Featured article image

Hårda ord mellan kabinpersonalens fackförbund och arbetsgivarna

Publicerad den 22 maj 2025
Kommentarer
Förhandlingarna mellan fackförbundet Transport och arbetsgivarorganisationen Svenska Flygbranschen har brutit samman. Om parterna inte lyckas enas om ett nytt avtal hotar både blockad och strejk – mitt i upptakten till sommarens semesterresor. Transport ställer krav på förbättrade arbetsvillkor för kabinpersonalen, särskilt vad gäller arbetstider samt rätten till regelbunden ledighet och helgarbete.

Kommunikationen mellan fackförbundet Svenska Transportarbetareförbundet (Transport) och arbetsgivarna börjar bli allt hårdare i tonen. Om parterna inte kan komma överens bryter strejk och blockad ut den 26 maj. Det centrala kabinavtalet löpte ut den sista april.

Transport anklagar arbetsgivarna för att kartlägga vilka som är medlemmar i Transport och Svenska Flygbranschen har svarat med varsel om lockout med kommentaren: ”De stridsåtgärder som Transport har varslat, skulle innebära stora kostnader för flygbolagen och deras kunder. Därför varslar Svenska Flygbranschen om lockout.

Transport svarade omedelbart med:

– Nu är gränsen passerad och våra medlemmar säger stopp, det är nog. Arbetsvillkoren och arbetstiderna för kabinpersonalen måste förbättras, säger Tommy Wreeth, Transports ordförande.

Transport kommunicerar till sina medlemmar att de aldrig behöver uppge om de är medlem i facket:  ”Om arbetsgivare frågar om facklig tillhörighet kränker de föreningsrätten som är inskriven i svensk grundlag.”

Transports blockad innebär blockad mot nyanställning och inhyrning, blockad mot övertid och mertid, schemaläggning/omdisponering och standby. Blockaden gäller för samtliga företag som är anslutna till Svenska Flygbranschen inom avtalsområdet Kabinavtalet.

Transport hotar med en strejk från och med 26 maj som framför allt berör Senior Cabin Crew (kabinchef). Berörda bolag är: Amapola, Braathens, Cityjet, Norwegian och SAS. Från och med 31 maj berörs även Sunclass Airlines, TUIfly och Jettime.

Enligt Transport har arbetsgivarna under lång tid pressat kabinpersonalen till tunga arbetstider och en oacceptabel arbetsmiljö: ”Arbetsvillkoren måste förbättras, både vad gäller personalens trygghet och för säkerheten i luften. Svenska Flygbranschen tvingar oss att varsla om konflikt eftersom vi inte kommer längre genom förhandling. Förhandlingarna har varit många och långa, men resultatlösa och vi har inte lyckats teckna något nytt avtal.”

– Vi har haft flera krav och arbetsgivarna säger bara nej, trots att flera av kraven inte kostar någonting. Arbetsgivarna har förhandlat utifrån ”principer” och till och med krävt saker som går emot svensk lagstiftning vad gäller semester och föräldraledighet. Deras agerande är skamligt, säger Tommy Wreeth.

Förhandlingschefen Linda Rafsbäck från Svenska Flygbranschen svarade med ett hot om lockout:

– Vi har varit redo att skriva på ett avtal med Transport inom ramen för märket. De har i stället valt att varsla om stridsåtgärder som skulle innebära att flygningar måste ställas in, även när bara någon enstaka person är uttagen i strejk. Vi behöver nu varsla om lockout för att minska skadan och skapa förutsättningar för bolagen att lösa kundernas resor på bästa sätt. Vi trappar inte upp konflikten, utan hanterar de praktiska konsekvenserna för våra medlemsföretag.

Svenska Flygbranschen påpekar att ett flygplan inte kan lyfta utan en kabinchef ombord: – När Transport inte låter kabinchefer få utföra sina arbetsuppgifter stannar således flygplanet på marken. Som en följd av det omfattar lockouten även övrig kabinpersonal på de flygningar som behöver ställas in, säger Linda Räfsbäck.

Om lockout:

Det är i princip alltid facken som vidtar offensiva stridsåtgärder, som strejk eller blockad. Det verktyg som arbetsgivarna då kan använda som motåtgärd, är lockout. Under en lockout är arbetstagarna utestängda från arbetet och får inte lön eller löneförmåner. Lockouten ger arbetsgivaren kontroll över verksamhetens planering och kan minska den ekonomiska skadan.

Läs vad som diskuteras på Flygtorgets forum:

Skriv en kommentar

Kommentarer

zeta
2025-05-22 08:27

@Wilson. De tar tydligen inte tillräckligt mycket betalt av sina kunder. De drabbade flygbolagen går knackigt med undantag av Norwegian som ligger lite bättre till. Dags för kabinanställda i Sverige att inse att det inte finns en framtid som anställd på de flygbolag som finns med baser i Sverige. Inte en chans att något av bolagen överlever om deras kostnader ökar mer. Svenskt flyg är i en stor kris och det verkar inte finnas en vilja varken från oppositionen eller den sittande regeringen att satsa på svenskt flyg. Tidöregeringen verkar vara allergiska mot de flesta utländska besökare och tycker att alla besökare från utlandet skall hålla sig borta. Hur skall flygbolagen agera och reagera på denna inställning? Flygbolagen lever ju på att människor med olika bakgrund från olika länder besöker varandra och vill besöka Sverige. Det räcker inte med att satsa på semestertrafik till Medelhavet och flygtrafik som bygger på att alla norr om Småland behöver flyga via Köpenhamn. Vad vill regeringen göra åt detta? Räkna inte med något svar.

Wilson
2025-05-22 07:07

Flygarbetsgivarna i Sverige har haft en ordentlig rabatt på personal sedan långt innan pandemin. Jämför med övriga Europas nuvarande villkor och se själva?

Nu går bolagen br, är lönsamma och kan dessutom ta ordentligt betalt av kunderna. De har utnyttjat personalens goda vilja maximalt och till sin bristningsgräns.

De får ge sig nu och börja betala tillbaka till dem som gör det möjligt att ens bedriva verksamheten.

Crew
2025-05-22 06:48

Avtalsbrott har skett sedan 1 januari 2025. Pågår fortfarande, varje dag.

https://arbetet.se/2025/05/19/anstallda-pa-bra-flyg-hinner-inte-ata-lunch-en-sakerhetsrisk/

Hejdå urusla Unionen
2025-05-22 06:19

Det kan bara bli bättre med Transport! Alla åren som medlem i Unionen har resulterat till försämrade arbetsvillkor för kabinanställda. Äntligen dags för arbetsgivarna att vakna till dagens sanning. Personalen ombord är slutkörda och riktigt underbetalda.

Skriv en kommentar

Antal tecken 0/1500