Norwegianpersonal får gratis, obeskattad, mat!
Enligt uppgift så äter flygpersonalen i Sverige gratis?! Ingen förmånsbeskattning dras för detta. Om man arbetar i Sverige så brukar ju “gratis” mat förenas med en förmånsbeskattning. Är detta också en del av Norwegians töj- och tänjbara skattemoral i Sverige? Vem äter gratis på sin arbetsplats längre…….?
svar
EU‘s politiker varken betalar för mat eller skatt på inkomst och förmåner. Revolution kamrater !
Detta är en av de mest patetiska trådarna, Melker the Caretaker, har du inget bättre att ta upp så tycker jag att du skall ta och hoppa brunnen. Detta är löjligt.
So what?
Zzzzzz…zzz…zzzz!
Kost är en skattefri förmån på allmänna transportmedel.
Sorlig avundsjuka från den som startade tråden och varför ta upp sådant!! Ok visst skall man skatta för detta men varför i helvete basunera ut det! Lite jobbigt med alla bror duktig där ute. Masen kommer nog till NAS också snart men nu blir det genast istället.
Suck Melker din lille avundsjuke lille man! Gör du så här mot dina grannar också?
Janne
Att matrasten förhandlats bort kan ni tacka facket för ! För DY s del var det en fråga om att få lönepåslag mot att rasten togs bort och att detta desutom kompenserades med gratis mat. Det är klartgodkänd varierande mat man själv kan välja mellan ifrån kylar i crewrummet. Vare sig SAS eller DY kan lagligen tvinga personalen till att avstå från matrasten, men facket stavas ofta med u !
@YMF, Detta har tillkommit enbart i avsaknad på andra klagomål på Norwegian,
det kommer alltid att finnas något, om än så litet eller obetydligt.
Nä, du är nog bara rädd att skattmasen skall ringa, och att du kommer att få börja betala för förmånen…… Kanske är det då läge att kräva ett riktigt mealbreak? Norwegian försöker alltid köra sitt eget race – så länge det går. Snart ringer nog skatteverket, vänta bara…
Oj oj… Vilket scoop!! Visste du förresten att såväl SAS som ett flertal andra bolag också tillhandahåller “snacks” till personalen och har så gjort sedan bröderna Wrights tid! Måltid är ett näringsintag av helt annan karaktär!
Upplägget är helt plagierat och inte unikt i Norwegian på något sätt!
För övrigt så är detta inlägg bara patetiskt och intetsägande!
Nejdu, ni ska inte ha någonting !
Servera kaffe och se glad ut kräver inte extra lönepåslag. Dessutom ser ni alltid så sura ut.
Nu är ju inte ett “Flygvärdinnejobb” “Pilotjobb” Ett vanligt kontorsjobb 9 – 17 !!
De olägenheter som ett flygande jobb innebär visar sig i lönen = bättre lön.
Visst vill Flygvärdinnorna ha samma rast/toabesök etc. som kontorspersonal, då sänker vi lönen till deras nivå!?!? Eller?? Inte!! Varför då?? 🙂
Ja, där har du en liiiiten del av svaret på frågan hur man kan sälja flygbiljetter för 199 kr? Lågkostnadsbolaget tar bort möjligheten till matrast. Att schemalägga en matrast för personalen kostar ju pengar – och någon måste ju betala, eller hur! Resenären vill flyga för 199 kr, så någon annan måste ta kostnaden……. Det jag inte kan förstå är att Norwegian (Proffice numera)-personalen accepterat att arbeta utan matrast, bara för att slippa betala för maten. Måste vara att bita sig lite i svansen……-eller?
Det är bara hästar och kabinpersonal som behöver stå upp och äta, som en klok SAS-värdinna en gång sa! Matrast bortförhandlat mot att vi ska få varm mat ombord på tjänstgöring mer än 5 h. Vem mer äter med maten i knät (i bästa fall – om du får sitta ner) utanför en stinkande toalett och pax som springer förbi och glor som om man var en apa i bur, och dessutom kan de inte dra tillbaka skynket i galleyt så man får resa sig upp varje gång med maten balanserandes. Nej du, nånting ska man ju ändå ha för att stå ut med det.
Det “kniviga” här är väl att Norwegian inte anser att personalen behöver rast (efter max 6 timmar), och därför schemalägger flygningar utan möjlighet att ta en rast ombord. Företaget hoppas att det kanske accepteras just för att man bjuder på gratis mat…..? Varför accepterar annars personalen att arbeta utan möjlighet till matrast?
Tjena:
Bra fråga, SKV:s uppfattning är väl att de utgifter du har när du ligger på hotell inte överstiger 15% av traktamentet, exkl. mat.
Det billigaste alternativet för den som har mycket traktamente och får mat ombord är alltså att man själv betalar maten, upp till priset för förmånsvärdet. Därmed får man behålla hela traktamentet och slipper förmånsbeskattas, och måltiden kostar då nånstans mellan 30 och 60 kronor mer än om du bara förmånsbeskattats, men beroende vad för traktamente det handlar om blir det mer av detta du istället behåller.
Det mest rimliga vore givetvis att SKV gav fan i att lägga sig i. Vill flygbolagen kunna flyga längre än 5 timmar utan att personalen ska ha rast ska inte personalen drabbas och tvingas betala för halvkass uppvärmd mat.
Staten ska ha pengar för allt som kan kallas förmån idag. Undrar vad det kostar att administrera allt detta hos både företag och stat.
Jag vill ha tillbaka det som förmånsbeskattas då jag går och skiter ut min mat.
Det här är småsummor jämfört med politiker i kommuner som åker på konferensresor till Maldiverna på mina skatteinbetalningar.
Släng er i väggen era bedragare!
Men om man nu ska dra 85% av traktamentet vad ska jag då ha till utgifterna när man ligger på hotell?
SV har alla svar man kan tänkas behöva i den här debatten. SKV struntar fullständigt i om du äter ombord, om du måste stå i galleyt eller sitta med en bricka i knät i cockpit och äta något halvfabrikat som knappt blivit varmt och turbulensen gör att halva uniformen blir nedsölad.
Får du mat ombord ska den förmånsbeskattas. Schablonvärdet är per idag 84 kronor, vilket gör att man betalar någonstans mellan 24 till 47 kronor beroende på inkomst. Har man dessutom fått traktamente (framförallt när det gäller utrikes) ska detta minska med schablon. Fri lunch eller middag betyder minskning med 35% för vardera måltid och för frukost 15%. Så får du 3 mål (frukost+lunch+middag) i tjänsten återstår 15% av traktamentet.
Så långt är ingenting oklart.
Vad gäller just kostförmåner och traktamenten generellt är det ett märkligt system. Skatteverket menar alltså att 85% av utgifterna för en tjänsteresa går att härleda till matintag. 15% är övriga utgifter (såsom telefon eller andra utgifter). Hur man då kan komma fram till att våra grannländer Finland och Danmark ska ha ca 3 gånger så höga traktamenten jämfört med Sverige är märkligt. Kostnaderna för mat är knappast högre än i Sverige i dessa länder.
Det var det dummaste jag har hört. Om du är i branchen så vet du att det inte är sant. Ett flygplan “tillhör” det territorium där flygplanet är registrerat när det är i luften. Om det du säger är sant, då är det fitt fram att misshandla folk i luften också, eftersom det inte finns någon internationell lag mot detta. (Däremot mot mord o.s.v.)
@SV,
Du gissar här som alla andra. Har du tex. rätt till traktamente och arbetsgivaren betalar dina måltider blir det ett schablonavdrag på ditt traktamente.
Sen kan ni andra vara säkra på att det finns undantag för förmånsbeskattningsreglerna för måltider när man jobbar ombord på ett flygplan där det faktiskt kan vara praktiskt omöjligt att ta med sig en matlåda eller stanna vid vägkanten och köpa sig en dagens.
Men om nu detta är viktigt för den enskilde så ring och fråga era ekonomichefer på bolaget. Jag är helt säker på att de känner till bestämmelserna.
Janne