Arlanda ännu ingen Ryanair-flygplats
Publicerad den 16 juni 2016Ryanair har haft upp till 26 linjer från den norska flygplatsen Rygge men stänger under hösten hela flygverksamheten där. Officiellt är orsaken den nya norska flygskatten. Trots det väljer flygbolaget att vara kvar i Norge med en reducerad produktion: Åtta linjer flyttas till Oslo Torp och framför allt startas i höst två linjer, till London och Vilnius, från Gardermoen.
I och med det flyger Ryanair på två av de tre huvudstadsflygplatserna i Skandinavien. Trots ett stormigt inträde på Kastrups lågpristerminal är flygbolaget kvar där med ett tiotal linjer till Europa. I Oslo är det den vanliga terminalen som används och Avinor bedyrar i ett pressmeddelande att Ryanair inte särbehandlas på något sätt:
– Ryanair betalar samma avgifter och har samma villkor som erbjuds övriga flygbolag med trafik på Oslo Lufthamn.
Annars är det just nivån på avgifterna som hittills avhållit Ryanair från att starta trafik på Arlanda. Det är i alla fall den officiella förklaringen.
– Vi ser det inte som att vi har höga avgifter. Tvärtom har vi sänkt våra avgifter den senaste tiden och ligger cirka 30 procent lägre än CPH GO i Köpenhamn och något lägre än Oslo, säger Elisabeth Axtelius, Director Aviation Business på Swedavia till Flygtorget.
Det finns heller inga planer på att inrätta en lågpristerminal på Arlanda likt CPH GO och även Avinor har vädrat möjligheten att locka fler lågkostandsbolag till i första hand Oslo på samma sätt,
– Däremot ser vi över möjligheterna att differentiera prissättningen mer efter vilka servicefunktioner man utnyttjar på flygplatsen, fortsätter Elisabeth Axtelius.
Det kan också finnas andra orsaker till att Ryanair ännu inte bestämt sig för att starta trafik på Arlanda. Det finns redan idag ett stort utbud av linjer som både SAS och Norwegian flyger till typiska semesterresmål och många typiska Ryanair-destinationer. SAS och Norwegian är också starka på Arlanda och har tillsammans cirka 50 procent av trafiken. Den starka dominansen kan vara en orsak till att det andra stora lågkostnadsbolaget Easyjet bara har en linje till Arlanda.
Tidigare var Ryanair tämligen stora på Malmö och kunde locka en del av den danska marknaden att ta sig över sundet. Men den trafiken är bort, tillsammans med bland andra Skellefteå och Norrköping. Idag flyger Ryanair på Skavsta, Växjö, Västerås och Landvetter där man blev kvar efter stängningen av Göteborg City.
– Vi pratar löpande med Ryanair och räknar med att de på sikt ska komma till Arlanda. Samtidigt vore det bra också med Wizz Air och det stora nät av trafik till Östereuropa som de har.
Kommentarer
Jag har 31 mil till Skavsta och cirka cirka 31 mil till Kastrup. Oftast åker vi från Kastrup men om det finns något lämpligt utbud från Skavsta väljer vi det. Däremot är Arlanda aldrig aktuellt för oss (och många fler).
Du tror väl inte på allvar att folk i södra Sverige har Skavsta i åtanke när de ska ut på resa?? Då är det Landvetter, Sturup, Köpenhamn och i vissa fall Oslo som gäller. Skavsta är inget annat än en lokal fattigmansflygplats.
Skavsta har hela södra Sverige som upptagningsområde? Hellre Kastrup än Arlanda? Hur går det ihop om ni hellre väljer Kastrup? Går inte det påståendet lite stick i stäv med att Skavsta skulle uppta södra Sverige?
Sverige består inte bara av Stockhomare! Skavsta har hela södra Sverige som upptagningsområde! Arlanda ligger alldeles för avlägset och på fel sida om Stockholm för oss i södra Sverige. Då åker vi hellre till Kastrup än till Arlanda!
Skavsta servar Stockholmsregionen …. DUH
Sen när har Skavsta blivit “Stockholms regionen”
Inga andra än skit bolaget Ryanair kallar Skavsta för Stockholm
Ser inte meningen med att dela upp Stockholmsregionens flyg på 3 flygplatser. Nåväl, låt Bromma vara kvar.
Dock är det ett mysterium att 1,8 miljoner väljer att resa via Skavsta. Om vi lägger till dessa 1,8 miljoner så får vi en flygplats som är tvåa i Skandinavien.
Dessutom borde Ryan och Wizz vara intresserade av att få in fler pax. De som reser till Skavsta kan lika gärna resa till ARN.
Nej, gör om tvåan till en lågpristerminal och flytta all övrig utrikestrafik till femman.
Ryanair borde lämna Västerås flygplats och koncentrera flygtrafiken till Skavsta.
synergierna med alla företag och befolkningsupptagnings området i mälardalen och Uppland är gigantiskt i jämförelse med Skavsta området.
Kan Fr överhuvudtaget räkna?
Tycker det är smått obegripligt att Ryanair klamrar sig fast på Skavsta trots att de får uselt betalt för biljetterna med jämförbara avgångar från Arlanda. Ofta skiljer det 500 kr och ibland mer. Så mycket subventioner kan de väll inte få? Ser inte Ryanairs ledning hur trafiken hela tiden växer på Arlanda tillskillnad mot Skavstas tynande tillvaro…
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten