Biljettprisutveckling
Publicerad den 17 september 2007Luftfartsstyrelsens krav på uppföljning av biljettprisutvecklingen i Sverige, fortsättning.
Vid ett andra möte med Luftfartsstyrelsen (LS) och några SFR-medlemsföretag samt SAS, den 23 augusti 2007, presenterade LS representanter ett modifierat förslag till uppföljningsmetod.
Någon enighet kunde inte nås vid detta andra möte heller. Vi från SFR lovade att återkomma skriftligen.
Utdrag ur LS förslag, LS 2006-7087 :
”Enligt Luftfartsstyrelsens förslag skulle biljettprisindikatorn utgöras av ett totalindex för hela den svenska inrikesmarknaden och redovisas minst en gång per kvartal i Luftfartsstyrelsens kvartalsrapport Flygtendenser. Uppgifterna ska samlas in från och med januari månad 2007 och den första månaden kommer i Luftfartsstyrelsens redovisning av totalindexet att indexeras till värde 100”
”För att konstruera indexet behöver Luftfartsstyrelsen få tillgång till varje bolags totala genomsnittspris exklusive moms och antal betalande passagerare i linjetrafik”.
”En förutsättning för indexet är att samtliga bolag som är verksamma på den svenska inrikesmarknaden är representerade i indexet”.
SFR har den 3 september hållit ett internt arbetsmöte med några av de berörda medlemsföretagen för att diskutera LS förslag.
Därefter har ett svarsbrev till LS formulerats i samråd med samtliga berörda medlemsföretag.
(Mer om ”historiens” bakgrund se SFR NYTT 2007-06-27).
Brevet till LS följer:
Luftfartsstyrelsen
60173 Norrköping
2007-09-10
Luftfartsstyrelsens biljettprisuppföljning
Beteckning LS 2006-7087
SFR agerar i detta ärende samlat på uppdrag av och för berörda medlemsföretag.
Med referens till det möte som hölls den 23 augusti mellan Luftfartsstyrelsen (LS), SFR samt flera deltagande flygföretag och LS skrivelse LS 2006-7087 daterad 2007-09-03 inger SFR följande svar:
Det är fortfarande mycket svårt att förstå vad den insamlade informationen skall användas till. De siffror LS samlar in blir en kombination av prisutveckling och antal kunder i olika priskategorier som fördelas beroende på efterfrågan vid olika tidpunkter under säsongen.
SFR har föreslagit en annan metod som bättre belyser hur prisutvecklingen utvecklas på den svenska inrikesmarknaden. LS kan, precis som flygbolagen själva gör, skapa en internetbevakning på olika flygbolags priser vid givna tillfällen som ger en mycket bättre bild över konkurrenssituation och tillgänglighet av billigare respektive dyrare biljetter. Ett sådant system skulle dessutom bespara flygbolagen rapporteringsarbetet.
Den nu efterfrågade informationen är inget problem för våra respektive flygbolag när det gäller risken att avslöja affärshemligheter. Däremot är vi rädda för att informationen kan komma att tolkas på felaktigt sätt av personer som inte helt och fullt förstår hur flygbolagens avancerade prissystem fungerar.
SFR och dess medlemmar accepterar, motvilligt och på grund av att LS framfört sin legala rätt att kräva in information, att lämna efterfrågad information.
Eftersom SFR och dess medlemmar inte styr passagerarrörliga avgifter från LS och LFV kommer dessa att räknas bort innan vi anger snittintäkten par passagerare.
Av naturliga skäl vill vi därför att LS på samma sätt öppet visar den passagerarrörliga avgiftsutvecklingen som kommer från LS och LFV .
Ett möte borde därför komma till stånd för att i detalj reda ut vilka siffror som skall redovisas och på vilket sätt detta kan göras för att minimera arbetsinsatserna för flygbolagen och LS.
Med vänliga hälsningar
Svenska Flygföretagens Riksförbund SFR
Jan Palmér Ordförande i SFR Per Töörn, Förbundsdirektör
Kommentarer
Inga kommentarer har skrivits ännu.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten