Featured article image

Ryanair når 200 miljoner passagerare trots vinstfall

Publicerad den 27 maj 2025
Kommentarer
Ryanair blev under räkenskapsåret 2024–2025 det första europeiska flygbolaget att transportera över 200 miljoner passagerare på ett år. Trots detta minskade vinsten med 16 procent till 1,61 miljarder euro, främst på grund av lägre biljettpriser och svagare efterfrågan. Men Ryanairs vd Michael O’Leary är inte ledsen för det; nu väntar en rekordbonus.

Trots att Ryanairs omsättning ökade något under räkenskapsåret april 2024-mars 2025, sjönk det genomsnittliga biljettpriser med 7 procent, bland annat på grund av en konflikt med online-resebyråer.

– Vi mötte motgångar, men vårt lågprisfokus och vår starka balansräkning höll oss konkurrenskraftiga, sade vd:n Michael O’Leary.

Trots utmaningarna ökade Ryanairs passagerarantal med 9 procent och nätverket utökades till 229 destinationer. Nu är målet 300 miljoner passagerare till 2034, och en flotta med 900 Boeing MAX, att jämföra med dagens 600.

Ett betydande hinder för Ryanairs tillväxt har varit förseningarna i leveranserna av Boeings flygplan. Ryanair fick 29 färre flygplan än väntat, på grund av strejker och produktionsproblem hos Boeing. Dessa förseningar har tvingat Ryanair att justera sin prognos för passagerartillväxten för räkenskapsåret 2026 från 215 miljoner till 210 miljoner passagerare

Höjda biljettpriser

Som svar på vinstnedgången planerar Ryanair att höja flygpriserna med 5–6 procent under högsäsongen 2025. Det tillsammans med sjunkande flygbränslepriser och operativ effektivitet ska leda till ökade vinster, hoppas Michael O’Leary. Flygets egen rockstjärna O’Leary hoppas också på att rekordbonusen på 100 miljoner euro ska bli verklighet:

– Det här är ett bevis på den framgång vi har haft under 2024. Ryanair har stått starkt mot en rad externa utmaningar, och jag är stolt över att kunna bidra till detta resultat. Jag tror att vi levererar exceptionellt värde för Ryanairs aktieägare i en tid då fotbollsspelare och managers i högsta ligan får 20 till 25 miljoner euro per år, sade O’Leary under en presskonferens.

Det finns dock några villkor kopplade till denna bonus. Enligt hans nuvarande kontrakt skulle O’Leary inte få denna utbetalning förrän 2028, och han kommer bara att få den om han fortfarande är kvar på Ryanair fram till dess. Michael O’Leary har lett Ryanair sedan 1994 och har varit avgörande för att omvandla flygbolaget till ett av Europas största lågprisflygbolag. Han är för närvarande en av Irlands rikaste affärsmän och är värd cirka 1,1 miljarder dollar.

Vad tänker Ryanairs VD Eddie Wilson om den svenska marknaden?

Skriv en kommentar

Kommentarer

Xflight
2025-05-28 17:57

vågar eller får inte ändra son affärsmodell för den danska staten. Danska staten vill att SAS fortsätter på den islagna vägen och fortsätter vara ett mycket olönsamt nätverksbolag eftersom SAS trots förlusterna genererar stora inkomster för CPH Airport och håller den danska arbetsmarknaden under armarna. Vad som däremot är märkligt är att de övriga ägarna ännu inte reagerat på detta men det kan bero på bristande kompetens. Undantaget är naturligtvis Air France/KLM som provat en investering i SAS men som med största sannolikhet drar sig ur när det blir dags att ta ställning till utökat ägande i 2026. “Business caset” går helt enkelt inte ihop.

Lite smartare
2025-05-28 17:27

@Stockholmare

Spår av idioti menar du väl?

Sture
2025-05-28 11:38

..men vad hindrar SAS att följa en framgångsrik affärsmodell likt Ryanair? Jag tror att pengarna finns i leasingbolagen och det är inget som redovisas, utan bara ett flygbolag SAS som går skitdåligt ur ett ekonomiskt perspektiv.

Andreas
2025-05-28 10:51

ABA: Ja, det är allmänt känt vad som skiljer Ryanair från SAS och i princip alla andra flygbolag. Ryanair drivs av revisorer och en stor del ligger inom finansiering. Ryanair lägger stora flygplansordrar i lägen när Boeing är desperata. På så sätt får de väldigt låga priser och betalar sedan för flygplanen ur egen ficka. När de använt flygplanen i ett antal år säljer de dem vidare och får då så bra betalt i förhållande till det för dem unikt låga inköpspriset att flygplanen har varit väldigt billiga för dem att använda. Andra flygbolag, som SAS, leasar flygplan eller köper dem för lånade pengar.

Stockholmar'n
2025-05-28 06:38

Money talks! Bullsh*t walks!

ABA
2025-05-28 05:58

När jag läser det här kan jag inte sluta tro att SAS har blivit lurade genom åren, det finns ingen förklaring på vart alla pengar har tagit vägen, pengar försvinner inte bara, det borde vara lätt för SAS att se var slukhålet är.

Stockholmare
2025-05-27 16:12

Det är inte möjligt att så många vill resa med Ryan eftersom de inte har tillräcklig frekvens och utan transfermöjligheter. Det har jag lärt mig på flygtorget!

Nu vänder vi blad och ser fram emot det kommande elflyget på BMA.

Obs! Inlägget innehåller spår av ironi!

Skriv en kommentar

Antal tecken 0/1500