Far och Flyg i Sverige
Publicerad den 17 maj 2005Det är ju ingen hemlighet att den helt dominerande delen av svensk turism är beroende av bilismen. Var skulle exempelvis den svenska campingen hamna med en kraftigt minskande bilism? Förra sommarens regnande med minskat bilsemestrande som följd skapade så stora problem i campinglägret att styrelsen inom SCR tvingade ledningen till dramatiska sparkrav. Och hur ska turismen utanför storstadsregionerna hävda sig den dagen då världskriser och miljöfundamentalister beskattar bilägarna ytterligare.
Samtidigt konstaterar man att antalet lågprisflyg som de senaste åren startats upp på inrikeslinjerna i Sverige inte på samma sätt som det internationella lågprisflyget, har kunnat öka antalet flygresenärer. Snarare tvärt om, skriver Bengt Meder, sedan 1992 som chefredaktör för den egna tidningen Hit&Dit, Turism&Resor som härmed inleder ett samarbete med Flygtorget.
Bilden från Hemavan/Tärnafjällen
I slutet av förra seklet flög 9 miljoner passagerare med inrikesflyget. Idag är siffran nere i 6.7 miljoner. Visserligen flygs det fortfarande mycket både i affärer och privat mellan våra storstäder. Men till de mindre destinationerna runt om i vårt land har luften gått ur inrikesflyget trots offentliga pengar från Rikstrafiken och engagerade kommuner.
Mycket av minskningen kan sannolikt skyllas på statliga Luftfartsverket, som med sin fientliga inställning till såväl bussar som bilar som angör flygplatserna, hindrar många från att välja flyget. Parkeringskostnaderna på flygplatserna blir även för kortare resor numera högre än själva flygpriset. Så lägger man ihop allt trassel med parkeringsplatser, security och de hittills inte särskilt låga flygpriserna till platser där lågprisflyget ännu inte konkurrerar så framstår både tågen och bilen som mera lockande alternativ.
Men sent omsider har även SAS och Skyways insett att det är hög tid att börja konkurrera om passagerarna på inrikesresandet. På årets TUR-mässa släpptes nyheten om SAS nya prissystem. Och Skyways har i en annonskampanj inför sommaren lovat anpassning av sina priser till solskenspriser – priser som ligger i lågprisnivå.
Men vad som fortfarande förvånar är att varken SAS eller Skyways hårdare engagerar sig i svensk turism. Alla utom möjligen marknadsförarna på de stora flygbolagen vet att affärsresesektorn har drabbats av en kraftig minskning. Och samtidigt att trenden här som överallt i världen är att fritidsresandet står inför en långsiktig ökning. Ska våra stora flygbolag överleva i konkurrensen med lågprisflygen och samtidigt kunna serva även destinationer utanför storstäderna krävs nog ett närmare samarbete mellan transportören flyg och den regionala/lokala turistnäringen . I ett avlångt land med stora avstånd som i Sverige behöver vi ett fungerande trafikflyg. I synnerhet för snabba och bekväma transporter av turism.
Bengt Meder (bilden) är beteendevetare med en bakgrund i den multinationella reklamvärlden som marknadsförare och projektledare. De senaste 20 åren som skribent och sedan 1992 som chefredaktör för den egna tidningen Hit&Dit, Turism&Resor. Det är en facktidning för de som arbetar i den svenska turistindustrin. Ovanstående artikel är publicerad som ledare i senaste numret av tidningen.
Kommentarer
Inga kommentarer har skrivits ännu.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten