Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Tillbaka till forum

Tågkaoset gynnar flyget

Tråden startades av Nom

Tågkaoset gynnar flyget: en av flera orsaker tror jag beror ett kulturproblem som sitter djupt rotat i väggarna på SJ ända uppifrån och ner.

Det som är konstigt är att man inte kan samordna erfarenheter eller ens identifiera problemen på ett sakligt sätt trots att kunskapen finns inom myndigheten.

Tänk om en pilot rapporterar att landningsbanan 01 vänster på Arlanda har ett djupt hål mitt på banan och efterföljande flygplan tillåts landa utan att man har fått klartecken på att banan är lagad. Jag skulle vilja påstå att detta inte kan hända inom flyget på grund av en helt annan kultur och säkerhetstänk som finns inom flyget.

Att myndigheten inte förmår att dela med sig av det så framgångsrika säkerhetstänket och den kultur som finns inom flyget till tåg, väg och sjö har förundrat mig länge.

Hur skall man göra för att förmedla den kunskap och kultur som finns inom flyg till andra transportslag. Hur ofta läser man om en asberusad pilot som kraschar men inom sjöfarten så händer det relativt ofta, varför?

En lokförare meddelar att spåret är trasigt men trafikledningen förstår inte allvaret i det och ser inget problem i att ett nytt tåg får köra förbi utan att ens meddela lokförararen, Varför?

Publicerad den 2014-01-12 11:15
Skriv ett svar
Antal svar: 7

svar

John Joseph
2014-01-13 14:09

I världsekonomin Sverige måste ju marknadsvindarna blåsa!

450000 km2 och 9500000 invånare. Det ger drygt 21 invånare per kvadratkilometer.

Som jämförelse är Kalifornien 425000 km2 och har 38500000 invånare. Det ger drygt 90 invånare per kvadratkilometer. Då börjar vi tala befolkningskoncentration. Här finns underlag för en fungerande marknadsekonomi. Men det fungerar lite si och så med den i alla fall.

För Sveriges räkning borde en del samhällsfunktioner vara reglerade, där ibland flyg och tåg. Ett stort antal aktörer som med minimala marginaler ska frakta denna blygsamma befolkning fungerar inte. Till slut kommer det inte att finnas någon kvar, och vad gör vi då? Tar bilen? Då får vi miljörörelsen efter oss! Möjligtvis buss då! Men den branschen är ju också avreglerad. Eller så får Ryanair ta över alltihop!

Svenne
2014-01-13 10:07

Ja, avregleringshysterin kommer att fälla regeringen. Riksrevisionen var ju inte imponerad härom veckan. Ytterligare lök på laxen finns att läsa i DN:
http://www.dn.se/ekonomi/dyrare-och-krangligare-att-besiktiga-bilen/

Linkan
2014-01-13 09:47

Problemen med järnvägen är i stort avregleringen. När samma huvudman svarade för trafik och banan fungerade allt mycket bättre.

Idag kör tåg från olika aktörer på vår järnväg. Aktörerna tar själva inget ansvar, det är ju någon annan som skall fixa rälsen. Det körs med för tunga tåg, tåg med skadade hjul, ett skadat hjul med en bromsplatta slår enkelt sönder rälsen. När det var en huvudman för trafik och underhåll hände inte detta.

“Ju fler kockar desto sämre soppa! Uttrycket har visat sig sant.

John Joseph
2014-01-12 17:24

Nästa gång kanske det är ett godståg fullastat med ammoniak eller varför inte bensin som spårar ur. I “bästa fall” får man ett gigantiskt läckage med alla miljö- och hälsoproblem det skapar.

I ett värre scenario exploderar hela lasten med bensin inne på rangerbangården i Stockholm eller på en annan strategiskt känslig plats. Då avgår nog inga tåg i någon riktning på väldigt länge, och räddnings- och saneringsinsatserna blir gigantiska.

Det är kanske t o m så att det inte ens går att ta sig till en flygplats p g a det kaos som kan uppstå. Allt beror på VAR det händer. Mycket har dock hänt i och omkring Stockholm.

Buse
2014-01-12 16:37

@Björn, var inte så dryg eller spelar Du bara allan??? Det är klart att man förstår vad han menar även om han skriver “SJ”!

Sluta att svara så drygt och svara istället på ett vettigt sätt!

Björn
2014-01-12 16:11

SJ, Statens Järnvägar, upphörde att vara det statliga verk du försöker beskriva år 2001. Vid den tiden så bildades SJ AB och Banverket. SJ AB fick uppdraget att bedriva tågtrafik och bli så lönsamt som möjligt, med avkastning till ägaren staten.
Banverket fick ansvar för att underhålla och bygga ut järnvägsnätet.
Banverket har under de senaste åren slagits samman med Vägverket under namnet Trafikverket.

Jag tvekar inte på att de senaste tidens järnvägskaos medfört att en del resenärer väljer flyget framför tåg vid sina resor. SJ AB får gissningsvis ta det största tappet av resenärerna, men även andra tågbolag känner nog av ett minskat resande.

Vid den senaste olyckan i Huddinge så ringde lokföraren på SJs tåg upp trafikledningen vid Trafikverket för att påkala att något inte stod rätt till i Huddinge. I första samtalet trodde man att något föremål hade körts på, och i andra samtalet så nämndes växeln som en trolig orsak. Att sedan Trafikverket väljer att skicka ett posttåg på aktuellt spår kan knappast SJ AB beskyllas för.

Jeppe
2014-01-12 16:07

Tänk om det hade varit ett fullsatt passagerartåg? Nu var det som tur var ett godståg.

Skriv ett svar

Antal tecken 0/1500