Vill bli flygvärd
Hej! Funderar på att bli flygvärd, för att pilot verkar vara för dyrt och flygvärd verkar väldigt roligt! Är efterfrågan på flygvärdar stor? Har ni några för- eller nackdelar med att vara flygvärd?
Ska snart göra mitt gymnasieval, är det någon speciell linje man ska gå?
Tack!! 🙂
svar
Vilket program man läser på gymnasiet spelar not one iota, det vill säga det spelar ingen roll överhuvudtaget. Skapa arbetslivsfarenhet medan. Gärna något språk. Däremot spelar personlighet en stor roll då det kommer till urval.
hej jag har funderar på att bli flygvärd och skulle vilja veta vilket gymnasieval jag ska välja och om det är svårt att bli flyg värd skulle vilja ha lite info om yrket
Kul jobb men ingen idé att sikta på det tyvärr. Arbetsmarknaden ser väldigt dålig ut, man kan eventuellt få lite säsongsanställningar men inget fast nuförtiden, det är för dyrt att ha personal i Sverige. Däremot om du kan flytta utomlands, t.ex. till Dubai eller Abu Dhabi så finns det mer jobb där. Du behöver inte någon speciell utbildning, du får all utbildning du behöver av flygbolaget.
Tack så jättemycket för ditt svar! Okej, bra att veta med gymnasieutbildningen 🙂
Efter gymnasiet, är det någon högskoleutbildning man ska gå?
Kul att du vill bli flygvärd! Det är ett otroligt kul och givande jobb.
Efterfrågan på flygvärdar/flygvärdinnor ändras hela tiden. Många kabinanställda som går i pension på de äldre bolagen samt när bolag expanderar men sen blir det tvärtom. Tyvärr blir man oftast till en början bara extra eller säsongsanställd, t,ex charterbolagen tar in nya kabinanställda på vintern då det flygs mest under vintern, sen kan man om man har tur bli basad i t,ex Norge på sommarhalvåret då norrmännen flyger som mest under sommaren.
Det finns hur många fördelar som helst med yrket! Man träffar nya människor varje dag både passagerare och kollegor. Mycket humor, man har alltid roligt ombord. Om man älskar att ge service är det ett perfekt jobb. Sedan har man turen att se nya städer och platser samt att man får se solen varje arbetsdag. Nackdelarna finns det också några av, det är stressigt och tungt då det är långa arbetsdagar och man rör på sig hela tiden samt det är tunga lyft på en väldigt liten arbetsyta. Flyga långdistans får man brottas med tidzoner och jetlagg. Man får inte se trött ut för du är flygbolagets ansikte utåt och du får inte heller vara för trött att säkerheten riskeras. Man är trots allt till för säkerheten ombord som så många inte tänker på.
När det kommer till utbildning är det bara gymnasieutbildning som krävs. Spelar ingen roll vilket program du går. Däremot är det bra om du har erfarenhet inom service, t.ex inom handel, restaurang eller omsorg. Där kan man ju försöka se om det finns något gymnasieprogram som passar så du lätt kan få jobb inom servicebranschen. Sedan söker du jobben hos flygbolagen eller i vissa fall bemanningsföretag som sedan utbildar dig om du har klarat dig genom arbetsintervjun. Sedan blir det årliga utbildningar på olika flygplanstyper man jobbar ombord på etc.