Övernattningar och löne frågor gällande SAS
Hej.
Jag har tidigare jobbat på Norwegian(10 år) och har nu sökt till SAS, vill tillbaka till flyget men ändå testa lite nytt..
Ni som jobbar i kabinen på SAS, vad brukar ni snitta på per månad? Bara så jag får ett hum..
Undrar också lite om övernattningar, vilka stop finns det?
Behöver man ha jobbat några år för att få flyga långlinjerna?
Hur många block brukar ni ligga på per månad(på ett ungefär)?
svar
Frukosten på hotellen betalar crew för själva, så det betalas ut fullt traktamente…däremot finns ingen OB ersättning när du jobbar kvällar, röda dagar eller nätter.
Ni kan ju sluta hitta på och istället läsa vad det står i avtalet
. https://www.unionen.se/kollektivavtal/0295-foretagsbilaga-sas-cc-2020-11-01-2023-03-31#Bilaga-D-Traktamentsreglemente-för-SAS-kabinpersonal-115733
Utgår alltså traktamenten även utan övernattningar ref 1.1 a
@ A.För samtliga anställda i svenska företag som får fullt traktamente dvs 240 kr vid övernattning skall arbetsgivaren dra av 25 % för frukost, 35 % för lunch och 35 % för middag. Om SAS betalar lunch eller middag och frukost är ett halvt traktamente ganska bra.
Så SAS kabinpersonal anställda i Sverige har alltså ett halverat heldagstraktamente på 120 kr vid övernattning? Då bör man kunna göra avdrag i deklarationen för resten. Inte helt smidigt, men ändå.
När det gäller om frukost ingår eller inte på ett hotell, så har det alltid varit avdrag på traktamentet om den ingår för en admin i alla fall, helt enligt regler från Skatteverket.
Jag har svårt att tro att en arbetsgivare i Sverige betalar ut lägre ersättningar än vad Skatteverket anger för skattefria traktamenten och det luktar fortfarande som att en del personal haft bättre villkor än så innan. Men rätta mig gärna om jag har fel.
Och CabinCrew ska själva betala för frukost på hotellen vid övernattningar eller ingår det ?
I DK och NO får vi bara ett halvt traktamente…men i FIN får vi fortfarande ett helt traktamente…fråga mig inte varför
Ja.
Får en Cabin Crew verkligen 120:- för en hel dags traktamente? (50%)
@Senioren. Jodå, vi som jobbade på ARN åt SAS hade visst gratis bussresa City-Arlanda på SL bussarna som gick från Vasagatan. Dessutom så fanns det en nattbuss som gick 01.00 för alla som slutade 12 på natten, med både stations som mekaniker som resenärer. Den bussen for via Akalla-Vällingby-Bromma-City Vi betalade inget för dessa resor, utan använde våra SAS legg som verifikation för resa. Jag började på SAS 1982 och hela 80 som 90 talet fanns denna linje.
@Senior
Ok!
Jag trodde diskussionen gällde detta årtusende.
Mycket har förändrats både från 1700, 1800 och 1900 talet.
Men det är klart att det finns många som förespråkar både ärvd skam och kollektiv skuld för saker som skedde för lång tid sedan (men är borta sedan länge).
Ja, halverat traktamente baserat på de skattefria traktamenten som är publicerade på skatteverkets hemsida, med ett tillägg att det är kabinen som har halverade traktamenten medans flight deck får hela traktamenten.
I SK gäller detta, vad de nya dotterbolagen har hittat på vet jag inte.
Finns inte en chans att SAS hyr gyminstruktörer i central park. Snarare bor de på nått fallfärdigt flygplatshotell i anslutning till JFK eller Newark eller var de nu flyger. Speciellt med deras usla A321 LR satsning.
Så du menar att man inte får gnälla pga att piloterna hade det bra på 90-talet? SAS nya pilotavtal är ett av Europas sämsta. Inte minst för det sk SAS Link.
@Kent. Du har fel. Detta förhållande gällde fram till en bit in på 90-talet. Bara ett av många exempel på hur priviligerade flygplansbesättningar var jämfört med andra personalgrupper. En annan förmån för piloter (kaptener) har varit att man kunnat ta med sig familjemedlemmar eller kompisar i cockpit. Kaptenen bestämmer (bestämde) själv och kan (eller kunde) välja bort andra anställda på tjänsteresa (med högre kostnader för SAS som följd) för att istället ge plats till familjemedlemmar. Rätta mig gärna om jag har fel men jag har fått detta bekräftat från tidigare anställda i SAS. I New York hyrde SAS även in aerobicinstruktörer så att de flygande kunde gymnastisera gratis i New York Central Park vid sina stopp. På vissa långväga destinationer fick den övernattande flygpersonalen gratis hyrbilar för att inte behöva ha tråkigt på ledigheten.
Jag säger inte att det är fel att prioritera personalen men allt “gnäll” om dåliga arbetsförhållanden i SAS är mycket överdrivna. Det har säkert varit samma typ av förmåner hos Lufthansa, Air France och andra stora europeiska nationella flygbolag.
Att företag betalar mer i traktamente än Skatteverkets skattefria belopp är bara dumheter och dåligt förhandlat.
Det kostar mer än det smakar då den överstigande delen läggs som ökad inkomst och ska beskattas, arbetsgivaravgifter tillkommer samt pensionavsättning.
Frågan om vad halverat traktamente innebär har varit upp tidigare i forumet utan något tydligt svar, därav en rak och direkt fråga från mig:
Har flygande personal på SAS i sitt senaste avtal ett halverat skattefritt traktamente som utbetalas jämfört med de regler som Skatteverket anger för skattefria traktamenten, inom- och utomlands? Ja eller nej?
Har aldrig haft någon gratis resa med bussar till (eller från) arbetsplatsen under mina år jag jobbade på SAS som flygande. Löjeväckande påstående, bygger det bara på okunskap eller att man med vilja vill spä på förakt och lögner om en yrkesgrupp? (Lite som påståendet om solglasögon som spreds tidigare. Finns ingen som ifrågasätter terminalglasögon eller ögon/ansiktsskydd för svetsare…)
@Tracket. Och de flygande hade också gratis resa på flygbussarna till Arlanda (betalt av SAS) när de åkte till sin arbetsplats på Arlanda. Till skillnad från andra som arbetade för SAS på Arlanda som fick betala sina resor själva.
Kabinen i SK har halva traktamentet av det som flight deck har.
Stewards är väl enda kabinpersonalen som uteslutande flyger långlinjer
alla andra cc’s flyger båda kort och långlinjer.