Kritik!!
Varför är det så mycket snack om lönerna på olika bolag här??
jag vet att TUI har ca 12000..Excellent ca 15-19000, Jetex 9000:-12000 Hur överlever ni?
Jag förstår att det är mycket tillägg som tillkommer men varför söker man inte de bäst betalda jobben som i sin tur ger en bättre pension tex och att du får ok bet om du blev sjuk…det skulle ju aldrig tex funka på jetex med 9000 i lön!!???vet folk på TUI som slutar pg av den dåliga grundlönen…hur blir det då på Jetex?
Traktamenten äts ju upp på stoppen!!!?? Har jag fel??
svar
Två till fyra veckors utbildning…
Mer än 18.000 i månaden för en kabinanställd är för mycket.
Cabincrew, get real!
Vad tror du det kostar för övriga svenskar att ta sig till jobbet??
Vad tror du egentligen folk tjänar? Butikschefer inom många olika affärsområden har lägre inkomst än 24000SEK/mån. Så är det även för andra chefer. Det ligger nära tillhands att tro att du överskattar ordet chef i kombinationen kabinchef. En kabinchef = en arbetsledare.
Att Norge är dyrt är sant men nog sjutton kan man hitta mat för tre måltider för under 600kr.
Så rätt så CC. Reality talks.
Traktamenten är aldrig lön. Traktamenten baseras helt på hur mycket dyrare landet du är i jämfört men att du skulle stannat hemma.
Är du t ex i Norge kommer det att gå åt ca 600 kr mer än hemma för att äta frukost, lunch och middag till samma standard som om du hade lagat mat själv.
För Norge (där jag har flera övernattningar i månaden) är detta snarast lågt räknat.
Visst kan du förnedra dig själv genom att koka korv och nudlar i vattenkokaren men vem vill leva det livet? En del har dock inget val. Traktamentet måste uppväga en extremt låg lön.
Lägsta grundlön för nybörjare borde vara minst 15 000 kr ökande mot 18 000 kr för några års erfarenhet. Kabinchefer är “chefer”. Vilka andra chefer jobbar för mindre än 24 000 kr i månaden?
Glöm heller inte bort att alla som arbetar inom flyget har mycket högre reskostnader än de som har “normala” arbeten. Att resa till/från flygplatser ses av samhället som något exklusivt och en normalprisbiljett med tåget till Arlanda kostar t ex mer än tre gånger så mycket som en till Uppsala. Detta trots att Uppsala ligger i samma riktning men dubbelt så långt borta.
Nej, det är grundlönen man först och främst ska se till! Man ska inte stirra sig blind på de eventuella summor flygbolagen visar att ens lön kan se ut efter tillägg och liknande. Som Stina skriver ska man inte ta traktamenten och liknande som en garanti utan detta är en marknad med upp- och nedgångar och en hel del sker.
Ens ersättning vid sjukdom och arbetslöshet grundas ju utifrån grundlönens storlek. Det är därför den är så pass viktig.
Traktamenten är och har alltid i alla branscher ersättning för utlägg utanför hemmet.
I flygbranschen så tar man i många fall dessa för givet som om att det ingår i garantilönen och när veckostopp dras in/kortas ner och slingor effektiviseras blir det ett himla liv på personalen som helt plötsligt ser sig bli utan traktamentet. För plötsligt räcker lönen inte längre till hyran.
Branschen må vara snedvriden men så länge den siste idioten ännu inte är född och folk ställer upp på att arbeta för minimilön så kommer minimilön fortsätta att betalas ut.
Nej,du har rätt! Men tyvärr så är det ett tecken på en sjuk bransch där prishetsen pressar bolagen att erbjuda skamlöner och lika usla villkor. Det roliga i det hela är ju att Svensson (som bara dricker “svenskt” kaffe) inte heller tycker om när det blir polsk eller bulgarisk kabinpersonal på charterresan..För det är så det hela slutar. Vem har råd att arbeta kvar? Kanske de som fortfarande bor hemma hos mamma och pappa?
Dessutom,traktamente är inte och kommer aldrig att bli lön för utfört arbete.