VARFÖR mår svensk crew så dåligt?
Man hör jämt att svensk crew mår så dåligt av flygbranschen! Varför är det så? Varför gnäller svensken så mycket i jämförelse?
svar
Är det lånen som knäcker?
Varför lyfter du så mycket i månaden? Använd alla hjälpmedel som finns på lastningen.
Det är lånen som äter upp dig. Banken och CSN blir din personliga slavdrivare.o
Jag jobbar på ett skandinaviskt bolag, jobbar 4 dagar, ledig 5 och lyfter mellan 35-45k i månaden. Känner mig inte så utbränd och trivs bra med jobbet.
Varför så mkt gnäll?
Ursäkta men vad är det för skitsnack du sprider om att piloter skulle vara överrepresenterade när det gäller depression, självmord mm?
Varför sprider du detta? Det är inte sant någonstans.
J,R:
“Tror inte man kan skylla så mycket på anställningsformen.
Den ifråga berör inte mig ett dugg”
Din bristande solidaritet är skrämmande.
Och en fara för yrkeskollektivets gemensamma regelverk.
50% är under medelmåttan och klagar oberoende av vad det är. De passar inte i jobbet.
Piloter är överrepresenterade vad det gäller depression, självmord samt missbruk såsom alkolism jämfört med andra yrkesgrupper. Förr i tiden insåg individerna detta i tid själva och hoppade av yrket och fick hjälp för sina problem då det sociala skyddsnätet fanns. Nu är det tyvärr mer vanligt att individerna försöker hanka sig kvar i yrket då många sitter på kontrakt och deras uppdragsgivare ger blanka F.. i hur dom mår sålänge det produceras timmar. Med studielån uppåt miljonen så är det bara lånen som blir kvar när läkarn rycker klass 1an.
Exakt varför det är ett yrke med hög andel mental ohälsa råder det många spekulationer om.
Men några är ganska självklara:
1: Osäkerhet i branschen
2: Osäkra anställningsformer
3: Obekväma arbetstider
Det är därför många inser att det helt enkelt inte är värt det, och då förhoppningsvis innan pengarna är satsade…
Mår norska piloter och cc bättre? Dom känar bättre?
Samma sak i Finland… Piloter blir äldre och man måste samtidigt jobba nästan 900 blocktimmar per år … man orkar inte!
Tror inte man kan skylla så mycket på anställningsformen. Den ifråga berör inte mig ett dugg, dock känner kroppen av att man jobber för mycket! För långa dagar med för lite vila helt enkelt.
Tror att det främst beror på de stora förändringarna i anställningsformer som gör att folk mår dåligt. I och med att man inte längre kan räkna med tillsvidareanställning i många bolag i flygbranschen idag, och än mindre på 100%, är det nog många som känner att man inte har någon identitet samtidigt som den egna ekonomin kommer i gungning.
Kanske för att vi i Norden har “fast anställning” och får betalt vid sjukdom. Är du sjuk som “timanställd”(ex Ryanair) så blir det väldigt dyrt att vara sjukt samtidigt som lönen redan är väldigt låg.
Då man som CC tjänar ca 16E/h före skatt och får betalt i blocktid så förstår man att crew undviker att sjukanmäla sig…
Men som “fast anställd” så undviker man att gå till jobbet vid sjukdom för att man får betalt ändå samt vill undvika smitta kollegor eller förvärra sjukdomen och bli borta längre från jobbet…
Varför är det så mycket fest jämt!!?
Är det så i hela världen med svensk Crew ??
Har du ens jobbat på ett svenskt bolag? Eller med svenskar öht i flygbranschen?
Verkar inte så…
Svenskar kanske klagar och gnäller men det slutar oftast där, de flesta går till jobbet även om dem är sjuka, vet så många som jobbar på utan att gnälla oxå.
Tror det där är en generationsfråga snarare.
Yngre, typ 90 talisterna är sjukt lata och vill ha allt serverat medan äldre crew är flitiga och arbetsvilliga. Det är min erfarenhet av 8 år i Sverige och svenska flygbolag.
Jag arbetar på ett utländskt bolag som uppskattar de fåtal svenskar man har anställda för att vi “är så arbetssamma och plikttrogna”. Utomlands är möjligheterna till sjukskrivning (med hyfsat bibehållen ekonomi) väldigt begränsad.
Generellt är svenskar ganska lata utav sig, tycker jag. Många sjukskriver sig i princip över minsta lilla. Många inom flygbranschen lever väl kvar i den gamla världen och har svårt att anpassa sig på en marknad där t.ex. Ryanair och Easyjet dominerar. Det är ett hårt arbete, visst, men det behöver inte bli jobbigare än vad man gör det till. Lägg då till arbetsskygghet och bekvämlighet så blir det en svår ekvation.
Varför hör folk som inte har någon koppling till branschen så mycket?
Jag tror du har fel men du får gärna utveckla ditt resonemang. Ni som jobbar på SAS eller Norwegian får gärna komma med jämförande sjukskrivningstal för de nordiska länderna. Vad jag har hört från de som arbetar i dessa bolag får man ganska ofta skicka besöttningsmedlemmar från Sverige till Norge p.g.a. sjukskrivningar där.