Dags för samverkan mellan transportslagen

Publicerad den 28 januari 2008
Kommentarer
I september ska regeringens stora infrastrukturproposition vara klar. Då anges ramarna för hur de kommande årens (2010 till och med 2019) statliga satsningar ska se ut. "Regering och riksdag har då en möjlighet att ta ett samlat grepp för ökad intermodalitet", skriver Guy Ehrling - konsult i transport- och logistikfrågor - i en debattartikel till Flygtorget. Han understryker även nyttan av en kundorienterad organisation och en tydlig struktur för statens olika roller på transportområdet. Läs hans synpunkter rörande framtidens transportpolitik.
Guy Ehrling, foto Elisabeth Olsson-Wallin

Foto: Elisabth Olsson-Wallin

"För alla som jobbar med eller är intresserade av transporter och kommunikation blir 2008 ett synnerligen spännande och intressant år.

Sällan har så många frågor samtidigt varit uppe på den transportpolitiska agendan för beslut.

Sällan har så många frågor som rör transporter och logistik samtidigt varit aktuella från ett svenskt och internationellt perspektiv.

Parallellt med förändringar i transportpolitiken ska ett stort antal miljö- klimat- och energifrågor bli föremål för politiska beslut på global nivå, inom EU och i Sverige.

Att så många transportpolitiska frågor ska beslutas under 2008 skapar förutsättningar för helhetssyn och en samlad strategi för förändringsarbetet.

Infrastruktur för tillväxt och utveckling

En ny infrastrukturproposition ska i september läggas på riksdagens bord med principer och riktlinjer för investeringar under perioden 2010-2019.

Regering och riksdag har då möjlighet att ta ett samlat grepp för ökad intermodalitet. Alla transportslag behövs. Förutsättningar kan skapas för en bättre samverkan mellan transportslagen genom effektiva stråk och omlastningspunkter i transportkedjan.

Där vägar och järnvägar med hög kapacitet ansluter till och från viktiga hamnar, kombiterminaler och flygplatser. Där infrastrukturen byggs ut utifrån en helhetssyn på tillväxt, miljö och konkurrenskraft. Ökad intermodalitet är viktigt för transportekonomin och för att nå klimat- och miljömål. Organisation för tydlig rollfördelning och ett förnyat arbetssätt.

Transportsektorns organisation ska förändras. Statliga myndigheter på transportområdet ska arbeta mera samordnat och ”på tvären” över olika sektorer och politikområden.

Stuprörens tid är förbi – det är de allra flesta överens om. Transport- och logistikfrågorna lämpar sig inte för att hanteras punktvis och sektoriellt.

Regeringen har tillsatt en utredning med syfte att en ny Transportstyrelse ska börja arbeta 2009. Tillsyns- och inspektionsverksamheten ska samordnas. Förberedelser och planering inför beslut om investeringar ska ske transportslagsövergripande.

Rollfördelningen ska bli tydlig mellan de statliga aktörerna om vem som ska göra vad beträffande tillsyn, myndighetsutövning, planering, och i rollerna som beställare och utförare.

En kundorienterad statlig organisation och en tydlig struktur på statens olika roller på transportområdet är viktiga utgångspunkter. Tidsperspektiven är olika med snabba förändringar av logistiska flöden i näringslivet jämfört med de långa planeringsprocesserna i statens långsiktiga infrastrukturplaner.

En stark kundorientering och dynamik visavi näringsliv, kommuner, län och regioner är viktig. 

Logistik- och transportfrågor inför det svenska ordförandeskapet i EU 
Ett stort antal organisationer på transportområdet har föreslagit att logistik- och transportfrågorna ska prioriteras inför det svenska ordförandeskapet i EU under andra halvåret 2009.

Mycket av förberedelserna inför ordförandeskapet kommer att göras under innevarande år. Den svenska transportpolitiken är en del av den europeiska. Transport- och logisktifrågorna kan och bör drivas inom ramen för flera områden på det svenska ordförandeskapets dagordning.

Helhetssyn på transporter och intermodalitet
Det är i formativa skeden som möjligheterna till påverkan är som störst. Särskilt stora är möjligheterna från aktörer som lägger örat till marken och är lyhörda för vad som är på gång. När transportpolitiken nu förändras hör ett transportslagsövergripande synsätt framtiden till. Svenskt Flygs ansats att vara proaktiv i flygets miljöfrågor och det nyligen presenterade 10-punktsprogrammet för ett mer klimatanpassat flyg är i linje med förändringarna i transportpolitiken.

Guy Ehrling
Konsult i transport- och logistikfrågor
samt kanslichef för Näringslivets Transportråd

 

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten