
Pilotbrist eller inte?
Publicerad den 23 maj 2025Den globala efterfrågan på resor återhämtar sig snabbare än väntat, med en beräknad årlig tillväxttakt på 4,3 procent under de kommande 20 åren. Ett exempel på den ökade efterfrågan är Ryanair som nyligen uppnådde 20 miljoner passagerare per månad. Det har lett till att flygbolagen ökar flygfrekvensen och utökar sina rutter och sina flygplansflottor. Varje nytt flygplan kräver flera besättningar – vanligtvis tio piloter per flygplan, fem kaptener och fem styrmän.
Snabbare återhämtning än väntat
Inledningsvis trodde många experter att det skulle ta många år för flygtrafiken att återhämta sig från pandemin. De hade fel. 2024 passerade drygt fem miljarder passagerare de europeiska flygplatserna – en ökning med nästan två procent jämfört med 2019. Ett ökat flygande innebär också ett ökat behov av kvalificerad personal.
Flygbranschen meddelar att de upplever en våg av pensionsavgångar. Amerikanska FAA förutspår att cirka 4300 piloter kommer att gå i pension årligen fram till 2042. Även europeiska flygbolag ser liknande trender, vilket får dem att påskynda rekryteringen och lätta på vissa urvalskriterier som till exempel kunskaper i flygbolagets nationella språk.
Eftersom flyget är säsongsbetonat skiftar behovet av flygande personal under året. Det ökade behovet av flyg under sommaren krockar så klart med personalens egna semesterplaner. Flygbolagen måste också ta höjd för oförutsedda händelser som kan leda till att personal inte kan arbeta, till exempel på grund av sjukskrivningar, tjänstledigt, rätten till att arbeta deltid, o.s.v.
Flygbolag pressas av personalbrist
Som exempel har flygbolag nyligen gått ut och meddelat att de ställer in flygningar på grund av pilotbrist. Man menar att man har varit för optimistisk i sin planering och att besättningsfrånvaron har varit större än förväntat. Förbättrade arbetsavtal där piloter får mer ledighet i sitt schema har också ökat behovet av piloter. Utöver det ska utbildningsenheterna med simulatorträning och uppgraderingar hänga med i det ökade behovet vilket också kan skapa en flaskhals i organisationen.
Bristen på piloter hanteras även med wetlease-kontrakt
Flygbolagen hyr in kapacitet vilket lindrar bristen på personal och skapar mer flexibilitet för säsongsbetonad trafik med pikar. Begreppet ACMI (Aircraft Crew Maintenance Insurance), har blivit allt vanligare bland de större etablerade flygbolagen på den globala flygmarknaden.
Flygbolagens resursbrist sätter i gång många diskussioner kring verkligheten bakom pilotbristen. Handlar det egentligen om att flygbolagen har så snäva profiler att de inte hittar tillräckligt många rekryter till sina utbildningar? Kanske kommer det ökade behovet av piloter leda till att flygbolagen tvingas bli mer flexibla i sin utformning av personalstyrkan.
Kan tekniken bli lösningen?
I takt med att flygbranschen digitaliseras och automatiseras diskuteras även framtidens roll för piloten. Flera aktörer investerar i utvecklingen av mer automatiserade cockpits och på längre sikt – självkörande flygplan. Även om detta scenario ligger flera decennier bort, kan det på sikt komma att påverka både efterfrågan på piloter och hur pilotutbildningar utformas. För stunden kvarstår dock ett faktum: det krävs människor i cockpit för att hålla världens flyg i luften.
Kommentarer
Det är väl knappast särskilt attraktivt längre att söka sig till pilotyrket. Lönerna har stått still om man ser till hur mycket man jobbar idag jämfört med innan.
60h/vecka, semester udda tider på året, jobba julafton och ha betalt ungefär som någon ica maxi.
Inget ont om ICA.
Men vem vill ägna sitt liv åt denna nedåtgående trend. Har man lite iq inser man nog det.
Förbättrade arbetsvillkor, menar författaren på svenska flygbolag?
Det svenska flygbolagens arbetsvillkor är usla, bland de sämsta i Europa.
Om man ställer sig frågan hur mycket tekniken förenklat pilotens uppgift och med det gjort flygningen grymt mycket mer säker, borde det då inte ändra på den profil man vill att en pilot ska ha idag jämfört med för 50 år sedan?
Är du pilot, oj då måste du ha perfekt syn……🙄
Pilot brist är en myt som flygbolagen spritt sedan urminnes tider. Såväl idag som under de 40 år jag arbetade i branschen så har detta påstående kommit om och om igen. Samtidigt har vi många bra kollegor som går arbetslösa.