Featured article image

FAA bromsar certifiering av Boeing 777X

Publicerad den 29 juni 2021
Kommentarer
Boeing 777X kommer inte att certifieras förrän tidigast 2023. Historiens största tvåmotoriga passagerarjet 777X har drabbats av flera förseningar. Flygplanet var tänkt att tas i bruk 2020, men Boeing har skjutit upp prognosen till 2023.
FAA har uttryckt att 777X inte kommer att certifieras förrän tidigast slutet av 2023. Nyheten kommer efter att FAA informerat Boeing om flera anmärkningsvärda problem med planets prestanda under testflygningar. Detta har medfört att 777X har nekats nästa steg i certifieringsprocessen.
Den största anledningen till förseningen är en incident som inträffade under en testflygning med 777X den 8 december förra året. Flygplanet drabbades enligt uppgift av en "uncommanded pitch event" under flygningen, vilket innebar att planet antingen tryckte nosen uppåt eller nedåt utan pilotkommando. Detta är en enorm röd flagga för Boeing 777X.
FAA, den amerikanska motsvarigheten till Transportstyrelsen, reagerade alltså på att planet höjde och sänkte nosen utan piloternas kommando.    
Boeing har ännu inte kunnat ge ett tillfredsställande svar till FAA för att säkerställa att de fullt ut har förstått och korrigerat vad som är fel.
FAA:s Ian Won har sagt:
– Flygplanet är ännu inte klart… De tekniska data som krävs för typcertifiering har inte nått en punkt där flygplanstypkonstruktionen är godkänd och kan förväntas uppfylla gällande regler.
En annan viktig fråga som lyfts fram är flygplanets Common Core System (CCS), planets "centrala nervsystem och hjärna". FAA uttrycker att CCS är ofullständiga och att Boeing inte har genomfört preliminära säkerhetskontroller.
Boeing har en lång väg att gå innan den första 777X kan levereras. Tidigare har Boeings VD David Calhoun sagt att förväntningarna för en 777X-certifiering är fjärde kvartalet 2023.
Emirates VD Tim Clark förväntar sig att det första planet kan levereras 2025. Detta skulle givetvis uppröra många flygbolag som förväntar sig planet långt tidigare. Nu gäller det att Boeing slutför en lång rad av testflygningar för att en certifiering ska kunna vara inom räckhåll.
I maj uttryckte sig storkunden Emirates koncernchef Tim Clark på följande sätt:
– Det finns problem med det flygplanet, och jag är inte helt klar över när vi ska få dem … Jag har sagt till Boeing att vi inte accepterar ett flygplan om det inte presterar till 100 procent.
Fakta: Boeing 777X är det senaste flygplanet i en serie av long range, wide body, twin engine-flygplan. 777X har nya GE9X-motorer, nya kompositvingar med hopfällbara vingspetsar, större kabinbredd, fler sittplatser samt teknik från Boeing 787.
Skriv en kommentar

Kommentarer

Flygare
2021-06-30 18:30

Tagga ner, tack.
Jag vet så utmärkt vem som köpte vem, jag refererade bara till en välkänd sanning i branchen, nämligen att ex.MD ledningen tog väldigt mycket makt efter fusionen, och såg till att starta en” revolution ” inom Boeing. Detta är ytterst väl dokumenterat och ganska lätt att hitta på nätet.
Det kanske är du som saknar kunskap om ämnet.

Flyboy
2021-06-30 00:26

Nu är det väl ändå Transportstyrelsen (Luftfart) som är tillståndsmyndighet här i Sverige och således FAA svenska motsvarighet och knappast LFV vilket ju är ett statligt verk med verksamheten inom flygtrafikledningstjänster.
Tycker ändå att detta borde vara inom kompetensområdet för Flygtorgets redaktion.

Bertil
2021-06-29 22:44

Det är på tiden att FAA blivit en myndighet som inte går i Boeings ledband. Något annat är ju inte att vänta efter deras fiasko i samband med att man på felaktiga grunder godkände 737-Max. Boeing borde också skärpa sin internkontroll. Man har ju trots allt byggt ett av världens bästa och säkraste flygplan, 777 samtliga modeller.

Riktig flygare
2021-06-29 19:11

normalt att certifieringar blir försenade. Precis som för Airbus A350 och A380. Inget konstigt med det.

sv Flygare?
2021-06-29 19:09

kan man inte ha, när man inte vet vem som köpte vem. Kolla fakta!!

Flygare
2021-06-29 13:46

för Boeing har ju inte FAA längre, och med all rätt.
Boeing var ju, tills McDonnell Douglas ” köpte bolaget med Boeings egna pengar” en stolt producent av kvalitetsflygplan.
Över senasta 25 åren har ledningen varit mycket mer fokuserat på Wall Street och att reducera kostnader,samt öka bonus till topp ledningen.
Sånt har ett pris, och det får man nu betala.
Kan bara hoppas att ledningen har lärt sig sin läxa, men det är ju tydligen tveksamt.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten