Cimber Sterling flyger ny linje för SAS
Publicerad den 12 maj 2011I slutet av oktober 2007 beslutade SAS att ta samtliga Dash Q400 ur trafik, sedan olyckor och dålig tillförlitlighet höll på att fläcka bolaget anseende. Ett av många problem som uppstod när de 27 flygplanen återlämnades till Bombardier, var kapacitetsproblem; med vilka flygplan skulle de många kortare linjerna i Norden och norra Europa trafikeras?
En del av produktionen löstes genom omdisponeringar i SAS egen flotta och resten fylldes på med inhyrda flygbolag utanför koncernen. Trots att det gått snart fyra år sedan dess visar det sig nu att på SAS alldeles nya linje till Wroclaw i Polen, är det Cimber Sterling som står för trafiken.
– Det här är en kvarleva från den tiden efter Dash, säger Per Möller Jensen på SAS i Köpenhamn. Vi har fortfarande kvar ett kontrakt med Cimber, kan disponera några av deras CRJ-maskiner och utnyttjar därför dem på den nya linjen till Wroclaw.
Cimber Sterling använder sina CRJ 200 i trafiken med plats för 50 passagerare och har egna piloter på flightdeck medan SAS bemannar kabinen. SAS har i nuläget 12 egna CRJ 900 men ingen ledig kapacitet. Cimber Sterling däremot lade nyligen ner den dagliga dubbelturen mellan Köpenhamn och Zürich och har därför flygplan över i tillägg till kontraktet med SAS.
– Men det är naturligtvis vår egen linje och kan byta till egna flygplan när vi vill. Det är ovanligt att vi går utanför koncernen när det behövs extra kapacitet. Vi försöker alltid lösa det internt.
De inhyrda maskinerna från Cimber Sterling aktualiserar än en gång SAS behov av egna flygplan i den mindre skalan för trafiken med flygtider upp till 90 minuter, dels inom Skandinavien, dels på norra Europa och Baltikum.
– Vi ska ha en större flotta med egna turbopopplan med cirka 50 säten, säger Per Möller Jensen.
Flygplansbristen hos SAS har den senaste tiden inneburit att man tvingats använda Airbus 340 på några av de mellanlånga flygningarna inom Europa, bland annat Italien.
– Ja, det är riktigt, den har flugit på London också men det är bara vid helt exceptionella situationer. Vi schedulerar aldrig långlinjemaskinerna på kort- och mellandistans, det blir ingen bra produktion.
En annan, om möjligt mer tillkrånglad situation, finns på SAS linje mellan Arlanda och Kalmar. Där är trafiken utlagd på dotterbolaget Blue1, som i sin tur hyrt in svenska regionalbolaget Golden Air. Allt går dock under SK-prefix.
– Samma sak där, Blue1 har haft kapacitetsbrist och tar därför in en underleverantör.
Kommentarer
ved regional?
Anskaffelse av fly, reservedelen, opplæring, de må kunne fly 9-10 timer per dag osv. Ikke bare feede evnt interkont.
Att SAS intercont fungerar fint från CPH beror på ett tätt nätverk. Om inte detta finns, fungerar inte långlinjer i ett nätverksbolag. På många av SAS intercontflygningar är det mellan 120 och 160 connections. Många skall vidare från CPH, till Stuttgart, Hannover, Gdansk, Poznan, Hamburg osv, ja helt enkelt typiska CRJ destinationer. Fler intercontlinjer från STO eller OSL hänger samman med att ha ett tätt nätverk, där regionalflygplan självklart ingår.
Det beror på Ehrling, att SAS inte kör CRJ i stockholm. Han hade aversioner mot regional. Det hade passat perfekt, på tunnare avgångar. SAS hade kunnat fylla på avgångar till Skellefteå, Ängelholm, Kalmar osv. Med regionalavtal och vikarier i cabin, eller flera nyanställda i cockpit och cabin hade det gått ihop. Har finns plats för utveckling!
Vilket påhitt!! SAS anställda i kabinen?? Den tiden är över för länge sen. De sista som var utlånade till QI var tillbaka i SAS uniform i slutet på augusti förra året. Det finns endast SAS piloter kvar på QI.
av de du nevner HiFly. HAM har LH, faktisk med CR7. Resten av rutene er, med unntak av LPL, godt dekket. Jeg tviler sterkt på at SAS kan få lønnsomhet på disse når man også tar i betrakning en ny flytype(CR7).
Du menar att det inte finns några “tunna” rutter från Oslo?
CRJs skull vara passa bra för OSL-RIX, OSL-GDN, OSL-HAM, OSL-LPL, OSL-AAL, OSL-TLL med flera.
Jag kan ha fel, för jag är ingen expert på den norska flygmarknaden, men jag kan föreställa mig att några av dom lite mindre rutterna inom Norge skulle passa bättre med CRJs.
CRJ700 är mycket lik CRJ900, så det är inte en ny typ, mer som en ny variant.
Du menar att det inte finns några “tunna” rutter från Oslo?
CRJs skull vara passa bra för OSL-RIX, OSL-GDN, OSL-HAM, OSL-LPL, OSL-AAL, OSL-TLL med flera.
Jag kan ha fel, för jag är ingen expert på den norska flygmarknaden, men jag kan föreställa mig att några av dom lite mindre rutterna inom Norge skulle passa bättre med CRJs.
CRJ700 är mycket lik CRJ900, så det är inte en ny typ, mer som en ny variant.
hva definerer du som tynne ruter ut av Oslo (de finnes ikke)?
Hvorfor skal SAS ha ennå en versjon av en flytype når de logistisk sett bør fjerne flere?
Kul att dom börjar på Wroclaw. Var där och det är mycket fin stad.
Annars, jag tycker SAS borde köpa mera CRJs, även CRJ700. Dom är perfekta för tunnare linjer från ARN och OSL (och även från GOT, fast det lär ju aldrig hända)
Att bara ha CRJs på CPH känns som vansinne!
På Cimber flyger ett antal SAS-piloter som kaptener, samt numera ett antal av de återanställda SAS-piloterna som flyger som Cimber-styrmän.
Krångligt?!
Vadå sakfel? Ska själv flyga till Kalmar den 25 maj och har en biljett i handen där det står SK6595, trots att det inte är SAS som flyger.
Kollar man SAS tidtabell står det SK på alla avgångar, dock en liten asterisk som säger att vissa avgångar flygs av partner.
Sakfel i det att Blue1’s Kalmarproduktion flyger under SK-prefix. Codeshare finns, men flighterna avgår dagligen som KF flighter, KF113, KF111, KF115 samt KF117 under Torsdagen.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten