en bra idé och som du säger inte komplicerat. Frågan som man ska ställa sig är om RTS kan bli lika kostnadseffektivt som att ha flygledare utplacerade på flygplatserna. Den nyligen avslutade upphandlingen visade sig att RTS är nästan dubbelt så dyrt än konventionella torn / operation. Låt framtiden visa vilka tjänster som är mest fördelaktiga för kunden (flygplats och flygbolag). I slutändan handlar det alltid om pengar - viktig aspekt annars hutlöst!
@thomas
2019-12-28 09:19:53
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Motståndet grundar sig väl i att man förlorar möjligheten att sitta i ett flashigt dyrt torn.
Discovery
2019-12-28 10:37:37
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Hur fungerar ljussignaler på en flygplats med fjärrstyrning vid ev. radiobortfall?
Anton
2019-12-28 11:24:23
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
RTS är idag ingen universallösning för alla flygplatser. Förutsättningarna skiljer sig åt. Har tex fungerat utmärkt hittills i Sundsvallscentralen. Dock är det små flygplatser med begränsad trafik. Just det som RTS var tänkt för. Att hantera Umeå och Malmö blir en utmaning. Här har man fattat beslut på RTS utan att ta hänsyn till trafikbilden. På Malmö ska nog inte flygskolorna känna sig helt trygga.
JE
2019-12-28 15:07:51
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Det sitter en riktbar lampa högst upp i kameratornet har jag för mig.
JE
2019-12-28 15:12:21
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
thomas:
Du missar argumentet med avstånden som används som separationer. I en radarmiljö är avstånden betydligt större än vad de är i en tornmiljö därav är det viktigare med bild i realtid än vad det är i en miljö med avstånd som är avsevärt mycket större och där också fördröjningen är acceptabel.
thomas
2019-12-29 12:41:45
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
JE
i radarmiljö går det betydligt fortare, visuellt skulle inte ha nån betydelse eller ge någon säkerhetsaspekt överhuvudtaget.
runt en flygplats en helt annan hastighet och framförhållning med färdplan och så,
om RTS skärmarna fallerar är det väl bara att diverta trafiken till alt. flygplatsen. Flygplatser stängs hela tiden, av olika orsaker, och trafiken leds om.
Bara se på ILS cat 3 inflygning på helt teknikens villkor, utan visuella referenser.
ILS är dessutom en mkt gammal teknik, som kan manipuleras, det visar det polska regeringsplanet som kraschade, då ILS signalerna sändes ut från en mobil enhet som placerats parallellt med rwy av FSB och Putin blev av med ett årsfirande av sitt lands tidigare krigs förrytelser i ett slag.
sv thomas
2019-12-29 17:32:16
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Var ifrån får du allt?
JE
2019-12-29 19:34:09
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Thomas
Då anser vi olika helt enkelt. Visst flyger flygplan fortare på höjd men som sagt avstånden är bra mycket större också av just den anledningen. I tornmiljö är avstånden i visuell separation nere under 1 mile ofta och framförhållningen är inte alls bättre än på höjd där du oftast har fina verktyg som hjälper dig att planera. Men vi behöver inte fortsätta älta det, vi tycker olika.
En sak däremot som jag ärligt och nyfiket undrar är om de piloter som förespråkar RTS hellre än fönster i cockpit skulle vilja ha två skärmar rakt fram som visar det normala synfältet utanför fönstren komprimerat ner till de två skärmarna med en liten liten fördröjning, men ändock fördröjning?
Julianna
2019-12-30 00:30:12
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
@thomas
Ta lite mer gröt vetja, så kanske bilden klarnar för dig.
Bland det värsta sammelsurium jag läst på länge, men det kanske är din avsikt att ödelägga en saklig debatt i frågan.
thomas
2019-12-30 12:49:30
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Julianna kom med konkreta tekniskt insatta argument, inte påhopp, är det nävarna Ditt nästa steg?
Du har ingen som helst kunskap om flyget och trafikledningen därav kommentaren.

IDAG sitter kirurger på hundra tals mils avstånd och genomför avancerad kirurgi i en levande människa, några skärmar för att se trafiken på en remote flygplats är inte ens high tech.

"Vad får Du allt ifrån" säger allt om kommentatörens totala inkompetens,
jag är den enda som vet hur detta fungerar det är uppenbart.
LOC
2019-12-30 13:16:38
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
@thomas
Så mycket dynga du skriver. Du är en riktig expert på det. Du borde kunna livnära dig på det i någon obskyr mediekanal.
Polska regeringsplanet som kraschade i Smolensk Ryssland gjorde NDB-inflygning då flygplatsen saknade ILS. Titta i utredningen. Även om ILS-tekniken i sig är gammal teknik så krävs att utrustningen byts ut och hålls med nya reservdelar. ILS går alldeles utmärkt att använda för att landa i skitväder.
Du blir inte trodd när du har så viktiga faktafel.
Anders
2020-01-01 01:04:11
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Thomas. När du gör kirurgiska ingrepp på distans har du back Up på plats. Bra liknelse....
Ali
2020-01-04 10:13:00
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
24 ankomster idag. Inget torn och ingen AFIS. Ingen lokal trafikledning och inga kameror. Man undrar om flygsäkerheten i ett sånt land är miserabel.
https://www.flightradar24.com/data/airports/hdn/arrivals
Det är i USA, i Colorado. I delstaten finns 47 flygplatser med instrumentinflygningsprocedrurer. 25 av dem har likt Hayden noteringen: "no torwer":
http://www.airnav.com/airport/KHDN
Väl att märka är att många av flygplatserna ligger i bergig terräng och har mycket trafik just på lördagar pga. skidturism. Men det verkar funka även då.
Behövs nåt av trådrubrikens alternativ om vi i Sverige kan operera på samma sätt som i USA?
Framtiden
2020-01-04 14:23:24
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Med ny teknik som 5G går det att operera på distans då uppkopplingen är så snabb. Men att jämföra detta med ett flygledartorn?

Om systemet inte fungerar så landar inte planet= ingen skada skedd.
Skulle det vara nöd så kan piloten själv bedöma om det är säkert att landa eller ej själv. Med andra ord ett litet flygfält med få flygplan klarar sig fint med ett fjärrstyrt torn. Jag förstår att de som arbetar med flygtrafikledning är rädda om sina arbeten, men tekniken går framåt oavsett era argument.
Re: framtiden
2020-01-06 14:29:23
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Tror inte många FL ifrågasätter att tekniken inte skulle fungera på mindre flygplatser. Ekonomiskt har det dock visat sig vara en rejäl flopp. LFV har investerat hundratals miljoner och använt svenska torn/flygplatser som visningsex i syfte att tjäna pengar utomlands. Var LFV, som en mycket marginell spelare i branschen verkligen tvungna att utveckla "JAS planet"? Uppenbarligen så blir det inte billigare, man har underskattat omställningsarbetets svårigheter (få som flyttar med) och man har inte koll på om man kommer att klara av den stundtals komplexa trafikbilden på tex Malmö. Dessutom så vinner man inte upphandlingarna mot traditionella torn! Detta är väl om något ett bevis på att man inte är helt rätt ute. Vem får betala alla utvecklingskostnader????
Anders G
2020-01-06 23:02:14
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Sant som Re: Framtiden skriver. LFV har underskattat problemen och överskattat möjligheterna. RTS kan fungera för flygplatser med mindre trafik. Därmed inte sagt att det skulle vara ekonomiskt försvarbart. Ekonomin för Ö-vik och Sundsvall vore intressant att få se, men det verkar också vara hemligt av förklarliga skäl, nämligen att det är en ekonomisk katastrof. Troligtvis har kommunerna fått betala normalt pris men kostnaderna betalas av LFV och döljs i redovisningen.
@Re Framtiden
2020-01-06 23:48:42
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Kunden betalar i slutändan allt. Så är det i alla branscher. Inget att oroa sig för, ju mer RTS det blir desto billigare blir det. Nu har man ju även sålt in i UK och DE så vänta bara.
Frans
2020-01-07 06:25:14
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
RTS betalar sig på sikt, inte på 1-2 år som flygledare verkar tro, jösses!
ATS
2020-01-07 08:39:54
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
För återknyta till tråden.
Överklagandetiden för upphandlingen av de 5 Tornen är över.
ACR vann. Remote Tower hade inte bästa pris.
Det fanns dessutom en tredje leverantör, också med lokala flygledare, som var billigare än Remote Tower, men dyrare än ACR.
Det visar att lokal flygledning i en konkurrensutsatt verksamhet fortsatt är starkast ännu en tid framöver.
Frågan är hur lång tid det dröjer innan prisdumpningar inträder och sätter spår i kvalitén och leveranssäkerhet , så som det gjort i så många andra branscher. Senast Apoteksvaror.
Anders G
2020-01-07 11:30:10
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
@ Frans
RTS kommer inte att betala sig på sikt, oavsett vilken tidshorisont som används. LFV har helt enkelt gjort ett ofullständigt förarbete och blivit lurade av ledande personer och konsulter i detta projekt. Kostnaderna för att kompensera för den enorma sårbarhet som tekniken innebär kommer bara att accelerera, lägg därtill investeringskostnaderna hittills som är astronomiska och hemliga.
ACR
2020-01-07 14:52:09
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
ACR vinner upphandling för fem flygplatser
Svenska ACR Aviation Capacity Resources har vunnit den gemensamma upphandlingen av flygtrafikledningstjänster, väderobservationstjänster och kommunikations- och navigationstjänster (CN) vid flygplatserna i Jönköping, Kalmar, Karlstad, Norrköping och Skellefteå. ACR är sedan 2014 ansvarig för flygtrafikledningen och väderobservationstjänsten vid de fem flygplatserna vilka, nu har beslutat att förlänga och utvidga avtalet under de kommande åtta åren.

ACR, som är Europas första privata aktör inom flygtrafikledning, bedriver flygtrafiktjänster vid 16 svenska flygplatser varav den största är Stockholm-Skavsta. Målsättningen är att etablera sig som en ledande aktör även på den europeiska marknaden.

Sedan den 1 januari 2014 är ACR ansvarig för flygtrafiktjänster och väderobservationstjänster vid de fem aktuella flygplatserna. Det tidigare avtalet gällde under fyra år med möjlighet till förlängning på två år och flygplatserna har därför genomfört en ny upphandling under 2019 med syfte att kontraktera en aktör som tillhandahåller flygtrafiklednings-, väderobservations- samt även kommunikations- och navigationstjänster (CN) åtta år framåt.

ACR vann upphandlingen som i slutomgången stod mellan tre aktörer – ACR, den spanska aktören SAERCO och LFV/SAABs gemensamt ägda bolag Saab Digital Air Traffic Solutions. ACR med bemannade torn vann på betydligt lägre pris.

–Det är mycket glädjande att ACR har fått utökat förtroende att bedriva kostnadseffektiv och säker flygtrafikledning för dessa flygplatser. Vi är övertygande om vikten av att ha flygledare lokalt placerade på flygplatserna både ur ett flygsäkerhetsperspektiv och av kostnadsskäl för de redan ekonomiskt pressade flygplatserna. Upphandlingen har även ett viktigt signalvärde för flygplatser ute i Europa, säger ACRs VD Wilhelm Wohlfahrt.

ACR ser positivt på teknikutvecklingen och utvärderar ständigt kostnadseffektiva tekniklösningar för kunderna. ACR kommer från halvårsskiftet 2020 att bilda ett bolag inom teknik med fokus på utveckling och systemförvaltning av CN(S)-tjänster, (Communication, Navigation & Surveillance).

ACRs monopolbrytande affärsidé är att agera som en förnyare i branschen med effektiv administration i kombination med nytänkande. Avregleringen i Sverige 2010 har resulterat i att kostnaderna för flygtrafikledningstjänster har kunnat sänkas med 30 till 40 procent för de flygplatser som upphandlat tjänsterna av ACR.
ACR
2020-01-11 21:28:19
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Vi gör ett väldigt bra jobb i Västerås tex.
Greta
2020-01-19 18:36:07
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Det tycker jag oxå, tack för att ni sett till att minska öppethållning till ett minimum.

/GT
MP
2020-01-19 21:01:41
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Greta T och MP mycket tacksamma att ACR tar ett miljöansvar. :-))
Flaxman
2020-01-25 17:53:27
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Borde vara enkelt att plocka bort piloterna åxå. Radiostyr planen så behövs inga flygledare. Stora besparingar. Man flyger ändå bara hands on i starten och på kort final. Alla gamla rishögar som måste handflygas är snart borta ändå.
Tomas A
2020-01-25 23:39:17
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Flaxman, ska du inte ta reda på vad RTS är innan du uttalar dig? Blir lite foliehattvarning annars!
Tage D
2020-01-25 23:44:58
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Ja, fjärrstyr allting. Vad häftigt och trendigt allt blir. Digitalisera i snabbare takt, lite olyckor längs vägen är inget att gnälla över, det är ju digitalt och coolt. Och några konsulter till gör sig en hacka på andras bekostnad. Klockan klämtar nu för en ingående granskning av LFV, det vet varje anställd i detta grovt misskötta statliga affärsverk. RTS i LFV har skrämmande likheter med hur turerna kring 737 MAX visat sig vara. Utan tvivel är man inte riktigt klok.
Snaxman
2020-01-26 23:11:39
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Flaxman.... hur tänkte du nu angående RTS? Samma personer gör samma sak fast på ett annat ställe. Det vet du väl? Eller lite otur?
Go RTS
2020-04-06 18:52:44
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Blir det fortfarande problem i sommar alla flygledare?
FL
2020-04-06 20:19:02
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
@go RTS

Nej, i år ser jag ut att kunna få ut mina 4 veckors semester för första gången på många år. Skönt!
Snällt att du bryr dig!
Bertil
2020-04-07 11:21:15
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Med dagens trafik är jag förvånad att inte LFV permitterar största delen av flygledarna.
Observer
2020-04-07 16:46:26
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Tänk vad snabbt det vänder. Inget flyg idag, imorgon och eller i närmaste framtiden. Plötsligt ett stort överskott på flygledare om man räknar med alla som borde varslats igår. Nu blir det fort en balans och ett spännande överskott som skapar trygghet hos europeiska ANSP. Länder i mellan östern som annars har svårt att rekrytera kommer få många sökande från all over.

Vad händer härnäst? Kommer överskottet av flygledare att bromsa löneutvecklingen en lång tid framöver? Det blir en tuff tid framgent plus att ny teknik (RATS) vill hellre ha AI än mänskliga individer. Är Covid-19 slutet för flygledare och piloters maktpositioner. Vill man säkra jobben i industrin så lär man få anpassa sig till den nya flygbranschen som kommer ut efter den tuffaste perioden någonsin i flygbranschen.
Erik
2020-04-07 19:30:41
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Man märker på tonen hur vissa personer verkligen hoppas på att piloter och flygledare förlorar sina jobb. Förmodligen är man bitter för att man själv är för feg eller dålig för att inneha något av dessa yrken. Det är iallafall det enda som skulle göra detta beteende lite mindre vidrigt. Varför skulle resebranschen, inklusive flyget, inte återgå till det normala när krisen är över?
Andersson
2020-04-07 23:14:56
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Yrken med hög status väcker starka känslor! :D
Gudrun
2020-04-08 12:38:05
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Dem det kan bli tungt för är SDATS om de inte kan få fler TWR. För första gången har flygledare permitterats och detta just i SDATS. Affärskoncept kan verkligen ifrågasättas eller passar man på för att få ersättning från staten just nu. Oavsett är ngt inte på sin plats i Remote!
@Bertil
2020-04-08 13:37:14
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Statliga verksamheter får inte permittera personal enligt regelverket. Hade ATC bedrivits i privat form (som görs av ACR) hade det varit fullt möjligt. Att staten skulle permittera personal, så att staten tar över kostnaderna skulle bara innebära ett nollsummespel för staten.
Klimpen
2020-04-10 07:42:53
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Så Sd-ATS har permitterat sin personal men inte ACR?
Gudrun
2020-04-10 15:16:44
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Yes Klimpen
Fjante
2020-04-11 12:01:57
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
En glädjens dag för dom som tror sig veta hur flygledare har det. Alla dessa som bergsäkert vet allt i hela världen. Alla dom som ogillar personer som har en finare bil än sin egen på uppfarten. Alla dom som kritiserar en yrkesgrupp som dom inte har en aning om vad dom gör. Alla dom som tycker att alla ska ha det lika dåligt. Sannerligen, en glädjens dag!
@Andersson
2020-04-11 23:32:18
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Högstatusjobb = dem som gnäller mest.
Olle
2020-04-12 22:17:56
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Re: @Andersson

Och det har dom ju rätt till med ett så viktigt jobb. De flesta andra är ju utbytbara på dagen.
FL TMC
2020-04-18 10:59:56
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
ACR permitterar också, till högre grad än vad man gjort i SDATS. SDATS har andra intäkter än själva ATS-tjänsten dvs. leverans av teknik etc, det har väl inte ACR vad jag vet?

Att LFV inte får permittera enligt lag är ju vad varslen handlar om, man vill markera gentemot regeringen för att få ekoniskt stöd när inga intäkter finns pga uteblivna enrouteintäkter.
FL
2020-04-19 20:49:18
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
ACR har vissa torn som har flygledarunderskott, andra torn har fått mer trafik och nu flyttar ACR FL att fylla på där det saknas. Sedan finns en del flygplatser med väldigt lite trafik och där blev det ändå lite permitteringar. En ansvarsfull mix, både mot medarbetarna och kunderna. Och så är ACR redo att återställa personal när det vänder.
@FL
2020-04-20 12:40:08
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Det är ju helt fantastiskt hur ansvarsfullt ACR agerar!
FL
2020-04-20 16:25:17
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Även flera i ACRs ledning korttidspermitteras tillsvidare då intäkterna drastiskt minskat från Eurocontrol. Vad jag hört så är det ingen på Transportstyrelsen eller i regeringen som vet hur de ska förhålla sig till att ACR, LFV, SDATS m fl inte får betalt för sina tjänster. Vem står riskerna?
Anders
2020-04-23 08:34:22
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
ACR har vunnit Kristianstad och tar över tornet 1 januari 2021. Kontraktet lär vara på hela 7 år. Även ANSP från Danmark, Spanien och Tyskland lämnade anbud.

Tänk vilka besparingar Swedavia går miste om - istället ska Swedavia ersätta en leverantör (monopolist) som ska sitta i dyra lokaler som enkelt kan slås ut via antingen IT-problem eller epidemier.

Dags att tänka om!
Frans
2020-04-23 11:31:51
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
RTS är framtiden, det kommer även de mest negativa flygledarna inse snart.
Trams
2020-04-23 20:45:25
SV: Fjärrstyrd flygledning - lokalt bemannade torn
Betamax är ok så framtiden, bara vänta o se!
 

Tillbaka

Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev